Dodaj do ulubionych

Lakowanie zabków

24.02.10, 09:21
W jakim wieku i czy w ogóle powinno sie lakować ząbki??Moja Mała ma prawie 2,5 roku, wybieramy się z nia na wizytę u dentysty. No i jakie jest Wasze zdanie na temat lakowania?

Ja sama mam słabe zęby i chciałabym uchronić Mała prze takimi problemami.

Z góry dziękuję za uwagi i opinie.
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Lakowanie zabków 24.02.10, 10:01
      Na lakowanie może być jeszcze za mała, choć niektórzy dentyści proponują
      lakowanie tylnych mleczaków 4 i 5. Byłaś z nią kiedyś u stomatologa? jeżeli nie
      to nie sądzę żeby dentysta, nawet zwolennik lakowania mleczaków tak od razu się
      za to zabrał - no chyba że będzie wyjątkowo grzecznie siedziała. Za to jak
      najbardziej powinna mieć lakierowane ząbki w celu ochrony przed próchnicą. Na
      lakierowanie najlepiej zabrać się wieczorem po kolacji i myciu zębów, żeby
      lakier jak najdłużej był na ząbkach i nie zszedł z jedzeniem.
      My nie zdecydowaliśmy się na lakowanie mleczaków, lakierujemy tylko regularnie.
      • magdag28 Re: Lakowanie zabków 24.02.10, 10:29
        My lakierujemy ząbki od kąd Bartosz skończył 2 latka badzi grzecznie siedzial na
        fotelu i nie bylo z tym problemu ale jeśli chodzi o lakowanie to lekarka nam
        stanowczo odradzila powiedziala ze na to przyjdzie czas około 9 roku zycie a na
        razie wystarczy lakierowanie.
        • bacha1979 Re: Lakowanie zabków 24.02.10, 10:57
          To jest LAKOWANIE i LAKIEROWANIE???
          Mam braki w tym temacie.;P
          • leneczkaz Re: Lakowanie zabków 24.02.10, 11:01
            Proszę bardzo: resmedica.pl/archiwum/zdart110010.html smile
            • bacha1979 Re: Lakowanie zabków 24.02.10, 11:04
              leneczka dzięki za linka, dokształciłam sie chwile wcześniejwink
              • leneczkaz Re: Lakowanie zabków 24.02.10, 11:10
                a ja nadal czegoś nie rozumiem.. po zalakowaniu córka znajomej miała wszystkie
                zęby jak jeden mąż- czarne! a Tu nic nie jest napisane, że zęby zmienią kolor.. indifferent
                • ania.p.pl Re: Lakowanie zabków 24.02.10, 11:43
                  czarne zeby sa po lapisowaniu.lapis stosuje sie u malych dzieci kiedy pojawia
                  sie prochnica .lapis ma za zadanie zatrzymac rozwoj prochnicy.
                  • leneczkaz Re: Lakowanie zabków 24.02.10, 11:46
                    właśnie, lapisowanie! że też wszytko na 'l' nazwali wink
                    • magdag28 Re: Lakowanie zabków 24.02.10, 13:55
                      leneczkaz napisała:

> właśnie, lapisowanie! że też wszytko na 'l' nazwali wink

hehehe no widzisz smile u nas nie lapisuja moje dziecko miało 3 latka jak mu sie
                      zepsul pierwszy ząbek i bez problemu dal sobie rozborowac i załozyć plombe i
                      teraz ma 4 plombki ale to były naprawde bardzo małe dziureczki. Niestety jakies
                      2 miesiace temu Bartek udeżył żebami w wanne i ukruszył 2 dolne jedynki i
                      dentystka tylko gumeczka wyrównała i zalakierowała ale zeby ma dalwrazliwe teraz sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka