Dodaj do ulubionych

a na obiad jajecznica ...

15.05.07, 14:18
czuje sie wypalona kulinarnie
do tego stopnia ze moje dziecko dostanie dzisiaj jajecznice na szynce na obiad
brak mi pomysłow, chęci, zacięcia, naturalnego daru brylowania z uśmiechem
między garnkami - jednym słowem jak mawia moja koleżanka TRAGOS !!!

dziewczyny na pewno macie w swoim menu dla maluchow szybkie, sprawdzone
potrawy poratujcie przepisami co nie zajmą nie wiecej niz 5 linijek tekstu a
ich przyżądzenie to max 15 minut - plizzzzzz

jak znajde moje natchnienie to tez wrzucę tu swoje juz sprawdzone przepisy smile
Obserwuj wątek
    • katarzynasg Re: a na obiad jajecznica ... 15.05.07, 14:39
      wyslalam Ci cos na gazetowego pozdr.
    • mmsk kluseczki serowe. 15.05.07, 15:51
      1 serek homogenizowany
      1 jajko
      3-4 łyżki mąki

mieszam wszystkie składniki i łyżką kładę kluski na wrzątek, po wypłynięciu
      gotuję jakieś 2-3 minuty. Podaję z cynamonem, jogurtem, owocami dzemem, zależy
      czym dyspnuję
      • salvita Re: kluseczki serowe. 15.05.07, 19:32
        dzieki mmsk wlasnie o takie cos mi chodzi krotko, szybko i na temat
        maly bedzie mial nowosci w menu ja frajde ze cos mi wyszlo normalnie same
        plusy smile
    • mcbeall Re: a na obiad jajecznica ... 15.05.07, 19:40
      dziewczyny dajcie więcej takich przepisów...bo ja nie należę do
      najwybitniejszych kucharek,a Ola jada po prostu to co ugotuję dla wszystkich na
      obiadek smile
    • salvita Re: a na obiad jajecznica ... 16.05.07, 13:45
      normalnie od wczoraj po tej jajecznicy na obiad mam takie wyrzuty sumienia, ze
      dzisiaj mi sie piec pod garami ugina smile
    • thmwag1 Re: a na obiad jajecznica ... 16.05.07, 13:56
      ja mam dziecię preferujące dania "dołapne" i dlatego często robię placki z
      jabłkami lub z serem
      czyli idzie
      jajko(podzielone i z białka piana) cukier i cukier waniliowy (wg uznania), mąka,
      mleko, mogą być drożdże (nie muszą, mogą być też suszone) i jabłka, lub ser
      biały (homo, normalny albo wiejski)- konsystencja całości bez jabłek i sera
      trochę bardziej gęsta niż na naleśniki
      Ostatnio podpatrzyłam u Niggeli, żeby smażyc na teflonie bez tłuszczu i
      odetchnęłam z ulga (miałam stracha o mały żołąd synola)
      wychodzi ale żeby nie przypalić trzeba to robić wolniej na mniejszym ogniu i
      cierpliwie (żeby nie chcieć od razu zrywać z patelni bo się porwą)

A no i hit kuchenny: zupa niemowlęca z płatkami kukurydzianymi, ale to znacie smile
      a to przebija łatwością wykonania wszystkie podawane przepisy
      • mmsk Re: a na obiad jajecznica ... 16.05.07, 20:10
        Ja mam jeszcze taki sposób: po ugotowaniu zupy jedna porcję zamrażam w miseczce,
        mam dzięki temu zupy na awaryjne okazje lub dni lenistwa.
        • ninjo Re: a na obiad jajecznica ... 16.05.07, 23:23
          ja to jestem dopiero leniwa! Gotuje gar zupy dla malej, ma na 2 dni, a reszte
          zamrazam w sloiczkach. Ostatnio juz przeroslam sama siebie: ugotowalam na raz 3
          zupy: pomidorowa, jarzynowa i ogorkowa i pomrozilam to wszystko... teraz je
          zupe mniej wiecej co drugi dzien, raz ta raz tamta. a w pozostale dni ja lub
          niania robimy jej jakies drugie danie: np. mieso (mam pomrozone male porcje
          indyka), czy klops lub ryba z ryzem / ziemniakami / kasza / kuskusem /makaronem
          i do tego jakas surowka czy warzywa gotowane i jeszcze np. sos z jakiegos dania
          sloiczkowego. Od czasu do czasu cos innego, jak sie nadarzy okazja (np.
          przyjedzie babcia)
          • andrea771 Placuszki. 18.05.07, 16:16
            Gdy nie mam czasu i pomyslu robie placuszki z jablkami i bananem.Banan kroje w
            grube plastrylub rozgniatam widelcem,dodaje starte jablko,make, jajko, cukier
            waniliowy,troche mleka i smaze na glebokim tluszczu.Moj Piotrek uwielbia te
            placuszki,czesto zabieram je na spacer i na powietrzy smakuja jeszcze lepiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka