Dodaj do ulubionych

sztućce - pytanie do doświadczonych

24.03.11, 13:42
Chciałabym prosić o poradę, jakie sztućce kupić dla dziecka jako pierwsze, jakie według Was są najbardziej praktyczne - czy takie zwykłe
https://www.jojomamanbebe.co.uk/products/images/zoom/B9179.jpg

czy wyprofilowane
https://www.jojomamanbebe.co.uk/products/images/zoom/B9613.jpg

czy wręcz takie na przyssawkach (kusi mnie bo nie mam siły się już po wszystko schylać, ale wydają mi się mało "sztućciowate")
https://www.jojomamanbebe.co.uk/products/images/zoom/A7227.jpg

przepraszam za rozmiar zdjęć, nie dałam rady zmniejszyć.
Obserwuj wątek
    • gris_gris Re: sztućce - pytanie do doświadczonych 24.03.11, 13:53
      Wyświetla się tylko połowa zdjęcia - ten drugi zestaw to łyżka i widelec, widelec też ma zagłębienie, jak łyżka.
      • mrs.t Re: sztućce - pytanie do doświadczonych 24.03.11, 15:04
        najlepiej sprawdza sie deserowy widelczyk od domowej zastwy smile
        i zwykla lyzeczka.
        O Albo plastikowe - ale takie zwykle ze stolowkismile)) albo z budki z kebabemsmile

takei dzieciece plastikowe sa zwykle zbyt grube by cos nadziac (widelce), lyzeczki czsto zbyt plytkie - sprawdzily sie tylko na samiuskim poczatku do np ziemniakow gniecionych, czy innych papkowatych jedzonek, ktorymi lyzeczke sie oblepialo.

potem do nadziewania widelcem zwykle maly bo dosc ostry (i nei nie musi sie dziecko pokaleczyc, tylko uwazaj jak wymachujewink
        a lyzeczka zwykla bo jest cienka i gleboka odpowiedni.

to tyle ode mnie:0

z synkiem preferujemy tez zwykle biale talerze a nie miseczki i talerzyczki z obrazkami - sa do d* bo nie widac co sie ma talerzu tylko obrazek rozpraszasmile a na zwyklym talerzu widac pieknie jedzenie.
        a dziecka w blw zabawiac nie trzeba opowiadajac bzdurki ze 'zjedz jeszcze lyzeczke i zobacz co jest na dnie miseczki'

to tyle ode mniewink
        • gris_gris Re: sztućce - pytanie do doświadczonych 24.03.11, 15:30
          Właśnie na pomysł z deserowym widelcem też wpadłam w tej chwili. I łyżeczka z dłuższym trzonkiem, taka do wyższych szklanek. Talerze oczywiście białe, innych nie mamy. Na razie i tak je z tacki!
        • annnnnnia Re: sztućce - pytanie do doświadczonych 24.03.11, 20:08
          > z synkiem preferujemy tez zwykle biale talerze a nie miseczki i talerzyczki z
          > obrazkami - sa do d* bo nie widac co sie ma talerzu tylko obrazek rozpraszasmile a
          > na zwyklym talerzu widac pieknie jedzenie.

Mam to samo zastrzeżenie do śliniaków ze wzorkami - rybki na śliniaku są dużo ciekawsze od jedzenia na tacce.

U nas też plastikowy widelczyk i łyżeczka do herbaty.
    • abigail83 Re: sztućce - pytanie do doświadczonych 24.03.11, 13:55
      Czytalam, ze lepiej zeby dziecko jadlo od razu sztuccami w normalnym ksztalcie i uczylo sie je trzymac, ze te skrzywione utrwalaja nieprawidlowy chwyt. te na przyssawki kojarza mi sie z barem mlecznym wink moja by w zyciu nic tym nie zjadla tylko wyrzucila i patrzyla jak dyndaja
      kupilam wlascnie komplet zwyklych prostych w dziale dzieciecym ikei za 9,9 pln
      • gris_gris Re: sztućce - pytanie do doświadczonych 24.03.11, 14:05
        No widzisz, dobrze, że się zapytałam, bo nie wiedziłam o tych skrzywionych, że odradzane - dzięki! Ikea - nie wiem, czemu na to nie wpadłam, skoro mam stamtąd krzesełko i śliniaki smile

pozdrawiam!
        • sledznaostro Re: sztućce - pytanie do doświadczonych 24.03.11, 16:46
          Zwykłe, wyjęte z pojemnika ze sztućcami wink
    • mama_leonka Re: sztućce - pytanie do doświadczonych 24.03.11, 17:51
      Super, właśnie wieczorem miałam zaplanowane zapytać o sztućce smile
      Bo u mnie jest taki problem, że Leo szaleje za łyżeczkami - wszelkiej maści, a najbardziej za takimi zwykłymi od herbaty... No i jak mam mu sztućce proponować? Bo jak dam łyżeczkę do jedzenia, to już jedzenia nie ruszy tylko się będzie dowolnie długo (w nieskończoność) bawić łyżeczką.... Macie jakieś pomysły? Poczekać aż go to przestanie interesować i dojrzeje do sztućców? A kaszkę pozwolić rozmazywać na tacy?
      • mrs.t Re: sztućce - pytanie do doświadczonych 24.03.11, 20:43
        > kać aż go to przestanie interesować i dojrzeje do sztućców? A kaszkę pozwolić r

ja bym dawala , im czesciej sie bedzie bawic, tym predzej sie mu znudzi/przyzwyczai sie

(no chyba ze to bedzie milosc na cale zycie, a lyzeczka dla twojego dziecka okaze sie tak fascynujaca jak odkurzacz dla mojego syknawink

i pokazywac, pokazywac do znudzenia jak mama je lyzkawink jak ja oblizuje wink
    • gochalek82 Re: sztućce - pytanie do doświadczonych 25.03.11, 09:45
      U nas widelec plastikowy się nie sprawdził, więc używamy zwykłego deserowego. I normalnej łyżeczki do herbaty. Najlepsza łyżeczka to mała, ale głęboka - trudniej z niej wylać smile
    • 11buba Re: sztućce - pytanie do doświadczonych 25.03.11, 13:41
      ja kupiłam takie tommee tippe

https://www.tommeetippee.pl/product-images/200/tableware/11.-Easy-Grip-Cutlery-200.jpg

takie małe, akuratne do małych łapek i co? i nico, bo młody odmówił współpracy, je tylko i wyłącznie dorosłymi sztuccamibig_grinbig_grin jedyne ustępstwo to łyżka do herbaty i widelec do ciasta, choc i tak te wielkie są fajniejszewink
      • marzenka290 Re: sztućce - pytanie do doświadczonych 06.04.11, 23:10
        mamy, a co sądzicie o takich cudach smile
        [url=http://www.stylowazastawa.pl/produkt/4608/Sztucce_dla_dzieci_Vialli_Design_PICCO.html]Tekst linka[/url]
        szalenie mi spodobały, bajernckie i wyglądają na całkiem poręczne, będą?
        na pewno zaciekawią...
        • annnnnnia Re: sztućce - pytanie do doświadczonych 07.04.11, 01:00
          No właśnie, bajeranckie i zaciekawią. Efekt będzie taki, że dziecko będzie bawić się samymi sztućcami, zamiast używać ich do jedzenia. Przynajmniej na początku, potem może spowszednieją.
        • tytus.wag Re: sztućce - pytanie do doświadczonych 07.04.11, 08:11
          ja kupiłem ostatnio w stylowej zastawie taki komplet bardzo dobrej jakości w końcu gerlach ;P
          • 11buba Re: sztućce - pytanie do doświadczonych 07.04.11, 12:24
            oooo, ślicznesmile uwielbiam gerlacha
            • mrs.t Re: sztućce - pytanie do doświadczonych 07.04.11, 13:33

> mamy, a co sądzicie o takich cudach smile
              >www.stylowazastawa.pl/produkt/4608/Sztucce_dla_dzieci_Vialli_Design_PICCO.html
              > szalenie mi spodobały, bajernckie i wyglądają na całkiem poręczne, będą?
              > na pewno zaciekawią...

fajna zabawka
              do jedzenia nie, jak to trzymac, zwlaszcza w malej raczce
              gdzie one poręczne???
              • alpha.sierra Re: sztućce - pytanie do doświadczonych 07.04.11, 15:51
                Bo te ludki to stojaczki są smile. Wyjmuje się z nich sztućce z kolorowymi rączkami, ale normalnymi.
                • mrs.t Re: sztućce - pytanie do doświadczonych 07.04.11, 16:14
                  aa ato ja glupia jestemwink
                  wciaz, fajna zabwkawink
            • tytus.wag Re: sztućce - pytanie do doświadczonych 11.04.11, 15:10
              sztućce tak bardzo spodobały się mojej koleżance, że poprosiła mnie, żebym zamówił również dla jej bobasa big_grin w stylowej zastawie jest tego tyle, że sam nie mogę się zdecydować, jak myślicie które wybrać?
              • alpha.sierra Re: sztućce - pytanie do doświadczonych 11.04.11, 15:17
                Zależy, czy mają być bajeranckie, ładnie wyglądać i być zabawką, czy spełniać swoją rolę.

A koleżanka nie umie sama sobie wybrać? wink
              • atrapcia Re: sztućce - pytanie do doświadczonych 02.05.11, 21:53
                Mnie się podobają te pierwsze i te z łapkami wink Ale jednak bym kupiła te co ty (i chyba kupię) smile
    • margonik Re: sztućce - pytanie do doświadczonych 22.04.11, 17:48
      Po naszych ostatnich doświadczeniach ze sztućcami, widze,że te wykrzywione są do niczego! Szymek trzyma wykrzywioną łyżkę odwrotnie, bo przez to wykrzywienie ciężko jest mu nią trafić do buzi. Natomiast ze zwykłą małą metalową łyżeczką nie ma żadnych problemów. Także z tych, co na zdjęciach, wybrałabym te pierwsze.
      Tylko rzeczywiście te typowo dziecięce widelce są tępe, więc chyba jednak łatwiej zwykłym -małym.
      • monalisa-is-one Re: sztućce - pytanie do doświadczonych 11.08.11, 16:33
        ja swojemu dziecku kupiłam sztućce Auerhahn, świetnie wykonane i wygodne. Polecam, będą służyć długo. hmmm o ile dobrze pamiętam to w zakupu dokonałam w sklepie sztucce.pl
    • kinghoff Re: sztućce - pytanie do doświadczonych 29.10.11, 15:47
      www.kinghoff.sklepna5.pl/kat/2/sztucce.html

Firma KINGHoff specjalizuje się w imporcie i dystrybucji artykułów gospodarstwa domowego. Oferujemy przede wszystkim wyroby z wysokiej jakości stali nierdzewnej w połączeniu ze szkłem, ceramiką innymi materiałami powszechnie stosowanymi w produkcji AGD.
      Wyroby KING Hoff cechuje wysoka jakość, funkcjonalność i estetyka przy zachowaniu rozsądnej ceny.
      Podstawę naszych działań stanowi chęć zaspokojenia potrzeb jak największego grona Klientów.
      Nasz sklep jest oficjalnym przedstawicielem naczyń firmy King Hoff w Polsce. Staramy się wprowadzać na rynek bardzo szeroki asortyment firmy King Hoff zachowując szczególną dbałość o naszych Klientów.
      Współpracujemy z wieloma firmami na rynku krajowym i za granicą, począwszy od dużych hurtowni po lokalne sklepy. Zapraszamy Państwa do zapoznania się z asortymentem firmy King Hoff dostępnym w naszym sklepie internetowym.

Naszym celem jest dostarczanie wyrobów najwyższej jakości w powiązaniu z profesjonalną obsługą dla zadowolenia wszystkich naszych klientów.
      KING Hoff jest najlepszym rozwiązaniem dla Twojej kuchni.

KING Hoff to dobry wybór .....
      www.kinghoff.sklepna5.pl
    • arica7 Re: sztućce - pytanie do doświadczonych 16.12.11, 22:42
      I jak wybrnęłaś w końcu z tematu? smile

Ja mam ten sam problem, nie wiem które sztućce będą lepsze dla dziecka, które ma ponad roczek i już wszystko je? Znalazłam coś takiego: Tekst linka
      Fajnie, ze sa w pudelko - mozna je zabrac jak sie gdzies z dzieckiem wychodzi. Tyle, że one są już metalowe...

Z niemetalowych podobaja mi sie te, ale z kolei mają małą łyżeczkę: Tekst linka Ale z kolei mają nożyk...

Koleżanka ma takie: Tekst linka W sumie jest z nich zadowolona, ale są dość drogie..

Poradzcie coś... smile
      • gris_gris Re: sztućce - pytanie do doświadczonych 28.12.11, 13:44
        Wybrnęłam tak, że synek jadł od początku zwykłymi sztućcami smile No jak miał 6 mcy to jeszcze łyżeczką silikonową, ale szybko ją odrzucił. Je widelczykiem deserowym z ikei i łyżeczką do herbaty. Mam też sztućce dziecięce metalowe z Ikei za chyba 10 zl, które są podobnych rozmiarów. Nigdy się nie bałam dawać mu metalowych sztućców, bo po pierwsze go obserwowalam, a po drugie on jest bardzo ostrożny. Teraz ma 16 mcy, często je sam (potrafi od dawna ale nie zawsze mu się chce) i zdarza się, że je zwykłymi, dorosłymi sztućcami, bo nie ma innych albo on nie chce innych. Potrafi nabić jedzenie na taki widelec i trafić do buzi. Gorzej z zupą, tu lepsza jest mała łyżeczka smile
      • martita2206 Re: sztućce - pytanie do doświadczonych 03.01.12, 09:40
        Witam Cię. To ja może zaproponuję sztućce dla dzieci w troszkę niższej cenie. tramontina.net.pl/katalog/dla-dzieci/150-sztucce/ Są tu dwa zestawy (jeden tańszy), może coś Cię z tego zainteresuje. Sztućce są ze stali nierdzewnej, a w pierwszym, tańszym komplecie dostajemy łyżeczkę "normalną" + "zakrzywioną" ale tylko u góry. Powodzonka w poszukiwaniach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka