leedeczka :( 10.10.08, 01:46 Dziewczyny,nic nie piszecie... Co u waszych maluchów? Odpowiedz Link Zgłoś
mama-tyma Re: :( 10.10.08, 13:38 Witam. Mojemu Tymowi został jeszcze tylko tydzień do ukończenia półroczku i pory na rozszerzenie diety Jak mi sie nie chce buuuuu... Teraz taka wygoda tylko pierś i nie myśle kiedy i ile trzeba. Raz już dostał na spróbowanie jabłuszko i marchewke, oj nie widze tego, nie był tym zainteresowany, oczywiście z łyżką w buzi zachciało mu sie gadać, więc pryskał na około "żarciem" ;p. Na spacerze też się skusiłam i podniosłam mu trochę oparcie w wózku, chłopak był lekko zszokowany jak zobaczył samochody i tyle fajnych rzeczy, co go na leżąco omijało ;p. Poza tym nadal się nie turla (tzn. nie przekręca na brzuch i z powrotem), ale potrzymywany pod paszki zaczyna "sprężynować" co bardzo mu się podoba i wtedy śmieje się w głos. Coraz więcej "mówi", narazie żadne tam ma, ta, czy ba tylko jakieś wariacje z "gy" Zębów nadal nie widać. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pinius2003 Re: :( 12.10.08, 08:18 witam wszystkie kwietniowe mamy jestem tu poraz pierwszy synek urodził się 3 kwietnia,więc ma już ponad półrokujak na swój wiek to nader silny facet, siedzi już stabilnie od miesiąca,a od tygodnia wstaje na nóżki w łóżeczku i wcale nie chce siedziec,wszystko ładnie je oops no może nie wszystko ,bo nie smakują mu kaszki śmiejemy się że rośnie na strongmena Odpowiedz Link Zgłoś
leedeczka Pinius2003 14.10.08, 14:37 Witamy na naszym forum Twój synek to naprawdę silny facet. Szczęka mi opadła jak przeczytałam, że staje na nóżki ) U nas jest postęp w prezkręcaniu się. Michał zaczął robić obroty z plecków na brzuszek. Poza tym lubi spacery, zupki jarzynowe (nawet z brokułami ), deserki. Mam więcej luzu niz gdy był tylko na piersi. Ma 71 cm i waży 8 kg. Pozdrowienia dla wszystkich mam. Odpowiedz Link Zgłoś
carolina3 :-) 14.10.08, 18:25 Witam,my od 3 tyg.chodzimy na rehabilitacje(mały trzymał krzywo główkę)teraz nam już idzie super przewracanie się na brzuszek ale z plecków jeszcze nie opanowaliśmy.A co u was z siadaniem i pełzaniem?.Oskar dopiero za tydzień kończy sześć miesięcy więc czekamy jeszcze z wprowadzaniem nowości.A poza tym to mały jest bardzo komunikatywny oczywiście na swój sposób.pozdrowienia dla wszystkich mamusi i ich pociech Odpowiedz Link Zgłoś
i.jurasik Re: :-) 14.10.08, 19:38 Hej u mnie duuży postęp (5 i pół miesiąca), przewraca się z plecków na brzuch z uporem maniaka a potem jeczy bo spowrotem nie potrafi hi hi hi Więc siedzimy se on na brzuch ja go na plecy i tak wkólko macieja...Zaczął też pełzać potrafi doczołgać sie przez pół wersalki. Podciągany za rączki dzwiga się nie tylko do siedzenia ale i do stania. A teraz najważniejsze sam zasypia szok! Ząbków nie ma a próby gaworzenia są nieśmiałe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ibiza777 Re: :-) 14.10.08, 21:30 Hania w niedziele skończyła 6 m, przewracanie z plecków na brzuch i na odwrót wychodzi jej rewelacyjnie(nie wyleży 3 sek na plecach), chętnie by pełzała ale ma słabe rączki. Z siadanie nie jest już tak kolorowo, jak ja dźwigam za rączki mała wypycha tyłek do góry. Zębów dalej brak, za to gaworzenie jest na maxa, nawet wypsnie jej sie czasem słowo MAMA. Hania uwielbia bawić sie swoim głosem piszczy dość głośno. Co do zasypiania, to od 3 m Hania sama zasypia w swoim łóżeczku. POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
carolina3 Re: Pytanko o jedzonko 15.10.08, 09:30 Powiedzcie mi proszę drogie mamy wprowadziłyście gluten .jak tak to ile dokładnie miały wasze szkraby i w jaki sposób z zupkami czy kaszkę? pozdrawiam ps.Zębów u nas nadal nie ma a pani doktor widziała je już w trzecim miesiącu hi hi. Odpowiedz Link Zgłoś
ibiza777 Re: Pytanko o jedzonko 15.10.08, 13:34 ja właśnie zamierzam dziś kupić deserek z gerbera z kasza manna i zobaczę czy Hania toleruje gluten. Widziałam również zupkę z kaszą manna tez z Gerbera. Odpowiedz Link Zgłoś
rena-ta5 Re: Pytanko o jedzonko 05.11.08, 09:33 paulinka urodziła się 8 kwietnia,kaszkę manne wcina od 3 miesięcy wiem że to wcześnie ale była stale głodna,zagęściłam kaszką mleko, mała wreście była najedzona żadnych niespodzianek nie było, teraz je kaszkę łyżeczką.Mój łakomczuszek w tej chwili je prawie wszystko,oczywiście czeba nowe pokarmy wprowadzać stopniowo i obserwować dziecko.Obecne waży 10kg i dotąd niechorowała,zasypia sama o 19 już śpi do 2 butla i śpi do 7.Uwielbia spacerki o to bezwzględu na pogode.Ja po śpiworek byłam z małą przymierzałam bo metki troszke są mylne ,mamy 80 Odpowiedz Link Zgłoś
i.jurasik Re: Pytanko o jedzonko 06.11.08, 14:45 Szymek sam juz siedzi a atakze przez chwile utrzymuje sie w pozycji do raczkowania zabkow dalej nie widac Odpowiedz Link Zgłoś
leedeczka Wieści 08.11.08, 00:03 Witajcie! Michał miewa się dobrze, choc był przeziębiony. Jego starsza siostra miała zapaleni eoskrzeli i mocno go całowała i przytulała. Michał zaczął się przekręcać z brzuszka na plecki i odwrotnie. Nie pełza jeszcze. Jest bardzo kontaaktowy, uwielbia ludzi, szczególnie babcię Tereskę. Jestem troszkę zazdrosna )Mały wazy 8,5 kg i ma 75 cm długości. W czwartek idziemy na szczepienie, to będę wiedziała dokładnie. Mały je kleik kukurydziany na noc+moje mleko, ale i tak budzi się około 2 na jedzenie, a potem to już tak do 8 co 2 godzinki. Jestem strasznie zmęczona.Wprowadziłam mu gluten, wszystko w porządku, nie ma uczulenia. Gotujecie zupki swoim dzieciom czy dajecie gotowe ze słoiczków? Ja kupuję gotowe. W co się bawicie ze swoimi maluchami? Mi już brakuje pomysłów. Aha, czytałyscie o skokach rozwojowych? Nasze maluchy podobno pezchodzą teraz, a jednym z objawów jest lęk saparacyjny. ZAuwazyłyście coś takiego u waszych dzieci? Pozdrawiam. Piszcie! Odpowiedz Link Zgłoś
ibiza777 Re: Wieści 09.11.08, 10:57 Witam. Moja Hania też było lekko przeziębiona, miała katarek. 3 dni temu pojawiła sie pierwsze jedyneczka, a teraz druga wychodzi. Mała próbuje siadać, tylko że jak narazie nic z tego nie wychodzi. Waży 6800 i ma około 70 cm długości, również wybieramy sie na szczepienie. Co do jedzonka to małej najbardziej smakują zupki i obiadki. Rano tylko dostaje kaszkę a na noc Sinlac. Nie gotuję zupek, kupuję gotowe. A co do skoku rozwojowego to moja to chyba przechodzi, jak mnie nie widzi przez kilka sekund to jest płacz, nie można zostawić jej na chwilkę. Kiedyś to potrafiła sie bawić na macie sama, a teraz nie ma mowy o tym. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nancy32 Re: Wieści 09.11.08, 15:23 Witam! Widzę,że nie jestem osamotniona,Pola też teraz nie zostanie sama w pokoju.Jak tylko znikam z pola widzenia zaczyna się krzyk,muszę ją wszędzie zabierać ze sobą,nawet do ubikacji Przeziębienie też przechodziłyśmy jakieś dwa tygodnie temu,ale na szczęście skończyło się na potężnym katarku i po 5 dniach przeszło. Mleka już prawie w ogóle nie pije,muszę jej robić kaszki i kleiki.Jedynie rano,zaraz po przebudzeniu,wypije mleko z butelki(i to też niezbyt dużo ok.120 ml).Poza tym je wszystko łyżeczką-kaszki,kleiki,obiadki i deserki.Nie gotuję zupek,bo nie mam jakoś zaufania do sklepowych warzyw i mięsa(a nie mam dostępu do wiejskich,nieskażonych).Wybrałam mniejsze zło.A poza tym nie ukrywam,że tak jest też wygodniej,codziennie coś nowego.Starszej córce gotowałam sama i czasami nie miałam już pomysłów.Zdarzało się,że przez jakiś czas jadło ciągle to samo. Noce się już trochę unormowały,bo jeszcze jakis tydzień temu budziła się co dwie godziny.Teraz budzi się raz, ok.2,napije się herbatki i dalej śpi.Myślę,że to wszystko przez zęby.Teraz wyrzynają się jej górne jedynki,już je widać,lada dzień się przebiją. Pola nauczyła się perfekcyjnie pełzać.Śmiejemy się z niej,że wygląda jak żołnierz na poligonie.Bardzo śmiesznie to wygląda.Ale przez to nie można jej już za bardzo nigdzie samej zostawić,bo wszędzie sie wciśnie.Aż się boję pomyśleć co to będzie jak zacznie chodzić Sama jeszcze nie siada,ale widzę,że ostro próbuje.A najlepsze zabawki dla niej to stare ładowarki i wszelkiego rodzaju kable. Tym potrafi się bawić dosyć długo.Oczywiście nic z tego nie jest podłączone do prądu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaskowronska Re: Wieści 11.11.08, 17:37 witam mój Franio to też niezłe ziółko, urodził się 20 kwietnia z wagą 3390 i 57 cm długości, Karmiłam piersią do 6 m-cy teraz butla zupki deserki chociaż te ostatnie raczej oszczędnie - woli konkrety. W ciągu dnia śpi 2-3 razy po około pół godz takze nie zza wiele ale za to jak je kaszkę ok 20 po kąpieli śpi do 6-7 rano, potem godzinka zabawy i jeszcze 30-50 minut śpi. siedzi sam od kilku dni, próbuje wstawać z róznym skutkiem poza tym przemieszcza sie dosc szybko choc perfekcyjnym raczkowaniem bym tego nie nazwała ma 6 ząbków i łobuzersko mu z oczków patrzy, ale słodziak z niego niesamowity!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nikamika Re: Wieści 11.11.08, 22:22 moj kacperek narazie niestety niema jeszcze zebow ale zato siedzi sam raczkuje super i wstaje , a ostatnio wstal opierajac sie na zabawce i przesuwajac ja robil kroki do przodu !!!!! dzisiaj to truptal z ta zabawka wzdluz pokoju!!!!!!!!!!!!!! ale to byl slodzutenki widok !!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
strawberries85 Re: Wieści 19.11.08, 11:39 Dziewczynki chciałabym do Was dołączyć. Mojemu Mikołajkowi wyrosły 2 ząki zanim skończył 5 miesięcy i narazie na tym stanęło chociaż chyba właśnie idą mu górne jedynki.mały siedzi od ok tygodnia i próbuje też pełzać jak narazie z kiepskim rezultatem. waży 7kg-wiem że to troszkę mało i trochę mnie to martwi, chociaż pediatra mówi że dobrze wygląda i taka jego uroda.dodam że nadal karmię piersią ale oczywiście wprowadzamy inne pokarmy, w nocy przesypia tak do ok 1 od 20 potem pobudka co 2 godz-tak żeby się poprzytulać poprostu. a jak wasze dzieciaczki przesypiają noc? Odpowiedz Link Zgłoś
leedeczka Re: Wieści 07.12.08, 11:18 Dziewczyny, na forum Niemowlę jest wątek "Maluszki z kwietnia 2008". Tam piszcie, tam jest większy ruch ) Odpowiedz Link Zgłoś
iberka wyprawka dla maluszka 13.11.08, 22:23 Witam będę mamą maluszka z przełomu kwietnia i maja 2009 w związku z czym mama pytanie i prośbę o pomoc w stworzeniu listy ubranek potrzebnej maluszkom urodzonym w tym czasie Pozdrawiam Iza Odpowiedz Link Zgłoś
ibiza777 Re: wyprawka dla maluszka 16.11.08, 20:23 Czesć Iberka. Z miłą chęcią pomożemy, tylko może będzie lepiej, jeśli Ty wypiszesz co masz, albo co zamierzasz zakupić, a my powiemy czy warto ) Odpowiedz Link Zgłoś
nikamika Re: wyprawka dla maluszka 18.11.08, 11:23 dokladnie , wyprawke lepiej skonsultowac z osobami ktore maja to za soba ja z wlasnego doswiadczenia niepolecam rozka z usztywniaczen czyli tak polecanym wkladem kokosowym poniewaz koszt byl o.k 50 - 60zl a dziecko w tym bylo moze z 2 razy (i to w sensie Odpowiedz Link Zgłoś
strawberries85 Re: kwiecień 2008 19.11.08, 11:16 Hej moj maluszek urodził się 27 04. i ważył 3300 i54 cm długi.Teraz ma już prawie 7 miesięcy Odpowiedz Link Zgłoś