figatka 08.06.06, 11:01 Doświadczone mamusie chłopców, radźcie! Czy siusiaka też myjecie czy zostawiacie go jeszcze w spokoju? Zsuwać napletek ? ała, ja się boję i nic nie robię.A wy? Synuś ma 3 tyg. figatka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
k_maja Re: higiena chłopców 08.06.06, 11:49 nam położna i lekarka kazały myć wacikiem delikatnie odciągając napletka tyle ile idzie - na siłę nie!!! Myje mój mąż - trzyma za skórkę żeby nie bolało - ale myć trzeba tam się zbiera tzw. mastka (białawe cosik) i bakterie się mogą rozmnażać. kasia Odpowiedz Link Zgłoś
dawida25 Re: higiena chłopców 08.06.06, 12:46 ja myje przegotowaną wodą i ściągam napletek. Nie tak od razu cały tylko powoli z dnia na dzień coraz więcej. ) Odpowiedz Link Zgłoś
agness25 Re: higiena chłopców 08.06.06, 13:37 podczas kąpieli delikatnie ściągam napletek tylko troszkę,do ujścia cewki moczowej. Odpowiedz Link Zgłoś
kama1976 Re: higiena chłopców 08.06.06, 15:58 Ściąganie napletka to jakaś paranoja. To niepotrzebne grzebanie w tych miejscach może doprowadzić do jakiejś infekcji itp. Uważam, że powinno się myć normalnie a napletek powinnien odkleić się sam. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
renowa Re: higiena chłopców 08.06.06, 19:53 Nie położna powiedziała żeby ściągać delikatnie, nie na siłe tylko tyle ile się da w trakcie kąpieli. Różna są szkoły, różnie mówią pediatrzy, ale moja kumpela nie odciągała i jej synek jak miał kilka latek musiał mieć nacinany napletek bo mu się nie odkleił i zrobił mu się tam stan zapalny. Odpowiedz Link Zgłoś
mysza_33 Re: higiena chłopców 08.06.06, 22:51 Nam radzili na szkole rodzenia, by absolutnie nie ściągać, tylko myć normalnie to co jest w polu widzenia. Organizm tam gdzie trzeba sam się oczysza. Tak samo z uszami - więc ani tu ani tu nie grzebać! U dziewczynek zresztą rozchylać warg sromowych tez nie kazali... Mysza Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia86 Re: higiena chłopców 09.06.06, 20:15 Ja moim chłopakom nigdy nie ściągałam, myje tylko na zewnątrz. Odpowiedz Link Zgłoś