Dodaj do ulubionych

kawa w ciąży

30.06.06, 10:44
mam pytanie czy wiecie jak jest z tą kawą w ciąży?
w poprzedniej ciąży odstawiłam ją i piłam bezkofeinową - tak dla smaku, ale
mogłam spać ile chciałam i kiedy chciałam.
ale teraz nie moge sie powstrzymać, jestem całyczas śpiąca a mój bączek nie
pozwal mi drzemnąć, chodzę późno spać a rano po szóstej pobudka.
jedyne co mnie ratuje to kawa, choć bardzo słaba. tylko zawsze po wypiciu mam
wyrzuty sumienia.
jak sądzicie, może lekarz coś wam mówił?
Obserwuj wątek
    • julka3211 Re: kawa w ciąży 30.06.06, 10:51
      chyba taką słabszą z mleczkiem to spokojnie można. jeżeli czujesz że musisz to
      widocznie musisz. Ja teraz nie mam ochoty na kawę a wcześniej nie mogłam bez
      niej żyć.
    • ineze Re: kawa w ciąży 30.06.06, 12:38
      Piję jedną dziennie. W pierwszej ciąży lekarz powiedział mi, że bardziej
      zaszkodzi złe samopoczucie jak nie wypiję niż sama kawa w rozsądnych ilosciach
      • jusi82 Re: kawa w ciąży 30.06.06, 12:46
        ja właśnie staram się pić jedną słabę(1/2lub3/4łyżeczki)pół na pół z mlekiem.
        tzn. wychodzę z założenia, że wszystko w umiarkowanych ilościach na co sie ma
        ochotę bardziej służy dziecku niż mu szkodzi, ale jak piję kawę to mam dziwne
        wyrzuty, że źle robię,(zwłaszcza na początku).
        ps. jak patrzyłam na koleżanki palące 10-15 papierosów dziennie w ciąży ("bo
        sie nie mogą powstrzymać") , a dzieci urodziły książkowo zdrowe to sobię myślę -
        czym jest moja kawa.
        • nswiderska Re: kawa w ciąży 30.06.06, 12:49
          Spokojnie mozesz pic jedna slabsza kawe dziennie, a wyjatkowo (przy gorszym
          samopoczuciu lub gdy jest jakas specjalna okazja typu imieniny) to nawet 2 nie
          zaszkodza. Tak mi mowil moj lekarz przy poprzedniej ciazy i tego sie trzymalam.
          Grzesiu urodzil sie zdrowy (poza alergia, ale z tym kawa nie miala nic
          wspolnego)
    • kasjach Re: kawa w ciąży 30.06.06, 12:54
      też słyszałam, że 1 dziennie jest zupełnie ok. Ja mam całkowity zakaz (łącznie
      z colą), ale to ze względu na problemy z krzepnięciem i naczyniami
      • jagoodka8 Re: kawa w ciąży 30.06.06, 13:07
        A ja sobie kupiłam ostatnio inkę rozpuszczalną taka w puszce i jest całkiem
        smaczna. Dolewam 1/3 kubka mleka skondensowanego light i napój jest smaczniutki
        a do tego sporo białka dla dzidzi (samego mleka sie nie napiję bo mnie odrzuca).
        • dakota123 Re: kawa w ciąży 30.06.06, 18:22
          też słyszałam że jedna słaba kawka dziennie nie zaszkodzi,chociaż ja odstawiłam
          całkowicie.codziennie rano piję kawę zbożową anatol pół na pół z mlekiem,wogóle
          pochłaniam teraz ogromne ilości mleka-potrafię wstać w nocy "na siku" i wracając
          wypić kubek.
    • brombeer Re: kawa w ciąży 30.06.06, 18:29
      Z kawa to jest tak, ze duze ilosci kawy, powtarzam duze, zwiekszaja ryzyko
      poronienia w pierwszych tygodniach ciazy. Tak wiec spokojnie mozesz swoja
      filizanke pic. Ja rowniez pozwalam sobie na filizanke kawy, chociaz tu we
      Francji, gdzie inne napoje sa nieznanesmile)), pije sie b. duzo kawy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka