Dodaj do ulubionych

Maluszki z listopada 2004

22.03.06, 11:35
Witam Mamusie!
Mam synka z 9 listopada 2004 więc ma ponad 16 miesięcy. Jest jednak malutki
bo urodził się dystroficzny tylko 2700 waga i 47 cm. Kiepsko przybiera na
wadze i jest opóźniony w rozwoju ruchowym (uczymy się dopiero raczkować) ma
tylko 2 ząbki. Za to psychicznie jest super. Mnóstwo "gada" po swojemu ale
rozumie gdzie co jest, odróżnia zabawki i naśladueje moje gesty, sylaby,
uczestniczy w zabawach np. z piłką, potrafi pokazać nóżki, nosek etc. Waży
tylko 7460 - więc ciągle jest poniżęj 3 centyla. Proszę o opis Waszych
listopadowych pociech. Może któraś z Mam ma podobnie rozwijającego się
brzdąca. Będę wdzięczna za wszelkie posty smile pozdrawiam Ania
Obserwuj wątek
    • dzemma Re: Maluszki z listopada 2004 24.03.06, 15:17
      Mój synek urodził się 4 listopada, tez był malutki 2910, ale 54cm, słabiutki bo
      spadało mu tetno i szybką cesarką przyszedł na ten świat, była grożąca
      zamartwica i niedotlenienie, ale zaraz po urodzeniu dostał tlen i wszystko było
      w porzadku, po 2 tygodniach okazało sie ze ma kręcz szyi - tzw. przykurcz
      mięśnia szyjnego, rehabilitacja trwala prawie 8 ,miesięcy z przerwami, ale jest
      ok, min. dzięki rehabiliktacji i masażom rozwija się bardzo dobrze-ruchowo.
      wogóle nie chciał lezeć na brzuszku i nie podnosił główki (przeszkadzał mu ten
      kręcz) ale kupiliśmy piłke rehabilitacyna i bawiliśmy się przed lustrem-
      pomogło. Teraz ma ponad 16 miesiecy, ostatnio ważyłam go 05,01,06 i ważył
      11600, więc ok, jeśli chodzi o jedzenie to tez w porzadku, problem tylko z
      piciem mleka, do 8 miesięcy karmiony piersią, pózniej bebilon2, kiedy przeszłam
      na bebilon3 dostał uczulenia-czerwone i szorstkie policzki, próbowałam każdego
      włącznie z sojowym, nie chce wogóle. chyba znów wprowadzę mu kaszki. ok, 7-8
      miesiaca wprowadziłam kaszki nestle-bardzo lubil ale za bardzo przybierał na
      wadze, po trzech miesiącach wyglądał jak pączek w masle, ale skoro teraz wogóle
      nie chce mleka to chyba wrócę do kaszki. gada po swojemu, klaszcze wrączki i
      mówi bawo-znaczy brawo, mama, tata,baba,dadi-znaczy dziadzi, na picie mówi
      ajajajaj, babcia uczy go teraz siusiu na nocniczek z róznymi efektami, ale jest
      coraz lepiej, teraz uporczywie chce sam jeść, wyrywa łyżeczkę lub widelec i nie
      pozwala się karmić, koniecznie chce sam, choć nie bardzo mu to wychodzi, więc
      teraz karmimy go uzywając kilku sztućców. Jeszcze ok.3m-ce temu byl straszliwie
      niesforny, nie słuchał się za grosz! wymuszał przeokrutnie wszystko na
      wszysttkich, ale cierpliwośc się oplaciła, drogą kompromisów osiagnelismy
      moznaby powiedzieć porozumienie, synek jest duuuużo grzeczniejszy.
    • dzemma Re: Maluszki z listopada 2004 24.03.06, 15:25
      moja siostra ma synka 3 tyg młodszego od mojego, jeszcze pol roku temu była
      duża różnica, jej synuś był dużo mniejszy, lżejszy, nie chcial gaworzyć,
      chodzić, teraz ta róznica się zaciera, zdziwilam się nawet jak go ostatnio
      widziałam, nadal mniej waży ale sporo urósl i biega szybciej od mojego, kazde
      dziecko rozwija się w swoim tempie, najważniejsze byśmy je kochały
    • matkamichala Re: Maluszki z listopada 2004 13.04.06, 19:28
      tak mało tych listopadowych?
      Michał ciężko urodzony 14.11 o 9.35, ważył 3300. z czego jakieś 300 przypadło
      na kudełkismile)) teraz waży 11500.kudełki do niedawna ze 3 kilo, a teraz już
      obcięte sad
      • mara222 Re: Maluszki z listopada 2004 19.04.06, 13:22
        Witam,
        moja Ewa urodziła się 03.11.2004, ważyła 2.950 i 51 cm. Poród dłuuugi, ale
        wszystko zakończyło się dobrze. Teraz waży ok. 11 kg i jest cudownym, upartym
        małym skorpionkiem smile
    • drozdilla Re: Maluszki z listopada 2004 22.04.06, 13:45
      witam.urodziłam oliwierka 2 listopada 2004.wazył 4300g -porod po 18 ciezkich
      godzinach zakonczyl sie jednak cesarką.rozwija sie super a jego ulubione slowo
      to NIE smile))chyba przechodzi przuspieszony okres buntu dwulatka...
      • anita258 Re: Maluszki z listopada 2004 07.09.06, 20:54
        Kubusia urodziłam 5.11.2004 przez cesarskie cięcie .Ważył 3550kg.i 56 cm długi
        .Kubus jest uparty i nieprzpusci .Troche cięzko ale dajemy rade.Jest bardzo
        wesołym dzieckiem ale przytym energicznym.
        • mamsynka1 Re: Maluszki z listopada 2004 09.10.06, 12:10
          Bartuś urodził się 23 listopada 2004 r. o godz.10:20, po porodzie ważył 3350kg
          a teraz ma 13kg. Jest bardzo wesołym dzieckiem. Od jakiegos czasu nie nosi już
          pampersa, zaczyna coraz więcej mówić i powtarzać, sam grzecznie zasypia w swoim
          łóżeczku. Ostatnio chce sam jeść, różnie mu to wychodzi wink Lubi tańczyć i bawić
          się z innymi dziećmi. Najbardziej interesuje się samochodami.
          Pozdrawiamy wszystkie dziecaki z listopada 2004r.
    • magdax99 Re: Maluszki z listopada 2004 30.05.06, 15:26
      MÓJ SYNUŚ TOMUŚ URODZIŁ SIE 1 LISTOPADA 2004,WAŻTŁ 4150 I 57 CM I JEST
      WSPANIAŁTY
      • 2razy_mama Re: Maluszki z listopada 2004 04.06.06, 21:07
        Patryk urodził się 16.11.2004, ważył 3700, miał 54 cm. Waży juz 13kg, strasznie
        rozrabia,zaczyna bić starszego o 3 lata braciszka Jacka.
    • chilek75 Re: Maluszki z listopada 2004 06.06.06, 11:49
      Witajcie!
      Mój Kacperek urodził się 19 listopada 2004.
      Jest 12-kilowy rozrabiaką który wszędzie wejdzie i wszystko dotknie.
      Ma 9 zęborów, mało mówi chyba że w swoim własnym języku, ale za to
      piękni sobie podśpiewuje pod noskiem.
      Jest zdrowym i pogodnym dzieckiem.
      Pozdrawiamy wszystkie listopadowe dzieciaczki.
      Marta
      • asia.bolakowska Re: Maluszki z listopada 2004 14.10.06, 22:57
        Cześć.
        Nasza Marysieńka urodziła się 15 listopada 2006(juz od jutra za miesiąc mamy 2
        urodzinki).Ważyła 4010 i 57 długaśna.start był ciężki 0-wy apgar na dzieńdobry
        i zamamartwica.marynia jest dzieckiem-cudem.nto byly dobrego złe początki.
        pozdrawiam,mama asia ze Szczecina
      • katarzyna.bn Re: Maluszki z listopada 2004 18.10.06, 16:53
        Mój synek ma na imie Nikodem i urodził się 20 listopada 2004r. o 8.40 rano smile
        Ważył 3300 i mierzył 56 cm.
        Teraz waży ponad 12 kg, nosi ubranka 92-98. Mówi swoim językiem, ale dość
        zrozumiale dla nas wink Biega, bawi się z psami (mamy 3 duże psy), uwielbia
        pociągi, samochody, samoloty itd.. Potrafi położyć spać lalę, przykryć ją
        kocykiem i upomnieć rodziców, że trzeba być cicho bo lala robi a-aa smile
        Umie robić siusiu na nocnik, ale niestety często o tym zapomina i wtedy odchodzi
        w ustronne miejsce i sika w spodnie.
        Do niedawna jeszcze pił tylko z butelki, ale od jakiegoś tygodnia pije przez słomkę.
        Niestety rośnie z niego mały urwis, dużo rzeczy wymusza i tresuje sobie nas..
        Ale my się nie damy! smile Ja jestem dość wymagającą matką i mam nietypowe metody
        wychowawcze smile (np. jak połamał mi kwiatki , to kupiłam jemu też kwiatka -
        kaktusa, od tej pory mam spokój smile)
        Jeżeli w dalszym ciągu będzie takim małym urwisem i nerwuskiem, to pozostanie
        telefon do superniani, ale póki co próbujemy sami wink
        Pozdrawiam mamy dzieciaków z listopada 2004!
    • kabo25 Re: Maluszki z listopada 2004 01.11.06, 00:04
      gabrysia też 14 listopad 2004, wpadnijcie kiedyś na forum jesienne dzieciaczki
      zapraszam szczególnie Michała astrologicznego bliżniaka Gabi
      • madzia-gos Re: Maluszki z listopada 2004 20.11.06, 19:44
        Witamy WSZYSTKIE MAMY I DZIECI!Laura urodziła się 26 listopada,ważyła 2880g i
        52cm,teraz waży 11kg i ma 84cm wzrostu,jest drobniutka,ale i tak udało jej się
        nadrobić,bo miała anemie i nic nie rosła.
        • kiniadi Re: Maluszki z listopada 2004 22.11.06, 14:21

• madzia-gos Re: Maluszki z listopada 2004 26.11.06, 17:30
            Witam ja jestem chętna.jestem już zarejestrowana na mamydzieci.pl Pozdrawiam i
            czekam
    • ptapti1 Re: Maluszki z listopada 2004 29.11.06, 14:45
      Ja mam na imię Agnieszka. Urodziłąm swoją kochaną córeczkę po wielu perypetiach
      ciążowych i ciężkim trwającym 16 godzin porodzie dnia 30 11 2004
      • ptapti1 Re: Maluszki z listopada 2004 29.11.06, 15:09
        Nie wiem czemu mi wysłało poprzednią wiadomość. Bo ja jeszcze nie skończyłąm.

Więc urodziłam 30 11 2004r Na samą imprezę andrzejkową o godzinie 21:25
        Mała ważyła 3320 i długa była na 55cm. dostała 9 punktów bo troszkę sina była.
        Za to od początku dała poznać, że płucka ma zdrowe i pojemne.
        Daliśmy jej na imię Sara (bo tata się uparł ja chciałam Arika) i Justyna (bo ją
        Justyna przyniosła, Nie znam żeńskiego rodzaju od imienia Andrzej)

Nie miałam większych problemów zdrowotnych. Największe przeżycie to pobyt w
        szpitali jak Sara miała niecałe 3 miesiące. Zwracałą pokarm, traciłą na wadze,
        miała ciągle wysypke, i taka smutna była. Okazało się prozaicznie "alergia na
        białko mleka krowiego" P)rzestałam karmić pirsią, po wielu próbach na mlekach
        modyfikowanych zastosowaliśmy Isomil 2 i skończyły się kłopoty. Dziś już pije
        normalnie mleko krowie (odmówiła stanowczo mleka modyfikowanego a i przestało
        być mnie stać na nie), pije jogurty i nie ma żadnego śladu po alergii.
        Pozatym jak każde dziecko czasem kaszel, czasem katar, a to przeziębienie a to
        kłopoty z żołądkiem.
        Za to charakterek daje nam się we znaki i to bardzo. Jest to dziecko bardzo
        żywiołowe, wszędzie jej pełno i wszystko musi sprawdzić. Pozatym awanturuje się
        z nami, trzaska drzwiami, terroryzuje dziadka (mój teść, który mieszka z nami.
        Teściowa niemogąc znieść że udało mi się urodzić wyprowadziła się niewidząc
        nigdy wnuczki ani nie interesując się nią. Jak Sara miała ok. 4 miesięcy to do
        wody mineralnej, która była dla dziecka dosypywała soli i sodki oczyszczanej.)
        Mam nadzieje, ze te problemiki z charakterkiem córuni miną z wiekiem dzicka.

Witam wszystkie mamy listopadówki 2004
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka