Dodaj do ulubionych

sika do nocnika

09.02.09, 10:33
już się domyślam jakie tu będą głosy o tym ,ze to głupota tongue_out i już mi się chce
śmiać tongue_out ale ponieważ mała siedzi już bardzo pewnie bez niczyjej pomocy
zaczęliśmy sadzać ja na nocnik.mała sika wręcz "na żądanie" sadzamy mówimy si
a ona sika-i mimo,ze nie potrafi kontrolować się i jak chce to i w pieluszkę
zrobi to jednak uważam ,ze wyrabiamy jej zdrowy nawyk i nie jest to dla niej
trauma tongue_out przynajmniej kojarzy nocnik z sikaniem aż się dziwie,ze poszło tak
od razu myślałam ,ze zanim zrobi 1 siku do nocnika będzie musiała oswajać się
z nocnikiem a tu nic smile
Obserwuj wątek
    • bukmacherka34 Re: sika do nocnika 09.02.09, 10:49
      Wydaje mi się,ze skoro łapie o co chodzi na nocniku,nie ma obiekcji to próbuj i
      chwal,napewno da to efekt.
      • smerfetka8801 Re: sika do nocnika 09.02.09, 10:54
        za swoje poglądy z kwestii nocnika byłam tu nie raz "linczowana" tongue_out musiałam
        napisać ,ze zrobiłam to co zapowiadałam od samego początku.
        • aniakolo Re: sika do nocnika 09.02.09, 11:23
          Popieram takie postępowanie. Ja mojego starszego syna też zaczęłam wysadzać jak
          pewnie siedział i bardzo szybko pozbyliśmy się w dzień pieluszki i co bardzo
          ważne nigdy nie uciekał z nocnika. Teraz mam 8 miesięcznego synka i jego też
          wysadzam, zobaczymy jak będzie z nim ale póki co zrobił już siku wiele razy do
          nocniczka.
    • osa551 Re: sika do nocnika 09.02.09, 11:41
      Uśmiałam się, za jakieś 5 albo 10 lat dojdziesz dlaczego, bo pewnie ze 20 lat
      masz dziewczyno.
      • smerfetka8801 Re: sika do nocnika 09.02.09, 11:58
        choćbym miała 50 robiłabym tak samo.co do tego ma mój wiek???sama jak miałam pół
        roku byłam sadzana na nocnik.nie mam traumy
        • osa551 Re: sika do nocnika 09.02.09, 12:16
          sama jak miałam pó
          > ł
          > roku byłam sadzana na nocnik

To wiele wyjaśnia. Proponuję również zmienić tytuł wątku na "Chwalę się po raz
          kolejny".
          Lektury książki "Każde dziecko może mieć sucho" napisanej przez psychologa
          dziecięcego z wieloletnim doświadczeniem Ci nie proponuję, bo tam o ile pamiętam
          jest napisane, że sadzanie 6-miesięczniaka na nocnik to patologia i jest
          wyjaśnione dlaczego.
          • osa551 Re: sika do nocnika 09.02.09, 12:18
            A w tej kwestii nie osiągnęłaś jeszcze szczytu mojej byłej sąsiadki, która
            wysadzała na nocnik 5 - miesięczną dziewczynkę.
          • aanullaa Re: sika do nocnika 10.02.09, 14:11
            a ja sadzam mojego synka na nocnik od 6 miesiąca, tak zaleciła pediatra. póki co
            robi ładnie siusiu do nocniczka. ja też byłam sadzana na nocnik w tym wieku,
            właśnie jak zaczęłam samodzielnie siedzieć i w wieku 14 miesięcy nie zakładano
            mi pieluchy w dzień. no ale osa551 to pewnie sikała w pieluchę jeszcze w szkole
            podstawowej... i zazdrości...
            a tak na marginesie, jeśli wychowywałabym moje dziecko stosując wszystkie
            zalecenia i przeciwskazania podręcznikowe to miało by dopiero traumatyczne
            życie. a tak, normalne, zdrowe mi rośnie i przy tym rozwija się rewelacyjnie.

pozdrawiam
            • hanalui Re: sika do nocnika 10.02.09, 14:23
              aanullaa napisała:
              > ja też byłam sadzana na nocnik w tym wieku,
              > właśnie jak zaczęłam samodzielnie siedzieć i w wieku 14 miesięcy
              nie zakładano
              > mi pieluchy w dzień.

I co z tego ze nie zakladano ci pieluch? To wcale nie znaczy ze nie
              zsiuralas sie w majty kiedy ci tego nocnika nie podstawiono pod
              tylek w odpowiednim momencie big_grin. Ja znam kilkoro takich dzieci bez
              pieluch, a ze nie zawsze rodzic nadazy ze zlapaniem to juz inna
              bajka.

Proponuje poczytac watki o dzieciach przedszkolnych i ile tam
              posiuranych dzieci big_grin.
              • aanullaa Re: sika do nocnika 10.02.09, 15:19
                nie miałam zasiuranych majtek. chyba normalny rodzic w takiej sytuacji założyłby pieluchę, a nie żeby dziecko sikało sobie w majtki. i nie ganiali mnie z nocnikiem...
                wybacz, ale do wieku przedszkolnego to mojemu maluszkowi jeszcze daleko. a takie duże dziecko jak sika w gacie to już chyba rzeczywiście całkowicie nienormalne... nie mów mi, że 3 letnie dziecko nie czuje, że mu się chce siku!!! jest zwyczajnie nienauczone załatwiania się, informowania o swoich potrzebach.
                zresztą, przecież ja nikogo nie zmuszam do sadzania na nocniczku. róbta co chceta, wasza sprawa. dla dziecka to i tak nie ma znaczenia. założe się, że moje w przedszkolu będzie tym z suchymi majtkami i bez pieluchy.

pozdrawiam
                • hanalui Re: sika do nocnika 10.02.09, 16:25
                  aanullaa napisała:

> nie miałam zasiuranych majtek. chyba normalny rodzic w takiej
                  sytuacji założyłb
                  > y pieluchę, a nie żeby dziecko sikało sobie w majtki. i nie
                  ganiali mnie z nocn
                  > ikiem...

EEE ...dla niektorych priorytetem jest pozbawienie dziecka pieluchy
                  i opowiadanie wokol ze dziecko chodzi bez smile. A ze trzeba biegac i
                  pilnowac dziecka, przebierac zsirane portki czy wycierac kaluze to
                  mamunie niestety juz nie dodaja.

> a taki
                  > e duże dziecko jak sika w gacie to już chyba rzeczywiście
                  całkowicie nienormaln
                  > e... nie mów mi, że 3 letnie dziecko nie czuje, że mu się chce
                  siku!!! jest zwy
                  > czajnie nienauczone załatwiania się, informowania o swoich
                  potrzebach.

WIec widocznie znam sporo "nienormalnych" dzieci, w przedszkolach
                  tez ich pelno.
                  Czasem czuje, czasem nie, zwykle uczone, a z kontrola bywa roznie. big_grin
                  • aanullaa Re: sika do nocnika 10.02.09, 16:44
                    nie pisałam nic o nienormalnych dzieciach, a jedynie o tym, że pewnie w wieku przedszkolnym to już można nauczyć dziecko pewnych zachowań. ja osobiście nie znam trzylatka, który siusia w majtki, ale jeżeli to rzeczywiście takie wszechobecne, to ja żyję w innej rzeczywistości i ogromnej nieświadomości jednocześnie.
                    nie chodzi mi o szybkie pozbawianie dziecka pieluchy, a o zwyczajne przyzwyczajanie, do czegoś co i tak nieuchronnie nadejdzie. może i na początku trzeba po takim dziecku sprzątnąć siusie, ale maluchy szybko się uczą. i wydaje mi się, że szybciej zacznie wołać na nocnik jak poczuje, że mokre majtusie są nieprzyjemne, a nie wszystko wsiąka w pieluchę i sucho cały dzień... po co się zatem uczyć, skoro tak wygodnie.
                    moje dziecko ma 7 miesięcy, założenie mu pieluszki to niezły wyczyn, mały ucieka, raczkuje, siada. wyobrażam sobie więc, że im starsze dziecko tym trudniej. mam nadzieję, że jak będzie miał dwa latka, to nocniczek zastąpi pieluszki.

pozdrawiam
                  • aanullaa Re: sika do nocnika 10.02.09, 16:44
                    nie pisałam nic o nienormalnych dzieciach, a jedynie o tym, że pewnie w wieku
                    przedszkolnym to już można nauczyć dziecko pewnych zachowań. ja osobiście nie
                    znam trzylatka, który siusia w majtki, ale jeżeli to rzeczywiście takie
                    wszechobecne, to ja żyję w innej rzeczywistości i ogromnej nieświadomości
                    jednocześnie.
                    nie chodzi mi o szybkie pozbawianie dziecka pieluchy, a o zwyczajne
                    przyzwyczajanie, do czegoś co i tak nieuchronnie nadejdzie. może i na początku
                    trzeba po takim dziecku sprzątnąć siusie, ale maluchy szybko się uczą. i wydaje
                    mi się, że szybciej zacznie wołać na nocnik jak poczuje, że mokre majtusie są
                    nieprzyjemne, a nie wszystko wsiąka w pieluchę i sucho cały dzień... po co się
                    zatem uczyć, skoro tak wygodnie.
                    moje dziecko ma 7 miesięcy, założenie mu pieluszki to niezły wyczyn, mały
                    ucieka, raczkuje, siada. wyobrażam sobie więc, że im starsze dziecko tym
                    trudniej. mam nadzieję, że jak będzie miał dwa latka, to nocniczek zastąpi
                    pieluszki.

pozdrawiam
            • osa551 Re: sika do nocnika 10.02.09, 14:57
              osa551 to pewnie sikała w pieluchę jeszcze w szkole
              > podstawowej... i zazdrości...

poziom Twojej wypowiedzi pogłębił właśnie Rów Mariański ...
              • aanullaa Re: sika do nocnika 10.02.09, 15:26
                starałam się jak mogłam.

• mamainki Re: sika do nocnika 09.02.09, 12:09
      Traumy miec nie będzie, bo nic z tego nie zapamięta.I jeszcze przez długi czas
      wysadzanie ze świadomym sikaniem ,nic wspólnego miec nie będzie.Ale skoro masz
      tyle czasu,ze mozesz latac z nocnikiem to super.Moja starsza zaczeła sikac do
      nocnika jak miała 2,5 roku.Młodsza ma 3 miesiące i długo jeszcze nocnika nie
      zobaczy.Powodzenia smile
      • mewa416 Re: sika do nocnika 09.02.09, 13:07
        Jeżeli oprócz tego w dzień ma pieluszkę to ok, czytałam artykuł w którym
        poruszony był ten temat: dziecko powinno się sadzać nie wcześniej niż 22 miesiąc
        podobno uczenie dziecka wcześniej może powodować to, że w przyszłości mogą
        pojawić się problemy z miednicą czy coś takiego nie pamiętam dokładnie. To słowa
        jakiejś tam pani doktor ja jeszcze nie mam doświadczenia w tej kwestii, chyba
        nie ma co przesadzać w żadną stronę i pewnie zależy od rozwoju malucha
    • jiku Re: sika do nocnika 09.02.09, 13:38
      A ja popieram!!! Mojemu też już za niedługo kupię. Dwie moje bratanice były
      sadzane na nocnik od około8 miesiąca. Obie to lubiły i nie były przymuszane, a
      kiedy były już gotowe na sygnalizowanie wiedziały o co kamanwinkPieluch pozbywały
      się bez problemów.
      Znam też takie dzieci, które posadzone w drugim roku nocnik traktowały jak nie
      przymierzając karnego jeżyka.
      A głosy o problemach z miednicą... buahaha. No przecież dzieci nie siedzą na nim
      pól dnia.

W ogóle nie rozumiem skąd to traktowanie sadzania dziecka na nocnik jak nie wiem
      jaką patologię..

Acha coś mi się zdaje, że nawet zawitkowski mówił, że jak dziecko pewnie siedzi
      to można go już sadzać.
      • smerfetka8801 Re: sika do nocnika 09.02.09, 14:33
        małej nigdy nie sadzałam nigdzie na siłę bardzo długo nie podnosiła nawet głowy
        do siadania po czym nagle zastałam ją siedzącą w łóżeczku! a ma dopiero pół
        roku...ale ok skoro potrafi to to wykorzystałam tongue_out
        na nocniku jeszcze nie siedziała dłużej jak dwie minuty więc chyba jej o nie
        zaszkodzi tongue_out
        poza tym nie terroyzuje jej w nocy nie sadzam na siłę itp.
        lepszy argument jaki słyszałam przeciw to zrujnowane życie seksualne tongue_out
    • elzbieta_1983 Re: sika do nocnika 09.02.09, 14:32
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1017&w=86722015&a=86723840 to jeśli
      chodzi o zdanie fizjoterapeuty p.Zawitkowskiegosmile
      • agar2208 Re: sika do nocnika 09.02.09, 17:42
        Nie wydaje mi się to czyms złym i niby dlaczego dziecko ma przeżywac traumę????
        Przeciez nikt tu nie mówi o sadzaniu na siłę dziecka na nocnik. Dziecko i tak w
        tym wieku najbardziej lubi siedzieć, a poprzez zabawę wyrabia się w dziecku nawyki.
        Tak więc nie przesadzajmy, skoro dziecko lubi posiedzieć na nocniku i porzy
        okazji zrobi siku to co w tym złego?????????
        • naszaheidi Re: sika do nocnika 09.02.09, 20:50
          Nawet jesli dziecko lubi posiedziec,to nie dajmy sie zwariowac.One
          to robi nie z powodu nauczenia sie,nie kontroluje jeszcze
          zwieraczy,wiec nie jest w stanie zrobic tego celowo.A to ze sika,to
          moja corka robi notorycznie na moje spodnie przed kapiela,jak ja
          niose do lazienki,tez na nawyk lub sie nauczyla?
          • smerfetka8801 Re: sika do nocnika 10.02.09, 08:27
            no to widzisz dzieci są różne bo oliwka obsikała mnie raz jak miała może 2
            miesiące.nie sika przed kąpielą ani w kąpieli.skoro nie płacze na nocniku a
            posadzona na nim sika to ja nie wiem w czym widzicie problem.nie wszystkie
            "stare' metody wychowania są dobre ale akurat ta bardzo mi odpowiada i widać bez
            szkody dla dziecka
    • malgra Re: sika do nocnika 09.02.09, 17:47
      mój mały ma 6 m-cy i sadzam go na kibelek bo wydaje mi się,że tak łatwiej mu sie
      kupke robi a i pieluche oszczędzę ja zdążę
      • smerfetka8801 Re: sika do nocnika 09.02.09, 17:54
        z kupą jeszcze nie próbowałam ale to też z tego powodu ,że moje dziecię robi ją
        świeżo po przebudzeniu ale daje znać o tym ,że wstało dopiero jak skończy tongue_out
    • scarlet_s Re: sika do nocnika 09.02.09, 21:23
      Jeżeli nie robisz tego na siłe i mała jest zadowolona to super.
      Świetnie, że mała załapała i tak trzymaj. Będzie ci łatwiej potem ją
      przekonać do chodzenia bez pieluzki.
      Mi udało się posadzić synka jak miał 8 miesięcy i podobnie jak twoja
      Oliwka bardzo szybko załapał. W wieku 13 miesięcy wołał już ładnie i
      chodził po domku bez pieluszki. Nie prawdą jest, że dziecko
      kontroluje zwieracze około 2 roku życia! Może nie każde dziecko, ale
      po moich wiem, że można nauczyć robienia na nocnik dużo wcześniej i
      bez żadnej traumy.
      • daria3101 Re: sika do nocnika 10.02.09, 08:48
        Mój syn sadzany od 9 miesiąca, szybko załapał, co się robi do
        nocnika. Teraz ma 13 miesiecy, robi kupę i siku, kiedy go posadzę.
        Pilnuję czasu i co godzinę posadzę na chwilkę, najczęściej nocnnik
        jest pełny. Syn jest przyzwyczajony i nie ma oporów przed siadaniem
        na nocnik, cieszy się, jak zagra muzyczka, sam sobie bije brawo.

Mamy, które nie stosują nocnika, uważam, że robią to z wygody i
        lenistwa. Lepiej niech dziecko narobi w pieluchy, zmieni się i już.
        W końcu pieluchy chłoną mocz 25 kg dziecka...
        • scarlet_s Re: sika do nocnika 10.02.09, 20:42
          Ha ha. Ja też z wygody jak mały miał kryzys zakładałam mu pieluszkę.
          Mój mały sam już wołał na 13 miesięcy, ale co chwilkę smile Na sworzu
          jednak czasem się zapominał, ale i tak w lato prowadzałam go bez
          pieluszki.
    • madzia0688 Re: sika do nocnika 10.02.09, 12:53
      Moja córcia ma 8 miesiecy i od miesiaca sadzam ja na nocnik...
      podobnie jak Twoja robi siku, a od 3 tyg nie zrobila juz kupy w
      pampersa. Oczywiste, ze nie zawola ,,mamo chce mi sie kupe", ale
      znamy sie na tyle dobrze, ze wiem kiedy Małej chce sie kupke i w tym
      momencie sadzam ja na nocnik. Nie sadze zeby byla to jakas tortura
      dla dziecka...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka