Dodaj do ulubionych

Ale jazda !!!!

30.10.03, 17:55
od dwóch godzin uspokajam moją małą Baśkę ( 2 miesiące ) ( tzn tera zjak to
pisze śpi już wkońcu). Brzuch miękki, płacz straszny. Koszmar. To weżmie
cyca to zaczyna płakać przy nim i tak w koło Macieju. Dławi się z cycem w
buzi i jeszce gorzej ryczy, robi się czerwona. Zmierzyłam jej temperaturę w
pupie - 37,2 - to chyba nie tak strasznie. Jak myślicie co to moze być?
Wczoraj też tak miałam ale krócej. Zaczyna sieokoło 15-15,30 a kończy
około17-17,30. Muszę ją nosić żeby się uspokoiła. A jest coraz cięższa. Czy
wy też miałyście takie jazdy z dzidzią. Noce przesypia bez problemu i resztę
dnia leży sobie spokojnie gada do sibie, jest super. Dopiero po 15 zaczyna
się.
Czy wy też to miałyście ze swoimi szkrabami?
Monika
Obserwuj wątek
    • jagienka.harrison Re: Ale jazda !!!! 30.10.03, 18:06
      Wiesz, ja nigdy nie miałam na szczęście tego problemu, ale jeśli chodzi o mnie
      to objawy kolki. Niekoniecznie wtedy brzuszek musi być twardy! Jedyne co mogę
      Ci poradzić, to... przeczekać (łatwo się mówi). A może weź ją wtedy na spacer?
    • deesire Re: Ale jazda !!!! 30.10.03, 18:14
      Ja też stawiam na kolkę. My niestety przerabialiśmy to dość długo, bo od 2
      tygodnia życia do połowy czwartego miesiąca. Kolki niestety były dość
      regularne. Adi zaczynał płakać tak koło 17-18 i potrafił długo, oj długo -
      czasem do 23.00. Stosowaliśmy różne metody, ale żadna nie skutkowała w 100% -
      niestety (m.in. krople homeopatyczne, Gripe Water, kąpiele, masaże, dmuchanie
      suszarką na brzuszek, noszenie.........). Jeśli to kolki, to nie załamuj się.
      Wbrew pozorom mijają szybko i jak ręką odjął. My nosiliśmy małego na zmianę z
      mężem - ty też swojego zaangażuj.

Mimo wszystko i tak do tego tęsknię smile))

Pozdrawiam ciepło smile))

A to moje maleństwo z naszym piesiem smile
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=8436153
      • nicol-e Re: Ale jazda !!!! 30.10.03, 18:39
        Synek mojej znajomej mial kolkę do końca 6-ego m-ca, więc tak szybko nie
        mijała. Natomiast poprzedniczka poleca dobre metody- może wsadź ja wówczas do
        wanienki, pomasuj brzuszek? Czy jak małą płacze, to kopie nózkami, przygina je
        do brzuszka, nagle prostuje, czy czerwienieje na buzi i po prostu wrzeszczy? u
        mojego synka zaczeło sie cos takiego, jak mial 4 m-ce- zachodzil się przy
        cycu, nie chciał, choć był głodny- po 2 m-cach męczarni i badaniach/ bo
        zaczeły sie sluzowate kupki/ okazało się, ze to alergia na laktoze- dostał
        mleko sojowe i mineo w ciagu 2-3 dni,
        pozdrawiam- Aurelia
    • agaoswiecim Re: Ale jazda !!!! 30.10.03, 19:41
      Na forum "niemowle" jest całkiem świeży wątek pt. Czy to kolka?, przeczytaj.
    • zuzazuzka Re: Ale jazda !!!! 30.10.03, 20:51
      Tez mysle ze to kolka. Na pocieszenie powiem ci ze moja cora plakala nawet w
      nocy i to przez 4 mce non stop. Pomagala Gripe Water podawana regularnie, zanim
      jeszcze zaczelo ja bolec. Tez o 15 zaczynala byc marudna i szlysmy wtedy na
      spacer. Doslownie dokładnie :15-ta od razu wozek i na dwór. Przestwala plakac.
    • ehhermiona Re: Ale jazda !!!! 30.10.03, 21:08
      A dla mnie niekoniecznie jest to kolka. Moja córka zachowywała się popołudniami
      podobnie i pamiętam z książki Spocka, którą wtedy czytałam, że była tam mowa
      oddzielnie o kolkach i oddzielnie o czymś w rodzaju "popołudniowego niepokoju
      niemowlaka". Prawdopodobnie jest to związane z niedojrzałością układu
      nerwowego - takie malutkie dziecko chłonie świat wszystkimi zmysłami i nie
      potrafi się "wyłączyć", kiedy ma dość. Dlatego w drugiej połowie dnia jest
      niespokojne i płaczliwe.
      Myślę, że dobrze by było wyjść na spokojny spacer - jeśli zasypia w wózku.
      Raczej nie zabawiać, bo to będą nowe, zupełnie niepotrzebne bodźce.
      A jeśli mimo wszystko podejrzewasz kolkę, to spróbuj kłaść dziecko na brzuszku
      po jedzeniu - szybciej odbije powietrze, brzuszek będzie masowany. Ja moje
      dzieci "hodowałam" na brzuszkach, oczywiście na twardym i płaskim materacu, i
      obydwoje przeżyli niemowlęctwo bez kolek wink

Pozdrawiam,
      Monika
    • nika28wawa Re: Ale jazda !!!! 31.10.03, 18:41
      Dziś mała dostała rano, popołudniu i wieczorem wodę koperkowąi jest spokojna.
      Byłyśmy na długim spacerze i dobrze jej to zrobiło. Spała długo w dzień,
      zobaczymy co będzie w nocy. Na razie jest spokojnie. Nawet jak to kolka to mam
      na nią sposoby. Taka woda koperkowa nie zaszkodzi małej w małych ilościach a
      pomogła a i mnie uspokoiła, bo mała się nie męczy. Jeszce przez weekend
      dostanie małe ilości wody. W poniedziałek odstawimy i zobaczymy co będzie.
      Dzięki za szybką reakcje. To dobrze że jest to forum, wasze podpowiedzi,
      oceny, opinie i doradzanie uspokaja i pomaga.
      Dzięki
      Monika
      P.S. Szczerze mówiąc to wpadłam wczoraj w panikę bo to pierwszy raz Basi. Nie
      wiedziałam gdzie uciekać jak płakała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka