agatak7 21.02.13, 12:10 Powiedzcie mi prosze jaki powinien być prawwidłowy stosunek FT3 do FT4 u zdrowej osoby i i jakie wartośc procentowe powinny siągać FT3 i FT4? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anka.83 Re: Stosunek FT3 i FT4 22.02.13, 21:46 agatak7 napisała: > Powiedzcie mi prosze jaki powinien być prawwidłowy stosunek FT3 do FT4 u zdrowe > j osoby i i jakie wartośc procentowe powinny siągać FT3 i FT4? Powinny być mniej więcej na tym samym poziomie procentowym. Co do wartości - u każdego człowieka inne są wartości optymalne, raczej w tym zakresie należy kierować się samopoczuciem a nie jakimiś docelowymi wartościami. Odpowiedz Link
anka.83 Re: Stosunek FT3 i FT4 22.02.13, 21:51 anka.83 napisała: > Powinny być mniej więcej na tym samym poziomie procentowym. Doprecyzuję - zdecydowana większość osób leczących się "na tarczycę" najlepiej czuje się, gdy hormony są na podobnym poziomie procentowym. Natomiast też nie może być to celem samym w sobie w leczeniu. Najważniejszym celem jest uzyskanie dobrego samopoczucia (zlikwidowanie negatywnych objawów "odtarczycowych"). Same "procenty" to TYLKO sposób łatwiejszej, bardziej czytelnej prezentacji wyniku (jak np wykresy kołowe czy słupkowe na matematyce, zamiast suchych liczb). Odpowiedz Link
pies_z_laki_2 Re: Stosunek FT3 i FT4 23.02.13, 12:12 > jakie wartośc procentowe powinny siągać FT3 i FT4? Zakładam, że chodzi o monitorowanie suplementacji T4 / T4 i T3. Oba poziomy nie powinny przekraczać 100% normy. Jeśli fT4 wyskoczy ponad 100% normy, to na pewno odbije się to w samopoczuciu, pojawią się objawy nadczynności. Tak więc i wynik i objawy będą mówiły o nadczynności i z reguły pierwszym krokiem będzie obniżenie dawki hormonu. Kiedy fT4 będzie nisko (blisko dolnej granicy normy), a fT3 wysoko (przy górnej, albo i ponad normę), to nadczynności nie będzie, chociaż mogą się pojawić dolegliwości utożsamiane z nadczynnością, a spowodowane dużym rozdźwiękiem między poziomem tyroksyny, a poziomem hormonu aktywnego. Na ogół potrzebne będzie podniesienie dawki hormonu. Kiedy fT4 będzie wysoko (przy górnej granicy normy, albo i poza nią), a fT3 nisko (przy dolnej granicy normy), czyli widać problem z konwersją T4 do T3, na ogół mamy do czynienia z jakimiś niedoborami i warto wtedy sprawdzić morfologię z ferrytyną, wit. B12, D3, ale równocześnie zmodyfikować też dietę (i czasem obniżyć dawkę T4). Problemy z dużą różnicą między poziomem procentowym fT4 i fT3 bardzo rzadko mają źródło w dodatkowych schorzeniach jak niedomoga przysadki, wątroby czy nerek, statystycznie rzecz biorąc... I kierując się prostą zasadą brzytwy Ockhama najpierw należy pochylić się nad najprostszym wyjaśnieniem problemów, a jeśli to nie wystarczy, zająć się wykluczaniem / potwierdzaniem problemów mniej prawdopodobnych, ale też możliwych. Odpowiedz Link
agatak7 Re: Stosunek FT3 i FT4 23.02.13, 12:35 Dziękuję za wyczerpujące informacje Pytałam o to głównie z tego powodu, że chcę wiedzieć czy hormony na poziomie 10-20% nie sŚ przypadkiem za niskie. Przy moim FT4 8.97% i FT3 18.64% endokrynolog twierdzi, że skoro są w normie to nie powinnam się źle czuć. A moje samopoczucie jest naprawdę kiepskie i próbuję sama dojść do tego czy to tarczyca czy może coś innego. Odpowiedz Link
anka.83 Re: Stosunek FT3 i FT4 23.02.13, 13:40 agatak7 napisała: > Przy moim FT4 8.97% i FT3 18.64% endokrynolo > g twierdzi, że skoro są w normie to nie powinnam się źle czuć. A moje samopoczu > cie jest naprawdę kiepskie i próbuję sama dojść do tego czy to tarczyca czy moż > e coś innego. Przy takich hormonach to chyba każdy czułby się jak zwłoki. A co, gdy norma dla Ciebie to 80%? Leczysz się tyroksyną? Czy jesteś dopiero na etapie diagnozowania? Jakie masz TSH? Zrobiłaś nasz test na niedoczynność z nagłówka forum? Napisz coś więcej. Odpowiedz Link
agatak7 Re: Stosunek FT3 i FT4 23.02.13, 13:59 Na razie niestety się nie leczę Próbuję znaleźć lekarza, który potwierdzi moje przypuszczenia, że to może być tarczyca. Na razie traktują mnie jak hipochondryczkę TSH mam w tym momencie 2,44 (rok temu 2,11). Zrobiłam też przeciwciała i wyszło tak: anty -TG 9,14 (norma 0-4,11), anty TPO - 11,51 (norma 0-5,61). Jako nastolatka (teraz mam 35 lat) miałam zdiagnozowaną niedoczynność. Podobno wyleczona. W teście mam 30 punktów. Pod tym linkiem wpisałam moje wyniki i objawy forum.gazeta.pl/forum/w,94641,142680200,142680200,Pomoc_w_interpretacji_wynikow.html Odpowiedz Link
agcerz Re: Stosunek FT3 i FT4 23.02.13, 22:13 Możliwe, że tak jak ja, byłaś zdiagnozowana błędnie. Rzekomo miałam wole obojętne - dziś sądzę, że było to wole Hashimoto (w 1993). POstaraj się znaleźć rozsądnego lekarza, twoje TSH jest wcale wysokie i być może ktoś rozsądny wdroży leczenie. Rok temu miałam podobne wyniki. Odpowiedz Link
agatak7 Re: Stosunek FT3 i FT4 27.02.13, 19:14 agcerz napisała: > POstaraj się znaleźć rozsądnego lekarza, twoje TSH jest wcale wysokie i być moż > e ktoś rozsądny wdroży leczenie. Rok temu miałam podobne wyniki. Niestety lekarze uparcie twierdzą, że nic mi nie jest. A ja czuję się tak jakby ktoś mnie przeżuł i wypluł. W moim mieście chyba nie ma endo który uważałby, że trzeba leczyć kogoś kto ma wyniki "w normie" Odpowiedz Link
pies_z_laki_2 Re: Stosunek FT3 i FT4 24.02.13, 19:34 Masz podniesione p.ciała, niewiele, ale jednak są. Masz podniesione tsh, niewiele, ale jednak jest. Masz niskie poziomy wolnych hormonów. Za niskie. Masz w historii epizod choroby tarczycy. Zrobiłabym teraz usg tarczycy z dokładnym opisem obrazu i wymiarami. Przy tym wszystkim (wyniki w normie, ale ukierunkowane na niedoczynność, objawy niedoczynności, historia, plus objętość i stan tarczycy) poszukałabym endo, który uzna, że dobrze byłoby zalecić tyroksynę, choćby najniższą dawkę na próbę. Czy w rodzinie masz jakieś choroby przewlekłe? Cukrzycę, RZS czy tp? To byłby dodatkowy argument za chorobą autoimmuno... Odpowiedz Link
agatak7 Re: Stosunek FT3 i FT4 24.02.13, 19:40 Mama leczy się na niedoczynność tarczycy. Odpowiedz Link
anka.83 Re: Stosunek FT3 i FT4 26.02.13, 08:44 Bardzo często osoby, które w okresie dojrzewania miały problem z tarczycą (np.wole), chorują potem na Hashimoto. Odpowiedz Link