Dodaj do ulubionych

Toaleta maluszka

27.05.06, 10:26
Ciekawa jestem jak radzicie sobie z kąpielą Waszych maluszków. Robicie to
codziennie, czy może co drugi dzień? Ja mam wyrzuty sumienia, bo wieczorem
jestem tak zmęczona, że nie mam siły kąpać jej codziennie. Sama nie daję
sobię rady, a mąż też nie zawsze jest mi w stanie pomóc. Staram się wtedy
córeczkę myć na przewijaku, ale czy to wystarczy?
Obserwuj wątek
    • jaga241 Re: Toaleta maluszka 27.05.06, 10:37
      Ja kąpię co drugi dzień. W dniu kiedy małej nie kąpię, przemywam ją tylko gazą z
      wodą przegotowaną.
    • nitka111 Re: Toaleta maluszka 27.05.06, 11:28
      Ja kąpię codziennie, zresztą tak jak starszego synka. Jeśłi jest mąż to pomaga,
      zwłaszcza, że Bartuś chce się kąpać jednocześnie z Kacprem, więc mam jednego w
      wanience, drugiego w wannie. A ponieważ ręce przy młodszym zajęte, to starszego
      " myję" głosem, bo się czasem zawiesza na jednej czynności.
    • maga202 Re: Toaleta maluszka 27.05.06, 12:10
      Ja też kapię co drugi dzień, a jak nie kapię to przemywam wodą z mydłem myjką i nie mam z tego powodu wyrzutów sumienia dlatego że czytam prawie wszędzie że dziecka nie musowo kąpac codziennie a nawet dwa razy na tydzień. To jak kapię co drugi dzień to wystarczy.
    • emmilka Re: Toaleta maluszka 27.05.06, 14:13
      na razie kąpie mąż, więc mam tylko asystować... jak mu sie skończy zwolnienie na
      mnie (opieka) to mam nadzieję, że akurat kapanie pozostanie w jego zakresie :o)

Mój synek był przenoszony,więc musimy go kapac w Oilatum i nacierac parafiną, to
      nawilża mu strasznie suchą skórę. Robimy to codziennie ze względu na skórę.

Ale jeśli wszystko jest w porządku to chyba nie musisz się przejmować
    • k_maja Re: Toaleta maluszka 29.05.06, 10:48
      codziennie. najpierw mialam plan zeby co drugi dzien ale polozna powiedziala, ze
      zwlaszcza na poczatku skora bardzo mocno się złuszcza i lepiej kąpać codziennie.
      teraz już weszło to w nawyk, a ze dzieci lubią rytuały to i mateuszek po kąpieli
      lepiej zasypia i potrafi spać nawet 5-6 godzin. A kąpie wyłącznie tatuś smile
      kasia
      • qamyczeq Re: Toaleta maluszka 01.06.06, 11:59
        Te położne trafiają do nas z różnymi informacjami. Ta, która była u mnie
        powiedziała, że zgodnie z najnowszymi tendencjami maluszka powinno kąpać się co
        drugi dzień.
        Ja i tak kąpię moją córeczkę codziennie, bo też mam wrażenie, że po kąpieli
        czuje się lepiej, szybciej zasypia i dłużej śpi - taka świeżutka i pachnącasmile
        • martinka74 Re: Toaleta maluszka 01.06.06, 13:59
          Kapie mojego malucha codziennie, chociaz teraz wyjatkowo mielismy az 3-dniowa
          przerwe, bo w domu bylo tak strasznie zimno, ze bylo mi go szkoda. Ale ja mam
          problem tej natury, ze podobno po jedzeniu nie powinno sie kapac i czesto nie
          wiem kiedy to robic, bo po spaniu dla odmiany jest strasznie glodny i
          natychmiast chce jesc, a przerwy w spaniu ma jeszcze bardzo krotkie. W sumie
          czesto robie tak, ze rozbudzam go do kapieli po jakiejs godzinie spania, bo
          wtedy wiem, ze nie bedzie krzyczal z glodu. A Wy kiedy kapiecie?
          • xixx Re: Toaleta maluszka 01.06.06, 16:49
            My kapeiemy Julka codziennie, zdarzyła nam się raz jednodniowa przerwa i
            mieliśmy wyrzuty sumienia a tu widzę że można i co 2 dzień. My kąpiemy razem,
            dla bezpieczeństwa, Bartek obiema rękami trzyma ja myję, i kąpiemy w krochamlu,
            ma dzięki temu bardzo ładna skórkę. Tak zaleciła nam pediatra jeszcze w
            szpitalu. Kąpiemy wieczorem około 22iej. Po kąpieli karmię i mały idzie spać.
          • topola4 Re: Toaleta maluszka 01.06.06, 17:06
            Też mam ten problem. Mała albo jest po jedzeniu i ulewa, albo śpi, albo jest
            głodna i płacze. Staramy się utrafić z kąpielą jakąś godzinę po karmieniu.
            Czasami jak śpi, to budzimy ją, ale ona bardzo tego nie lubi.
    • kapuhy_a Re: Toaleta maluszka 01.06.06, 18:17
      Ja kąpię codziennie.Mąż mi asystuje przy kąpieli bo boję się,że jakby coś się
      stało to spanikuję.zresztą czuję sie pewniej.
    • mysza_33 Re: Toaleta maluszka 01.06.06, 18:35
      my kąpiemy go codziennie, bo bardzo kąpiel lubi i sie po niej uspakaja, razem
      oczywiście - to rytuał na , który lubimy patrzeć, nato jego zadowolenie i
      szczęście w oczach smile

Mysza
    • polaquinha Re: Toaleta maluszka 01.06.06, 22:03
      Kapiemy razem z mezem-dla bezpieczenstwa- i codziennie,bo Manuel uwielbia kapanie smile
      Potem cyc,ewentualnie troszke dokarmiam i spi slodko 7-8 godzin big_grin
      Jezeli trzeba to czasami go przetrzymuje-ok.pol godzinki,zeby nie kapac bezposrednio po jedzeniu. Za to potem wcina pieknie.
      Musze przyznzc,ze kapiel to jeden z moich ulubionych rytualow.Bardzo lubie Maluszka przygotowywac,kapac,czycic pepuszek,nacierac oliwka i ubierac.To jest dla mnie jak nagroda po ciezkim dniu(Manuel ladnie sypia w nocy za to w dzien-bryka)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka