Dodaj do ulubionych

Zespół Aspergera

17.02.06, 21:04
Czy ktos mi powie czy w Wawie przeprowadza ktoś darmowo badania pod kątem
występowania tego zespołu??? Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.A.
Obserwuj wątek
    • gemmavera Re: Zespół Aspergera 17.02.06, 21:18
      Spróbuj spytać na tym forum:
      Inny Świat

Pozdrawiam smile
      gemma
      • falka32 Re: Zespół Aspergera 17.02.06, 22:01
        Instytut na Sobieskiego i Centrum Zdrowia Dziecka. Tam na pewno.
        Ale jeżeli możesz wysupłać 5 stów, to radzę jednak Scholara, bo na Sobieskiego
        na pierwszy termin wizyty czeka się ROK a w CZD jakieś pół roku lub dłużej. Sama
        diagnoza to nie jedna wizyta, tylko kilka, umawianych np co dwa miesiące. Ja
        przerabiam właśnie Centrum ZD i od początku pażdziernika, spędziliśmy tam
        niezliczoną ilosć godzin, każda wyprawa to pół dnia, które spędzasz głównie
        biegając po korytarzach i czekając w kolejkach - i nadal końca nie widać, zapisy
        na kolejne wizyty za 2 miesiące, eeg za miesiąc (z dopiskiem PILNE). Jakbym
        wiedziała, że to tak wygląda, to pożyczyłabym nawet kasę na Scholara.
    • mirandel1 Re: Zespół Aspergera 18.02.06, 15:56
      Czy do badań na Sobieskiego jest potrzebne skierowanie??? Jeśli tak to do kogo
      się po nie udać?
      • falka32 Re: Zespół Aspergera 18.02.06, 20:01
        mirandel, znajdz w necie stronę instytutu, weż tam zadzwoń na centralę, nich cię
        połączą z poradnią psychiatryczną dla dzieci - powiedz, że chodzi o diagnozę
        zaburzeń autystycznych - i tam się dopytaj o wszystko, a przede wszystkim o
        terminy, bo są naprawdę absurdalne. Ja tak zrobiłam i zrezygnowałam, jak się
        dowiedziałam, że mam czekać rok.
        • falka32 Re: Zespół Aspergera 18.02.06, 22:35
          w Centrum skierowanie na pierwszą wizytę w poradni psychiarycznej nie było
          potrzebne - tylko dowód ubezpieczenia. Natomist już do poradni neurologicznej
          wymagali skierowania od lekarza pierwszego kontaktu, któremu pokazałam
          książeczkę z Centrum z wpisem terminu wizyty i wystawił od ręki.
          • gioja Re: Zespół Aspergera 19.02.06, 22:47
            Witam.
            tego typu zaburzenia powinien zdiagnozować każdy psychiatra dziecięcy.
            Oprócz podanych adresów szukaj jeszcze na Pilickiej w Ośrodku Wczesnej
            Interwencji, w Synapsis, w Krasnalu na Tarchominie (sorki, ale nie pamiętam
            ulicy i nie jestem pewna, czy tam nie za kasę), poza tym popytaj w
            przychodniach.
            • gaika Re: Zespół Aspergera 20.02.06, 01:21
              gioja napisała:

> Witam.
              > tego typu zaburzenia powinien zdiagnozować każdy psychiatra dziecięcy.
              > Oprócz podanych adresów szukaj jeszcze na Pilickiej w Ośrodku Wczesnej
              > Interwencji, w Synapsis, w Krasnalu na Tarchominie (sorki, ale nie pamiętam
              > ulicy i nie jestem pewna, czy tam nie za kasę), poza tym popytaj w
              > przychodniach.

Z tego co twierdzą doświadczeni rodzice, niewielu specjalistów w Polsce jest w
              stanie zdiagnozować Aspergera. Trzeba wiedzieć, które miejsca (a nawet lekarze)
              gwarantują pełny profesjonalizm. Na pewno nie jest to każda przychodnia.
              • maksimum Re: Zespół Aspergera 20.02.06, 02:43
                gaika napisała:

> gioja napisała:
                >
                > > Witam.
                > > tego typu zaburzenia powinien zdiagnozować każdy psychiatra dziecięcy.
                > > Oprócz podanych adresów szukaj jeszcze na Pilickiej w Ośrodku Wczesnej
                > > Interwencji, w Synapsis, w Krasnalu na Tarchominie (sorki, ale nie pamięt
                > am
                > > ulicy i nie jestem pewna, czy tam nie za kasę), poza tym popytaj w
                > > przychodniach.
                >
                >
                > Z tego co twierdzą doświadczeni rodzice, niewielu specjalistów w Polsce jest
                w stanie zdiagnozować Aspergera. Trzeba wiedzieć, które miejsca (a nawet
                lekarze)
                > gwarantują pełny profesjonalizm. Na pewno nie jest to każda przychodnia.

Nareszcie na czyms sie znasz,bo z tymi geniuszami to mnie do bolu brzucha
                doprowadzilas.
                • roseanne maksimum, hola chlopie 20.02.06, 03:04
                  jakim prawem obrazasz nasze dzieci?!
                  • maksimum Re: maksimum, hola chlopie 20.02.06, 03:40
                    roseanne napisała:

> jakim prawem obrazasz nasze dzieci?!

A w jaki sposob ja obrazam wasze dzieci?
                    Nie pisalem tu nic o dzieciach lecz zwrocilem sie do gaika,ktora niemal w
                    kazdym dziecku z ktorym sa problemy wychowawcze widzi geniusza.
                    Ja mam swoje problemy ze swoimi dziecmi,ktore sa hyperactive,ale nic na temat
                    problemow poruszanych w tym watku nie pisalem.

Chyba wiesz,ze ona sie wrecz ucieszyla,ze maja45 zdjela watek,w ktorym
                    opisywalem problemy z moimi dziecmi.To chyba normalne ,ze kazdy ma inne
                    problemy,nie?
                    • iwpal Mamy tu dyskutować personalnie czy merytorycznie? 20.02.06, 08:29
                      Maksimum, trzeba by przekopać forum do korzeni, aby sobie przypomniec czy gaik
                      widzi geniuszy czy nie. I pewnie niewielu obchodzą Wasze personalne docinki.
                      Watek jest o zespole Aspergera.
                      Jednym z lepszych specjalistów od ZA jest dr Renata Stefańska-Klar, własnie na
                      nowo rusza jej portal www.autyzm.pl.
                      • maksimum Re: Mamy tu dyskutować personalnie czy merytorycz 20.02.06, 19:10
                        iwpal napisała:

> Maksimum, trzeba by przekopać forum do korzeni, aby sobie przypomniec czy
                        >gaik widzi geniuszy czy nie.

Nie trzeba niczego kopac,wystarczy sredniej jakosci pamiec.

> I pewnie niewielu obchodzą Wasze personalne docinki.
                        > Watek jest o zespole Aspergera.
                        > Jednym z lepszych specjalistów od ZA jest dr Renata Stefańska-Klar, własnie
                        >na nowo rusza jej portal <a href="www.autyzm.pl."

Ona moze i jest specjalistka od czegos,co mnie nigdy nie interesowalo i nie
                        bedzie.
                        To mniej wiecej to samo jak maja45 jest specjalistka od wycinania watkow ,gdzie
                        pisza inteligentni ludzie i ciekawe,ze ten problem Cie nie zainteresowal.

>target="_blank">www.autyzm.pl.</a>

Powinnas sama sobie zadac pytanie czym interesuje sie przecietny forumowicz i
                        czy nie chodzi o to by zadbac o wszystkie dzieci jak najlepiej.
                        Autyzm jest zjawiskiem marginalnym wsrod dzieci,a najwazniejsza sprawa jest,by
                        przecietne lub ponad przecietne dzieci mialy dostep do jak najlepszej edukacji
                        czy wychowania przez rodzicow.
                        Jak do tej pory,to cale to forum skoncentrowane jest na zjawiskach marginalnych
                        jak autyzm i "moje dziecko bije mnie po twarzy" i to wszystko dzieki maja45,bo
                        ona nie dostrzega,ze dzieci bardziej uzdolnione tez maja problemy.

• mirandel1 Re: Mamy tu dyskutować personalnie czy merytorycz 20.02.06, 19:27
                          Tym którzy chcą pomóc serdecznie dziękuje za pomoc. Tym którzy się chcą kłócić
                          wysyłam w inne miejsce. Pozdrawiam.
                          • maksimum Re: Mamy tu dyskutować personalnie czy merytorycz 20.02.06, 21:47
                            mirandel1 napisała:

> Tym którzy chcą pomóc serdecznie dziękuje za pomoc. Tym którzy się chcą
                            >kłócić wysyłam w inne miejsce. Pozdrawiam.

Widze,ze piszesz do maja45,bo ona lubi klotnie i przepada za hamstwem.
                            Przeciez ja twojego watka nie wycinam.
                            Pisz co chcesz na jaki chcesz temat i zbieraj jak najlepsze doswiadczenia,a
                            przy okazji nie solidaryzuj sie z tymi,ktorzy zabraniaja tego robic.
                            • iwpal Re: Mamy tu dyskutować personalnie czy merytorycz 21.02.06, 11:00
                              Maksimum, nie rozumiem Twoich ostatnich postó. Przecież nie musisz zabierać
                              głosu w wątkach, które Cię nie interesuja.
                              POza tym, jezeli na jakim forum kasowane są właśnie Twoje wątki, to nie
                              pozostaje nic innego, tylko załozyć forum prywatne i zaprosić grono
                              wielbicieli; bedziecie sobie mogli pogadać bez stresu.
                              A ten wątek dotyczył ZA i tyle.
                              • maksimum Re: Mamy tu dyskutować personalnie czy merytorycz 21.02.06, 18:35
                                iwpal napisała:

> Maksimum, nie rozumiem Twoich ostatnich postó.

A tak dokladniej,to ktorego zdania nie rozumiesz?
                                ----------------
                                "Powinnas sama sobie zadac pytanie czym interesuje sie przecietny forumowicz i
                                czy nie chodzi o to by zadbac o wszystkie dzieci jak najlepiej.
                                Autyzm jest zjawiskiem marginalnym wsrod dzieci,a najwazniejsza sprawa jest,by
                                przecietne lub ponad przecietne dzieci mialy dostep do jak najlepszej edukacji
                                czy wychowania przez rodzicow.
                                Jak do tej pory,to cale to forum skoncentrowane jest na zjawiskach marginalnych
                                jak autyzm i "moje dziecko bije mnie po twarzy" i to wszystko dzieki maja45,bo
                                ona nie dostrzega,ze dzieci bardziej uzdolnione tez maja problemy."
                                ----------------

> Przecież nie musisz zabierać
                                > głosu w wątkach, które Cię nie interesuja.

Nie tylko ja nie musze,ale i Ty nie musisz.Piszesz bo chcesz cos napisac.

> POza tym, jezeli na jakim forum kasowane są właśnie Twoje wątki, to nie
                                > pozostaje nic innego, tylko załozyć forum prywatne

Rozumujesz podobnie jak niezbyt rozgarnieta maja45.
                                Forum jest publiczne,a nie jest wlasnoscia maja45,ona jest tu tylko sprzataczka
                                i to bardzo nieudana na nieszczescie.

> i zaprosić grono
                                > wielbicieli; bedziecie sobie mogli pogadać bez stresu.

Stres to maja ci,ktorych dzieci bija po twarzy lub sa autystyczne,co mnie nie
                                dotyczy.Stres maja ludzie,ktorzy nie rozumieja dlaczego cos sie dzieje i
                                dotyczy to ich w jakims stopniu.
                                Jak nie rozumiesz moich postow,to przeanalizuj je zdanie po zdaniu a ja Ci w
                                tym pomoge.
                                Analizowac zachowania maja45 nie ma sensu,bo jej sie pogarsza.

> A ten wątek dotyczył ZA i tyle.
                                • iwpal Re: Mamy tu dyskutować personalnie czy merytorycz 21.02.06, 19:12
                                  Acha, maksimum, już rozumiem, chodzi o czcze gadanie i pyskówki - dopiero mnie
                                  olśniło.
                                  Których postó nie rozumiem?? No żadnych, bo nie wnosiły nic do tematu - ZA.
                                  A czym interesuje sie przeciętny forumowicz?
                                  Czy jeżeli dostanie temat nieprzeciętny, albo odrobinę fachowej porady - to co?
                                  Bedzie mu od tego gorzej? pogorszy sie jego samopoczucie i dobre mniemanie o
                                  sobie? Piszę, bo chce, ale nie zabieram głosu tylko po to, by uznać temat za
                                  bezsensowny.
                                  Koncze pyskówki, ja tu nie sprzątam
                                  • mirandel1 Re: Mamy tu dyskutować personalnie czy merytorycz 21.02.06, 19:33
                                    Widze że posty powyżej są zupełnie nie na temat....Przykre... Przykre że
                                    wykorzystujecie wątek założony po to żeby pomóc dziecku na swoje prywatne spory
                                    i kłótnie. Ręce opadają.....sad(((
                                    • iwpal Re: Mamy tu dyskutować personalnie czy merytorycz 21.02.06, 19:42
                                      To co, kliknę na koszyk i kasujemy?
                                      Do tej pory nie miałam sporów z maksimum,nawet nie wiem o co jej/jemu chodzi;
                                      ale niestety dałam sie nieopatrznie wciągnąć wink
                                      Starałam sie trzymac wątku o ZA.
                                      Acha, kto jeszcze diagnozuje ZA - w POznaniu Stowarzyszenie na Rzecz Osób z
                                      Autyzmem ProFuturo www.autyzm.org/info_konsultacje.html
    • mirandel1 Re: Zespół Aspergera 22.02.06, 19:46
      Macie może telefon na Sobieskiego do rejestracji???
      • gemmavera Re: Zespół Aspergera 22.02.06, 20:34
        Strona Instytutu:
        www.ipin.edu.pl/
        znajdziesz tu m.in. numer centrali, najlepiej zadzwoń tam: (22) 458 28 00.

Kiedyś ktoś mi podał taki numer telefonu na Sobieskiego: (22) 458 26 22 - i to
        chyba jest właśnie ten numer, o który Ci chodzi - ale głowy nie dam.
        Powodzenia smile
        • mirandel1 Re: Zespół Aspergera 22.02.06, 21:03
          Dziękismile Niestety nie stać nas na Scolarisasad
          • maksimum Re: Zespół Aspergera KULtura 23.02.06, 17:24
            iwpal napisała:

> Maksimum, nie rozumiem Twoich ostatnich postó. Przecież nie musisz zabierać
            > głosu w wątkach, które Cię nie interesuja.
            > POza tym, jezeli na jakim forum kasowane są właśnie Twoje wątki, to nie
            > pozostaje nic innego, tylko załozyć forum prywatne i zaprosić grono
            > wielbicieli;

Nic bardziej blednego!!!!!
            Zadna vredna hamca nie moze Ci mowic co mozesz a czego nie w miejscu publicznym.
            Zalozmy,ze stoisz na chodniku(co jest miejscem publicznym)przed sklepem w
            oczekiwaniu na kogos i przychodzi jakas v.h. i mowi Ci ze nie mozesz tam
            stac,bo jej sie to nie podoba.No i ni z tego ni z owego odzywa sie kurnik i Ci
            podpowiada:wejdz do srodka do sklepu,bo to jest miejsce prywatne i tam juz v.h.
            nie bedzie Cie napastowac.To oczywiscie jest prawda,ale ja nie jestem z
            tych,ktorzy lubia byc popychani.W ten sposob dodajesz pewnosci v.h. ze to co
            ona robi jest sluszne,zamiast powiedziec jej otwarcie kim jest i zeby odp.....
            sie od czlowieka.
            Polska jest poza tym krajem znanym z lapowek,to moze dac jej w lape,zeby ze
            mnie zlazla??

> bedziecie sobie mogli pogadać bez stresu.

A gdzie Ty u mnie widzisz stres??
            Przeciez ja nie robie nic zlego i nie mam zadnych powodow by miec wyrzuty
            sumienia.

> A ten wątek dotyczył ZA i tyle.
    • mirandel1 Re: Zespół Aspergera 25.02.06, 19:46
      Dziękuje tym którzy udzielili mi pomocnych odpowiedzi smile Mój synek już jest
      zapisany. Jest szansa że będzie miał te badania zrobione jeszcze w tym rokusmile
      Trzymajcie kciukismilePOzdrawiam.
      • roseanne Re: Zespół Aspergera 25.02.06, 21:48
        trzymam kciuki, by diagnozowanie przebieglo szybko i sprawnie smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka