Dodaj do ulubionych

kwiecień 2008

• leedeczka :( 10.10.08, 01:46
      Dziewczyny,nic nie piszecie... Co u waszych maluchów?
      • mama-tyma Re: :( 10.10.08, 13:38
        Witam. Mojemu Tymowi został jeszcze tylko tydzień do ukończenia
        półroczku i pory na rozszerzenie diety sad Jak mi sie nie chce
        buuuuu... Teraz taka wygoda tylko pierś i nie myśle kiedy i ile
        trzeba. Raz już dostał na spróbowanie jabłuszko i marchewke, oj nie
        widze tego, nie był tym zainteresowany, oczywiście z łyżką w buzi
        zachciało mu sie gadać, więc pryskał na około "żarciem" ;p. Na
        spacerze też się skusiłam i podniosłam mu trochę oparcie w wózku,
        chłopak był lekko zszokowany jak zobaczył samochody i tyle fajnych
        rzeczy, co go na leżąco omijało ;p. Poza tym nadal się nie turla
        (tzn. nie przekręca na brzuch i z powrotem), ale potrzymywany pod
        paszki zaczyna "sprężynować" co bardzo mu się podoba i wtedy śmieje
        się w głos. Coraz więcej "mówi", narazie żadne tam ma, ta, czy ba
        tylko jakieś wariacje z "gy" smile Zębów nadal nie widać. Pozdrawiam.
        • pinius2003 Re: :( 12.10.08, 08:18
          witam wszystkie kwietniowe mamy
          jestem tu poraz pierwszy
          synek urodził się 3 kwietnia,więc ma już ponad półrokujak na swój wiek to nader silny facet,
          siedzi już stabilnie od miesiąca,a od tygodnia wstaje na nóżki w łóżeczku i wcale nie chce siedziec,wszystko ładnie je oops no może nie wszystko ,bo nie smakują mu kaszki
          śmiejemy się że rośnie na strongmenawink
          • leedeczka Pinius2003 14.10.08, 14:37
            Witamy na naszym forum smile
            Twój synek to naprawdę silny facet. Szczęka mi opadła jak
            przeczytałam, że staje na nóżki smile) U nas jest postęp w prezkręcaniu
            się. Michał zaczął robić obroty z plecków na brzuszek. Poza tym lubi
            spacery, zupki jarzynowe (nawet z brokułami smile), deserki. Mam więcej
            luzu niz gdy był tylko na piersi. Ma 71 cm i waży 8 kg.
            Pozdrowienia dla wszystkich mam.
            • carolina3 :-) 14.10.08, 18:25
              Witam,my od 3 tyg.chodzimy na rehabilitacje(mały trzymał krzywo główkę)teraz nam
              już idzie super przewracanie się na brzuszek ale z plecków jeszcze nie
              opanowaliśmy.A co u was z siadaniem i pełzaniem?.Oskar dopiero za tydzień kończy
              sześć miesięcy więc czekamy jeszcze z wprowadzaniem nowości.A poza tym to mały
              jest bardzo komunikatywny oczywiście na swój sposóbwink.pozdrowienia dla
              wszystkich mamusi i ich pociech
              • i.jurasik Re: :-) 14.10.08, 19:38
                Hej
                u mnie duuży postęp (5 i pół miesiąca), przewraca się z plecków na
                brzuch z uporem maniaka a potem jeczy bo spowrotem nie potrafi hi hi
                hi Więc siedzimy se on na brzuch ja go na plecy i tak wkólko
                macieja...Zaczął też pełzać potrafi doczołgać sie przez pół
                wersalki. Podciągany za rączki dzwiga się nie tylko do siedzenia ale
                i do stania. A teraz najważniejsze sam zasypia szok! Ząbków nie ma a
                próby gaworzenia są nieśmiałe.
                Pozdrawiam
                • ibiza777 Re: :-) 14.10.08, 21:30
                  Hania w niedziele skończyła 6 m, przewracanie z plecków na brzuch i na odwrót
                  wychodzi jej rewelacyjnie(nie wyleży 3 sek na plecach), chętnie by pełzała ale
                  ma słabe rączki. Z siadanie nie jest już tak kolorowo, jak ja dźwigam za rączki
                  mała wypycha tyłek do góry. Zębów dalej brak, za to gaworzenie jest na maxa,
                  nawet wypsnie jej sie czasem słowo MAMA. Hania uwielbia bawić sie swoim głosem
                  piszczy dość głośno. Co do zasypiania, to od 3 m Hania sama zasypia w swoim
                  łóżeczku. POzdrawiam
                  • carolina3 Re: Pytanko o jedzonko 15.10.08, 09:30
                    Powiedzcie mi proszę drogie mamy wprowadziłyście gluten .jak tak to ile
                    dokładnie miały wasze szkraby i w jaki sposób z zupkami czy kaszkę? pozdrawiam
                    ps.Zębów u nas nadal nie ma a pani doktor widziała je już w trzecim miesiącu hi hi.
                    • ibiza777 Re: Pytanko o jedzonko 15.10.08, 13:34
                      ja właśnie zamierzam dziś kupić deserek z gerbera z kasza manna i zobaczę czy
                      Hania toleruje gluten. Widziałam również zupkę z kaszą manna tez z Gerbera.
                      • rena-ta5 Re: Pytanko o jedzonko 05.11.08, 09:33
                        paulinka urodziła się 8 kwietnia,kaszkę manne wcina od 3 miesięcy
                        wiem że to wcześnie ale była stale głodna,zagęściłam kaszką mleko,
                        mała wreście była najedzona żadnych niespodzianek nie było, teraz je
                        kaszkę łyżeczką.Mój łakomczuszek w tej chwili je prawie
                        wszystko,oczywiście czeba nowe pokarmy wprowadzać stopniowo i
                        obserwować dziecko.Obecne waży 10kg i dotąd niechorowała,zasypia
                        sama o 19 już śpi do 2 butla i śpi do 7.Uwielbia spacerki o to
                        bezwzględu na pogode.Ja po śpiworek byłam z małą przymierzałam bo
                        metki troszke są mylne ,mamy 80
                        • i.jurasik Re: Pytanko o jedzonko 06.11.08, 14:45
                          Szymek sam juz siedzi a atakze przez chwile utrzymuje sie w pozycji
                          do raczkowania zabkow dalej nie widac
                          • leedeczka Wieści 08.11.08, 00:03
                            Witajcie!
                            Michał miewa się dobrze, choc był przeziębiony. Jego starsza siostra
                            miała zapaleni eoskrzeli i mocno go całowała i przytulała.
                            Michał zaczął się przekręcać z brzuszka na plecki i odwrotnie. Nie
                            pełza jeszcze. Jest bardzo kontaaktowy, uwielbia ludzi, szczególnie
                            babcię Tereskę. Jestem troszkę zazdrosna smile)Mały wazy 8,5 kg i ma 75
                            cm długości. W czwartek idziemy na szczepienie, to będę wiedziała
                            dokładnie.
                            Mały je kleik kukurydziany na noc+moje mleko, ale i tak budzi się
                            około 2 na jedzenie, a potem to już tak do 8 co 2 godzinki. Jestem
                            strasznie zmęczona.Wprowadziłam mu gluten, wszystko w porządku, nie
                            ma uczulenia. Gotujecie zupki swoim dzieciom czy dajecie gotowe ze
                            słoiczków? Ja kupuję gotowe.
                            W co się bawicie ze swoimi maluchami? Mi już brakuje pomysłów.
                            Aha, czytałyscie o skokach rozwojowych? Nasze maluchy podobno
                            pezchodzą teraz, a jednym z objawów jest lęk saparacyjny.
                            ZAuwazyłyście coś takiego u waszych dzieci?
                            Pozdrawiam. Piszcie!
                            • ibiza777 Re: Wieści 09.11.08, 10:57
                              Witam. Moja Hania też było lekko przeziębiona, miała katarek. 3 dni temu
                              pojawiła sie pierwsze jedyneczka, a teraz druga wychodzi. Mała próbuje siadać,
                              tylko że jak narazie nic z tego nie wychodzi. Waży 6800 i ma około 70 cm
                              długości, również wybieramy sie na szczepienie. Co do jedzonka to małej
                              najbardziej smakują zupki i obiadki. Rano tylko dostaje kaszkę a na noc Sinlac.
                              Nie gotuję zupek, kupuję gotowe. A co do skoku rozwojowego to moja to chyba
                              przechodzi, jak mnie nie widzi przez kilka sekund to jest płacz, nie można
                              zostawić jej na chwilkę. Kiedyś to potrafiła sie bawić na macie sama, a teraz
                              nie ma mowy o tym. Pozdrawiam
                            • nancy32 Re: Wieści 09.11.08, 15:23
                              Witam!
                              Widzę,że nie jestem osamotniona,Pola też teraz nie zostanie sama w
                              pokoju.Jak tylko znikam z pola widzenia zaczyna się krzyk,muszę ją
                              wszędzie zabierać ze sobą,nawet do ubikacji big_grin Przeziębienie też
                              przechodziłyśmy jakieś dwa tygodnie temu,ale na szczęście skończyło
                              się na potężnym katarku i po 5 dniach przeszło. Mleka już prawie w
                              ogóle nie pije,muszę jej robić kaszki i kleiki.Jedynie rano,zaraz po
                              przebudzeniu,wypije mleko z butelki(i to też niezbyt dużo ok.120
                              ml).Poza tym je wszystko łyżeczką-kaszki,kleiki,obiadki i
                              deserki.Nie gotuję zupek,bo nie mam jakoś zaufania do sklepowych
                              warzyw i mięsa(a nie mam dostępu do wiejskich,nieskażonych).Wybrałam
                              mniejsze zło.A poza tym nie ukrywam,że tak jest też
                              wygodniej,codziennie coś nowego.Starszej córce gotowałam sama i
                              czasami nie miałam już pomysłów.Zdarzało się,że przez jakiś czas
                              jadło ciągle to samo. Noce się już trochę unormowały,bo jeszcze
                              jakis tydzień temu budziła się co dwie godziny.Teraz budzi się raz,
                              ok.2,napije się herbatki i dalej śpi.Myślę,że to wszystko przez
                              zęby.Teraz wyrzynają się jej górne jedynki,już je widać,lada dzień
                              się przebiją.
                              Pola nauczyła się perfekcyjnie pełzać.Śmiejemy się z niej,że wygląda
                              jak żołnierz na poligonie.Bardzo śmiesznie to wygląda.Ale przez to
                              nie można jej już za bardzo nigdzie samej zostawić,bo wszędzie sie
                              wciśnie.Aż się boję pomyśleć co to będzie jak zacznie chodzić smile
                              Sama jeszcze nie siada,ale widzę,że ostro próbuje.A najlepsze
                              zabawki dla niej to stare ładowarki i wszelkiego rodzaju kable. Tym
                              potrafi się bawić dosyć długo.Oczywiście nic z tego nie jest
                              podłączone do prądu.
                              Pozdrawiam.
                              • kasiaskowronska Re: Wieści 11.11.08, 17:37
                                witam mój Franio to też niezłe ziółko, urodził się 20 kwietnia z
                                wagą 3390 i 57 cm długości, Karmiłam piersią do 6 m-cy teraz butla
                                zupki deserkismile chociaż te ostatnie raczej oszczędnie - woli
                                konkrety. W ciągu dnia śpi 2-3 razy po około pół godz takze nie zza
                                wiele ale za to jak je kaszkę ok 20 po kąpieli śpi do 6-7 rano,
                                potem godzinka zabawy i jeszcze 30-50 minut śpi. siedzi sam od kilku
                                dni, próbuje wstawać z róznym skutkiem poza tym przemieszcza sie
                                dosc szybko choc perfekcyjnym raczkowaniem bym tego nie nazwałasmile
                                ma 6 ząbków i łobuzersko mu z oczków patrzy, ale słodziak z niego
                                niesamowity!!!
                                • nikamika Re: Wieści 11.11.08, 22:22
                                  moj kacperek narazie niestety niema jeszcze zebow ale zato siedzi
                                  sam raczkuje super i wstaje , a ostatnio wstal opierajac sie na
                                  zabawce i przesuwajac ja robil kroki do przodu !!!!! dzisiaj to
                                  truptal z ta zabawka wzdluz pokoju!!!!!!!!!!!!!! ale to byl
                                  slodzutenki widok !!!!!!!!!!
                                  • strawberries85 Re: Wieści 19.11.08, 11:39
                                    Dziewczynki chciałabym do Was dołączyć. Mojemu Mikołajkowi wyrosły 2
                                    ząki zanim skończył 5 miesięcy i narazie na tym stanęło chociaż
                                    chyba właśnie idą mu górne jedynki.mały siedzi od ok tygodnia i
                                    próbuje też pełzać jak narazie z kiepskim rezultatem. waży 7kg-wiem
                                    że to troszkę mało i trochę mnie to martwi, chociaż pediatra mówi że
                                    dobrze wygląda i taka jego uroda.dodam że nadal karmię piersią ale
                                    oczywiście wprowadzamy inne pokarmy,
                                    w nocy przesypia tak do ok 1 od 20 potem pobudka co 2 godz-tak żeby
                                    się poprzytulać poprostu. a jak wasze dzieciaczki przesypiają noc?
                                    • leedeczka Re: Wieści 07.12.08, 11:18
                                      Dziewczyny, na forum Niemowlę jest wątek "Maluszki z kwietnia 2008".
                                      Tam piszcie, tam jest większy ruch smile)
    • iberka wyprawka dla maluszka 13.11.08, 22:23
      Witamwink

będę mamą maluszka z przełomu kwietnia i maja 2009 w związku z czym
      mama pytanie i prośbę o pomoc w stworzeniu listy ubranek potrzebnej
      maluszkom urodzonym w tym czasiesmile

Pozdrawiam
      Iza
      • ibiza777 Re: wyprawka dla maluszka 16.11.08, 20:23
        Czesć Iberka. Z miłą chęcią pomożemy, tylko może będzie lepiej, jeśli Ty
        wypiszesz co masz, albo co zamierzasz zakupić, a my powiemy czy warto wink)
        • nikamika Re: wyprawka dla maluszka 18.11.08, 11:23
          dokladnie , wyprawke lepiej skonsultowac z osobami ktore maja to za
          soba
          ja z wlasnego doswiadczenia niepolecam rozka z usztywniaczen czyli
          tak polecanym wkladem kokosowym
          poniewaz koszt byl o.k 50 - 60zl a dziecko w tym bylo moze z 2 razy
          (i to w sensie
    • strawberries85 Re: kwiecień 2008 19.11.08, 11:16
      Hej moj maluszek urodził się 27 04. i ważył 3300 i54 cm długi.Teraz
      ma już prawie 7 miesięcy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się