Dodaj do ulubionych

KONIEC I trymestru, usg, przezierność i takie tam

17.11.04, 22:22
witam wszystkie stare i nowe mamusie

dzis bylam na usg i wszystko ok
dzidzia strasznie sie wiercila ale w koncu udalo sie zrobic stpo klatke. ma
5,5 cm co odpowiada 12w4d, a wg owu to 11w4d, a om 12w2d. zmierzyl mi tez gin
przeziernosc i jest ok bo 1,5cm. widzialm nerki, 2 rece , 2 nogi smile)))itp.
wszystko na swoim miejscu tylko zoladka nie bardzo bylo widac ale zadnych
pluynow tez nadto nie bylo wiec jest ok.
dowiedzialm sie tez ze raczej urodze w maju smile)
po pierwsze termin wg om to 30.05 i moj gin nie wpisal go na karte ciazy bo:
w polsce blednie przyjmuja do szpitala dopiero w 40tc + tydzien czyli 41.
zanim zrobia badania i wywoływanie to juz jest 42 tc a to jest niekorzystne
dla maluszka. zatem jesli do 30.05 nie urodze to gin wpisze mi krotszy cykl
tak aby przyjeli mnie do szpitala w 40tc bo najkorzystniej jest jak dizdzia
rodzi sie miedzy 38a40tc. wyglada wiec na to ze jak dzidzia sie nie
zmobilizuje sama do 30.05 to na pewno urodzi sie z poczatkiem czerwca.
jesli chodzi o posiew z szyjki to bedziemy go robic na nastepnej wizycie lub
w polowie (tak moj gin robi rutynowo). bedziemy oznaczac tez wtedu chlamydię.
w poniedzialek bede tez miala badania krwi na test PAPPA. Gin powiedzial mi
ze poniewaz mam prawie 30 lat to nie jest to konieczne badanie, ale on
zaleca. uznalam zatem ze zrobie. zawsze lepiekj wiedziec czy wszystko ok.
dostalam jeszcze natamycyne dopochwowo na 20 dni bo z cytologii wyszlo ze
przyplataly sie jakies grzybki.
najwazniejsze jednak ze szyjka jest zwarta i dluga, wiec moze da rade bez
szwu.
zatem jeszcze 5 dni i KONIEC I TRYMESTRU.smile)))))

samopoczucie tez juz ok. powrocily sily witalne. waga 2 kg do przodu (czyli
srodek 0-4kg na I trymestr).

od jutra zaczynam tez lykac prenatal.

to na razie tyle buziaczki dla wszystkich smile)))))))))))
trzymajcie sie cieplutko bo w piatek ma padac snieg
Obserwuj wątek
    • nerwus4 Re: KONIEC I trymestru, usg, przezierność i takie 18.11.04, 09:25
      powiedz mi, czy robisz badanie np. Pappa z ciekawości czy z jakiego innego
      powodu?? jeśli bedzie chore (genet) to usuniesz???
      Pytam bo nie wiem w jakim celu niektóre dziewczyny robia takie badania skoro i
      tak by nie usuneły?? po co przez 9 m-cy sie zadręczać, że nosze np Downa???
      • lolo09 Re: KONIEC I trymestru, usg, przezierność i takie 18.11.04, 17:45
        robie z ciekawosci i dlatego ze jesli jest jakas wada chromosomalna to moze
        dotyczyc metabolizmu i wtedy lepiej jak po porodzie lekarze beda wiedziec co
        maja robic a nie dopiero szukac.
        na pewno nie usunę. już je kocham
        pozdrawiam smile))))
        • lolo09 Re: KONIEC I trymestru, usg, przezierność i takie 18.11.04, 17:57
          przeciez na usg tez chodzimy z ciekawosci i zeby zobaczyc czy z dzidzia
          wszystko ok.
          jesli takie badanie jest bezpieczne to czemu nie
          pozdrawiam
    • kwiatek-maks Re: KONIEC I trymestru, usg, przezierność i takie 18.11.04, 10:53
      Hej Lolo09! Cieszę się, że u Ciebie wszystko OK. Ja też wczoraj wieczorem byłam
      na USG.Widziałam maluszka, też się strasznie wiercił smile. Ma 52 mm od główki do
      końca dupci i wg USG to 12t i 3 dzień, więc jesteśmy prawie tak samo wysoko w
      ciąży smile. Z USG wychodzi mi termin na 29 maja, ale ja po cichu licze na 1
      czerwca. Najważniejsze, że dzidziuś jest zupełnie zdrowy! Myślałam, że może uda
      się zobaczyć płeć. Lekarz twierdził, że PRAWDOPODOBNIE to dziewczynka,
      natomiast ja z mężem widzieliśmy chłopca smile Każdemu wg potrzeb, hi, hi, hi. Ale
      chyba wolę dziewczynkę. Jak zobaczyłam to moje maleństwo na monitorze
      (oczywiście zrobiliśmy nagranie video), to wreszcie poczułam się mamą z krwi i
      kości, bo dotychczas to jakoś tak do mnie nie docierało. Chylę czoła przed
      wynalazcą USG. Ja utyłam coś koło 2 kg. Mam pytanie co to takiego ta
      przezierność? Pozdrawiam serdecznie!
      • lolo09 Re: KONIEC I trymestru, usg, przezierność i takie 18.11.04, 17:54
        no to fajnie kwiatku bedziemy sie porownywac smile
        tez cie ciesze ze wszystko u was ok
        ja takze licze na dziewczynke
        przeziernosc karku to ilosc płynu na szyi (pomiedzy głowa a brzuchem. musi być
        ponizej 2-2,5 cm. jak jest wiecej to istnieje prawdopodobienstwo ze dziecko ma
        zespol downa. wykonuj sie je midzy 11 a 14 tc
        pozdrawiam
      • agablues Re: KONIEC I trymestru, usg, przezierność i takie 18.11.04, 21:37
        Czy mogę dołączyć do klubu Tych, Którym termin Wychodzi Koniec Maja/ początek
        Czwerwca? wink)
        Czytam tak o Waszych dzidziach i oczywiście porównuję do swoich wyników. Chyba
        mi już trochę głupieje od zamartwiania się, bo ... u nas wychodzi, że dzidzia ma
        58 mm i ja głupia zastanawiam się czy to dobrze smile)
        U nas też jeszcze nie widać było płci. Dr stwierdzil, że wg niego wyjdzie na
        dziewczynkę. Ja jakoś czułam, że będzie chłopak, zobaczymy. Oczywiście nie ma to
        najmniejszego znaczenia. No, poza tym, że jeśli będzie dziewczynka, to może mój
        mąż da się namówić jeszcze na chłopca smile)
        Przezierność karkowa jest badana w celu wykrycia wady chromosomalnej ( ale i
        innych). Przy poważnych zespołach genetycznych przestrzeń w okolicach karczku
        dziecka jest poszerzona. W takich przypadkach, poleca sie pacjentkom dalszą
        diagnostykę.

Mogę się jeszcze pochwalić, że dr powiedział, ze mam piękną szyjkę macicy smile)
        Niestety, nie zdołałam go skokietować, bo na mój komentarz, że dobrze, że
        chociaż szyjkę mam piękną, wcale nie zareagował smile

Pozdrawiam serdecznie, Aga

Niespodzianka
        • lolo09 Re: KONIEC I trymestru, usg, przezierność i takie 18.11.04, 22:04
          serdecznie zapraszam aga
          ogromnie ci kibicuje wiec ciesze sie ze idziemy leb w leb, zwlaszcza
          ze "przecieramy szlaki"
          ja często czytam tez co u majówek bo z kolei one nas troche wyprzedzaja
          pozdrawiam smile))))
        • lolo09 Re: KONIEC I trymestru, usg, przezierność i takie 18.11.04, 22:06
          serdecznie zapraszam aga
          ogromnie ci kibicuje wiec ciesze sie ze idziemy leb w leb, zwlaszcza
          ze "przecieramy szlaki"
          ja często czytam tez co u majówek bo z kolei one nas troche wyprzedzaja
          pozdrawiam smile))))

a ze dzidzia rosnie to super smile))))
    • jola-kropek 2 pytanka :) 19.11.04, 05:38
      1.dlaczego teraz dopiero zaczynasz lykac prenatal? lekarz tak zalecil? istnieja
      jakies konkretne przeslanki zeby nie brac w I trymestrze?
      2.czy ktoras z was wie jak takie badanie (przeziernosc karku) nazywa sie po
      angielsku? moze jest nazwa na zdjeciu usg? nie ma mnie niestety w polsce, i nie
      wiem jak sie zapytac mojego lekarza o takie badanie...jakos sobie poradze
      tlumaczac mu o co mi chodzi, ale latwiej byloby gdybym znala nazwe po
      prostu...smile jestem strasznie przewrazliwiona na punkcie wad genetycznych... nie
      zeby u nas w rodzinie jakies byly, ale nigdy nie wiadomo... ten caly czarnobyl
      itd... jakis taki niepokoj...
      • lolo09 Re: 2 pytanka :) 19.11.04, 22:29
        1) dopiero teraz bo wczesniej lekarznie widzial potrzeby (iorganizm mam ok, a
        nadmiar witamin tez moze zaszkodzic). z damianem tez tak mialam
        2)screen of first-trimester combined test (nuchal translucency, pregnancy-
        associated plasma protein-A and free beta-human chorionic gonadotropin).
        to z medline
        test PAPPA (przezierność karkowa, z krwi matki zasocjowane białako a z surowicy
        i poziom wolnej beta hcg)

pozdraiam
    • nonu Re: KONIEC I trymestru, usg, przezierność i takie 03.12.04, 14:20
      Dzisiaj też byłam na usg genetycznym, wszystko jak najbardziej w porządku:
      dzidziul ma 50mm co odpowiada 11,5 tc i zgadza sie co do dnia z poprzednim usg
      NT=1mm
      NB=2,1
      wszystke narządy na swoim miejscu, ręce i stopy pięciopalczastesmile)
      Wyniki testu PAPPA 7 grudnia
      Ale jestem szczęśliwasmile))))
      Pozdrawiam
      • lolo09 do nonu 04.12.04, 18:49
        gratulacje
        ja wynik bede omawiac 15 na wizycie. juz sie nie moge doczekac, ale niestety
        polozne go nie omawiaja. na szczescie to tylko 1,5 tygodnia.
        pozdrawiam
    • mamalgosia Re: KONIEC I trymestru, usg, przezierność i takie 04.12.04, 11:56
      U mnie takie badanie wypadnie na koniec 14 tygodnia, tak akurat wypada wizyta.
      Zawsze bardzo się boję i martwię. A jeszcze mój gin ma takie nieprzenikniony
      wyraz twarzy jak patrzy w monitor, że wydaje się, jakby nie wiem co zobaczył.
      • rosanna Re: KONIEC I trymestru, usg, przezierność i takie 04.12.04, 18:44
        Ja jestem w 10 tc. Dzisiejsze usg przelozylam na dalszy termin.
        Nie obawiacie sie robic tak wczesnie i czesto usg? Slyszalam na ten temat rozne
        opinie, ze nie nalezy robic usg przed 12 tc. Niektore dziewczyny robia co
        miesiac to badanie, tylko po co?
        Co o tym myslicie?
        • lolo09 Re: KONIEC I trymestru, usg, przezierność i takie 04.12.04, 18:48
          ja robie na kazedej wiycie czyli co miesiac bo po pierwsze jest sprzet a po
          drugie to mnie uspokaja, a to chyba dla maluszka jest korzystniejsze. z
          damianem tez tak mialam i bylo ok.
          ponadto sa przeciez dziewczyny ktore ze wzgledow medycznych maja robione
          czesciej. sprzet jest bezpieczny po warunkiem ze trwa to szybko, a nie co 2 dni
          po pol godzinysmile)))

tak mysle
          pozdrawiam
        • emiliana26 Re: KONIEC I trymestru, usg, przezierność i takie 06.12.04, 12:58
          Ja zaczełam juz 13t i idę za 2 dni na kolejną wizytę - i będzie to juz 6 usg.
          Nie boje sie o maluszka, bardziej martwię się jak go nie widzę smile a nieźle już
          się wierci - i oczywiste jest że niewyczuję tego jeszcze sama. A tak widzę jak
          rośnie, macha nogami i rączkami do mamy i taty, bo mąż oczywiście chodzi na usg
          razem ze mną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka