fajna-samosia 11.02.10, 18:42 Witam, czy ktoś robił dziecku USG glowy przezczaszkowe? Jak ono wygląda? Czy są jakieś przeciwskazania? Czy ma jakis negatywny wpływ na dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maks_olo Re: USG przezczaszkowe 11.02.10, 19:37 mój synek miał robione, jak miał 1 miesiąc. smarują dziecku głowę żelem i jeżdżą takim samym urządzeniem jak po brzuchu nie słyszałam o przeciwwskazaniach nie zaobserwowałam u swojego dzieciaczka żadnych skutków negatywnych Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Re: USG ciemiączkowe 11.02.10, 19:44 Nie wiem czy to o to ci chodzi.czy to to samo? Córka moja miała usg ciemiączkowe jak miała chyba 3 miechy. Nie masz się czego bać,to nie boli.Miałaś na pewno usg brzucha w czasie ciąży,to tak samo tylko po głowie,a ściślej mówiąc po tym ciemiączku.żadnych skutków ubocznych.Tu masz linka: mediweb.pl/data/print_bd.php?id=14&keepThis=true&TB_iframe=true&height=300&width=600 Odpowiedz Link Zgłoś
dorotamakota1 Re: USG przezczaszkowe 11.02.10, 19:54 U nas synek też miał USG przez ciemiączko. Żadnego bólu, żadnych łez i jak to lekarz powiedział jedyna szansa na bezinwazyjne sprawdzenie dopóty dopóki ciemiączko się nie zrośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
fajna-samosia Re: USG przezczaszkowe 11.02.10, 21:28 dzięki za odpowiedzi, ale USG przezczaszkowe to nie to samo co USG przez ciemiączko. Podobno do tego badania nie jest potrzebne ciemiączko. Dokładniej to badanie nazywa się USG doppler-duplex przezczaszkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
maks_olo Re: USG przezczaszkowe 11.02.10, 21:41 moja mama miała USG dopplera tętnic szyjnych i wykonywało się tak samo jak zwykłe USG... tylko zapewne aparatura inna... Odpowiedz Link Zgłoś