mikaa25 26.07.07, 22:15 jak sie załatwia wychowawczy? ja w urzedzie miasta złozyłam jakis wniosek razem z wnioskiem o rodzinne, mają rozpatrzec czy mi sie nalezy te 400 zł, czy gdzies jeszcze mam to zgłosis? zus itd? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marysiowamama Re: wychowawczy 28.07.07, 01:12 Nie nic chyba nie zgłaszasz. Mam nadzieje że Tobie sie uda bo mnie od kilku dni tyrpie na potege. Chodzi o to ze przygotowałam wszystkie papiery aby złożyć o wychowawczy. Nazbierałam tego cała teke świstków, papierków. Mój dochód za lata ubiegłe powinien sie liczyć jako "utracony", czyli tylko dochód mojego męża dzielimy na 4 (4osoby w rodzinie)i ma nie przekroczyć 504zł. Luksus, łapiemy sie idealnie, a 500zł miesięcznie zasiłku to akurat tyle żeby nam starczyło od wypłaty do wypłaty. Tylko jest jedno ale... Otóż w latach z których potzrebne mi były wyciagi dochodów nie mozna dorabiac na umowę o dzieło. Tylko ten jeden rodzaj umowy! Wtedy mój dochód nie jest utracony i dodaje sie do męzowego co nieznacznie ale zawyża ta kwotę. Otóż np.w 2005 roku robiłam na umowę o dzieło ankiety. Zarobiłam 1100zł za cały rok I KURWA nie dostane teraz zasiłku bo mamy przez to wiecej niz 504zł na os. Gdybym pracowała np.na stała umowę i zarabiała wtedy 7tys na mies. to teraz by mi nie liczyli tych pieniedzy i bez problemu dali zasiłek, a przez to że miałam KUREWSĄ umowe na marne pieniadze będę gryzła glebe. I najsmieszniejsze jest to że te ankiety wtedy robiłam dorabiając z małą Marysia dlatego że nie dostałam wychowawczego. I teraz znowu go nie dostanę bo wtedy dorabiałam. Absurd totalny. Nawet moja koleżanka która pracuje przy zasiłkach nie jest w stanie tego pojąć. Odpowiedz Link Zgłoś
mikaa25 Re: wychowawczy 28.07.07, 08:10 faktycznie absurd a co to za roznica jaka umowa- dostałas tyle i koniec- dochod utracony bo juz nie robisz ankiet i kropka- oni sa powaleni- j juz czwarty raz mam doniesc jakies papiery ciagle im mało- pytam za kazdym razem czy to juz wszystko a oni mi potem dzwonią że jeszcze im czegos brakuje Odpowiedz Link Zgłoś
marysiowamama u mnie jak u asiamuc 28.07.07, 12:33 I też w MOPSie sie załatwia. Do tego co wymieniłas musiałam miec jeszcze zaświadczenie od pracodawców u których dorabiałam z inf.ile zarobiłam w interesującym ich roku i że teraz dla nich nie pracuje(paranoja bo zarobki przecież są na swistku z US) Odpowiedz Link Zgłoś