Dodaj do ulubionych

Cebion Multi i vit D3

10.11.10, 10:42
Mam pytanie!
Z powodu powrotu do pracy zaczęłam karmić dziecko mieszanką MM, czy nadal mam podawać 3 krople Cebionu i Vit D3 (stosuję kapsułki) ?
Moja pani doktor ma 2tyg urlopu i nie mam kogo zapytać czy karmiąc MM się podaje te vit czy tylko karmiąc piersią.
Obserwuj wątek
    • kowalska91 Re: Cebion Multi i vit D3 10.11.10, 11:04
      mój syn ma 9 miesiecy. od 3 miesiaca karmie go mm i daje mu wlasnie cebion multi i vit d3. tak zalecil mi pediatra.
    • siisiiii Re: Cebion Multi i vit D3 10.11.10, 12:45
      jak też karmię mm od 3 miesiąca i od początku podaję cebion multi i wit D. teraz odpowiednio 5 i 1 kroplę.
      • boo-boo Ogłupiałyście? 10.11.10, 13:06
        Po co szprycujecie te biedne dzieci wit D ? Poczytajcie sobie czym grozi nadmiar. Wit jest w mm, wy jeszcze cebion multi dajecie i dodatkowo samą wit D osobno. Mój syn tylko na piersi i nigdy mu wit D nie podawałam- i nie podałbym bez zrobienia badań czy jest mu potrzebna.
        • siisiiii Re: Ogłupiałyście? 10.11.10, 13:14
          nie ogłupiałam, tylko podaję tyle ile mi pediatra zaleciła. chyba sama sobie tego nie wymyśliłam! Ty nie podajesz to Twój wybór i ja na Ciebie nie naskakuję z tego powodu. To Twoje dziecko a moje jest MOJE.
          • boo-boo Re: Ogłupiałyście? 10.11.10, 13:21
            Widzisz są "pediatrzy" i lekarze z głową-też pediatrzy. Twój pediatra to jest w stylu - na katar na wszelki wypadek zapiszemy antybiotyk.....
            Rozumiem,że dostęp do netu masz ale informacji wyszukać i ocenić nie potrafisz.
            • siisiiii Re: Ogłupiałyście? 10.11.10, 13:34
              i tu się mylisz, bo moja mała miała już katar ze 3 razy, raz nawet kaszlała a antybiotyku na oczy nie widziała. właśnie moja pediatra przepisuje antybiotyk jeśli trzeba a nie na każde kichnięcie. więc skoro ma podawać te witaminy to podaję, bo to nie ja jestem lekarzem, i mimo że ukończyłam Collegium Medicum UJ to się nie wymądrzam.
              • boo-boo Re: Ogłupiałyście? 10.11.10, 13:45
                Szprycuj dalej dzieciaka wit D, a co tam.....
                • siisiiii Re: Ogłupiałyście? 10.11.10, 14:04
                  już pisałam że to MOJE dziecko. nie rozumiem osób które g.... wiedzą a narzucają innym swoje zdanie. od razu byś chciała być lekarzem bo pare artykułów na necie przeczytałaś.
                  • boo-boo Re: Ogłupiałyście? 10.11.10, 14:09
                    Ale ja ci nie narzucam niczego-stwierdzam fakt.
                    Wiesz w necie istnieją też wiarygodne źródła informacji- nie tylko głupawe artykuły prasowe.
                    • siisiiii Re: Ogłupiałyście? 10.11.10, 14:15
                      za te naprawdę wiarygodne MEDYCZNE źródła informacji najczęściej trzeba zapłacić żeby je przeczytać albo zalogować się wypełniając odpowiedni szczegółowy formularz. wiem coś o tym.
          • deela Re: Ogłupiałyście? 10.11.10, 19:43
            > nie ogłupiałam, tylko podaję tyle ile mi pediatra zaleciła. chyba sama sobie te
            > go nie wymyśliłam!
            mi pediatra mówiła, że mam dawać jedną kroplę dziennie - dziecko też na mm
            efektem był pobyt w szpitalu z odwodnionym dzieckiem, dziecko całkowicie straciło łaknienie i tak to dorobiłam się małego wychudzonego anorektyka - przez PRZEDAWKOWANIE wit d3
            więc nie bądz taka pewna siebie, pediatrzy to w znakomitej większości idioci
            • boo-boo Re: Ogłupiałyście? 10.11.10, 21:22
              Wreszcie jakiś głos rozsądku.
            • memphis90 Re: Ogłupiałyście? 10.11.10, 22:12
              > więc nie bądz taka pewna siebie, pediatrzy to w znakomitej większości idioci
              W przeciwieństwie do wszystkowiedzących mam z forum, które zupełnie obcym dzieciom przez internet ustawiają dawkowanie witamin...
              • deela Re: Ogłupiałyście? 10.11.10, 22:15
                jedyne co polecam to zrobienie odpowiednich BADAŃ zanim się dziecko storpeduje tym świństwem
                coś co powinien zalecić lekarz
                o ile nie jest idiotą
        • memphis90 Re: Ogłupiałyście? 10.11.10, 22:11
          > . Mój syn tylko na piersi i nigdy mu wit D nie podawałam- i nie podałbym bez zr
          > obienia badań czy jest mu potrzebna.
          jeśli karmisz piersią- to jest mu potrzebna. W mleku matki nie ma wystarczającej ilości wit. D. Nie podajesz- świadomie działasz na szkodę dziecka i tyle.
          • deela Re: Ogłupiałyście? 10.11.10, 22:16
            głupoty opowiadasz
          • boo-boo !!!! 11.11.10, 13:20
            Pieprzysz jak potrzaskana.
            Karmiłam piersią przez pierwsze 6 miesięcy- moja dieta była na tyle dobrze zbilansowana,że żadne faszerowanie wit D mu nie było potrzebne- świadczy o tym chociażby dobrze zarastające ciemiączko przednie które było większe niż zazwyczaj jest u dzieci.
            Na szkodą to ty działasz swojego dziecka i innych dzieci wypisując takie bzdury i przekonując matki do podawania dzieciom wit D bez zrobienia odpowiednich badań.
    • smerffi Re: Cebion Multi i vit D3 10.11.10, 13:20
      Niektórzy to mają problem czytania ze zrozumieniem. Moje pytanie nie brzmiało czy podawawać czy nie ogólnie, tylko czy jeśli podawałam karmiąc piersią mam podawać stosując MM. Czyli swoje wywody boo-boo zostaw dla siebie, bo nie o tym jest ten wątek.
      • boo-boo Re: Cebion Multi i vit D3 10.11.10, 13:23
        I kto to pisze- przeczytaj jeszcze raz moją wypowiedź na temat tego w czym zawarta jest wit D i pomyśl-czy dawać czy nie. A jak byś była z tych "rozumnych" to poszukałabyś info na temat zapotrzebowania na wit D i poczytała ile jest jej w mleku,które podajesz dziecku i wyciągnęła wnioski.
    • smerffi Re: Cebion Multi i vit D3 10.11.10, 13:40
      Dziękuję Sisii czyli podaję tak jak do tej pory smile
    • kowalska91 Re: Cebion Multi i vit D3 10.11.10, 15:48
      bobo a nie wyczytałeś/aś czasem, ze w pożywieniu Wit d nie ma wystarczającej dawki dobowej. Po 2 powinieneś/nas wiedzieć, ze z pożywienia składniki mineralne i witaminy nie są wchłaniane w 100% do organizmu, wiec trzeba brakującą dawkę uzupełnić w kroplach. Szczególnie dotyczy to niemowlaków, gdzie zapotrzebowanie na Wit d jest ogromne. Przeciętne dawkowanie profilaktyczne u niemowląt to 1 kropla, która nie można w żaden sposób zaszkodzić dziecku. Wręcz przeciwnie, może pomóc. W więc jeżeli chciałeś/aś być mądry w tej kwestii to ci się nie udało.
      • boo-boo Re: Cebion Multi i vit D3 10.11.10, 18:00
        No tak zapomniałam- w Pl to wszystko daje się profilaktycznie- bez względu na to czy trzeba czy nie.
    • aniasamosia Re: Cebion Multi i vit D3 10.11.10, 16:38
      Ja karmię piersią i mi pediatra poleciła Cebion Multi 7 kropel dziennie, nie daję wit. D dodatkowo. Ale mój synek miał kiepską morfologię, mało żelaza itp.
    • malgosiek2 Re: Cebion Multi i vit D3-po co tak dużo 10.11.10, 20:08
      Akurat boo-boo ma rację.
      Za dużo tej D3,bo przedawkowanie jest znacznie gorsze niż lekki niedobór.
      I nie chrzańcie,że w wieku Waszych maluchów w diecie jest go za mało.
      Maluchy potrzebują między 400-800 j.m/dobę i jeśli maluch wypija od 800-1000 ml mm/dobę to ma te podstawowe 400 j już dostarczone.
      A jeśli nie zjada to albo Multi Cebion albo sama Vita D
      Więc po co to i to?
      A juz dla mnie pomyłką jest podawanie 5 kr.CM i 1 kr.D3
      Siisiiii przelicz proszę ile Twoje dziecko zjada z mlekiem+CM+1 kr.Devikap(ma w 1kr.500 j),Vigantol(ma w 1 kr.ok.600 j) czy Vita D
      A może czas przestać ślepo wierzyć pediatrze?
      Jesli nie wierzysz to zrób bad.na gospodarkę wapniowo-fosforową(poziom wapnia,fosfataza alkaiczna czy z moczu p.wapnia)i zobaczysz sobie jakie sa normy.
      Żeby nie było jestem ze służby zdrowia,więc pojęcie mam i to sporo niż Ci się wydaje.
      Bardzo często objawy przedawkowania sa bardzo podobne do niedoboru i lekarze często się mylą,a już w ogóle nie biorą tego pod uwagę.
      Objawy przedawkowania D3 sa mało charakterystyczne i można nawet pokusić się,że dziecko ma nieodbór.
      Tylko mamusiom z klapkami na oczach wciskają,że mają tak podawać,nie wgłębiając się za bardzo jak duże jest ciemię przednie i sposób karmienia oraz nie pofatygują się już wcale,aby obliczyć ile taki maluch ma dostarczane D3 na dobę.
      • malgosiek2 Re: Cebion Multi i vit D3-po co tak dużo 10.11.10, 20:21
        Ups wkradł się błąd.
        Miało być fosfataza alkaliczna oczywiście.
        Oraz jeśli maluch mniej wypija mm to podawanie D3 co 2-gi dzień.
        • boo-boo Re: Cebion Multi i vit D3-po co tak dużo 10.11.10, 21:28
          Do tego jeszcze należy pamiętać,że po to wychodzi się z dzieckiem na spacer żeby "łyknęło" marnego już ale zawsze to słoneczka, a ono tez ma chyba jakiś związek z wytwarzaniem w organizmie wit D.
          Mieszkam w kraju raczej nie słonecznym, wit D nie podaję, syn urodził się z dużym ciemiączkiem przednim ale moja odpowiednia dieta- karmiłam 6 pełnych miesięcy tylko i wyłącznie piersią- spacery nawet nie co dzień ze względu na pogodę- ciemiączko zarasta odpowiednio.
          Polska pediatra którą znam od razu wypaliła z pytaniem czy podaję wit D, a nasz lekarz i doradca zdrowotny oraz położna na moje pytanie o wit D odpowiedziała,że tu bez wskazań i badań się nie podaje i jak odpowiedziałam jej na pytanie,że jestem z Polski to tylko znacząco odpowiedziała "no tak".
          • malgosiek2 Re: Cebion Multi i vit D3-po co tak dużo 10.11.10, 21:38
            forum.gazeta.pl/forum/w,572,109184170,109276172,Re_wit_D3_ile_kropli_podajecie_.html
            forum.gazeta.pl/forum/w,572,104548811,104627933,Re_witamnina_D_moze_byc_bardzo_szkodliwa.html
            A poza tym D3 nie wydala się z organizmu,a kumuluje czyli odkłada akurat w wątrobie i nerkach co je uszkadza.
            Deela wie co pisze,bo jej synek miał typowe przedawkowanie D3.
            • boo-boo Re: Cebion Multi i vit D3-po co tak dużo 10.11.10, 21:40
              Dokładnie.
            • deela Re: Cebion Multi i vit D3-po co tak dużo 10.11.10, 21:41
              niestety sad
          • memphis90 Re: Cebion Multi i vit D3-po co tak dużo 10.11.10, 22:18
            > y "łyknęło" marnego już ale zawsze to słoneczka, a ono tez ma chyba jakiś związ
            > ek z wytwarzaniem w organizmie wit D.
            W listopadzie? Synteza skórna wit D o tej porze roku wynosi zero.

> Mieszkam w kraju raczej nie słonecznym, wit D nie podaję, syn urodził się z duż
            > ym ciemiączkiem przednim ale moja odpowiednia dieta-
            Twoja dieta nie ma kompletnie żadnego znaczenia. Żeby w mleku matki znalazła się odpowiednia dla dziecka dawka wit D, matka musiałaby codziennie zażywać gigantyczną, toksyczną dla siebie dawkę- w tysiącach jednostek.

> Polska pediatra którą znam od razu wypaliła z pytaniem czy podaję wit D, a nasz
            > lekarz i doradca zdrowotny oraz położna na moje pytanie o wit D odpowiedziała,
            > że tu bez wskazań i badań się nie podaje i jak odpowiedziałam jej na pytanie,że
            > jestem z Polski to tylko znacząco odpowiedziała "no tak".
            Dziwne w takim razie, że suplementacja wit D jest dyskutowana na kongresach międzynarodowych... I jest zalecana, nawet dla osób dorosłych. Może więc "zagraniczny" lekarz i doradca zdrowotny są niedouczeni?
            • deela Re: Cebion Multi i vit D3-po co tak dużo 10.11.10, 22:31
              > W listopadzie? Synteza skórna wit D o tej porze roku wynosi zero.
              a to ciekawostka biofizyczna - opowiedz nam o tym!
              z resztą nie chce mi się dyskutować, ze skutkami przedawkowania walczę do dziś a to już prawie 4 lata
            • boo-boo Głupoty piszesz. 11.11.10, 13:22
              Dawaj linki wiarygodne do tych "sympozjów".
              Jak na razie to tylko w PL faszeruje się dzieci wit D bez wskazań konkretnych- wyniki badań- no tak zapomniałam Polska to jest ze 30 lat PRZED innymi krajami.
    • carmelaxxx Re: Cebion Multi i vit D3 10.11.10, 20:16
      w pozywieniu owszem malo wit d3 ale organizm sam ja generuje , dlatego z dzieckiem wychodzi sie na spacery ! Przedawkowanie wit d3 ma naprawde kiepskie skutki. Dziwi mnie jedna rzecz, pare lat temu zalecana byla ogolnie 1 kropla wit d3 a teraz coraz czesciej slysze o 3 kroplach, ciekawa jestem skad to nagiecie normy sprzed paru lat?
      Nigdy nie bylam pewna czy ta jedna kropla wit d3 p[odawana synowi jest tak bardzo konieczna i czesto po prostu zapominalam ja podawac a teraz jak czytam o tych 3 kroplach to az mnie ciarki po plecach przechodza. Ciesze sie ze nikt nie narzuca mi podawania tego specyfiku mojej corce i jestem pewna ze wyrosnie zdrowa i bez tego.
      • dagmara-k Re: Cebion Multi i vit D3 10.11.10, 20:37
        www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,272,witamina-d3-dawki-profilaktyczne-i-lecznicze
    • enamerele Re: Cebion Multi i vit D3 10.11.10, 21:35
      Ja daję naprzemiennie jedna kroplę devikapu w jeden dzień, w drugi trzy krople cebionu. Dziecko jest na mm, zjada go około 500 ml dziennie. Jest bardzo duże i szybko rośnie, dlatego też dostaje dodatkowo wit. D.
      Czy dawać dodatkowo wit. D - o tym musi zadecydować lekarz, bo każde dziecko jest inne. A tym, co uważają, że lekarze to idioci, proponuję przestać do nich chodzić, wtedy nie będzie takich kolejek i pozostali będą mogli skorzystać.
      • boo-boo Re: Cebion Multi i vit D3 10.11.10, 21:43
        A co ma piernik do wiatraka ?
        Mój też jest duży i szybko rośnie co nie znaczy,że go wit D szprycuję.

Na jakiej podstawie lekarz zadecydował o podawaniu wit D twojemu dziecku ?
        Niech zgadnę- kolejny "jasnowidzący" pediatra.
        • enamerele Re: Cebion Multi i vit D3 10.11.10, 22:03
          Szybko rośnie = szybki wzrost kości. Jest bardzo długa.
          I niech Ci będzie jasnowidzący pediatra - grunt, że dobry i ja jestem z niego zadowolona. Jeśli miałby mi zlecić szereg badań biochemicznych w celu określenia dawki witamin, serdeczne bym mu podziękowała.
          Objawów nadmiaru witaminy D jakoś nie widzę.
          • boo-boo Re: Cebion Multi i vit D3 11.11.10, 13:24
            Skoro nie widzisz objawów nadmiaru to powiedz mi w jaki sposób bez badań stwierdzono niedobór wit D,że zlecono jej podawanie?
            • enamerele Re: Cebion Multi i vit D3 11.11.10, 13:59
              Witaminę D dostaje od czasów, kiedy była jeszcze dokarmiana piersią. Teraz nie zjada takiej ilości mm, aby wit. D w nim zawarta wystarczyła. W listopadzie witaminy D ze słońca tez raczej nie dostanie.
              Rozumiem, że powinnam dziecku zrobić badania poziomu wszystkich witamin i mikroelementów aby przypadkiem jej czymś nie przeładować? Najlepiej raz na tydzień, aby być na bieżąco.

I do tego koniecznie test na robaki.
              • boo-boo Re: Cebion Multi i vit D3 11.11.10, 14:24
                Różnica między wit D, a pozostałymi jest taka,że ta kumuluje się w organizmie i nie jest wydalana, a jej nadmiar może więcej szkody wyrządzić niż lekki nawet niedobór.
                Pojmujesz różnicę?
                • enamerele Re: Cebion Multi i vit D3 11.11.10, 15:16
                  Myślę, że to przekonanie jest tak samo mocno podparte dowodami jak to, że witaminę D należy podawać dodatkowo. Co naukowcy, to stanowisko.
      • deela Re: Cebion Multi i vit D3 10.11.10, 21:43
        przestałam, idę naprawdę jak muszę coś na receptę mieć, cieszę się, że twoje dziecko jest zdrowe, nie cieszę się, że z mojego zrobili prawie inwalidę, zaburzyli jego rozwój
    • malgosiek2 Re: Cebion Multi i vit D3 10.11.10, 21:57
      Akurat latem "swoim pacjentkom"podpowiadam aby nie podawały D3 o ile są codziennie na dworze co najmniej 1-2 godz.
      Ponieważ D zawarta jest w słońcu i wchłaniana jest przez skórę,a potem przetwarzana jest w D3.
      • memphis90 Re: Cebion Multi i vit D3 10.11.10, 22:26
        I doradzasz "swoim pacjentkom", żeby wystawiały noworodka na 2h na słońce bez ochrony UV? Bo po zastosowaniu sunblockerów synteza skórna nie zachodzi. No, ok, każda matka może sama rozważyć- ryzyko raka skóry czy hipotetyczne ryzyko przedawkowania witaminy D od podania jednej kropli (dziwne, że problemu tego nie ma u dzieci, które taką samą ilość D3 dostają z mm, a nie w postaci kropelek...). Ogólnie zalecenia sa takie, żeby w 1rż dzieci na słońce bez filtrów nie wystawiać (naskórek niemowlęcia ma mniej warstw i łatwiej o poparzenia, będące ryzykiem rozwoju raka w przyszłości), a wit D suplementować. Tylko błagam, nie pisz, że witamina D3 jest zawarta w słońcu (ono składa się akurat z wodoru, helu, deuteru i czegoś tam, ale nie z witamin) i że się ona wchłania przez skórę, bo to są akurat bzdury.
        • boo-boo Re: Cebion Multi i vit D3 11.11.10, 13:42
          Masz racje-większych bzdur niż te co tu wypisałaś nie można napisać.
    • memphis90 Re: Cebion Multi i vit D3 10.11.10, 22:28
      Jeśli dziecko wypija >800ml mleka modyfikowanego 1 lub >600 mm2, to nie wymaga dodatkowej suplementacji D3. No, chyba, że dziecko ma dodatkowe wymagania, wynikające np. z wcześniactwa, zaburzeń wchłaniania itp- ale o tym już decyduje pediatra.
      • boo-boo Re: Cebion Multi i vit D3 11.11.10, 13:43
        Na podstawie badań- a nie na jego "widzi-mi-się".
        • deela Re: Cebion Multi i vit D3 11.11.10, 16:38
          dokładnie, jak powiedziałam lekarce (jednej z tych, co mi pierwsze dziecko ukrzywdzili, a chodziłam do niej po szczepienia TYLKO i tylko darmowe, bo w torpedy 498529438 w 1 nie wierzę - nie wierzę w ich obojętność dla organizmu), która zapytała przy wizycie czy dziecko dostaje d3, że W ŻADNYM wypadku nie zamierzam podawać dopóki JA nie uznam tego za stosowne, to owa lekareczka odpowiedziała, że to są UWAGA:
          to są TYLKO zalecenia, TYLKO zalecenia - k_rwa
    • smerffi Re: Cebion Multi i vit D3 12.11.10, 19:47
      Naczytałam się i dalej guzik wiem. Mój synek jest wcześniakiem, podawanie vit D ma w wypisie szpitalnym. A ja sobie jednak poczekam na lekarza, niech się wypowie. Nie wiedziałam ze takim niewinnym pytaniem rozpętam burzę.
      • malgosiek2 Re: Cebion Multi i vit D3 12.11.10, 19:58
        A ile synek ma w tej chwili m-cy?I jakim jest wcześniakiem.
        Tzn.czy jest skrajnym wcześniakiem czy takim "dużym"w sensie po 32- 34 tc.
        Owszem wcześniaki mają niby większe zapotrzebowanie na D i K,ale też nie każde.
        Znam bliźniaki wcześniaki chyba z 34-35 tc i neurolog też zalecił CM+ D3,ale jak miały już ok.7-10 mcy to dalej brały tak samo.
        W końcu na wizycie przed szczepieniami namówiłam p.doktor,aby zrobiła bad.na gosp.-wapniowo-fosforową i okazało się,że poziom wapnia jest parokrotnie przekroczony i zdecydowała się na znaczne zmniejszenie D3.
      • dagmara-k Re: Cebion Multi i vit D3 12.11.10, 20:02
        moja hipotroficzna dostawala niestety podwojna dawke, az poszlam po rozum do glowy.

jakie obserwujecie u siebie, znajomych i rodziny skutki niepodawania wit D w naszym dziecinstwie?
      • bluemka78 Re: Cebion Multi i vit D3 12.11.10, 20:14
        Moje tez wczesniaczki i poki co nadal maja brac cebion multi i wit. D i E, cebionu po 2 krople, wit. E jedna, a D najpierw braly 2 krople vigantolu, ale po wycofaniu odstawiony i mozemy juz tylko VitaD po 1 kapsulce brac. Wit. K tylko jakby byly na samej piersi, a reszta obojetnie czy na piersi czy na mm.
        Na Twoim miejscu bym sie wstrzymala i skonsultowala z lekarzem za te 2 tyg. przez 2 tyg. nic dziecku nie bedzie jak nie dostanie witaminy D.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka