Dodaj do ulubionych

czerwiec 2008-co maluszki potrafią?

10.01.09, 21:27
Michaś urodzony 29-06-2008- samodzielnie siedzi, ma 1 zęba, pije z kubka
niekapka, ciągle gaworzy, samodzielnie podnosi się z pozycji leżącej do
siedzącejsmile
Obserwuj wątek
    • lenka.i.maja Re: czerwiec 2008-co maluszki potrafią? 13.01.09, 13:55
      Lena (10.06.08)- potrafi dotrzeć niemal wszędzie za pomocą pełzania i turlania
      się, próbuje kiwać się w pozycji "raczka" - oparta na kolankach i rączkach, ma
      dwa ząbki, gaworzy i ogólnie jest słodziakiem smile! Pozdrawiamy.
    • aanullaa Re: czerwiec 2008-co maluszki potrafią? 14.01.09, 21:40
      Leoś urodzony 30.06.2008 samodzielnie siedzi, siada z pozycji leżącej, z boczku
      i z brzuszka oraz z pozycji stojącej, raczkuje, przemieszcza się zatem w każdym
      zamierzonym kierunku, wstaje przy meblach, zdarza mu się puścić obie rączki i
      wylądować na pupie, najczęściej jednak trzyma się jedną ręką, a drugą sięga po
      zabawki rozłożone na podłodze lub stawia pierwsze kroki, ma 4 ząbki, uwielbia
      sam trzymać butelkę, umie pokazywać nosek u innych. jestem z niego bardzo dumna!
      boję się jedynie, że bardzo wcześnie zacznie chodzić, bo to jego ulubione zajęcie.

pozdrawiamy
      • aguniaf88 Re: czerwiec 2008-co maluszki potrafią? 02.02.09, 12:41
        Julcia urodzona 1 czerwca 2008. Siada z pozycji leżącej, dociera wszędzie bardzo
        szybko raczkując, ulubione zajęcie to stanie przy meblach ( szczególnie przy
        niskiej ławie i ściąganie zabawek swojej 2,5 letniej siostrze ), ząbków ma pięć,
        woła mama!
        • smadzi Re: czerwiec 2008-co maluszki potrafią? 03.02.09, 10:08
          Ignacy (ur. 10.06.09) raczkuje i wsadza glowe (i cale cialo jesli moze) gdzie
          tylko on ma ochote wsadzac. Wsaje sam w lozeczku, przy krzeslach oraz innych
          meblach, ale najczesciej trzymajac sie nogawki rodzicow lub babci. Zebow brak, i
          namietnie mowi dadadadada... Czasami przypomina sobie, ze potrafi "kosiac" i
          bardzo sie cieszy, gdy ktos sie dolaczy do bicia brawa razem z nim. Ku uciesze
          rodzicow nie boi sie zbytnio obcych.
          • foczka301280 Re: czerwiec 2008-co maluszki potrafią? 01.03.09, 12:15
            Witam smile
            od dawna już czytam Wasze fora ale dopiero teraz postanowilam się
            dołączyć poniewaz jestem zdołowana. Mój synek Aleksander
            ur.05.06.2008 niestety ale nie robi tych wszystkich rzeczy o których
            piszecie a mianowicie....troszke sobie gaworzy ale mało, sam siedzi
            ale sam sie nie podnosi, nie raczkuje choć powoli próbuje - siupa na
            kolankach, nie mowie o stawaniu bo tego tez nie robi, reaguje na
            imie, robi kosi kosi i papuguje rozne rzeczy po mnie....troche sie
            martwie ze cos jest nie tak - prosze o pomoc smile
            Agnieszka
            • dolllarka Re: czerwiec 2008-co maluszki potrafią? 02.03.09, 10:49
              Witam,z tego co napisałaś Twój maluszek robi bardzo dużo!!!
              Najważniejsze że PRÓBUJE robić różne rzeczy...kosi kosi to bardzo
              trudna sprawa, "małpowanie" zachowań to również ważna rzecz. Pani
              doktor (mama 4 dzieci) u której byłam z moim szkrabem, ponieważ
              bałam się, że nie raczkuje, powiedziała mi, że najważniejsze jest
              czy dziecko się uśmiecha. Powiedziała mi również,że jej mąż zaczoł
              mówić pierwsze słowa w wieku 4 lat, a obecnie jest wybitnym
              intelektualistą z ukończonymi 2 fakultetami. Nasze dzieci są żywe to
              nie są maszyny zaprogramowane, każdy ma swój czas i
              umiejętności...dzięki temu tak się różnimy jako dorośli
              ludzie...jedni są sprawni fizycznie inni manualnie a jeszcze inni w
              skupieniu potrafią godzinami wykonywac jakieś czynności.
              Pozdrawiam!!!
              • foczka301280 Re: czerwiec 2008-co maluszki potrafią? 02.03.09, 19:51
                dolllarka - bardzo dziekuje za mile słowa smile bo juz moja tesciowa
                wysyla mnie na jakies rehabilitacje - masakra! Tez sobie tlumacze ze
                kazde dziecko jest inne i inaczej sie rozwija. Ja nie bardzo mam na
                to wplyw - przeciez jego nie zmusze, bo jeszcze mozna zrobic krzywde
                na przyszle lata! Tak naprawde z dnia na dzien widze ze cos tam
                sobie powolutku robi, raz nóżke tak raz inaczej....dodam jeszcze ze
                jak mial 4 m-ce wyszły mu dwa zabki a obecnie ma już 6 (w ostatnim
                czasie wychodzily 4 na raz). Od początku nie ssie smoczka ani nie
                pił z butelki, jak mial 5 m-cy zaczal jesc obiadki łyżeczka i
                pomalutku pic z kubka niekapka. Wiec nic mi nie pozostaje jak dac
                sobie spokuj i czekac i obserwować!
                Jeszcze raz dzieki smile pozdrawiam
            • oskar198 Re: do foczka301280 03.03.09, 15:47
              Witaj moj synek tez urodzil sie 05.06.2008 r.Ma na imie Bartus i
              jestesmy z malopolski.Jest bardzo pogodnym dzieckiem,ma 3
              zabki,wesolo sie smieje i gaworzy, apetyt mu dopisuje i tez nie
              robi wszystkiego o czym pisza inne formuowiczki,ale spokojnie
              wszystko w swoim czasie. Pozdrawiamy WAS serdecznie
            • sambormama Re: czerwiec 2008-co maluszki potrafią? 09.03.09, 15:31
              Witam smile
              To może założymy jakieś subforum dla maluszków-leniuszków? wink Moje Słońce
              (09.06.2008) też nie bardzo raczkuje a wszelkie próby pozostawienia na brzuchu
              kończą się dzikim protestemsmile Za to uwielbia siedzieć (choć sam nie siada),
              śmiać się, obserwować ptaki i wszelkie źródła światła smile zapamiętale trenuje -
              ba! a podtrzymywany pod boki przebiera nogami. A w kategorii podobieństwa - też
              mam teściowąsmile i też wszystkie wnuki jej sąsiadek potrafią więcej, a przede
              wszystkim już od dawna nie ciągną cyca (czasami mam wrażenie, że od 4. miesiąca
              są karmione kapuśniakiem wink)Zatem - wspierajmy się smile
              Pozdrawiam
              Gocha
              • gocha1110 Re: czerwiec 2008-co maluszki potrafią? 12.03.09, 12:42
                Witam!! dobru pomysł z tym subforum dla leniuszków . moja córka (28.06.08) tez
                nie chce raczkować ząbków nie ma siedzi jak ją posadzę. ogólnie strasznie się
                obija tylko na rączkach by siedziała wtedy jest najbardziej zadowolona. a więc
                pozdrawiam wszystkich rodziców leniuszków!!
                • sambormama Re: czerwiec 2008-co maluszki potrafią? 12.03.09, 14:03
                  Witaj Gocho - jam też Gocha, choć ostatnio bardziej mamą Sambora jestem niż
                  sobą. Moje dziecię - tak jak Twoje - najszczęśliwsze jest na rękach. Nawet
                  próbuję je motywować, kładę go na brzuchu sobie na kolanach, żeby sam zszedł,
                  ale gdzie tam - ręce, to jest to. Całe szczęście mam pediatrę-luzaka, który
                  utrzymuje mnie w przekonaniu, że wszystko jest w normie i że jak przyjdzie na
                  niego czas, to zacznie raczkować. A z zębami, to podobno nawet korzystne,
                  słyszałam, że im później się pojawią, tym dłużej posłużą - ale może to mit.
                  Pozdrawiam!
    • artinside Re: czerwiec 2008-co maluszki potrafią? 17.03.09, 10:20

A mój synek (ur. 27.06.2008), to taki średniaczek smile siedzi jak go
      posadzę, ma 4 ząbki, turlać się na brzuch i spowrotem polubił
      dopiero niedawno (jak skończył 8 mies), mówi "gdzie" i "tatatata",
      uwielbia koty, turla ze mną piłeczkę, stoi trzymany pod paszkami.
      Ostatnio uczymy się jeść łyżeczką, którą on trzyma sam w rączce.
      Butli i smoka nie toleruje od urodzenia. Cyca 2-3 razy dziennie.
      Uśmiecha się do ludzi na spacerze.

Ale powiem Wam, że bardzo dużo dają niemowlakom spotkania z innymi
      niemowlakami! Mamy 10 mies. kuzyneczkę, z którą widzieliśmy się
      kilka dni temu, ona raczuje już doskonale. Mój mały podpatrzył ją i
      dzień po spotkaniu zaczął wspinać się po mnie i przechodzić z
      siedzenia do raczkowania!
      • sambormama Re: czerwiec 2008-co maluszki potrafią? 18.03.09, 09:54
        Witaj,
        Ze spotkaniami to prawda - sporadycznie odwiedzam moją przyjaciółkę,(ze względu
        na odległość, niestety, często nie mogęsad) której syn jest o pół roku starszy i
        widzę postęp geometryczny w rozwoju po tych wizytach. Widziałyśmy się w weekend
        i młody podpatrzył jak z pozycji siedzącej przejść na brzuch - teraz namiętnie
        to trenuje. Niestety, na co dzień nie mamy rówieśników do podglądania.
        Co do kotów - też uwielbia, bo musi - pewne zainteresowania przejmuje się po
        rodzicachsmile Cyc - dokładnie tak samo - a jak wygląda u Was sprawa innych
        posiłków. My ze względu na marną porę roku nie szalejemy - zupki z połową
        żółtka lub cielęciną (ostatnio wprowadziłam ogórkową), takie niby drugie danie -
        warzywa w kawałku do gryzienia + np gotowana ryba, deserki i owoce. Do picia
        woda. Nie wprowadzałam glutenu - dopiero za miesiąc spróbuje manny i pieczywa.
        Pozdrawiam
        • askamateo Re: czerwiec 2008-co maluszki potrafią? 20.03.09, 08:20
          Witam, moje maleństwo (09.06.2008 oczywiście)jest słodkie jak każdy maluch
          ząbków jeszcze nie ma ,nie raczkuje ale sam próbuje wstawać (to już ogromny
          postęp wink)Mleko nie za bardzo mu podchodzi ale za to zupki i deserki to tak a
          najlepiej jedzenie dorosłych ,pić sam tez by bardzo chciał ale bardziej go
          interesuje rozlewanie,moją mamę męczy to że krzywo stawia jedną nóżkę ale mam
          nadzieję że to się zmieni bo na razie do wstawania zachowuje się bardzo
          ostroznie-najwazniejsze że zdrowe i rosnie -pozdrawiam
          • nin2008 Re: czerwiec 2008-co maluszki potrafią? 21.03.09, 22:05
            Witam, synek z 11 czerwca raczkuje z szybkością światła, od miesiąca stoi i
            stawia kilka kroczków przy sofie/meblach, robi "papa", mówi "mama", nie chce pić
            z kubka-niekapka, nie znosi się ubierać, jak dotąd jeden ostry ząbek smile
    • sarenka115 Re: czerwiec 2008-co maluszki potrafią? 23.03.09, 20:22
      grzes 08 czerwiec ma 6 zabkow ale nieraczkuje .polozenie na brzuch to katorga
      uwielbia stac i z moja pomoca chodzic 'troche sie martwie ze to tak nie pokolei
      • kanaryjka Re: czerwiec 2008-co maluszki potrafią? 24.03.09, 09:15
        Borys 07.06.08. Ma 8 zębów, raczkuje i chce juz chodzic, uwielbia
        bawić się na stojąco przy regale (sięga mu do pasa). Podkrada
        zabawki psusmile
    • gocha1110 Re: czerwiec 2008-co maluszki potrafią? 24.03.09, 09:16
      witajcie!! co do jedzenia moja córeczka "wcina" prawie wszystko zupki deserki
      itd. mleko praktykuje tylko z rana lub w nocy jak zgłodnieje!pozdrawiam serdecznie
      • kanaryjka Re: czerwiec 2008-co maluszki potrafią? 24.03.09, 09:20
        A jedzeniesmile Mały jest uczulony na mleko, wiec kaszek mlecznych nie
        dostaje, ale uwielbia sinlac, poza tym wcina słoiczki: owoce,
        deserki, zupki i inne. Poza tym jak wracam z pracy dostaje już tylko
        pierś. Mam zamiar za jakiś tydzień dołożyć mu po południu jakąś
        kaszkę na wodzie, zobaczymy jak przyswoi. Dobiera się juz sam do
        pieczywa i je podgryza, ale jak mu daje kawałek jabłka lub banana to
        się krzywi.
    • niuncia_1988 Re: czerwiec 2008-co maluszki potrafią? 25.03.09, 10:46
      Witam!!!
      Mój synek ma na imie Staś urodzony 10 czerwca potrafi juz
      samodzielnie siedzieć,siadać z pozycji leżącej,stać w łóżeczku i