lidqa 29.02.04, 18:08 moj synek ma 7 miesiecy i jeszcze nie ma zabkow. podzas smrowania dziaselek zelem zauwazylam bialy maly pryszczyk. co to jest i co z tym robic? isc do lekarza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anatewka Re: pryszczyk na dziąśle 02.03.04, 14:19 Mój 3-miesięczny synek miał cos jakby pryszczyki na dziąsłach w 3 miejscach. Wyglądało to jak wyrzynający się ząbek, było b. twarde, białe, tyle że z boku. Pokazałam to przy okazji kontroli w szpitalu (przedłużająca się żółtaczka) i nikt nie wiedział co to jest, a oglądało go 3 laryngologów. Zrobili z tego wymaz ale nie było to nic niepokojącego i leczyli antybiotykami. Wydaje mi się że reacja przesadzona, ale w końcu nie jestem lekarzem. Aha i miał to smarowane wodnym roztwotrem gencjany. Zniknęło toto po 4 dniach a teraz ma w tych miejscach taką przerośnietą słuzówkę - jakby "guzy". Nadal nie wiem co to było, mam nadzieję że się nie powtórzy. Też będe wdzięczna jeśli ktoś kto się spotkał z czymś takim podzieli się swym doświadczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
lidqa Re: pryszczyk na dziąśle 02.03.04, 14:22 to ja bede obserwowac ale lekarzowi na rzie nie pokaze. nie chce antybiotykow! Odpowiedz Link Zgłoś
emonik Re: pryszczyk na dziąśle 02.03.04, 18:26 Moja córeczka też miała taką białą twardą kropeczkę na górnym dziąśle. Myślałam, że to górna jedyneczka. Jakież wielkie było moje zdziwienie kiedy po dwóch dniach kropeczka znikła. przy okazji szczepienia powiedziałam o tym lekarzowi - stwierdził, że mógł to być luźny odłamek kości (z zawiązka zębowego), który przebił się i widocznie dziecko go połknęło. Podobno to normalne. Odpowiedz Link Zgłoś