asienka247 29.12.09, 17:45 Kogo tam w brzuchu nosisz?? Pochwal sie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jerzy_nka Re: Jerzynka 29.12.09, 21:37 podobno dziewczynkę może Michalinę jak nie, to będzie Mikołaj Odpowiedz Link Zgłoś
asienka247 Re: Jerzynka 30.12.09, 14:22 Michalinki to fajne dziewczynki Mam jedną w domu a kiedy ty rodzisz?? Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_nka Re: Jerzynka 05.01.10, 09:14 termin mam na 15 marca, ale dwa poprzednie porody w początku 36 i początku 37 tyg czyli obstawiam drugą połowę lutego, Oby był to 19 luty, bo Jerz jest z 9 listopada, a Michał 9 lipca (9 luty to byłaby już przesada, a 29 nie ma) Odpowiedz Link Zgłoś
fajnyrobal Re: Jerzynka 07.01.10, 20:47 To będzie 9 marzec Podrzucić ci różowe śpioszki? Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_nka Re: Jerzynka 08.01.10, 10:08 marzec nie jest miesiącem na "L" idealnie byłoby na 9 luty Odpowiedz Link Zgłoś
azzure1 Re: Jerzynka 10.01.10, 11:10 jerzy_nka napisała: > marzec nie jest miesiącem na "L" > idealnie byłoby na 9 luty Haha, padłam Ale rzeczywiście byłoby fajnie, jakby Ci się tak trafiło No i z doświadczenia powiem, że 19 lutego to dobra data, fajni ludzie się rodzą Odpowiedz Link Zgłoś
m0nalisa Re: Jerzynka 08.01.10, 02:01 Jezyna stalas mi sie bardziej bliska od kiedy moj Michal urodzil sie dzien pozniej od twojego Zycze ci tego 19go i trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_nka na razie w dwupaku 08.02.10, 13:15 cholestaza już jest, ale pod kontrolą. W dwa pierwsze dni jednak zdążyłam podrapać się do krwi ... pumeksem . Na szczęście swędzenie już przeszło. W sumie zażywam piękną garść tabletek: na wątrobę 2 rodzaje, na żylaki, na bakterie w moczu, czosnek w tabletkach, ciążowe witaminki. Gdyby jednak cholestaza nie pomogła na przyspieszenie porodu, na wszelki wypadek myję podłogę na kolanach. Kto wie - może nawet przemaluję salon? Dziewczynka ma być na 100% - co stwierdzono w 33 t.c. (dziś mamy 35 t.c.więc spodziewam się rodzić w ciągu dwóch tygodni) nie wyobrażam sobie siedzieć jeszcze 5 tyg z brzucholem. Odpowiedz Link Zgłoś
asienka247 Re: na razie w dwupaku 08.02.10, 13:35 do 9 lutego chyba juz sie nie wyrobisz, ale za 19 trzymam kciuki!!! Michalinka bedzie?? Odpowiedz Link Zgłoś
izabella_g Re: na razie w dwupaku 09.02.10, 15:56 Może salon sobie daruj, bo a nuż Ci wody odejdą w trakcie malowania, a małz potem odmówi dokończenia? Anyway, trzymam kciuki za 19)))) Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_nka dobre wieści 24.02.10, 19:26 37 tydzień skończony dziecko waży 3500 g leki uspokoiły moją felerną wątrobę i cholestaza zanikła. Z wcześniejszego porodu więc nici. W związku z tym lekarz drastycznie zmniejszył ilość przepisanych na dzień tabletek z 6 do 2. Na logikę to bez sensu bo hormony ciążowe mam na tym samym poziomie czyli w dalszym ciągu szkodzą mojej wątrobie. Więc bez leków wątroba dalej będzie nadproduktywna. Nawet nie zlecił badań żeby sprawdzić co się będzie działo z wątrobą po upływie najbliższych dwóch tygodni. Rozumiem , że zleci jak zacznę się znowu niemiłosiernie drapać bo wątroba będzie szaleć jak to wątroba w ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
monika1981.11 Re: dobre wieści 25.02.10, 10:20 Hej jestem w 36 tygodniu i 3 dni. W zeszłym tygodniu stwierdzono u mnie tę piekielną chorobę. Wylądowałam na 4 doby w szpitalu ( alat 150 aspat 73), dawali mi kroplówki na wzmocnienie z glukozy i płyny fizjologiczne, żeby jak to nazwali wyprać wątrobę. Swędzenie nie ustało. Zostałam wypisana do domu bez leków za to z zaleceniem diety wątrobowej, swędzi tak samo, mam kontrolować wskaźniki wątrobowe co tydzień albo co dwa i przy 300 kontaktować się z lekarzem. Podobno przy 1000 robią cesarkę. Boję się jak fiks. Czym się smarjesz na to swędzenie bo już dłużej nie mogę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_nka jak to nie masz leków???????? 25.02.10, 21:45 Dieta g..no da. Na swędzenie nie ma żadnego preparatu. Zmień lekarza i niech Ci wypisze Ursopol. To moja trzecia ciąża i trzecia cholestaza. Za każdym razem prowadził mnie kto inny i za każdym razem dostałam ten sam lek mi przepisywano. teraz miała wskaźniki koło 80 i po leku spadły do normy. Lek sprawia przy okazji, że swędzenie ustępuje po 3 dniach o zaczęcia zażywania. Bez leku za tydzień będziesz miała wyniki: 250 i 300 Alat i aspat. Poza tym ja diety niskotłuszczowej nie przestrzegałam tym razem, a wyniki są rewelacyjne. Najwyżej urodzisz wcześniej jak 40% kobiet z cholestazą, więc uszy do góry. Prawdopodobieństwo powikłań przy tej chorobie jest takie samo, jak prawdopodobieństwo powikłań w normalnej ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
monika1981.11 Re: jak to nie masz leków???????? 26.02.10, 09:22 Ten mój "lekarz" powiedział że leki są w fazie badań klinicznych na ciężarnych i że on by mi tego nie przepisywał, bo skutki mogą być różne. Ze swędzeniem można się pogodzić, poród jeszcze się nie zapowiada, ale ja strasznie boję się o małą, jak tylko się nie rusza to zaraz pukam w brzuszek. Powoli siada mi psychika. Muszę wytrzymać jeszcze 2 tygodnie. W razie czego "będę błagać" o cesarkę. Ciekawe ile to kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
shemsi1 jerzynka,deptasz jeszcze??? 28.02.10, 08:56 jak dojdziesz do siebie to mam nadzieje ze zmontujemy jakies spotkanie... teraz czekamy na newsy! Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_nka moją ciążę prowadzi lekarz z patologii ciąży 28.02.10, 19:47 najlepszej patologii ciąży w małopolsce: Oddział Patologii Ciąży Uniwersytetu Jagielońskiego na ul. Kopernika w Krakowie. Na ten oddział kierowane są babki z całej małopolski. A wiele kobiet decyduje się świadomie na poród w tym szpitalu bo tu są najlepsi lekarze i na wszelki wypadek wolą rodzić tu na oddziale położniczym. Mój lekarz nie prowadzi mojej ciąży tak ja prowadzili poprzednie moje ciąże inni lekarze. W ciągu tych kilku lat wiele się zmieniło i co krok mi mówi o nowościach w podejściu do ciąży., jak mu mówię że poprzednio to coś tam. Co jak co, ale medycyna na Uniwersytecie Jagiellońskim jest na bieżąco z naukowymi nowościami. Odpowiedz Link Zgłoś
fajnyrobal Re: moją ciążę prowadzi lekarz z patologii ciąży 28.02.10, 21:04 No widzisz, a ja miałam dosyć mierne mniemanie o Kopernika...Zmiany, zmiany, zmiany. Ale ja to raczej z ginekologią miałam do czynienia (parę lat temu) i nie mam najlepszych doświadczeń Ważne żebyś ty czuła się bezpiecznie i tak na pewno jest. Kciuczę za pomyślne zakończenie Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_nka ale to nie moje odczucia na temat bezpieczeństwa 01.03.10, 08:08 Ja nie zachowuję się nigdy zachowawczo i asekuracyjnie. Żyję sobie beztrosko. Na obecnego lekarza trafiłam przypadkiem. A fakty są takie, że przy zagrożeniu życia dziecka, każdy lekarz i każdy szpital odeśle ciężarną na Kopernika. Może nie w trakcie porodu, ale zaraz po porodzie i tak tam na sygnale odwożą. Osobiście nie lubię tego szpitala - bo to jest rzeźnia: akcję rodzić po ludzku mają w głębokim poważaniu i dziwię się wszystkim zdrowym babkom, że idą tam na wszelki wypadek. Ja tam nie martwię się na zapas, ale dziwię się każdemu kto się martwi, a nie wybiera tego szpitala. Moja znajoma miała zagrożoną ciąże i zamiast iść na Kopernika (prowadzą przyszpitalna poradnię na patologii), poszła do Szpitala im. Rydygiera bo miała znajomego ordynatora w tym szpitalu. Znajomości nic jej nie pomogły. Odpowiedz Link Zgłoś
fajnyrobal Re: ale to nie moje odczucia na temat bezpieczeńs 02.03.10, 00:19 No i potwierdziłaś moją głęboko skrywaną opinię - szpital na Kopernika to jest rzeźnia. Ale jaka sprawna Odpowiedz Link Zgłoś