Dodaj do ulubionych

Szukam ratunku!!! Ból ucha..

18.11.10, 21:47
a dokładnie chodzi o mojego 2,5 letniego synka.. mały cały dzień się bawił i było ok. jednak po kąpieli jak przyszło co do spania,to zaczęły się problemy. Najpierw długie kręcenie się i pojękiwanie. Potem jednorazowe wymioty. A od godziny płacze,jęczy rzuca się na łóżku i mówi,że ucho go boli ( pokazuje które). przed chwilką dałam mu watę z kropelkami do ucha. Ale nie wiem jak długo to może potrwać, tzn ten ból i płacz. Nie wiem co robić?? czy poczekać i przejdzie, czy może jechać na szpital.. Sama nie wiem bo do tej pory nigdy nie przewiało mu uchasad długo taki ból trwa? jak mu pomóc????
Obserwuj wątek
    • lilka69 Re: Szukam ratunku!!! Ból ucha.. 18.11.10, 21:50
      u pomocy nie znajdziesz, jesz na ostry dyzur. za kilka godin bedzie juz bardzo kiepsko...
    • mamaszymona2 Re: Szukam ratunku!!! Ból ucha.. 18.11.10, 21:51
      najlepiej to pojechac do lekarza bo wydaje mi sie ze bedzie jeszcze gorzej
      • nadrugiemiania Re: Szukam ratunku!!! Ból ucha.. 18.11.10, 22:01
        Po pierwsze, mitem jest,że zapalenie ucha wynika z "przewiania". Po drugie za kilka godzin będzie jeszcze gorzej.Może dołączyć temperatura, bardzo , bardzo silny ból ucha, włącznie z obrzękiem. Zresztą bardzo proszę:

pl.wikipedia.org/wiki/Zapalenie_ucha_%C5%9Brodkowego.
        Ponadto podaj dziecku 5 ml Nurofenu czy Ibufenu i pędź do lekarza.
    • triss_merigold6 Re: Szukam ratunku!!! Ból ucha.. 18.11.10, 21:59
      Paracetamol albo nurofen i na ostry dyżur albo nocną pomoc lekarską w rejonie.
      • primavera12 Re: Szukam ratunku!!! Ból ucha.. 18.11.10, 22:09
        Nasz synek dość często miał problemy z uszami. Trzy razy wyleczyliśmy zapalenie ucha bez antybiotyku w co żaden laryngolog badający dziecko nie chciał nam uwierzyć. Nie wiem jaki jest Twój stosunek do homeo ale my mamy taki schemat działania w przypadku ostrego bólu ucha: Arsenicum Iodatum 30CH po 1 kulce co 15 minut przez godzinę ( przy ok. 3 kulce ból powoli ustępuje), później kontynujemy jeszcze przez 5 dni 2x3kulki, smarujemy okolice uszu olejkiem kamforowym i zakraplamy do uszu sok z cebuli zmieszany z oliwą z oliwek w proporcji 1:1 ( przez okres 3-5 dni ) lub robimy na uszy okład z ciepłego ziemniaka ugotowanego w mundurku ( przekrojonego na pół ) i owiniętego w gazę lub pieluszkę tetrową. Wiem, że to może brzmieć dziwnie ale to moje sprawdzone sposoby. Oczywiście w trakcie leczenia kontrolujemy sytuację u lekarza.

życzę dużo zdrówka
        • gofer73 Re: Szukam ratunku!!! Ból ucha.. 18.11.10, 22:13
          z uchem bez leakarza się nie obejdzie - daj nurofen lub ibufen i na ostry dyżur...
        • gramwzielone Re: Szukam ratunku!!! Ból ucha.. 18.11.10, 22:15
          STANOWISKO Nr 24-02-IV
          NACZELNEJ RADY LEKARSKIEJ
          z dnia 8 listopada 2002 r.
          w sprawie tzw. medycyny alternatywnej

Naczelna Rada Lekarska ocenia negatywnie zjawisko coraz większej ekspansji nieracjonalnych i nie zalecanych metod tzw. medycyny alternatywnej, proponującej niesprawdzone metody diagnozowania oraz leczenie o wątpliwej wartości, które są praktykowane i popularyzowane przez różne podmioty w naszym kraju.

W takiej sytuacji dochodzi do nadużycia pojęć – medycyna i leczenie.

Metody te wyrządzają pacjentom wymierne, a często nieodwracalne szkody powodując opóźnienie podjęcia właściwego leczniczego postępowania.

Szczególnie niepokojące jest, że w dobie komercjalizacji wielu dziedzin życia również część lekarzy ulega pokusie i podejmuje tego typu praktyki lub legitymizuje takie działania innych osób.

Naczelna Rada Lekarska zwraca uwagę, że posługiwanie się niesprawdzonymi i niezalecanymi metodami, które są podstawą tzw. medycyny alternatywnej stoi w oczywistej sprzeczności z w art. 57 rozdziału IV Kodeksu Etyki Lekarskiej, który mówi: „Lekarz nie może posługiwać się metodami uznanymi przez naukę za szkodliwe lub bezwartościowe. Nie może także współdziałać z osobami zajmującymi się leczeniem, a nie posiadającymi do tego uprawnień".

Naczelna Rada Lekarska będzie popierać starania różnych medycznych środowisk i organizacji mające na celu troskę o zachowanie racjonalnego charakteru medycyny praktykowanej w naszym kraju.

PREZES
          Konstanty Radziwiłł

SEKRETARZ
          Krzysztof Makuch
        • gramwzielone Re: Szukam ratunku!!! Ból ucha.. 18.11.10, 22:20
          STANOWISKO Nr 7 /08
          NACZELNEJ RADY LEKARSKIEJ
          z dnia 4 kwietnia 2008 r.
          w sprawie stosowania homeopatii i podobnych metod przez lekarzy i lekarzy dentystów oraz organizowania szkoleń w tych dziedzinach

Naczelna Rada Lekarska negatywnie ocenia zjawisko stosowania homeopatii i pokrewnych nienaukowych metod przez niektórych lekarzy i lekarzy dentystów, a także organizowanie szkoleń w tych dziedzinach przez instytucje i organizacje mające sprawować pieczę nad prawidłowym wykonywaniem zawodów medycznych.

Stale narasta liczba dowodów oraz przekonanie środowisk naukowych w medycynie, że homeopatię należy zaliczać do nienaukowych metod tzw. medycyny alternatywnej, która proponuje stosowanie bezwartościowych produktów o niezweryfikowanym naukowo działaniu.

Rada wyraża zaniepokojenie, że część lekarzy i lekarzy dentystów jak również niektóre organizacje lekarskie i uczelnie medyczne angażują się w popularyzację homeopatii i pokrewnych metod, służąc pomocą w organizacji szkoleń i działań mających na celu legitymizowanie oraz promocję homeopatii.

Naczelna Rada Lekarska uważa, że działania takie stoją w sprzeczności z art. 57 Kodeksu Etyki Lekarskiej, który mówi: ,,Lekarz nie może posługiwać się metodami uznanymi przez naukę za szkodliwe, bezwartościowe lub nie zweryfikowanymi naukowo. Nie może także współdziałać z osobami zajmującymi się leczeniem, a nie posiadającymi do tego uprawnień", jak również ze stanowiskiem Naczelnej Rady Lekarskiej Nr 24-02-IV z dnia 8 listopada 2002 r. w sprawie tzw. medycyny alternatywnej.

Zapisy te zobowiązują Naczelną Radę Lekarską, inne organy samorządu lekarskiego oraz wszystkich jego członków nie tylko do przeciwstawiania się w/w tendencjom, ale również do popierania działań tych lekarzy, lekarzy dentystów i organizacji lekarskich, których celem jest troska o zachowanie racjonalnego charakteru medycyny praktykowanej w naszym kraju oraz racjonalnego wydatkowania prywatnych i publicznych środków przeznaczanych na leczenie.

PREZES
          Konstanty Radziwiłł

SEKRETARZ
          Mariusz Janikowski
          • primavera12 Re: Szukam ratunku!!! Ból ucha.. 18.11.10, 22:27
            Pewnie, lepiej antybiole ładować. Przynajmniej biznes się kręci...
            Każdy wybiera to co dla niego lepsze. Ja jedynie mam nadzieję, że już nigdy nie będę musiała podac dziecku antybiotyku. Póki co od 3 lat leczę homeopatią, mam zaufanego lekarza, który wiele razy pomógł mnie i dzieciom i przy tym pozostaję.
            • gramwzielone Re: Szukam ratunku!!! Ból ucha.. 18.11.10, 23:45
              podejście do zdrowia to delikatna sprawa i nie chcę Cię urazić, wiem że chcesz dla swojego dziecka jak najlepiej.

Mam duży uraz do tego typu środków - byłam jakiś czas związana z facetem, który pracował w firmie produkującej homeo - oni naprawdę zdają sobie sprawę, że sprzedają czystą wodę za duuuże pieniądze, żerując na naiwności ludzi. A budżet na korumpowanie lekarzy mieli multimilionowy..
        • nangaparbat3 Re: Szukam ratunku!!! Ból ucha.. 18.11.10, 22:21
          Primavera, trzykrotne zapalenie ucha u dziecka to dużo, może jednak nie doleczyliście?
          • primavera12 Re: Szukam ratunku!!! Ból ucha.. 18.11.10, 22:30
            U nas te 3 zapalenia ucha były na przestrzeni 2 lat. Porównując dzieci znajomych, które mają zapalenie ucha średnio raz na 1-2 miesiące ( mówię o żłobkowiczach i przedszkolakach ) to nie wydaje mi się, że to dużo.
    • slonko1335 Re: Szukam ratunku!!! Ból ucha.. 18.11.10, 22:14
      Ja bym podała coś p.bólowego i jak ból przejdzie to poczekała do rana podając regularnie środek przeciwbólowy i do laryngologa, jeżeli nie przejdzie to na dyżur. Też młody ma ciągle cyrki z uszami niestety...ma katar? jest szansa że to tylko nieżyt i przejdzie.
      • nika222 Re: Szukam ratunku!!! Ból ucha.. 18.11.10, 23:03
        Dać przeciwbólowe i czekać do rana. Nie każde zapalenie ucha leczy się antybiotykiem, a jazda na ostry dyżur w środku nocy tylko może zaszkodzić, a nie pomóc. Jeśli masz to podaj sinupret w dużej dawce, rozrzedza wydzielinę i przy infekcjach kataralno-usznych jest niezastąpiony.
        • mamakacperka-pl Re: Szukam ratunku!!! Ból ucha.. 18.11.10, 23:12
          No właśnie nie dodałam,że mały od piątku jest leczony na zapalenie krtani. Brał antybiotyk do wczoraj iinhalacje,ma katar.Więc to pewnie te bakterie to spowodowały. teraz śpi. Za to ja chyba nie zasnę do ranauncertain gorączki brak, więc może poczekam i zobacze do rana jak się sytuacja będzie miała. Dziękuje wszystkim Mamą za rady!!!!
          • iw1978 Re: Szukam ratunku!!! Ból ucha.. 19.11.10, 09:18
            Obserwuj syna. Jeśli zauważysz wzmożoną wydzielinę z ucha, natychmiast do lekarza. Niekiedy ból ustępuje, gdy dojdzie do uszkodzenia błony, a to bynajmniej nie jest oznaką zdrowia. I nic do tego ucha nie wkładaj.
            Poza tym mitem jest, że zapalenie ucha jest skutkiem "przewiania". U dzieci jest ono najczęściej skutkiem kataru lub innej infekcji górnych dróg oddechowych. Bakterie wędrują i problem gotowy.
    • xxx-25 Re: Szukam ratunku!!! Ból ucha.. 18.11.10, 23:29
      Na początek to wyjmij wszystko co wsadziłaś do ucha, to najgorsza rzecz jaką możesz zrobić, czy to zdrowemu czy choremu uchu. Zasada jest jedna niczego nie wkładamy do uszu. Podaj dziecku nurofen, możesz też zastosować myk z ciepłą butelką lub termoforem, czyli delikatnie rozgrzać okolice ucha. Jednak najlepszym rozwiązaniem jest zjawienie się z dzieckiem u lekarza, bo będzie tylko gorzej.
      • ola07 Re: Szukam ratunku!!! Ból ucha.. 18.11.10, 23:56
        Jeżeli masz w domu Dicortineff,to podaj 2 kropelki do bolącego uszka.To taka pierwsza pomoc.Rano jak synek sie obudzi podaj znów i jak nie przejdzie to wizyta u lekarza niezbędna.Ucho czasem boli od kataru,nie zawsze jest to stan zapalny, tak było u mojej córki przeszło po jednym dniu.
        • xxx-25 Re: Szukam ratunku!!! Ból ucha.. 19.11.10, 00:07
          Co Wy wszyscy macie z tym wlewaniem czegoś do ucha, słowo, to barbarzyństwo przy bolącym uchu, a przy zdrowym duża szansa na złapanie czegoś. Niestety mam tendencję do zapaleń ucha(u mnie wiąże się to z alergią na pleśnie uncertain) byłam już u nie jednego laryngologa i najlepsi specjaliści w tej dziedzinie zgodnie twierdzą, że NICZEGO celowo nie wlewamy do uszu. Tak, tak, są kropelki, maści i inne cuda, ale u wielu chorych wiązało się to ze spotęgowaniem zapalenia i powodowało większy ból zamiast ulgę, więc co bardziej świadomy laryngolog nie przepisze niczego takiego.
          • a.m.a Popieram xxx-25 19.11.10, 00:18
            Przy zapaleniu ucha nic do ucha nie wlewamy. Ibum lub paracetamol (lub na zmiane, jak trzeba czesto podawac), czekac do rana i albo do pediatry (jak ma otoskop), albo do laryngologa (bezplatnie - ze skierowaniem). Lekarz zadecyduje o koniecznosci podania antybiotyku. Jak chcesz cos wlewac, to krople do nosa na udroznienie nosa.
    • changeone Re: Szukam ratunku!!! Ból ucha.. 19.11.10, 08:44
      I jak Młody dzisiaj????

Nam lekarka mówiła, że ból ucha się nie "rozejdzie po kościach", bez antybiotyku się nie obejdzie. Tylko Twój bierze antybiotyk... Lekarz?
      • changeone Re: Szukam ratunku!!! Ból ucha.. 19.11.10, 09:00
        A i jeszcze dodam, bo przeczytałam rady, przy bolącym uchu nie wlewamy na własną rękę niczego do niego uncertain To jest dopiero niewyobrażalny ból!!!

--
        Wkrótce smile
    • atowlasnieja a geranium? 19.11.10, 09:36
      dziwi mnie, ze nikt o tym draństwie nie wspomniał
      • hermion-a Re:wytyczne 19.11.10, 10:42
        Pewnie mało kto je czyta ale wg. najnowszych wytycznych zapalenie ucha bez wysięku(tzn. płynu cieknącego z ucha) pomiędzy 2-12 rokiem życia leczy się za pomocą środków przeciwbólowych i kropli obkurczających do nosa. Żadnych antybiotyków!
        W miejscu w którym pracuję pielęgniarka informuje matkę przez telefon że ma przyjść do lekarza jeśli stan dziecka nie poprawi się po 2 dniach. Żaden lekarz nie przyjmie dziecka z zapaleniem ucha w nocy bo to w żaden sposób nie zmieni postępowania.
        • dorek3 Re:wytyczne 19.11.10, 11:30
          Tak się owszem postępuję ale u dzieci powyżej 2 rż i nie dużej niż 3 dni
    • mamakacperka-pl Re: Szukam ratunku!!! Ból ucha.. 19.11.10, 11:02
      Mały przespał noc... bez gorączki na szczęście. dzisiaj od rana spokój, bawi się,śpiewa i jest w miare ok. Nic z ucha nie cieknie.
      Mam w domu antybiotyk nowy,nie ruszony o nazwie Vercef. Wyczytałam na ulotce,że stosuje się go przy stanach zapalnych dróg oddechowych, zapalenie gardła i zapalenie ucha środkowego.. Nie mniej jednak zarejestrowałam się dzisiaj na godzine 13.30 do lekarza u nas w przychodni. Niech go przebada raz jeszcze. Powiem mu,że dziecko dopiero 3 dni temu skończyło brać inny antybiotyk związany z zapaleniem krtani. Ale katar został, mokry kaszel też, a do tego doszło wczoraj to ucho. Niech on mi powie co mam robić i co mu dać bo niby mam ten antybiotyk ale boje się go podać dziecku na własną rękę tym bardziej,że dopiero jeden skończył brać.
      • dorek3 Re: Szukam ratunku!!! Ból ucha.. 19.11.10, 11:32
        Jeśli nie ma nawrotu bólu, gorączki i kataru, który nale zrobił się kolorowy to jest duża szansa że nie będzie problemu. Ale ktoś kompetenty powinien ucho obejżeć. Ja w takich sytuacjach podają znienawidzony przeze mnie Eurespal vel Pulneo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka