Dodaj do ulubionych

Ile czasu zajmuje Wam wieczorne usypianie ?

02.08.09, 20:30
Od momentu rozpoczęcia karmienia po kąpieli, u nas trwa to zwykle równą godzinę, w porywach do półtorej. Najczęściej na końcu to ja zasypiam przy tym cycu i kiedy się nagle budzę, mała wreszcie śpi słodko (5 tygodni).
Obserwuj wątek
    • mopka78 Re: Ile czasu zajmuje Wam wieczorne usypianie ? 02.08.09, 20:54
      mnie usypianie zajmuje 15 min - też przy cycu
    • joshima Re: Ile czasu zajmuje Wam wieczorne usypianie ? 02.08.09, 20:55
      Jak moja mała była w wieku Twojej to bardzo często tak to właśnie wyglądało. No
      i bardzo dobrze. Wysypiałam się i nie korciło mnie, żeby po nocy jeszcze się po
      domu motać smile Połóg Ci się jeszcze w zasadzie nie skończył więc wrzuć na luz.

Potem się nam poprawiło. Teraz uśpienie Małej zajmuje mi najwyżej trzy
      kwadranse, jeśli akurat zażyczy sobie opróżnić obie piersi. No chyba, że jej coś
      dolega ale to inna bajka.
    • koza_w_rajtuzach Re: Ile czasu zajmuje Wam wieczorne usypianie ? 02.08.09, 21:10
      Nie usypiam w ogóle. Jak widzę, że już się robi marudny (jest to między godziną
      18:30 a 19:30), to kładę go do łóżeczka. Leży sobie i tak od 10 sekund do minuty
      usypia.
      Natomiast przy piersi jakoś nigdy nie umiał usnąć.
      Zasypia tak od urodzenia. Gdyby nie to, że mam starszą córkę, to bym mu
      dogadzała wieczorami, żeby usnął, ale ponieważ córka potrzebowała mojej uwagi, a
      syn położony do łóżka o 19-ej nigdy nie marudził (miał kolki, ale o tej godzinie
      mu się uspokajało na jakiś czas), tylko spokojnie leżał, a po jakimś czasie sam
      usypiał, to tak zostało. Jest przyzwyczajony, że nigdy nie ma mnie obok niego
      jak zasypia i chyba nawet nie wie, że może być inaczej. Mu to odpowiada. Zresztą
      on lubi spać i zasypiać w samotności. Wścieka się jak chcę go w łóżku zatrzymać
      po nocnym karmieniu tongue_out.
    • miiko00 Re: Ile czasu zajmuje Wam wieczorne usypianie ? 02.08.09, 21:11
      u mnie od początku tez koło godzinki najpierw jedna pierś potem
      druga i zasypiał teraz dostaje juz kaszke więc jest roszke inaczej.
      • jawa72 Re: Ile czasu zajmuje Wam wieczorne usypianie ? 02.08.09, 21:26
        u mnie jest podobnie, choć ostatnio z godziny zmniejszyło się do ok
        40 minut. A córcia ma już 6,5 m-ca.
        Najpierw jeden cyc potem drugi.
        Troche to męczące no ale cóżsmile
        • blanka001 Re: Ile czasu zajmuje Wam wieczorne usypianie ? 02.08.09, 21:46
          Moj maly nigdy nie zasnal przy piersi po kapieli nakarmieniu
          odkladam do lozeczka sam sie wsypia ja ide robic cos innego zagladam
          tylko do niego czy wszystko ok ma 4m-c od poczatku tak nauczylam.
    • apagnes Re: Ile czasu zajmuje Wam wieczorne usypianie ? 02.08.09, 21:44
      U nas niecałe 5 minut.
    • kaskahh Re: Ile czasu zajmuje Wam wieczorne usypianie ? 02.08.09, 21:58
      tez tak mialam
      i zaluje, ze tego nie zmienilam
      teraz (9 mies) chcialabym to zmienic
      ale ciezko
      wink
    • bukmacherka34 Re: Ile czasu zajmuje Wam wieczorne usypianie ? 02.08.09, 22:24
      od 2 min do 30 zależy jak bardzo jest spiący,czasem zasypia przy butli,czasem
      nie,wówczas leżę z nim aż zaśnie
    • deela Re: Ile czasu zajmuje Wam wieczorne usypianie ? 02.08.09, 22:40
      0 min
      kapie
      karmie
      cmokam
      wkladam do lozeczka, jesi jest potrzeba daje smoka i zostawiam samemu sobie
      zazwyczaj toche sie pogapi w sufit srednio juz przytomny i zasypia
      NIGDY nie usypiam dziecka wieczorem i nie odkladam do lozeczka
      dla mnie to straszna bzdura
      • joshima Re: Ile czasu zajmuje Wam wieczorne usypianie ? 03.08.09, 11:38
        No to dziękuj bogu, że Ci się taki egzemplarz trafił. Bo to nie bzdura tylko
        masz fart (albo stosowałaś technikę zostawiania dziecka do wypłakania).
        • deela Re: Ile czasu zajmuje Wam wieczorne usypianie ? 04.08.09, 22:36
          zadnego wyplakiwania
          pierwszy byl ciut trudniejszy w obsludze i zastosowalam metode
          przytul-uspokój-odloz ale gdzies tak po woch tyg tej metody (moj biedny
          kregoslup - lozeczko mialam dwupoziomowe) tez zaczal zasypiac samodzielnie
          zadnego dziecka NIE USYPIALAM i nie okladalam do lozeczka
          zastanawialas sie kiedys jakbys sie czula jakbys zasnela w jednym miejscu a
          obudzila w innym? ja bym byla w szoku
          • joshima Re: Ile czasu zajmuje Wam wieczorne usypianie ? 06.08.09, 00:09
            deela napisała:

> zastanawialas sie kiedys jakbys sie czula jakbys zasnela w jednym miejscu a
            > obudzila w innym? ja bym byla w szoku

Dla tego ja usypiam dziecko tam gdzie ono potem całą noc śpi wink A dla naszej i
            jego wygody śpi w naszym rodzinnym łóżku smile
    • agazagie Re: Ile czasu zajmuje Wam wieczorne usypianie ? 02.08.09, 22:48
      Po kąpieli dostaje butlę i podczas tego karmienia zazwyczaj zasypia.
    • julimama79 Re: Ile czasu zajmuje Wam wieczorne usypianie ? 02.08.09, 23:05
      Wcale nie usypiamy małej, po kąpieli i karmieniu sama szybko
      zasypia w swoim łożeczku.
    • smerfetka8801 Re: Ile czasu zajmuje Wam wieczorne usypianie ? 03.08.09, 09:42
      jak młoda miała ok 5 tyg karmienie około godziny a potem zasypiała w 5-10
      minut.teraz karmienie łyżeczką lub mleko za szklanki-10-15 minut i zasypia 10-20
      minut sama bez mojej ingerencji ma rok.
    • ciociacesia za długo 03.08.09, 10:43
      przyzwyczaiłam sie ze 15 minut w porywach do 20 a tu mi sie dziecko zepsuło i
      nie daje sie uspic nawet przez godzine półtora. masakra
    • nextaga Re: Ile czasu zajmuje Wam wieczorne usypianie ? 03.08.09, 11:18
      dzidzia ma 8 tyg. i usypia przy cycu od 40 min. do 1 h
    • tusie-czek Re: Ile czasu zajmuje Wam wieczorne usypianie ? 03.08.09, 11:29
      Od malego rytual kapiel + butleka + bajka = spanko zajmowalo nam 45 min.
      Usypianie we wlasnym lozeczku a jak byla malutka to na naszym lozku obok mamy. I
      potem chlup do kolsyki.
    • camel_3d Re: Ile czasu zajmuje Wam wieczorne usypianie ? 03.08.09, 12:00
      u mnie od 3 tygodnia trwalo 5 minut..max.
      butlasmile lozeczko..koniec.
      • aneczka_x0 Re: Ile czasu zajmuje Wam wieczorne usypianie ? 03.08.09, 12:21
        ja usypiam moja córe ma 8 miesiecy około 15 minut w kojcu bo musze ją bujac, tak
        ja nauczyłam wiec mam za swojesmile
        • bweiher Re: Ile czasu zajmuje Wam wieczorne usypianie ? 03.08.09, 13:07
          Jak młodzi byli w tym wieku to jakieś 10-15 minut.Wypijali
          mleczko,odkladalam do łozeczka i spali.
          Teraz jak mają 1,5 roku to już dluzej zasypiają bo muszą
          jeszcze "pogadać" do siebie,pobić się,pobawić nogami brata/siostry
          a więc jakieś pół godziny. Tyle że ja nie usypiałam nigdy.Zawsze
          sami zasypiali.
          • camel_3d Re: Ile czasu zajmuje Wam wieczorne usypianie ? 03.08.09, 14:24
            taa..teraz mlody ma 9 miesiecy, klade go o 19.40 do lozka. posiedze z nim 20
            minut, wychdze a on sobei jeszcze gada z pol godziny do siebie smile i do miau miau smile
    • agag.2 Re: Ile czasu zajmuje Wam wieczorne usypianie ? 03.08.09, 13:15
      zero czasu smile Mała sama zasypia , kotłuje sie w łozeczku i marudzi
      ale jej nie usypiam po 15 minutach sama zasypia , nigdy jej nie
      usypialam zawsze ja kładłam jak była Mała do łozeczka i tak sie
      nauczyła , teraz ma 8 m smile pozdrawiam
      • desse_o Re: Ile czasu zajmuje Wam wieczorne usypianie ? 03.08.09, 14:09
        mój synek w tym wieku miał kolki i strasznie się darł, więc nosiliśmy go
        godzinami brzuszkiem do dołu. Zaczynał koncertować ok. 19 a kończył ok północy i
        tak codziennie do 3,5 miesiąca. Potem było już coraz rzadzej.
        Teraz, synek ma 6 miesięcy i zasypia różnie. Czasem zje i zaśnie, a czasem to
        hula do 23. Zależy od tego jak zmęczony i kiedy ostatnia drzemka się skończyła.
        No i niestety, nigdy sam nie zasypiał. Pewnie przez kolki i to noszenie, ale
        tylko tak mogliśmy mu trochę pomóc. Zresztą ja go bardzo lubię nosić.
    • leneczkaz Re: Ile czasu zajmuje Wam wieczorne usypianie ? 03.08.09, 14:16
      Moj od początku po kąpieli dostawał cycusia/butelkę i odkładaliśmy go do
      łóżeczka (tam sam zasypiał w przteciągu 1-5 min.) I tak było przez pół roku.
      Potem zaczęło się psuć.

Teraz ma 9 m-cy i zasypianie zajmuje od 30min. do 2h. big_grin

Także wszytko jeszcze przed Tobą.
      • eres23 Re: Ile czasu zajmuje Wam wieczorne usypianie ? 04.08.09, 13:09
        Mam dla Ciebie konkretną radę - ja skorzystałam z pomocy Tracy Hoog (o której
        zresztą ktoś tu się wypowiadał, że "jest bee"). W drugim miesiącu zaczęły się u
        mojej córki kłopoty z zasypianiem, a my zaczęliśmy cudować (kołysanie,
        głaskanie, puszczanie ptaszków na CD itd), na szczęście trafiłam na porady
        Tracy, która pisze, że dziecko nie chce samo zasypiać, bo czuje się samotne.
        Więc zaczęłam robić tak: po karmieniu odbicie i nie doprowadzanie, by zasnęła na
        rękach, potem mówiłam córce, że pójdzie spać do swojego łóżeczka, bo tam śpią
        małe dziewczynki (wg rad TH), kładłam ją i czekałam na reakcje. Nieraz zasypiała
        od razu, a nieraz marudziła. Gdy marudzenie nasilało sie do granicy płaczu
        brałam ją na ręce do uspokojenia; raczej nic nie mówiłam (dziecko musi poczuć
        się bezpiecznie), potem kładłam znów do łóżeczka. Nieraz sytuacje trzeba było
        powtórzyć, a nieraz wystarczyło np. samo pogłaskanie czy poklepanie po pleckach
        żeby się uspokoiła. Najważniejsze żeby nie przyzwyczaić dziecka do czynnika
        uspakajającego (noszenia, głaskania, klepania itp) tylko zaprzestać go w
        momencie, gdy dziecko się uspokaja; nawet jeśli za kilkanaście sekund trzeba
        będzie znów podjąć działania. Nie wiem czy jasno to wyjaśniłam (najlepiej jednak
        przeczytać u TH - choć mnie nie wszystkie jej zalecenia dot. dzieci
        odpowiadają). U nas podziałało po kilku dniach. Mąż nie mógł wyjść z podziwu, bo
        swoją pierwszą córkę musiał usypiać na rękach do około roku - biedaczek!
    • oni-fer Re: Ile czasu zajmuje Wam wieczorne usypianie ? 04.08.09, 13:45

Witajcie
      Moja córeczka po kąpieli dostaje kaszke z mlekiem wypija i sama
      zasypia ale zato jak budzi się w nocy na butle to potem usypiam ją z
      godzine bo nie może zasnąć a ma 6 miesięcy.
      • ankaanka Re: Ile czasu zajmuje Wam wieczorne usypianie ? 04.08.09, 21:27
        u nas o 19 kąpiel , cyc i albo usypia ok 20, albo zaczyna walczyć, porafi czasem
        do 24 big_grin wczoraj skończyła 6 tyg
    • tijgertje Re: Ile czasu zajmuje Wam wieczorne usypianie ? 04.08.09, 21:32
      Dopoki mlody zasypial przy piersi (9 miesiecy) to od momentu pojscia
      na pietro, zeby przygotowac kapiel do momentu wyjscia z jego pokoju
      jak smacznie spal schodzilo mi rowno pol godziny, z czego wiekszosc
      to bylo moczeniewink Jak nauczyl sie zasypiac sam, to czasem 15
      minut, ale nigdy nie dluzej niz pol godziny, do 5. urodzin chodzil
      spac o 19.30, teraz ciut pozniej, ale mamy jeszcze wieczor dla
      siebie.
      • tijgertje Re: Ile czasu zajmuje Wam wieczorne usypianie ? 04.08.09, 21:36
        Znowu pokrecilam. Usypic nie usypiam juz, ale mamy rozne rytualy,
        ktore wszyscy bardzo lubimywink
    • felka_1 Re: Ile czasu zajmuje Wam wieczorne usypianie ? 04.08.09, 22:58
      Mały ma 8 tygodni

- kąpiel i zabiegi pielęgnacyjne - 10-15 minut
      - ostatnie karmienie przed snem - 10 minut
      - następnie kładę do łóżeczka i w ciągu 10 minut mały sam zasypia (wierci się
      parę minut, chwilę cicho pomarudzi i po chwili już twardo śpi smile). Przesypia ok
      7-8 godzin bez przerwy, potem jest nocne karmienie i dalej śpi kolejne 3
      godziny. I tak było od pierwszego dnia w domu - aż się baliśmy, że coś z nim nie
      tak, ale położna nam powiedziała że mamy się po prostu cieszyć, bo takie
      samousypiające się i przesypiające noc dziecko to jest fuks smile
      • figa33 Re: Ile czasu zajmuje Wam wieczorne usypianie ? 05.08.09, 14:16
        Przeczytałam Wasze odpowiedzi i się zdołowałam sad
        Wczoraj usypianie trwało 2 godziny !!
        Nie wiem, co robię źle, ale najwyraźniej coś robię, bo moment usypiania wypada chyba w czasie, kiedy małej wcale nie chce się spać.
        Najpierw kąpaliśmy przez pierwszy miesiąc dość późno, bo o 22:00. Wydawało mi się, że to będzie super metoda - późne kąpanie, którym się zmęczy, potem "doprawienie" mlekiem i lulu. I że kolejne karmienie wypadnie tak, że da mi pospać chociaż parę godzin. I tak faktycznie było, dawała mi nawet 5 godzin, ale to było na samym początku, kiedy pewnie jeszcze nie odróżniała dnia od nocy. Potem juz coraz gorzej.
        Zmieniliśmy godzinę karmienia, robiliśmy to stopniowo - najpierw o 21:00, teraz już 20:00. Zwykle przed kąpielą tak koło 18:00 udaje nam sie jeszcze wyjść na spacer do parku, liczę na to że tlen przed snem dobrze zrobi. Tak więc kąpiel o 20:00 zajmuje z całą pielęgnacją max. 15 min i potem karmienie - ok. 15-20 minut, czasem do pół godziny sobie wisi na cycusiu. No i na tym cycusiu pięknie zasypia, po czym pod koniec, nagle, zupełnie bez powodu otwiera oczy w 5 złotych i pełna gotowość !! Najpierw tylko się patrzy i mruczy, ale jak nie ma żadnego odzewu to zaczyna sie marudzenie a w końcu płacz. I tak w kółko macieju - znów daję cycusia, znów głaszczę, śpiewam itp, ona zasypia i znów nagle na baczność. Takich powtórek bywa po kilka. Kończy się smoczkiem, którego wcale ssać nie chce za bardzo.
        Koniec końców, daję cycusia na leżąco i ze zmęczenia sama zasypiam a jak się budzę, to mała śpi słodko. Tyle że wtedy właśnie mija od godziny do dwóch.
        Wydaje mi się, że coś tu jest nie tak, tylko nie wiem, gdzie popełniam błąd.. sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka