iktoto 05.04.09, 11:21 moja córcia woli ssać paluszki, odrzuca smoczek. co jest korzystniejsze dla dziecka? moze jednak próbować znowu wprowadzić smoczek? pozdrawiam monika Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ophelia78 Re: smoczek czy kciuk 05.04.09, 11:33 Wczoraj wyczytałam w książce "Pierwszy rok życia dziecka", że kciuk jest lepszy, bo smoczek może zaburzać potrzebę ssania - maluch nassie się smoka i nie chce mu się ssać piersi. Poza tym smoczek ssie silniej i potem analogicznie równie brutalnie traktuje pierś mamy (ja mam takie wrażenie, że jak Mały dostał smoczek, to potem bardzo mocno ssie pierś, co czasem aż boli). Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: smoczek czy kciuk 06.04.09, 13:07 > Wczoraj wyczytałam w książce "Pierwszy rok życia dziecka", że kciuk jest lepszy > , > bo smoczek może zaburzać potrzebę ssania - maluch nassie się smoka i nie chce m > u > się ssać piersi. A jak się nassie ksiuka- to mu się piersi nie odechce? Odpowiedz Link Zgłoś
jo_dee_messina Re: smoczek czy kciuk 06.04.09, 14:17 > > Wczoraj wyczytałam w książce "Pierwszy rok życia dziecka", że kciuk > jest lepszy > > , > > bo smoczek może zaburzać potrzebę ssania - maluch nassie się smoka i > nie chce m > > u > > się ssać piersi. Ło Matko co za dyrdymałY! Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: smoczek czy kciuk 05.04.09, 11:36 Dziecko ma koło 3 miesięcy, tak? Ssanie paluszków jestw tym wieku norma rozwojowa i związane jest z poznawaniem swiata i własnego ciała - to pierwszy krok do umiejetnosci jedzenia nozem i widelcem. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: smoczek czy kciuk 05.04.09, 20:50 moja tez lubi palce, a szczególnie kciuk. Smoczka jej nie daję. Ssanie palców samo przejdzie. Córka ma 3 m-ce Odpowiedz Link Zgłoś
agazagie Re: smoczek czy kciuk 05.04.09, 22:27 Ja bym dawała smoczek. Córka siostry (niedawno skończyła 4 lata) ssała kciuk i ma teraz krzywy zgryz. Ma takie "miejsce na papierosa" - po prostu zęby na siebie nie zachodzą po prawej stronie szczęki. Więc chyba smok jest lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: smoczek czy kciuk 06.04.09, 00:44 smoaczka zabierzesz a kciuk co? odrabiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
iktoto Re: smoczek czy kciuk 06.04.09, 08:17 własnie tego sie obawiam, ze bedzie ssala paluszki jak bedzie miala kilka lat a to moze byc problem. chyba ze ssanie paluszkow przez wieksze dzieci to jakis szerszy problem? nerwy? nadmierne emocje? Odpowiedz Link Zgłoś
beliska Re: smoczek czy kciuk 06.04.09, 08:45 Z autopsji stanowcze nie dla paluchów, bo ich ssanie może przerodzic się w nawyk, a potem trudno się go pozbyć, bo paluch zawsze w zasięgu. Wkładac paluszki do ust, poznawac je, pozwalałam, pilnując jednoczesnie, by mała nie zasmakowła w ich ssaniu. Była bezsmoczkowa do 6msca. Odpowiedz Link Zgłoś
lilac23 Re: smoczek czy kciuk 06.04.09, 09:13 A mój maliszek nie chce ssać smoka. Wkłada rączki do buzi czasem nawet bardzo głęboko i czoraj odkrył ssanie samego kciuka. Widać sprawia mu to przyjemność. Smoka próbujemy podawać prawie od drugiegi tygodnia zycia. Wiem, ze to wcześnie ale on i tak go nie chciał tylko wypluwał nawet gdy mu trzymaliśmy go w bużce. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: smoczek czy kciuk 06.04.09, 09:20 Kciuk jest lepszy . Mój synek jest bezsmoczkowy i odkrył kciuk. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: smoczek czy kciuk 06.04.09, 10:08 ja jestem juz za kciukiem ostatnio misiek budzil si eza kazdmy razem kiedy mu smok wypadl ..w dzien to nie problem..ale co 20 minut wstawac w nicy, zeby smoka wsadzic..o ni... jestem za kciukiem... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: smoczek czy kciuk 06.04.09, 13:09 SSanie paluszków jest zupełnie naturalne. Gorzej, jeśli dziecko używa kciuka do zasypiania i uspokajania się- ten zwyczaj trudno jest wykorzenić, powoduje krzywy zgryz i sporo problemow. Moja siostra zasypiała z kciukiem przez lata (bezsmoczkowa...), przestała dopiero (!) jak zrobiła sobie kolczyk w języku... Odpowiedz Link Zgłoś
jo_dee_messina Re: smoczek czy kciuk 06.04.09, 14:16 zdecydowanie smoczek, smoczka można z czasem zabrać, oduczyć. Palca nie utniesz! Odpowiedz Link Zgłoś