Dodaj do ulubionych

kiedy wymaz z nosa po antybiotyku

23.10.10, 19:24
Moja córeczka od urodzenia ma katar. Teraz ma 14 mcy. Była 4 razy na antybiotyku, miała zapalenie zatok sitowych (inny laryngolog stwierdził, że to niemożliwe). Byłam u alergologa, który raczej wyklucza alergię. Ręce opadaję.... Katar jest różny. Raz lejący, wodnisty. Czasem lekko zielony. Chciałabym jej zrobić wymaz z noska. W ubiegłą niedzielę skończyła brać antybiotyk. Ila czasu muszę teraz czekać z wymazem?
Obserwuj wątek
    • 1a6 Re: kiedy wymaz z nosa po antybiotyku 25.10.10, 08:02
      najlepiej 2 tyg po antybiotyku.....
      • iwonagos Re: kiedy wymaz z nosa po antybiotyku 27.10.10, 01:08
        Dzięki za odp.smile
    • mamapoli3 Re: kiedy wymaz z nosa po antybiotyku 27.10.10, 13:54
      z tego co mi mówiła moja pediatra to przynajmniej 2 tygodnie po antyb.można robić wymaz
      • pasik Re: kiedy wymaz z nosa po antybiotyku 27.10.10, 17:30
        2-3 tygodnie tak samo jak z innymi badaniami.
        • s.ivona Re: kiedy wymaz z nosa po antybiotyku 28.10.10, 19:38
          a moze zamiast wymazu zrob cytologie nosa....to badanie powie Ci jaki jest typ nablonka w nosie i na jego podstawie bedzie mozna stwierdzic czy jest to podloze bakteryjne czy alergiczne.
          wymaz bakteryjny tak naprawde niewiele pomoze.
          • s.ivona Re: kiedy wymaz z nosa po antybiotyku 28.10.10, 19:40
            antybiotyk nie przeszkadza w robieniu cytologii. natomiast przez 10 dni przed zrobieniem nie wolno podawac nic do nosa.
            nie wiem gdzie mieszkasz ale w Krakowie jest bardz odobre labolatorium na ul Batorego.
            • iwonagos Re: s.ivona 28.10.10, 21:41
              Nie, nie jestem z krakowa. A powiedz mi, ile taka cytologia kosztuje, jak to się pobiera, czy musi byc katar, czy jak? Czy tylko alergiczne sprawy wykrywa, czy tez bakterie? Jak długo sie czeka na wynik? Będę wdzięczna za odpsmile
              • s.ivona Re: s.ivona 29.10.10, 10:20
                ja placilam za cytologie 60zl.
                nie ma znaczenia czy jest katar czy nie, bo tak naprawde w cytologii pobiera sie nablonek z nosa. to badanie trwa chwileczke. podobne jest do wymazu tylko sluzy do tego inny patyczek.
                przed pobraniem pani zawsze robi krotki wywiad. pytania typu; kiedy katar byl/jest? jak dlugo sie utrzymuje? czy dodatkow osie cos dzieje, typu kaszel itp/
                na wynik czeka sie chyba tydzien.
                tak ,cytologia jest bardz odobrym badaniem diagnostycznym poniewaz pokazuje nie tylko jaki jest rodziaj nablonka a wiec czy jest predyspozycja do nadkazen bakteryjnych czy alergicznych ale pokazuje tez jak duzo tego jest.
                zanim bys zrobil cytologie warto poszukac dobrego alergologa lub jeszcze lepiej pulmunoologa dzieciecego, tak zeby wiarygodnie zinterpretowal badanie.
                najczesciej wystarczy jedna cytologia, zeby juz miec jakies swiatlo na sprawe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka