niunia8982.2 26.01.09, 13:45 Mój syn ma miesiac i tydzień i od kilku dni ma ciemieniuchę,jest dosyc duza,jak sie pozbyc tego cholerstwa? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matysiaczek.0 Re: ciemieniucha 26.01.09, 13:55 U nas poskutkowało: na godzinę przed kąpielą nasmarować oliwką "na bogato", przed kąpielą wyczesać, wykąpać. Po dwóch takich zabiegach nie było śladu ciemieniuchy... Ale nie u wszystkich skutkuje... Odpowiedz Link Zgłoś
szkrabek_marcelek Re: ciemieniucha 26.01.09, 14:03 mój maluch ma dosyć bujną czuprynę i ciężko mi się pozbyć tego paskudztwa, ogólnie smarowanie na godzinę przed kąpielą i wyczesywanie prawie nie pomagało, więc smaruję mu główkę w dzień żeby miał oliwkę kilka godzin, i wyuczesuję i tak codziennie od miesiąca prawie, ale to średnio pomaga, bo jak tylko ma suchą główkę to robi sie taka jakby popękana skorupa, przeszukała forum, i stwierdziłam że zakupię krem Mustela na ciemieniuchę, może coś pomoże, a dziewczyny tutaj bardzo zachwalają... Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta_1983 Re: ciemieniucha 26.01.09, 15:31 hej, i u nas czuprynkę ma fajną. Oliwka nie pomogła, Musteli nie próbowałam. Za to dwa dni na gęsto posmarowałam główkę przed kąpielą (min.pół godz) maścią Alantan plus (generalnie stosuję do pupy, ale koleżanka poleciła na ciemieniuchę) po czym zczesałam. I rzecz bardzo ważna ja spłukiwałam wodą z wanienki po myciu główkę, a od tamtego czasu zawsze oddzielnie przygotowaną czystą wodą. Dwa dni, czysta główka (a miała niezłą skorupę na główce) Warto próbować, koleżanka która mi poleciła ma starsze dziecko 3,5 miesiąca i nadal walczy a nam się udało akurat tak.. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
vi-23 Re: ciemieniucha 26.01.09, 15:56 stosowalam rozne oliwki, olejuszke, alantan i nic nie pomagalo, kupilam krem na ciemieniuszke Musteli-rewelacja, dodam ze synek mial tez bardzo duza ciemieniuszke a zeszla po dwoch uzyciach tego kremu, smarowalam glowke synka na pol godziny przed kapiela (na ulotce napisane jest by zostawic na cala noc ale pani w aptece powiedziala ze lepiej przed kapiela), potem mylam glowke szamponem Oilatum (nie wiem czy ma to znaczenie jakim szamponem) a na koniec wyszesywalam ale nie szczoteczka bo nic nie schodzilo tylko grzebyczkiem i to takim bez tych kuleczek na koncach bo ten z kuleczkami tez nic nie wyczesywal, ten bez kuleczek jest dosc ostry dlatego trzeba delikatnie nim wyczesywac, jak juz wspomnialam ciemieniuszka zeszla po 2 razach i do tej pory nie wrocila, synek ma pol roku; bardzo polecany jest tez szampon w piance Musteli ale ta pani w aptece powiedziala ze ten krem jest lepszy Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: ciemieniucha 26.01.09, 16:11 Użyć wyszukiwarki. Kupić krem na ciemieniuchę musteli i stosować zgodnie z instrukcją. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0000 Re: ciemieniucha 26.01.09, 17:32 Niunia mój też ma, właśnie dostał niedawno... Odpowiedz Link Zgłoś
0grzybka1 Re: ciemieniucha-alergia 26.01.09, 19:47 Dziewczyny a jak zawiodą wszystkie sposoby i ciemieniuszka będzie szybko powracała, to może oznaczać, że dziecko ma alergię. Tak było w naszym przypadku. Syn ma 8 miesięcy i odkąd wiemy, że nie służy mu jajko, drób, rosół i wszystko co się wokół kury kręci, to ciemieniuchy nie ma już długo. A mieliśmy spory problem. Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta_1983 do 0grzybka1 26.01.09, 20:15 coś w tym może być, bo u as jak pielęgniarka chcąc pobrać krew małej zobaczyła ciemieniuchę to stwierdziła, ze straszną alergiczką będzie.. ma 7 miesięcy na razie aż tak źle nie jest, brokuły jej nie podchodzą ale reszta na razie bez żadnych specjalnych odrzuceń.. Odpowiedz Link Zgłoś
0grzybka1 Re: do 0grzybka1 26.01.09, 20:44 Mój starszy synek ma teraz 3 lata i 4 m-ce i od 4 miesiąca życia wyglądał okropnie. Jak książkowy przykład azs. Alergię skórna wyleczyliśmy przed ukończeniem roczku, a teraz ma alergię wziewną. Podobno taka kolej rzeczy. Młody jak narazie ma unikać jajka i wszystkiego dookoła kury. Mam nadzieję, że nie pójdzie w ślady brata, bo będę mogła niedługo otworzyć w domu aptekę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta_1983 Re: do 0grzybka1 27.01.09, 15:34 Dobrze,że napisałaś o tym, bo czasem gdzieś pewne fakty umykają a mogą mieć znaczenie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
echium Re: ciemieniucha 27.01.09, 16:42 Mojej córce nie pomagała oliwka nakładana nawet na cały dzień. Walczyłayśmy około miesiąca ale strupki cały czas powracały.W końcu zastosowałam Klorane Bebe żel i i po kilku dniach po ciemieniuszce prawie ani śladu.Myśle że jeszcze 2-3 dni i będzie po kłopocie.Zel rozsmarowuję na główce i po 15 min zmywam wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
szkrabek_marcelek Re: ciemieniucha 31.01.09, 18:31 dziewczyny parę dni temu pisałam, że mam zamiar zakupić krem Musteli, bo szukałam za forum i zachwalałyście, powiem Wam tyle, że zastosowałam i po pierwszym razie - a posmarowalam kilka godzin przed kąpielą - byłam zszokowana, wyczesywałam to paskudztwa szczoteczka do zebów(miękką) i małemu normalnie sypało sie z głowy, z tego ze mimo swoich 3 miesiecy ma bardzo bujna czupryne, musialm sobie pomagac szczotka do wlosow bo zatrzymywalo sie na jego dlugich wlosach... rewelacja, bardzo polecam, ja walczylam miesiac z ciemieniucha, i jednego żałuję, że wcześniej nie kupiłam tego kremu, tylko męczyłam sie z tą oliwką.. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
niunia8982.2 UDAŁO SIĘ :D 31.01.09, 19:13 zwalczyliśmy ciemieniuchę Najpierw 2 godz przed kąpielą smarowałam oliwka,potem wyczesywałąm ,następnie myłam dokładnie główkę szamponem Bambino i nastepnie smarowałąm kremem MUSTELI,po 2 dniach stosowania tego kremu ciemieniucha zniknęła Dziękuje za rady,bardzo pomogły Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tika.1980 Re: ciemieniucha 31.01.09, 20:15 Moja przyjaciółka miała poważny problem z córeczką. Wiem, że smarowała jej główkę oliwką na noc a rano wyczesywała miękką szczoteczka do zębó. Podobno schodziła pięknie. koleżanka ten zabieg powtórzyła kilka razy i pozbyła się ciemieniuchy. Wcześniej nie mogła pozbyć się tych łusek grzebieniem i szczotkami do włosów. Odpowiedz Link Zgłoś
gohaa1986 Re: ciemieniucha 09.02.09, 12:11 Nam lekarz polecił mycie główki szamponem Oilatum soft i pomogło bez żadnego problemu. po kilku myciach ciemieniucha zniknęła. Odpowiedz Link Zgłoś
maggy4 Re: ciemieniucha 09.02.09, 19:21 ja od trzech dni stosuję u córci SVR Xerial Capillaire preparat na ciemieniuchę u niemowląt i dzieci.preparat zalecił nam dermatolog. czy działa? sama nie wiem. wcześniej łuski były żółtawe, łatwo odchodziły. teraz łuski są białe,drobniejsze, przypominają łupież ale gorzej się je wyczesuje. ale może to ma tak na początku działać? nie wiem. czy ktos stosował ten preparat? Odpowiedz Link Zgłoś