04.10.10, 18:45
Witam lekarka przepisala mojej czterolatce biseptol w plynie mam pytanie czy przy tym leku musze podawac probiotyk zapomnialam zapytac lekarke czy to jest antybiotyk czy tez nie
Obserwuj wątek
    • mamomi Re: biseptol 04.10.10, 18:49
      Biseptol czy Bactrim? Bo to podobno to samo. Ja stosowałam probiotyk i po zakończeniu nadal stosuje do 7 dni.
      • najma78 Re: biseptol 04.10.10, 18:56
        Na calym swiecie to antybiotyk (u dzieci nie stosowany).
    • slonko1335 Re: biseptol 04.10.10, 20:09
      Bactrim to nie antybiotyk tylko chemioterapeutyk, działanie ma takie jak antybiotyk, czyli antybakteryjne a różnica jest taka, że jest syntetyczny. W czasie kuracji jak najbardziej wskazane są probiotyki.
    • joasia_44 Re: biseptol 05.10.10, 15:10
      "Na calym swiecie to antybiotyk (u dzieci nie stosowany)" - sorry ale nie wiem skąd takie mądrości się biorą.... Lek stosowany jak najbardziej i w Polsce (u nas nazywa się baktrim) i np. w Niemczech, nie jest to lek 'lekki' tak jak np. aspiryna ale nie jest tak wyniszczający jak antybiotyki. Podobny do antybiotyku jest w tym, że zabija dosyć dużo typów bakterii, więc się nadaje do leczenia infekcji, a taka aspiryna ma działanie ogólne przeciwzapalne - co wcale nie musi prowadzić do szybszego zwalczenia choroby. Ja podawałam małemu Dicoflor jak bactrim brał, ale podawałam mu już te probiotyki wcześniej w ramach uodparniania. Jeżeli Twoje dziecko je jogurciki, to możesz równie dobrze podawać jeden - dwa jogurty dziennie więcej i wyjdzie tak naprawdę na to samo, te wszystkie probiotyki to jest trochę reklamowy pic na wodę. Ja wtedy podawałam Dicoflor bo jeszcze nabiału nie jadł, a teraz to mam w nosie. Pozdrawiam i zdrowia dziecku życzę!
    • ata-07 Re: biseptol 05.10.10, 16:52
      Probiotyk zawsze ,jogurty. To jest półantybiotyk. Poczytaj tez tu:

forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=150668
    • przeciwcialo Re: biseptol 05.10.10, 17:18
      To biseptol jeszcze przepisują?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka