Dodaj do ulubionych

przerost3 migdałka bez inekcji usznych - operować?

20.10.09, 20:18
Endoskopowe badanie 3 ciego migdałka wykazało duży przerost.
Wskazanie lekarza badającego - usunięcie. Byłyśmy na badaniu
ponieważ córka lat 6 i pół ma klopoty z odddychaniem przez nos,
ostatnio coraz większe i bolącym ciągle gardłem. Nigdy nie miała
chorych uszu.
Męczaca jest niemożliwość oddychania nosem i to gardło, ale
zastanawiam się czy operować czy czekać aż fizjologicznie migdałek
zaniknie? I kiedy on w końcu zanika i czy uwszystkich?
Czy jesli uszy zdrowe to rzeczywiście warto usuwać?
Temat dla mnie nowy i będę wdzieczna za Wasze opinie.
Obserwuj wątek
    • dunia34 Re: przerost3 migdałka bez inekcji usznych - oper 20.10.09, 23:42
      Byłam dzisiaj w Kajetanach z synem w sprawie operacji trzeciego migdała, bo
      często choruje i chrapie w nocy, oddycha przez buzię. Zadałam lekarzowi pytanie
      czy pomimo powiększonego migdałka jest sens operować jeśli nigdy nie chorował na
      uszy i anginę. Okazało się, że nawet przy niewielkiej infekcji jaką obecnie
      przechodzi, w uszach zbiera się płyn nie powodując bólu,ale upośledza słyszenie,
      co wykazało następne badanie słuchu.
      • naszaheidi Re: przerost3 migdałka bez inekcji usznych - oper 21.10.09, 09:16
        Dokladnie jak post wyzej.Syn nigdy nie mial anginy,zap.ucha a migdal
        wielkosci mandarynki powodowal utrate sluchu,zbieranie sie zelu!!!
        Taki mogdal sam nie zaniknie,nie ma co wierzyc w cuda.
        Zainteresowalam sie problemem,jak zaczelam zauwazac ze on niedoslyszy
        (oczywiscie od lat leczony u 3 lekarzy,endoskop tez nie pokazal tak
        wielkiego migdala,bo byl schowany)
        • nena22 Re: przerost3 migdałka bez inekcji usznych - oper 21.10.09, 09:43
          Rozumiem, że niedosłuchu nie można na oko zdiagnozować, ale nie
          zauważylam żadnych problemów, infekcji usznej nie miała nigdy.
          Ani razu nie narzekała, że bolą uszy. Laryngolog płynu w uszach nie
          znalazła. I tak się zastanawiam czy duży syskomfort związany z
          oddychaniem i częste infekcje gardłowe ( ale tutaj przyczyna może
          być różna ) wystarczają do przeprowadzenia zabiegu?
          migdał zasłania otwór nosowy (przepraszam jeśli przekreciłam nazwę)
          w 80%, zdaniem doktor powinien w max. 50%.
          • anikad1 Re: przerost3 migdałka bez inekcji usznych - oper 21.10.09, 10:19
            Moje dziecko też zauważalnych objawów nie miało, czyli infekcji
            uszno-gardłowych. Nie chrapał śpiąc, ale oddychał buzią w ciagu
            dnia. A w uszach utrzymujący się płyn,który gęstniał siedząc tyle
            czasu i stwierdzony wonec tego niedosłuch. Migdał przesłaniał 75%
            powierzchni.
            Weź pod uwagę komfort dziecka związany z jego oddychaniem,
            prawidłową mową, zgryzem to niestety ma na wszystko wpływ. Lekarze
            mówili tez o słabszym dotlenieniu...Moje dziecko mówiło jakby miało
            autentycznie kluchę w buzi, różnicę zauważyłam dopiero po usunięciu
            migdała, bo wcześniej tak przywykliśmy do jego mowy, że nie
            widzieliśmy problemu.

Ja spotkałam się z opinią, że migdał zanika ok. 7-9 roku zycia, ale
            tylko zdrowy, chory niekoniecznie.
            • dorek3 Re: przerost3 migdałka bez inekcji usznych - oper 21.10.09, 10:29
              Migdał nie zanika tylko przestaje rosnąć razem z dzieckiem i nie spełnia swojej roli (udział w procesie wytwarzania przeciwciał).

Jeśli nie ma niedosłuchu a "tylko" problemy z oddychaniem to do rozważenia pozostaje kwestia zgryzu oraz ewentualnego niedotlenienia, bezdechów.
              • nena22 Re: przerost3 migdałka bez inekcji usznych - oper 21.10.09, 13:35
                zgryz ok, wymowa bardzo dobra, pozazdrośćić można. W dzień nie
                widzę, żeby oddychała buzią, w nocy natomiast na pewno i chrapanie
                często sie zdarza. Bezdechów nie zauważyłam.
                Zmierzam do tego czy kłopoty z oddychaniem przez nos są
                wystarczającym wskazaniem do zabiegu.
                Nie chce tego robić niepotrzebnie.
                • dorek3 Re: przerost3 migdałka bez inekcji usznych - oper 21.10.09, 14:45
                  Pogadałabym z 2-3 lekarzami. No i kwestia czy taki przedłużające oddychanie przez buzię nie da w końcu jakoś problemów. Ale na zapas bym nie cięła. To zawsze zdążysz.
                  Operację robisz po to aby usunąć jakiś niepożądany skutek. Samo oddychanie jest tylko objawem.
                • magdaz Re: przerost3 migdałka bez inekcji usznych - oper 21.10.09, 15:16
                  Napewno skonsultowałabym z kolejnymi specjalistami. Sama latałam do
                  4 i do końca nie wierzyłam żadnemu.

Bezdechy można zauważyć czuwając w nocy przy dziecku, u nas były
                  sporadyczne, ale udało mi się trafic niestety. Kwestia oddychania
                  ustami jak najbardziej do ponownego skonsultowania, komfort żaden -
                  taka prawda. Zgryz może dać o sobie znać, tak myślę.
                  Próbowaliście obkurczac jakoś ten migdał - steryd do nosa?

Życzę abyście wybrali jak nalepsze rozwiązania dla dziecka.
                  • nena22 Re: przerost3 migdałka bez inekcji usznych - oper 21.10.09, 16:21
                    Jeszcze nie dawałam leków, bo to świeża sprawa, znaczy świeża
                    diagnoza, bo kłopoty z oddychaniem i gardłem to od zawsze.
                    Do nosa mam Fluxonase czy flixonase ( ale coś przekręcam chyba )na
                    noc od tygodnia, ale nie zauważyłam żadnej poprawy.
                    • alfa36 endoskop? 21.10.09, 19:18
                      Badanie endoskopem może nie pokazac przerostu migdala? W szoku
                      jestem. U nas dwoch lekarzy po ręcznym badaniu stwierdzilo przerost
                      a trzeci po zbadaniu endoskopem stwierdzil, że "tu nie ma co ciąć".
                      Uwierzylam temu ostatniemu, teraz znow mam wątpliwość. Mlody co
                      prawda od wrzesnia mial dwa katary, ale na szczęście w nic się nie
                      przerodzily, raz zrobilam tygodniową przerwę w przedszkolu, drugim
                      razem 3 dniową. Na basen chodzimy mimo lekkiego niezytu nosa....
                      • 3przemo1234567890 Re: endoskop? 22.12.14, 22:53
                        Jak coś to polecam
    • smerfeta7 Re: przerost3 migdałka bez inekcji usznych - oper 21.10.09, 20:05
      Moja corka miala usuwany 3 migdał, po nie calym roku ponownie odrósl
      i były usuwane wszystkie 3 migdaly. Obecnie po 2 latach 3 migdał
      odrósł i musi być ponownie usuwany.
      Poprawa po zabiegu, na krotko i powrót objawow.
      Sama sie zastanawiam czy decydować sie na zabieg u dziecka w obawie,
      że ponownie odrośnie.
      Rozumiem twoje obawy.
      • emila103 Re: przerost3 migdałka bez inekcji usznych - oper 22.10.09, 12:47
        U nas też odrosły migdały po pół roku, nie wiem dlaczego , syn w
        momencie pierwszego zabiegu miał 3 lata , czeka nas chyba kolejny
        zabieg .
        • malk0 Re: przerost3 migdałka bez inekcji usznych - oper 24.10.09, 23:49
          syn mial usuwany 3 migdał w wieku 2,5 lat, teraz czeka go przycięcie bocznych.
          Ja bym się z 3 nie zastanawiała - dla dziecka to będzie duży komfort,lepsze
          dotlenienie a skąd wiesz czy za pół roku nie złapie jakiegoś gronkowca czy
          pneumokoka i nie zacznie się jazda. A cięcia w infekcji nie polecam nikomu!! Sam
          zabieg usunięcia 3 migdała to pryszcz, uwierzcie mi - po 6 godzinach można już
          powoli zaczynać jeść a po 12 godzinach zapomnisz, że był zabieg.
          • gucci77 Re: przerost3 migdałka bez inekcji usznych - oper 25.10.09, 21:30
            ja też miałam nawet wypisane skierowanie do szpitala na wycięcie ale nie
            skorzystałam, córeczka ma 5,5 m-ca i niestety przez nadmiar wirusów w
            przedszkolu jest bardzo powiększony, ale byłam u 5 specjalistów-laryngologów i 3
            na 5 powiedziało, że nie usuwać bo to że w nocy chrapie nie jest powodem
            bezwzględnym na wycięcie. Oczywiście Tusia ma katar często, ale nie chorowała mi
            nigdy na uszy, podaję jej limphomyosot i tran i mam nadzieję, że jakoś
            przeżyjemy ten jesienno-zimowy sezon. Mogdałek się powiększa bo walczy organizm
            z infekcajami przedszkolnymi. Oczywiście powiększenie 3 migdałka często wiąże
            sie oprócz częstych infekcji również z możliwością że dziecko ma pasożyty albo
            alergię. My to wykluczyliśmy więc po prostu trzeba być cierpliwym i póki co
            czekać. Ja będę walczyć do końca żeby nie wycinać, bo w końcu migdałki to też
            bariera ochronna przed bakteriami. POlecam przy wydmuchiwaniu kataru aby dziecko
            pochylało głowę do przodu wtedy o wiele więcej maluch wydmuchuje katar tzw.
            zasada dzbanka smile Pozdrawiam i życzę podjęcia najlepszej decyzji smile
    • mamalgosia Re: przerost3 migdałka bez inekcji usznych - oper 23.12.14, 20:31
      Myśmy obkurczyli synkowi migdały srebrem koloidalnym. A też już miał skierowanie do wycięcia, tylko jedna, niestereotypowa pani doktor spróbowała jeszcze tym srebrem. I udało się.
      • antosiczek Re: przerost3 migdałka bez inekcji usznych - oper 30.12.14, 22:27
        mamalgosia... proszę, napisz w jakiej postaci podawałaś srebro koloidalne, jaka nazwa preparatu, jakiej firmy? Mamy z córką podobny problem.
        • mamalgosia Re: przerost3 migdałka bez inekcji usznych - oper 31.12.14, 21:22
          Lekarka przepisała i lek był robiony w aptece. Protargol. Pisałam o tym na forum, poszukam
          • mamalgosia Re: przerost3 migdałka bez inekcji usznych - oper 31.12.14, 21:26
            tu pisałam:
            forum.gazeta.pl/forum/w,577,131836274,131903373,Re_Czy_wycinac_migdaly_boczne_.html
            Dodam, że teraz syn ma 9 lat i od tamtego czasu nie miał żadnych problemów z migdałami, już powoli na szczęście zapominam, że je kiedykolwiek miał.
            • jerrymum Re: przerost3 migdałka bez inekcji usznych - oper 05.02.15, 16:05
              Mam do Ciebie pytanie o Protargol. Czy on jest dostępny w aptece na receptę czy też nie? Mam problem z nosem i chciałabym go zakraplać.
              • mamalgosia Re: przerost3 migdałka bez inekcji usznych - oper 05.02.15, 20:37
                U nas mogłam kupić bez recepty, ale pełnopłatnie. Tylko, że na recepcie był przepis jak go wykonac - to krople robione przez farmaceutę
                • jerrymum Re: przerost3 migdałka bez inekcji usznych - oper 06.02.15, 09:11
                  A mogłabyś podać mi przepis? Będę bardzo wdzięczna, gdyż nie każdy lekarz będzie wiedział co napisać. Najprościej jest przecież wypisać antybiotyk smile
                  • mamalgosia Re: przerost3 migdałka bez inekcji usznych - oper 06.02.15, 14:56
                    nie pamiętam, bo już dawno nie stosujemy (nie ma potrzeby). Poszukaj w archiwum forum, pisałam kiedyś
          • 123mkm Re: przerost3 migdałka bez inekcji usznych - oper 22.04.15, 21:49
            Witam serdecznie.Gdzie lekarze wypisują ten lek z protargolem ja już ponad dwa lata nie mogę pokonać trzeciego migdała ,zabieg to nie rozwiązanie-migdał odrósł.Jeżeli ktoś ma namiar bardzo proszę o kontakt.Z góry dziękuję.
    • ivaz Re: przerost3 migdałka bez inekcji usznych - oper 06.02.15, 08:42
      Moja córka (6 lat) tez ma znacznie przerośnięty 3 migdał, i tez nie ma żadnych objawów, w życiu nie chorowała na uszy, ani na choroby układu oddechowego, poza katarem, jedyną oznaką jest wieczorne pociąganie nosem mimo że kataru nie ma, co zdarza się tylko w pozycji leżącej w ciągu dnia w ogóle. To skłoniło mnie do wizyty u laryngologa, który po rtg stwierdził że mała ma bardzo przerośnięty migdał, przez miesiąc miała steryd do nosa i immunotrofinę. W marcu idę na wizytę kontrolna sprawdzić czy się obkurczył.
    • anieszka84 Re: przerost3 migdałka bez inekcji usznych - oper 26.02.15, 21:34
      Witam, moja córka również ma katar i to wieczorkiem i częste infekcje ucha, może to również przerośnięty migdał???Badanie za pomocą endoskopu jest bolesne?
      • llampucera Re: przerost3 migdałka bez inekcji usznych - oper 27.02.15, 12:38
        syn mial wkladana taka mini kamerke do nosa nic nie boli- kamerka- sonda ze swiatelkiem i wtedy ladnie widac mogdal. U innego lekarza lusterkiem- stara met widac rownie dobrze. smile endo to chyba wiekszy bajer wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka