goha_b 02.05.09, 13:08 Słyszałam, że w 3 miesiącu ale jak to dokładnie wygląda? Czy przechodzi z dnia na dzień jak maluch ukończy 12 tydzień życia? Domyślam się, że raczej nie... Kiedy Waszym maluchom unormowało się trawienie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beliska Re: Kolka i bóle brzuszka - kiedy przechodzą? 02.05.09, 14:35 Kolkę nazywają dolegliwościa 100 dni i z reguły mija po 3mscu czyli w 4 życia dziecka, ale w praktyce bywa róznie. Znam dziecko, które miało do 9msca, znam dzieci, które mialy do pół roku, a i takie, które męczyła tylko 2tyg. U Michasi poprawa po podaniu Dicloforu30 z dnia na dzień, ale póxno trafiłam na info, więc podalam dopiero po 3mscu. Jak miała 3,5 było już dobrze. Przed ukonczeniem 4 sprawy jelitowe były uregulowane na tyle, że rozszerzalam dietę zaraz po skończeniu 4mscy. Nowa dieta z kolei uregulowala wyprózniania i od tej pory zero problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
w_miare_normalna Re: Kolka i bóle brzuszka - kiedy przechodzą? 02.05.09, 22:52 a ja słyszałam,ze kolka może się utrzymać do 4 miesiąca.. to zależy od jakiego mleka dziecko ma kolki jeśli dostaje pierś to może powinnaś zrobić dietę,a jeśli od modyfikowanego to może powinno dostawać mleko alergiczne?może alergik Odpowiedz Link Zgłoś
marzzosia Re: Kolka i bóle brzuszka - kiedy przechodzą? 03.05.09, 00:22 Ja karmie piersią i musiałam niestety wyeliminować kilka produktów z mojego menu,aby moje maleństwo nie było męczone przez kolki. Nie jem chleba, oraz przetworów mlecznych z mlekiem na czele. Kolki przeszły. Odpowiedz Link Zgłoś
beliska Re: Kolka i bóle brzuszka - kiedy przechodzą? 03.05.09, 08:09 Z moich doświadczeń, rozmów z pediatrami, innymi matkami dzieci, które kolkę miały wynika, że kolka z dietą niekoniecznie ma coś wspólnego. Niedojrzałość układu pokarmowego i co by dziecko nie dostawało jeść i tak jak ma być to będzie. Oczywiście sa przypadki, gdy zmiana mleka pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
goha_b Re: Kolka i bóle brzuszka - kiedy przechodzą? 03.05.09, 12:31 Mleko wyeliminowałam już jakiś czas temu razem z połową mojego jadłospisu... Chleb jem tostowy bo nie ma składników mleko-pochodnych. Stosuję Sab Simplex... wszystko to pomogło ale nie zlikwidowało kolek w całości. Już nie wiem co więcej mogę zrobić Poczekamy... jeszcze dwa tygodnie i będą skończone 3 miesiące, może przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Kolka i bóle brzuszka - kiedy przechodzą? 03.05.09, 19:34 Przepajaj herbatką z kopru włoskiego i dużo kładź na brzuszku, nawet do spania w dzień /tylko zaglądaj do dziecka/ Odpowiedz Link Zgłoś
misiupka1 Re: Kolka i bóle brzuszka - kiedy przechodzą? 03.05.09, 20:24 mojemu malemu przeminelo stopniowo, mniej wiecej od 2.5 miesiaca bylo juz troche lepiej a okolo 3 miesiecy zupelnie sie skonczylo, ale ze to moje pierwsze dziecko, musze przyznac, ze przeminiecie 'kolki' zbieglo sie u mnie z momentem kiedy przeczytalam ksiazke:'Zaklinaczka dzieci' i w niej rozdzial o mowie ciala niemowlat i o myleniu glodu ze zmeczeniem, przestalam karmic 'na zyczenie' bo o wiele czesciej jadl niz spal i stopniowo coraz mniej plakal i sie 'naprezal' a coraz bardziej regularnie spal i generalnie zaczelam rozrozniac kiedy z jakiego powodu placze... wiec do tej pory nie wiem czy mial kolki czy po prostu nieumiejetnie sie nim zajmowalam // Odpowiedz Link Zgłoś
arabela27 sab simplex 03.05.09, 20:36 a w jaki sposób stosujesz ten preparat?bo my kolki pożegnaliśmy po 3 tyg. może byłoby szybciej gdybym wcześniej stosowała pewną metodę. Otóż z poczatku preparat stosowałam tylko wieczorem w momencie kiedy zaczynał płakać. Później doczytałam pewną wypowiedź pielęgniarki pracujacej w niemieckim szpitalu, żeby podawać 3 x dziennie nie zależnie czy dziecko płacze czy nie dopiero wtedy lek zaczyna działać. Po tygodniu takiego dawkowania przeszło. Wiem również , że na inne dzieci działa lepiej lefax (ale do kupienia w Niemczech - koszt 7 euro) Odpowiedz Link Zgłoś
goha_b Re: sab simplex 03.05.09, 21:14 Stosuję tak jak na ulotce - 15 kropli przed każdym posiłkiem , nie częściej jednak niż co 2 godziny. Stosuję jak narazie 5 dni i poprawy jakiejś rewelacyjnej nie widać Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: Kolka i bóle brzuszka - kiedy przechodzą? 03.05.09, 21:19 A korygujesz wiek? Może być u Was do czwartego z hakiem urodzeniowego. Mojej pomagał eputicon - w szpitalu też dawali. Odpowiedz Link Zgłoś
goha_b Re: Kolka i bóle brzuszka - kiedy przechodzą? 04.05.09, 10:59 Według wieku korygowanego Lidia ma 7,5tyg, czyli prawie 2 miesiące. A ja myślałam, że układ pokarmowy zaczyna się rozwijać od momentu podania pokarmów więc wcześniactwo nie ma na to wpływu... A co z takimi maluchami urodzonymi w 7 miesiącu? Dostają kolki w wieku 3 miesięcy? Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: Kolka i bóle brzuszka - kiedy przechodzą? 04.05.09, 21:15 Układ pokarmowy tak, my nawet tak z dietą idziemy choć to różnica 3,5 mies(i tak się zaczęły kolki rzeczywiście). Ale dolegliwości brzuszkowe u wcześniaków zazyczaj trwają dłużej, a ich koniec może być po trzecim korygowanym - często tak jest, ale są też przypadki, że dłużej niestety. No a czasem tak jak u nas - kolki były jeszcze w szpitalu, a pózniej nie codzień, ale co jakiś czas coś wracało - może być po prostu delikatniejszy i mniej dojrzały układ pokarmowy, niz normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Jeszcze raz bo jakis bełkot 04.05.09, 21:24 mi wyszedł. Czyli: układ pokarmowy liczymy normalnie(zazwyczaj) kolki zaczęły się właśnie po 3,5 mies urodzeniowym, czyli 0 kor trwały jakiś czas intensywnie, a później dość długo sporadycznie (może nawet do 7-8 urodzeniowego coś się działo z brzuszkiem) dużo dzieci urodzonych przedwcześnie kończy przygodę z kolką w wieku 3 kor - chyba jednak trochę jest delikatniejszy i wolniej dojrzewa mimo wszystko. Ale może być różnie, bo nie da sie dokładnie sprawdzić raz, że od czego maluchy mają kolkę, dwa, że każdy wcześniak to osobny przypadek - może się np wyłamać i nie mieć żadnych kolek Odpowiedz Link Zgłoś