Dodaj do ulubionych

obierający palec . pomocy

20.05.09, 21:07
czy ktos wie czym mogę posmarowć córce 7 miesiecy palec ma zadartą skórkę nad
paznokciem czerwone napewno bolące . jak do rana sie nie poprawi zacznie
obierać polece do lekarza ale na noc bym czymś posmarowała jak zasnie żeby do
buzi nie wzieła ale czym ? oxykort chyba strach , hydrokortyzon chyba sie nie
nadaje . może ma ktoś jakiś pomysł?.
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: obierający palec . pomocy 20.05.09, 21:12
      Żartujesz prawda?

Chcesz leciec z zadartą skórką do lekarza? Do manikiurzystki raczej.

Obetnij tę skórke co odstaje i zaklej plastrem żeby dalej nie zerwała.
      • el.dorotka Re: obierający palec . pomocy 20.05.09, 21:23
        jak zbierze sie tam ropa to sądze ze różnie może sie rozpaplać przecież nie bede
        jej tego ruszać może zastrzał sie zrobi i boli kosmetyczka raczej nie pomoże i
        nie doradzi czym to zaleczyc chyba że u Ciebie są takie wyszkolone kosmetyczki.
        • semi-dolce Re: obierający palec . pomocy 20.05.09, 21:28
          Dorotka nie panikuj. Przez następne 10 lat twoje dziecko skaleczy sie milion
          razy, bedzie miało potłuczone i pozdzierane kolana, łokcie i co sie da i tak
          dalej. Z kazdym skaleczeniem będziesz leciec do lekarza? Dlaczego od razu ma
          ropieć? Przemyj spirytusem żeby odkazic i tyle.
          • el.dorotka Re: obierający palec . pomocy 20.05.09, 21:32
            nie raz miałam zadatą skórke raz skończyło sie interwencją chirurga i stratą
            paznokcia wiec wiem że może sie rozpaplać ale mam nadzieje że jej minie jak.......!
            • semi-dolce Re: obierający palec . pomocy 20.05.09, 21:35
              Minie. Przemyj spirytusem czy tam woda utlenioną czy riwanolem czy co tam masz,
              zaklej na noc plasterkiem (ale gdyby było tak, że plaster zwróci uwagę dziecka i
              dopiero wtedy zacznie pchać do buzi palec, to jednak go odklej) i sie nie
              stresuj. Ranka pewnie malutka a stres mamy wielki wink
              • el.dorotka Re: obierający palec . pomocy 20.05.09, 21:39
                spi to na spiochu przemyje wodą utlenioną . Ranka malutka to fakt ale paluch
                czerwony do pierwszej kosteczki , no i to nasza pierwsza ranka .
              • mama2razy Re: obierający palec . pomocy 20.05.09, 21:43
                Do semi-dolce ,ty chba nie dokonca wisz o co chodzi i ile przez taka pierdołkę
                niby może być kłopotów,nawet interwencja chirurgiczna bo ostatnio sie z takim
                przypadkiem spotkałam sad ,potrzebna pewnie będzie masc z antybiotykiem,i
                musisz sie wybrac do lekarza.Poza tym ból jest duży,pulsujący i dziecko ma
                prawo byc nerwowe i płakać,powodzenia!!!
    • anaveronika cebula 20.05.09, 22:06
      nie wiem czy mam na mysli to samo co Ty jesli chodzi o "obierający".
      Czasami bywa tak, ze koło paznokcia mozna sie zakłuc i wtedy to miejsce robi sie czerwone, jakby spuchnięte. Na cos takiego babcia zawsze przykładała mi cebulke. Tylko nie pokrojony plasterek a tą warstwe cebulki. trzeba wziąc kawałek, potłuc go np trzonkiem noza i przyłozyc do palca, przykleic plaster. Rano ta cebulka zrobi sie bardzo cieniutka a palec troszke pomarszczony od wilgoci i biały ale opuchnięcie i bol przechodzą.
      Natomiast jesli zdarła sobie tylko naskorek czy zrobił sie zadzior, to tak jak semi-dolce radzi, przyciąc, zdezynfekowac i plasterek albo nawet niech sie wietrzy przez noc.
      • el.dorotka Re: cebula 20.05.09, 22:10
        szczerze to nie wiem czy zadra czy zakuła jest tylko czerwone lekko spuchnięte
        nic nie odstaje nie ma co obciąć . dzieki za rade z cebula .
      • ophelia78 maść ichtiolowa 20.05.09, 22:10
        >bywa tak, ze koło paznokcia mozna sie zakłuc i wtedy to miejsce robi >sie
        czerwone, jakby spuchnięte

i boli jak cholera, robi się twarde, ból pulsujacy.
        Samej mi się często zdarza.

posmaruj maścią ichtiolową i zabandażuj na noc (maść ma kolor czekolady i
        upaprzesz pościel)
        • anaveronika Re: maść ichtiolowa 20.05.09, 22:18
          dokładnie o takie objawy mi chodziło. z mascią nigdy nie probowalam bo o cebule w domu latwiejsmile
          • semi-dolce Re: maść ichtiolowa 20.05.09, 22:21
            To ja myslałam o zadziorze.

Niemniej i tak sie nie stresuj smile
            • miszek23 Re: maść ichtiolowa 21.05.09, 10:30
              Ja się przyznam że jak moja mała miała chyba ze 3 tygodnie to ja jej oderwałam
              skórkę przy paznokciu. Zaczęłam się bać jak na drugi dzień zobaczyłam czerwone i
              opuchnięte a potem ropę. Cały czas przemywałam rumiankiem i przeszło. Już nigdy
              więcej jej nie oderwałam skórki. Sobie czasami tak.
              • anaveronika Re: maść ichtiolowa 21.05.09, 11:30
                sobie tez nie odrywaj, lepiej wez cązki lub nozyczki do skorek i przytnij. Odrywając mozna pociągnąc ta skorke dalej a wtedy głebiej sie wyrywa i bardziej boli
                • el.dorotka Re: maść ichtiolowa 21.05.09, 11:41
                  na szczęście nie ropieje jej bardziej spuchniete też nie jest tylko czerwone
                  zostało wiec pewnie zejdzie . przemywam bedzie ok .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka