rowerzystka6 29.06.06, 10:05 parę miesięcy temu jeszcze dziecko chodziło i nie chciało do wózka , teraz na odwrót tylko wózek i wózek. Co robić by więcej się ruszało, a także : mniej płakało , spało dłużej ( teraz 10 godzin na dobę w tym 2 w dzień), Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
de_la_hoya Re: nie chce chodzić 29.06.06, 12:49 no ale np na placu zabaw bez wozka sie bawi? ja swojego woze czasami dla wlasnej wygody bo przejscie z nim z pkt A do B zajmuje duuuzo czasu i jest niebezpieczne. Organizuj mu jakies zabawy na dworzu. Z płaczem to Ci nie poradze, bo moj syn zawsze malo plakal, chyba ze chcial cos na mnie wymusic ale to akurat nie jest sposob na mamusie. Ze spaniem tez nie mamy problemu, organizuj mu dzien tak zeby "przebawil" jedna drzemke, daj objad, poloz spac a potem moze w nocy dluzej pospi? Sa co prawda dzieci ktore potrzbuja mniej snu, moze to ten typ? Odpowiedz Link Zgłoś
picquick A w jakim wieku... 29.06.06, 14:10 ... jest Twoje dziecko? (to pyt. miało trafić do autorki wątku )))))) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: nie chce chodzić 29.06.06, 14:38 wg mnie to zupełnie normalna faza (z wózkiem) kiedyś chodzenie było nowością, atrakcją.. teraz już nie. Teraz trochę go to męczy dlatego lubi jeździć w wózku. Swoją drogą on ma dopiero dwa lata, niech sobie pojeździ. Przynajmniej nie marudzi co do snu to moze pora skonczyć ze snem w ciagu dnia napisz jak wyglada jego rozkłąd dnia Odpowiedz Link Zgłoś
picquick Re: nie chce chodzić 29.06.06, 15:05 Wiesz co - wydaje mi się ze to normalny etap - u nas podobnie - jak Ania nauczyła się chodzić - to były cyrki żeby w wózku usiedziała - fascynacja chodzeniem minęła - teraz często pochodzi i włazi do wózka. Mnie to akurat nie denerwuje Nawet czasem wolę mieć ją w ten sposób pod kontrolą Jeśli chcesz żeby więcej się ruszał chyba musisz wybierać miejsca atrakcyjne do eksploracji - np. plac zabaw, ew. w innym terenie inicjować np. włażenie na murki, schodki - moja mała to uwielbia - może tak wchodzić i schodzić przez godzinę Może inicjuj zabawę piłką - moja córa też to uwielbia... Co do snu ... może spróbuj skrócić drzemkę w dzień bo 2 h to dużo - automatycznie powinien wydłużyć się sen nocny ... Odpowiedz Link Zgłoś
dobby Re: nie chce chodzić 30.06.06, 10:18 Ja mysle ze moze dziecko nie potrzebuje wiecej snu? Moja corka ma 15 miesiecy i spi 10 godzin w nocy i 2 w dzien. Ani nie pada ze zmeczenia w dzien ani wieczorem nie jest spiaca wczesniej niz o tradycyjnej 21. Nie widze powodu do zmuszania dwulatka do spania wiecej niz 10 godzin w nocy! Co do wozka to dziewczyny maja racje! Odpowiedz Link Zgłoś