smerfetka8801 a czemu nie???? 17.12.08, 13:50 mojej małej smoczek pomógł gdy miała 6 tyg zaakceptowała go nareszcie i nauczyła się porządnie ssać pierś!!!nie wiem czemu tak się demonizuje smoczki. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Dawać smoczek czy nie? 17.12.08, 14:04 To zależy.Jeśli maluch jest płaczliwy to smoczek może pomóc.Pomocny jest również wtedy,kiedy np chcesz iść do pracy albo po prostu gdzieś wyjść-wtedy maluch będzie zasypiał ze smoczkiem a nie przy piersi jak to zazwyczaj bywa.Moj mały bardzo dużo płakał.Już w szpitalu pielęgniarki kazały mu dać smoka.Nie chciał go.Przez dwa tyg.moja mama uczyła go smoka (wiedziała że za jakiś czas będzie musiała się nim zająć i bała się że bez piersi nie zaśnie).Wkońcu udało się i mały załapał.Teraz mały ma 18m i od dwóch miesięcy jest bez smoka-oduczyłam go bez najmniejszego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
krztyna Re: Dawać smoczek czy nie? 17.12.08, 14:30 Bez powodu nie dawać Starszemu dziecku nie dawać Dziecku z kłopotami z ssaniem piersi nie dawać. Zadaj konkretnie pytanie to i odpowiedź dostaniesz normalną! ----------- Platek, Skorpek i Hans Helmut Odpowiedz Link Zgłoś
ger_berek Re: Dawać smoczek czy nie? 17.12.08, 14:35 Jeżeli karmisz piersią, to na pewno nie dawać przez pierwszy miesiąc życia dziecka. Z tego, co pamiętam, wówczas kształtuje się mechanizm ssania i smoczek mógłby sporo narozrabiać. My wprowadziliśmy smoka po 6 tyg. (www.tommeetippee.pl/viewproduct/parentcat/3/subcat/9/pageid/16/) Niczego nie zaburzył - dziecko ssie pierś już 8 miesiąc - i pomógł w wielu sytuacjach (powróciła cisza ))). Dentyści też nam mówili, że więcej szkody narobi ssanie palca niż smoczka. Z drugiej strony są dzieci, u których smoczek zaszkodził w ssaniu. Także jednoznacznej odpowiedzi nie ma :o) Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Dawać smoczek czy nie? 17.12.08, 14:42 Wcisnęłam młodemu już w szpitalu bo ciągle chciał wisieć na cycku, miał bardzo silny odruch ssania. Zwariowałabym chyba gdyby nie ten smok... Córze też wciskaliśmy bo sama nie chciała, udało się jak miała 3 m-ce, odsmokowaliśmy jak miała 10 m-cy bez najmniejszych problemów. Nam smoczek życie ułatwiał, więc skorzystaliśmy z tego dobrodziejstwa.... Odpowiedz Link Zgłoś
popolina Re: Dawać smoczek czy nie? 17.12.08, 15:23 Zalezy od dziecka. Jak ma silny odruch ssania to moze sie przydac. Moj mlody zaskoczyl w 7. miesiacu i smoczek pomagal mu zasypiac. Jak skonczyl 10 m-cy sam odrzucil smoka i juz nigdy wiecej nie chcial. Tez sie obawialam, ze jak zaczne ze smoczkiem to bede musiala walczyc potem z uzaleznieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
kaskax25 Re: Dawać smoczek czy nie? 17.12.08, 15:34 Dawalam smoczka juz w szpitalu, bo inaczej ciagle chcial piers, a dodam ze jadl i jadl az wymiotowal. Nam nie zaszkodzil maly ssal i piers i smoka. Odpowiedz Link Zgłoś
agata_zw Re: Dawać smoczek czy nie? 17.12.08, 15:48 Moja córcia ma 3 tygodnie i też daje jej smoczek, gdyż nieraz wisi mi na piersi a ja nie mam już siły. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: dawac ! 17.12.08, 22:52 Taaaa... a po 2. roku życia, jak sie chce go odstawić, to płacz i histeria, a na forum Małe Dziecko co kilka dni jest nowy wątek na temat "JAK ODUCZYĆ OD SMOCZKA???" A f. Karmienie piersią pełne jest wątków o tym, jak to dziecko kiepsko przybiera na wadze (i jakże często po przeprowadzeniu "śledztwa" okazuje się, ze zbiegło się to z podaniem smoczka) albo że karmienie piersią boli (i w magiczny sposób przestaje boleć po kilku dniach, jak tylko mama smoczek odstawi). Odpowiedz Link Zgłoś
monfor74 Re: dawac ! 18.12.08, 18:23 .... mój dostaje smoczek od drugiego dnia życia .... pije czasem mamusiowe mleczko z butelki... pięknie ssa pierś i rośnie jak na drożdżach... nie jest sztucznie dokarmiany .... jak robi się marudny i nie dostaje smoka to zaraz jest kciuk w paszczy ... każde dziecko jest inne...a na forum musimy mieć o czym pisać Odpowiedz Link Zgłoś
beliska Re: Dawać smoczek czy nie? 18.12.08, 20:27 Dawać póki chce i jest szansa, że zassie. Potem może być za późno i w buzię pójdą paluchy, trudno będzie uspokoić bez mamy. W wątku czego żałujecie w wychowaniu dziecka, niepodanie smoka b. często występuje i już wiem dlaczego niestety. Piersiowe dziecko potem nie chce za nic smoka ani butli. Naucz choć butli. Mnie się nie chciało i teraz mam za swoje. Odpowiedz Link Zgłoś