pikka6 18.08.09, 21:24 Od dwóch tygodni toczę boje ze swoim dzieckiem i nic wszystko beeee, obrzydliwe nadające się tylko do wyplucia. Krzywi się na wszystko, na owoce, szczególnie te kwaśniejsze ma odruch wymiotny (np. jabłko) kleik, kaszki, zupki, warzywka, owoce, soczki...zostało mi coś jeszcze?hmmm... próbuje za kilka dni, to samo... macie jakieś sposoby? bo ja mam już wizję cyca chyba do przedszkola Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joshima Re: nie chce jeść nic prócz piersi :-/ 18.08.09, 21:32 A ile ma maleństwo? Odpowiedz Link Zgłoś
symbolica Re: nie chce jeść nic prócz piersi :-/ 18.08.09, 21:40 Przesadzasz, wyluzuj i nie naciskaj tak na niego, może wyczuwa nacisk.. Widocznie nie gotowy jeszcze na nowości... Wiesz we wporowadzanu chodzi o podanie łyżeczki, dwóch, dawaniu do sprobowania... a nie ładowania całego sloika bo ma zastapic któryś posiłek. Mały ma poznawać smaki. Mozesz mieszać zupki ze swoim mlekiem na poczatku (ja torobiłam dość częśto kiedy papka była za gęsta). Wiesz czytałam o dziecku które było wyłącznie na piersi do 14 miesiąca, bo niczego innego nie chciało. Przeżyło i miało się bardzo dobrze. Uzbrój się w cierpliwość, będzie dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
pikka6 Re: nie chce jeść nic prócz piersi :-/ 18.08.09, 21:47 5,5 miesiąca. Nie ma mowy o całym słoiczku bo nie ma mowy o 1 łyżeczce nawet nie naciskam, mnie to wsio jedno czy lubi czy nie, tylko się tak zastanawiam czy kiedyś polubi... no i przeciez mleczko przestaje w pewnym wieku wystarczac ( w sensie wartości odżywcze itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: nie chce jeść nic prócz piersi :-/ 18.08.09, 22:07 5 i pół miesięcznemu dziecku mleko całkowicie wystarcza. Odpuść. Odpowiedz Link Zgłoś
lavia78 Re: nie chce jeść nic prócz piersi :-/ 18.08.09, 22:12 spokojnie ja karmiłam wyłącznie piersią do 6 miesiąca teraz syn ma 11 i też woli cycusia od kaszek i obiadków,owocowe deseki tylko czasem trochę podjada i żyje ma się dobrze pięknie waży i dobrze się rozwija na siłę nic się nie da masz czas Odpowiedz Link Zgłoś
larabee Re: nie chce jeść nic prócz piersi :-/ 19.08.09, 00:02 lavia78 napisała: > spokojnie ja karmiłam wyłącznie piersią do 6 miesiąca teraz syn ma 11 i też woli cycusia od kaszek i obiadków,owocowe deseki tylko czasem trochę podjada i żyje > ma się dobrze pięknie waży i dobrze się rozwija na siłę nic się nie da masz czas A co, jeśli tego czasu nie ma? Moja 6-miesięczna córeczka też woli pierś, a za dwa tygodnie idzie do żłobka . I nie ma mowy, żeby odciągnąć pokarm i dać z butelki, bo tej po prostu nie toleruje. Ratuje mnie jedynie kaszka na mleku (modyfikowanym, bo dla odmiany na moim nie chce) i marchewa ze słoiczka podana łyżeczką, ale i to tylko wtedy, jak "jaśnie panienka" ma chęć Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi lavia78 19.08.09, 19:23 Zdecyduj, proszę - ząbki, czy zdjęcie dzidzi, czy może tylko linki do tego wszystkiego, bo sygnaturka nie powinna przekraczać wysokości mniej więcej 4 wersów. Odpowiedz Link Zgłoś
lavia78 Re: lavia78 20.08.09, 21:27 wiem sorki, zapomniałam wymazać.....bardzo przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś
mammajasia Re: nie chce jeść nic prócz piersi :-/ 18.08.09, 22:18 Niestety czesto tak jest jesli dziecko dopiero w 6 mcu poznaje nowe smaki. Kubki smakowe rozwijaja sie miedzy 4/ 5 mcem I wtedy dobrze zapoznac dziecko z nowymi smakami. Ale niestety wbija sie matka do glowy ze pierwsze pol roku cyc. Moja jaśmina ma ledwie 4 mce I z checia smakuje nowosci. Nie odpuszczaj. Wprowadzaj w swiat innych smakow I lyzeczki. Moze powoli, nie wszystko naraz. Sprobuj sloikow hippa. Sa duzo slodsze nie kwaskowate mimo braku cukru. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
aagnie.szkaa Re: nie chce jeść nic prócz piersi :-/ 18.08.09, 23:34 nie wiem, czy sie smiac, czy plakac. kubki smakowe rozwijaja sie mdzy 4 a 5 miesiacem zycia?- chyba plodowego. dziewczyno, sprawdzw google fakty, potem blyszcz wiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
aagnie.szkaa Re: nie chce jeść nic prócz piersi :-/ 18.08.09, 23:35 madre dziecko, piersiowemu nie ma potrzeby rozszerzac diety przed ukonczeniem 6 mca zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: nie chce jeść nic prócz piersi :-/ 18.08.09, 22:44 Wyluzuj. Jabłko sobie kup albo gruszkę, umyj, obierz z jednej strony, weź dziecko na kolana. Jeśli jest już na etapie wyciągania rąk po atrakcje, to spróbuje zabrać ci owoc - daj mu polizać. Najpierw się obrazi, ale któregoś dnia zrobi awanturę, jak zabierzesz. Resztę sama zjedz Jedna z teorii na temat czasu wprowadzania jedzenia mói o tym, że nie nalezy patrzeć w kalendarz/metrykę, tylko na dziecko. Jeśli wykazuje zainteresowanie jedzeniem rodziców, siedzi z podparciem, ząbkuje - to znaczy, że czas nadszedł, ale podstawowym kryterium jest zainteresowanie i branie do dzioba. Odpowiedz Link Zgłoś
pasmo30 Re: nie chce jeść nic prócz piersi :-/ 19.08.09, 10:12 Wyglada na to, że moj maluch jest juz gotowy, ale jednak nie chce jesc. Ma 6,5 miesiaca. Wypluwa wszystko. Ostatnio nawet mleko z butelki mu nie pasuje, a wczesniej ladnie wypijal. Interesuje sie naszym jedzeniem i bierze wszystko do buzi (jednak na wszystko sie krzywi), ząbkuje, siedzi z podparciem. Próbuję juz od 2 miesiecy, robie przerwy dłuższe i krótsze, dawałam warzywa, zupki, owoce, kaszki, soczki, wode. I kicha. Chciałabym aby jadł juz coś wiecej, bo cieżko mu już sie nasycic w dzien z piersi. I w efekcie czasami karmie go co 1-1,5. Teraz przy ząbkach je mniej i rzadziej. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: nie chce jeść nic prócz piersi :-/ 19.08.09, 18:49 pasmo30 napisała: > Chciałabym aby jadł juz coś wiecej, bo cieżko mu już sie nasycic w > dzien z piersi. Warzywa, owoce, mają 2-3 razy mniej kalorii niż twoje mleko, które ma średnio 67kcal/100 ml - kaloryczność zupek jarzynowych sprawdź sobie na słoiczku. Więc jesli sądzisz, że dziecko ma większe zapotrzebowanie kaloryczne, to akurat nie warzywa mu pomogą Może to koneser i polubi coś, czego zupełnie się nie spodziewasz. Odpowiedz Link Zgłoś
pasmo30 Re: nie chce jeść nic prócz piersi :-/ 19.08.09, 23:24 No nic, to będę szukała dalej, moze cos mu posmakuje, eh. Nie chodziło mi o kaloryczność, a raczej o to, ze on jest strasznie roztrzepany i nie potrafi sie skupic na dluzej przy piersi. Rozprasza go przelatujaca mucha, moje chrząkniecie, stukniecie w drugim pokoju, dosłownie wszystko. A jak juz wypusci piers to nie chce więcej.Mialam nadzieje, ze jak cos mu zasmakuje z lyzeczki to zje troche wiecej po jakims czasie. No i problem robi sie coraz wiekszy "w terenie". Nie dosc, ze jest glodny po 1,5 h czasami to nie moge go nakarmic bo wszystko jest nowe. Nawet jak sie ukryje w jakims pokoju gdzie nikogo nie ma to on sie rozglada i rozglada i ani mysli jesc. A taki sloiczek mozna podac niemal w kazdych warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
a_a_r Re: nie chce jeść nic prócz piersi :-/ 21.08.09, 16:05 Tosia skubie nowości, głownie ziemniaka z dynią, reszta jest fuj. Na spacerze nie nakarmię piersia nawet na śpiocha bo sie budzi wyciagnieta z wózka i koniec. w dzien z piersi tez nie za bardzo chce, bo świat za ciekawy. no i hippa słoiczki najlepsze! Odpowiedz Link Zgłoś
aniasa1 u nas miesiąc! 19.08.09, 01:14 Az miesiąc walczylam aby połknął choćby 1 łyżeczkę. Zmieniałam smaki, łyżeczki , zabawiałam, fikałam koziołki... a ten brzdąc NIC!Ja opluta, On upaćkany, krztusił się, dławił, oczy czerwone....... A dzis: ja siadam obok niego ubrana jak na wojnę, otoczona wszystkimi zabawkami, synuś ubrany w śliniak do stóp, zbliżam pierwszą łyżeczkę do pyszczka a ten ciach i otwiera go, zaskoczona na maxa jade z drugą a młody ciach dziób otwarty szeroko! O malo nie zemdlałam ze szczęścia. Opylił az 40 ml marchewki z ryzem a potem kolejne 40 banana. Nie mam pojęcia dlaczego dzisiaj. Mam tylko nadzieje ze to przełom i juz bedzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: u nas miesiąc! 19.08.09, 01:23 Przyszła jego pora i załapał... Fajnie! Dziecko w tym wieku nie da się zagłodzić, więc jak nie chce jeść, to odpuść i spróbuj znów za jakiś czas. Odpowiedz Link Zgłoś
atucapijo Re: nie chce jeść nic prócz piersi :-/ 19.08.09, 18:08 u nas bylo spoko , ale tylkko 2 pierwsze razy... opylil caly sloiczke 80 g jablka, potem mu sie skonczylo zainteresowanie... ale grunt to podawac po trochu, kiedys jeszcze sie spodoba, u nas byly momenty 30 g, a byly i poltora sloiczka. nie chcial owocow, dalam zupke ( sama gotuje), nie chcial zupki, dalam kleik. teraz ma prawie 9 mcy, i od dawna nie je sloiczkowych kremikow, tylko rzetekne, zywe owoce podziubane widelcem, albo zupke( od 7 mca nie miksuje, tylko dziubie). udalo mi sie w koncu prrzekonac go tez do ryby, po 2 mcach prob z roznymi gatunkami i sposobami przyrzadzania, a genealnie dzeic jest wszystkozerny, wiec sie nie lam tak szybko - twoj tez znajdzie swoje smaki w swoim tempie. ze sloczikowych owocow polecam Frutapura - bez dodatku cukru, a pychotka i smaczeczek Odpowiedz Link Zgłoś
hanjan76 Re: nie chce jeść nic prócz piersi :-/ 21.08.09, 21:33 mój skończył 10 m-cy i dalje nie chce zupek w żadnej postaci. Tylko pierś , ewentualnie słoiczek owocowy ale to ze 30 ml, pogryzie troche jabłuszka i banana, czy arbuza, ale żadne warzywko nie przeszło choć próbowałam juz wsyztkiego! Też mam dośc bo już chciałabym skończyć karmienie ale mały nie pozwala, bo mleka modyfikowanego tez nie chce. pozdraiwam Odpowiedz Link Zgłoś
ik_ecc Re: nie chce jeść nic prócz piersi :-/ 21.08.09, 21:44 Dziecko ma 5 miesiecy - ma pelne prawo chciec byc wylacznie na piersi. Moja corka do 9 mies nie jadla nic procz piersi, do 18-tego mies jadla bardzo malo innych pokarmow. W 18-tym mies jej "zaskoczylo" i zaczela jesc. W tym czasie rozwijala sie doskonale. Teraz ma 4 lata, nie jest wybredna, je co jej sie poda. Odpowiedz Link Zgłoś