Dodaj do ulubionych

Niewiem co mam robić

23.10.06, 17:13
Mój synek poszedł do żlobka .chodzi tam juz 2 tygodnie .Na początku bił dzieci
zabierał zabwki,dzięki bogu wszystko sie poprawiło, natomiast dzisiaj gdy go
odbierałam aż mnie zatkało pani powiedziała że dzisiaj straciła do niego
cierpliwośc poniewaz ja pogryzł ,podrapał,szczypał,a gdy próbowała go uspokoić
było jezszce gorzej.Musze przyznać że w domu tez mu sie to zdarza.Tłumacze
,prosze ale aż sie boje jutra.Bardzo prosze o jakieś rady .
Obserwuj wątek
    • kayah73 Re: Niewiem co mam robić 23.10.06, 18:00
      A w jakim wieku jest dziecko?
      • anita258 Re: Niewiem co mam robić 23.10.06, 18:20
        dwa lata
        • mamwik Re: Nie wiem co mam robić 24.10.06, 17:06
          Moj syn tez zaczal chodzic w tym wieku do przedszkola - minal juz rok, tak samo
          bylo na poczatku, ALE z Twojego postu wnioskuje, ze to raczej nie jest wina
          Twojego szkrabka, tylko panujacych w zlobku warunkow. Otoz mysle sobie, ze moze
          na przyklad jest duzo dzieci w grupie a malo opiekunek i dlatego trudno jest
          wlasciwie pokierowac takim maluszkiem, znalezc cierpliwie czas, zeby mu
          spokojnie wytlumaczyc, ze cioci sie nie bije, podniesc na raczki i zaprowadzic
          do ciekawej zabawki, poglaskac, przytulic, etc. Dziecko zlosci sie i buntuje,
          kiedy na przyklad nie poswieca sie mu wiele uwagi - indywidualnie, po kilku
          godzinach spedzonych z dala od mamy czuje sie zmeczone, rozdraznione - zaczyna
          marudzic, plakac, etc. Wtedy zjawia sie opiekunka, ktora tez pewnie jest juz
          calym dniem zmeczona i zamiast zareagowac jak opisalam wyzej, chce zeby dziecko
          zaraz sie uspokoilo - a tak niestety sie nie da. Twoj szkrab dopiero dwa lata
          temu pojawil sie na swiecie, ma skromniutkie doswiadczenie z radzeniem sobie ze
          stresem, jest wrazliwy i caly czas szuka oparcia, jesli go nie znajduje, tupie,
          placze i nawet gryzie, zeby dac upust swojej frustracji. Z mojej strony radze Ci
          porozmawiac o tym z przedszkolanka, jesli nie znajdziesz zrozumienia, moze
          lepiej poszukac dla malucha miejsca, ktore bedzie bardziej wedlug Ciebie mu
          przyjazne i pamietaj, on jest malutki, potrzebuje wsparcia, nie robi nic zlego,
          powodzenia!
          • m.u.m.m.y Re: Nie wiem co mam robić 25.10.06, 08:50
            Witam
            Właśnie szukałam dokładnie tego tematu na forum i znalazłam.
            Moja córka ma 2,6 roku chodzi od września do przedszkola prywatnego. W sumie
            jest odważnym i radosnym dzieckiem, ale dość żywym. W domu nie sprawiała mi
            większych kłopotów, natomiast w przedszkolu zaczęła najpierw bić dzieci, a teraz
            podgryzać. Ponieważ panie były zaniepokojone, mówiły mi że rodzice się skarżą,
            że ich dzieci sa pogryzione itp. umówiłam się z przedszkolnym psychologiem
            dziecięcym. Ta rozmowa pozwoliła mi zrozumieć pewne sprawy. Przede wszystkim
            dziecko w tym wieku nie potrafi wyrażać i nazwać emocji. Trzeba je tego nauczyć,
            np jak się złości trzeba kucnąć, żeby być na linii wzroku dziecka i powiedzieć
            coś w stylu " wiem, że się rozzłościłeś..." ale nie, że "jesteś zły". Takie
            zachowanie z dnia na dzień nie przejdzie, dlatego trzeba nauczyć dziecko np.
            rozładowywać napięcia, które być może powstają w przedszkolu, wiadomo nowe
            środowisko itp. więc dziecko może lepić coś rączkami, rysować, skakać, biegać,
            żeby się wyszalało i przy okazji rozładowało napięcie. to sa małe dzieci i
            jeszcze niestety nie znają naszych "reguł" na tym świecie, więc musimy je tego
            po prostu nauczyć i nazwać pewne rzeczy. rozpisałam się, ale mam nadzieję, że
            mojej córce przejdzie to zachowanie. chciałabym jeszcze zapytać kiedy u ciebie
            mamwik po jakim czasie twój syn przestał się tak zachowywać, kiedy już powiedzmy
            się przystosował do przedszkola. pozdrawiam.
            • mamwik Re: Nie wiem co mam robić 25.10.06, 10:28
              Moj syn po miesiacu juz byl na prostej, ale nadal bede uparcie twierdzila, ze to
              dosrosli moga wlasciwie pokierowac w tym okresie dzieckiem. Jesli grupa jest
              mala, powiedzmy 15 osobowa i sa 2 ciocie do opieki - moj maly jest w takim
              przedszkolu, to przy dobrej woli przedszkolanek - tzn. z ich zaangazowaniem i
              cierliwoscia, mozna pokonac kazdy kryzys. Problemy zacznaja sie, gdy dziecko
              jest pozbawione wsparcia w grupie, jak moglo dojsc do tego, ze jakies dzieci
              byly gryzione przez innego przedszkolaka? jak to moze byc, ze przedszkolanka
              skarzy sie mamie, ktorej przeciez nie ma w tym czasie w przedszkolu, ze jej
              pociecha gryzie inne dzieciaki! Rozumiem, ze bedac w frustracji mala mogla sie
              tak zachowac raz, drugi, ale jesli nie zostala wlasciwie wyjasniona sytuacja w
              relacji Twoja corka - przedszkolanka - ze tak nie mozna, ze to boli i sprawia
              przykrosc innym dzieciom, ze na przyklad robimy konkurs z mini nagrodami za
              dobre zachowanie, etc., tylko doporwadza sie do sytuacji w ktorej inne dzieci sa
              gryzione i z tego powodu przedszkolanka sie Tobie zali - dla mnie jest to nie do
              pomyslenia! Ona powinna wlasciwie zareagowac, poswiecic takiemu dziecku wiecej
              uwagi, a nie chodzic na skarge, ze Twoje dziecko zle zachowuje sie wsrod
              rowiesnikow, Ty jak najbardziej powinnas wyjasnic malej, ze tak sie nie robi,
              ale bez pomocy w tym wzgledzie przedszkolanki, ktora powinna przeciez byc przy
              dziecku podczas takiego konfliktu, nic nie zdzialasz! Przedszkolanki poswiecily
              w teorii i prakrtyce duzo czasu na to, zeby nauczyc sie jak postepowac w
              sytuacjach kryzysowych z dziecmi, przedszkole to jest dla dzieci pierwsza
              prawdziwa szkola wspolzycia w grupie, a nie jedynie przechowywalnia dzieci.
              Wymagajmy czasami wiecej od ich opiekunow kiedy jestesmy nieobecni przy dziecku,
              pozdrawiam!
              • m.u.m.m.y Re: Nie wiem co mam robić 25.10.06, 14:31
                Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Dziś poszłam po córkę, okazało się że znów
                chciała kogoś ugryźć, ale Pani ją powstrzymała. Poza tym moja córka chodzi do
                przedszkola tylko na kilka godzin 4, 5 i okazuje się, że w tak krótkim czasie
                potrafi tyle "narobić". A panie mi się oczywiście skarżą, mówią że to juz
                miesiąc jak chodzi i "powinna" się juz przystosować. Jakoś się z tym nie
                zgadzam. Córka 2,5 roku była ze mną w domu więc tłumaczę tym Paniom, że to że
                teraz warunki się zmieniły, że są tylko 2 Panie na 15 dzieci więc to zrozumiałe
                dla mnie, że ona potrzebuje więcej uwagi i w ten sposób zwraca na siebie uwagę.
                Poza tym czuję się właśnie tak jakby to była moja wina, że moje dziecko tak się
                zachowuje. W domu jest naprawdę bez zarzutu może też dlatego, że jej jednak
                pilnuję i poświęcam mój czas...
                • mamwik Re: Nie wiem co mam robić 25.10.06, 16:24
                  Wlasnie o tym pisze, jaki Ty mozesz miec wplyw na dziecko, skoro nie przebywasz
                  z mala w przedszkolu? To naprawde "wybitne" osiagniecie, ze pani udalo sie
                  powstrzymac corke od kolejnego ugryzienia przedszkolakasmileMoze lepiej zamiast
                  skarzyc sie na dwuletnie dziecko same postaralyby sie ja prawidlowo
                  ukierunkowac, moja rada - spokojnie, kiedy bedziesz mogla porozmawiaj o tym z
                  przedszkolanka, powiedz jej, ze oczekujesz od nich wiekszego zaangazowania i
                  wplywu na zachowanie malej podczas jej pobytu w przedszkolu, powiedz ze to
                  wlasnie wtedy dziecko uczy sie wspolzycia w grupie, a Ty nie prowadzisz
                  przedszkola po godzinach zeby mala tego nauczyc (no moze jej tego nie mow, ale
                  wiesz o co mi chodzismile ), powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka