Dodaj do ulubionych

Bóle pleców i brzucha, kłucie w sercu

22.11.10, 05:44
Moja corka weszła w okres dojrzewania i ze zdrowego dziecięca robi się jakimś z dziwnymi objawami. Niedawno zasłabła, a teraz znów miewa bóle pleców na przemian z bólami brzucha. Nie mam pojęcia co jej jest. Dziś zarejestruję ją oczywiście do lekarza, jeśli tylko jest w godzinach popołudniowych.
Ale może ktoś wie, co to może być? Czy to może mieć jednak związek ze wzrostem?
Obserwuj wątek
    • zales239 Re: Bóle pleców i brzucha, kłucie w sercu 22.11.10, 13:37
      U mnie zebra podobnie,tylko młody ma 6,5 roku,
      W niedzielę,tydzień temu wesoły,rozrabiający chłopiec,zaczeło się od bólu w okolicy lędźwiowej,potem bolał brzuch,cztery noce nieprzespane,młody stękał,był podenerwowany,niespokojny,wił się na łóżku,kupy w nocy ze 2 -takie sobie,ale absolutnie nie rozwolnienie,
      zrobiłam morfologię,crp,mocz ogólny,usg brzucha,antygen lambii-wszystko w jak najlepszym porządku,
      teraz jeszcze ortopeda,kał na pasożyty i posiew.
      Nie wiem kurcze co sie stało,myślałam o bólach wzrostowych,ale nie pasuje mi to,
      coś jest nie tak,może ktos się wypowie.
      • gabrielle76 Re: Bóle pleców i brzucha, kłucie w sercu 22.11.10, 14:27
        może nerwica?? ból brzucha promieniuje do pleców, no i kłucie w sercu, sama tak mam a mam nerwice wink
        • aniaop Re: Bóle pleców i brzucha, kłucie w sercu 22.11.10, 15:52
          Nerwica?
    • zebra12 Mam wyniki badań 25.11.10, 18:29
      Córka ma krew w moczu... Dostała antybiotyk. Jeśli po antybiotyku nadal będzie krew w moczu, to robimy usg. A co ciekawe lekarz nie chciał wcale badać moczu - sama poprosiłam. Morfologia ok. Nie wyszły za to bakterie w moczu. Co to może być?
    • zebra12 Nie wiem, czy ktoś jeszcze czyta ten wątek, ale... 03.12.10, 05:36
      Byłyśmy u nefrologa i córce dodatkowo wyszła kreatynina w moczu. Dziś kończy antybiotyk i zaczyna furaginę. USG bez zmian. Za 2 tygodnie kolejne badanie moczu.
    • zebra12 Ból wrócił... 07.12.10, 05:39
      Niestety kilka dni po antybiotyku i nadal na furaginie ból wrócił. Wczoraj córkę bolały plecy i znów było jej niedobrze sad Miała ciemny mocz w środku dnia, mimo picia.
      Chyba skończy się szpitalem.
      • osimek Re: Ból wrócił... 07.12.10, 15:37
        Biedne te nasze dzieci
    • madziulaw Re: Bóle pleców i brzucha, kłucie w sercu 07.12.10, 19:47
      czy robiono posiew i czy antybiotyk dobrano zgodnie z antybiogramem? do szpitala na to nie biorą, chyba że malutkie dzieci
      pozdr
      • zebra12 Re: Bóle pleców i brzucha, kłucie w sercu 07.12.10, 21:06
        Nie robiono posiewu. Nie wyszły w moczu żadne bakterie. Tylko krew i kreatynina. To co dalej z tym bólem i omdleniami? Myślałam, że ją wezmą do szpitala na badania.
        • yoka1 Re: Bóle pleców i brzucha, kłucie w sercu 08.12.10, 08:45
          myśle,że to od źle funkcjonujących nerek.

Ja bym uparła się porzy szpitalu i dokładnych badaniach
          • zebra12 Re: Bóle pleców i brzucha, kłucie w sercu 08.12.10, 10:10
            No właśnie. Nerki źle funkcjonują. Tylko dlaczego?
            • yoka1 Re: Bóle pleców i brzucha, kłucie w sercu 08.12.10, 11:32
              dlatego powinna córka zostać w oddziale, bo z badania moczu niewiele wyniknie. Potrzebne dokładne badania, które na oddziale się robi.
              Dziwne, że tak to nefrolog potraktowała, że nie wzięla dziecka do szpitala.
    • olunia882-to-ja Re: Bóle pleców i brzucha, kłucie w sercu 08.12.10, 14:53
      wada nerek sie odezwala? klucia w klatce-moze cos z sercem? jak corke zlapie jakis bol, jedz na pogotowie pediatryczne do szpitala ale tam gdzie oddzial, powinni ja zostawic w takim wypadku bez proszenia sie wlasnego lekarza o skierowanie. ciemny mocz, krew, to zly objaw. ja bym nie zwlekala tylko przy zlym samopoczuciu dziecka od razu na izbe przyjec dziecieca, musza pomoc.
      • zebra12 Re: Bóle pleców i brzucha, kłucie w sercu 08.12.10, 17:11
        Najgorsze, że ona ma takie ataki. Czasem trwają chwilę, czasem kilka godzin. Mogę zajechać do szpitala i będzie po bólu. Bolało ją w poniedziałek. Wczoraj nic, dziś na razie nic. Najczęściej boli ją wieczorem. Sama nie wiem, co mam mysleć i co robić. W poniedziałek ponownie zaniosę mocz do badania. A jak ją mocny ból powali to jadę do szitala i już.
        • yoka1 Re: Bóle pleców i brzucha, kłucie w sercu 08.12.10, 17:16
          jak ją powali to wezwij pogotowie, oni dziecka nie zostawią w domu w tym stanie
        • przeciwcialo Re: Bóle pleców i brzucha, kłucie w sercu 08.12.10, 18:10
          Kto was prowadzi? O w jakiej przychodni?
          • zebra12 Re: Bóle pleców i brzucha, kłucie w sercu 09.12.10, 05:34
            U nefrologa byłyśmy na oddziale dializ w Szpitalu w Prokocimiu. A pierwszy kontakt w przychodni rejonowej.
            • mnkl Re: Bóle pleców i brzucha, kłucie w sercu 09.12.10, 08:54
              A czy dziewczynka niepodniosła w ostatnim czasie czegoś ciężkiego lub sie nie przesiliła na wf-ie?
              Ja miałm tak miesiąc temu. Podniosłam mojego synka i po paru godzinach nastąpił tak silny ból brzucha.Myślałam może ,że to trzustka bo tak rwało po serii wyników dobrych oczywiście okazało się ,że tuż pod mostkiem z lewej strony znajdują się nerwy lędzwiowo-piersiowe i to one tak dawały popalić.
              Może to także być ból od jajnika, promieniujący na kręgosłup.
              • zebra12 Re: Bóle pleców i brzucha, kłucie w sercu 09.12.10, 10:05
                A skąd w takim razie krew i kreatynina w moczu? Czemu zasłabła już 2 razy? I czemu jest jej wciąż niedobrze, zwłaszcza wieczorami?
                • mnkl Re: Bóle pleców i brzucha, kłucie w sercu 09.12.10, 13:55
                  Przy tej mojej dolegliwości miałam podwyższą bilirubinę , która wyszła w moczu. Czasem jakieś anomalia się zdarzają... nie mówie ,że Twojej córce jest co mi bo lekarzem nie jestem.
                  justynkazkacwina.prv.pl/
                • przeciwcialo Re: Bóle pleców i brzucha, kłucie w sercu 09.12.10, 15:27
                  Nalegaj na hospitalizację. Z nerkami nie ma żartów. I to na cito. Te wszystkie objawy sa odnerkowe.
                  • amoremio7 Re: Bóle pleców i brzucha, kłucie w sercu 09.12.10, 16:07
                    z tego co wiem to kreatynina w moczu może się znajdować, jeśli nie przekracza norm wszystko powinno być w porządku
                    • zebra12 Re: Bóle pleców i brzucha, kłucie w sercu 09.12.10, 16:43
                      Właśnie ma za dużo kreatyniny, jakby nerki sobie nie radziły-tak powiedział lekarz.
                  • madziulaw Re: Bóle pleców i brzucha, kłucie w sercu 09.12.10, 16:10
                    od stwierdzenia czy w nerkach krążą bakterie --JEST POSIEW!!!!!!!!!!!!!!!!!---a nie badanie ogólne moczu. nefrolog nie zaządała posiewu? usg nie zrobione?
                    pierwsza rzecz to -----bad ogolne + posiew
                    druga rzecz ----usg brzucha i nerek
                    • zebra12 Re: Bóle pleców i brzucha, kłucie w sercu 09.12.10, 16:44
                      USG bez zmian.
                      • przeciwcialo Re: Bóle pleców i brzucha, kłucie w sercu 09.12.10, 16:48
                        Nie chcę straszyc ale w takich przypadkach robi się biopsje nerek.
                        • zebra12 Re: Bóle pleców i brzucha, kłucie w sercu 11.12.10, 19:06
                          Jednak mnie straszysz... smile
                          Ale wczoraj robiłam jej badanie moczu i wyszło ok: bakterie nieliczne, leukocyty pojedyncze w polu widzenia, a erytrocyty co kilka pól.
                          No i ładnie, a dziś...
                          Dziś ma silne bóle nerek nadchodzące falami. Kręci jej się w głowie. Co kilkanaście minut cierpi okropnie. Mam więc dylemat: jechać do szpitala czy nie? W końcu mocz wyszedł dobrze.
                          Od wczorajszego wieczora nie bierze furaginy. I to są chyba efekty. Martwię się, ale czy od wczorajszego rana mocz mógl się drastycznie pogorszyć? Czy to normalne, że bóle są falami? Czy to nie powinien byc ból ciągły? Zupelnie się na tym nie znam.
                          • fogito Re: Bóle pleców i brzucha, kłucie w sercu 11.12.10, 20:38
                            Ja bym juz dawno była w drodze do szpitala i na pewno nie pozwoliłabym się z niego wyrzucić. A już na pewno nie bez pisemnego oświadczenia, że stan dziecka nie jest zagrożeniem dla życia.
                            Na co ty czekasz dziewczyno?????
                            • zebra12 Re: Bóle pleców i brzucha, kłucie w sercu 12.12.10, 07:53
                              Właśnie nie pisałam, bo pojechałam do szpitala. Skierowanie dostałam bez problemu, na SORze nas przyjęli, ale na oddziale lekarka drwiąco pytała: to dziecko jest w ogóle chore? A co jej niby jest, co? I takie tam. Poczułam się jak intruz. Nie wiem, co jej jest. Cierpiała bardzo. Co kilka minut miała mocne bóle, że nie mogła się ruszać. W drodze do szpitala musiałyśmy stawać, bo nie mogła iść. A lekarz do mnie tak gada. W każdym razie została na oddziale i zobaczymy co wyjdzie.
                              • fogito Re: Bóle pleców i brzucha, kłucie w sercu 12.12.10, 08:36
                                zebra12 napisała:

> Właśnie nie pisałam, bo pojechałam do szpitala. Skierowanie dostałam bez proble
                                > mu, na SORze nas przyjęli, ale na oddziale lekarka drwiąco pytała: to dziecko j
                                > est w ogóle chore? A co jej niby jest, co? I takie tam. Poczułam się jak intruz

Oto Polska właśnie. Powiedz lekarce, że jeszcze jeden taki tekst a skargę do dyrekcji napiszesz. Nie daj się i walcz, bo nie mają prawa cię tak traktować.

> . Nie wiem, co jej jest. Cierpiała bardzo. Co kilka minut miała mocne bóle, że
                                > nie mogła się ruszać. W drodze do szpitala musiałyśmy stawać, bo nie mogła iść.
                                > A lekarz do mnie tak gada. W każdym razie została na oddziale i zobaczymy co w
                                > yjdzie.

MIejmy nadzieje, że postawią diagnozę i nie będzie to nic poważnego. Powodzenia życzę. I nie daj się wyrzucać z zabiegowaego. Masz prawo być przy dziecku.
                                • zebra12 Re: Bóle pleców i brzucha, kłucie w sercu 12.12.10, 14:34
                                  Właśnie wróciłam ze szpitala. Akurat znów dostała ataku. Nie mogła się ruszać, tylko skuczała. Dali jej p/bólowe, ale po chwili dostała gorączki 38,6 i wyglądała jak zombie. Podali jej dodatkwo ibum. Teraz jest lepiej. Lekarz mówi, że może to... grypa!
                                  • fogito Re: Bóle pleców i brzucha, kłucie w sercu 12.12.10, 15:45
                                    Chyba będzie trzeba zadzwonić po dr House'a uncertain Jak na grypę to objawy raczej dziwne, bo przecież grypa zaczyna się gwałtownie i od razu wysoką gorączką + do tego jest kaszel, bóle mięśni itp.. A u twojej córki, jeśli dobrze pamiętam była krew w moczu i bóle brzucha od jakiegos czasu. A gorączka jest dopiero teraz. W jakim ty mieście jesteś i w jakim szpitalu?
                                    W każdym razie nie daj się wypisać bez diagnozy i poprawy zdrowia dziecka.
                                    • zebra12 Re: Bóle pleców i brzucha, kłucie w sercu 12.12.10, 18:33
                                      Córka leży w Prokocimiu. Pech chciał, że rzeczywiście jest przeziębiona od kilku dni. Ale objawy plecowo-brzuszne były dużo wcześniej. Teraz ból się wzmógł i jedna lekarka zasugerowała, ze to moga byc bóle kości przy grypie. Dziwna diagnoza, bo jak kości czy stawy bolą przy grypie to każdy wie.
                                      Wczoraj pobrano córce mocz do badania i jest ok... Mocz ok, usg ok, to co jej jest????????
                                      Plecy ją bolą dokładnie w okolicy nerek. Ból jest rozsadzający. Martwię się.
    • madziulec Re: Bóle pleców i brzucha, kłucie w sercu 12.12.10, 18:38
      Wazne jest czy to jest krew czy erytrocyty (ja wiem,. dla wiekszosci to jedno i to samo, dla lekarza nie).

Jesli erytrocyty to przyczyn moze byc wiele i wcale nie musza to byc nerki: zum.org.pl/badania-laboratoryjne-moczu/185-erytrocyty.html

Przy niektórych problemach z nerkami charakterystyczne sa objawy zewnętrzne zum.org.pl/badanie-stanu-ogolnego-dziecka.html
    • przeciwcialo Re: Bóle pleców i brzucha, kłucie w sercu 14.12.10, 14:20
      Jak córka? Wiadomo juz coś?
      • zebra12 Re: Bóle pleców i brzucha, kłucie w sercu 14.12.10, 14:58
        Nic nie wiadomo. Miała robione powtóne usg jamy brzusznej i nerek. Wszystko jest ok. Mocz ok, morfologia też. Ale lekarka mówi, że takie bóle są niepokojące i planuje zrobić rezonans kręgosłupa oraz rtg. Niestety bóle nadal się pojawiają, raz mocniejsze raz słabsze. Nikt nie wie czemu. I coraz bardzije mnie to niepokoi sad
        • zebra12 Re: Bóle pleców i brzucha, kłucie w sercu 14.12.10, 14:59
          A i jeszcze skonsultowac się z neurologiem.
          • przeciwcialo Re: Bóle pleców i brzucha, kłucie w sercu 14.12.10, 16:22
            Jest szansa że kolejne badania cos wniosą. Oby.
    • zebra12 Chyba badań nie będzie 15.12.10, 12:13
      Prawdopodobnie jutro wypiszą córkę do domu. Bez diagnozy. Chyba, że dziś jeszcze coś znajdą. Nie wiem, czy w końcu będzie miała ten rezonans i rtg. Być może poślą nas do poradni i zacznie się chodzenie od lekarza do lekarza.
      • fogito Re: Chyba badań nie będzie 15.12.10, 12:39
        No to nieźle uncertain Teraz zajmie ci kilka miesięcy skompletowanie badań. Co za kraj sad
        • zebra12 Re: Chyba badań nie będzie 15.12.10, 14:46
          No właśnie. A ja pracuję i nie mogę rano chodzić do specjalistów. Popołudniu zaś zwykle można pocałować klamkę. Już nie wspomnę o terminach...
          • przeciwcialo Re: Chyba badań nie będzie 15.12.10, 17:44
            Zebra, w Prokocimu wiele poradnie ma przynajmniej jeden dzień kiedy pracuje do 16 czy 17. Zorientuj się.
      • pa_yo Re: Chyba badań nie będzie 15.12.10, 14:33
        a może kamienie lub piasek w nerkach?
        taki kamień jak sie źle usadowi to nie ma wała, na USG nie wyjdzie, ani na RTG, trzeba robic przepływy w nerkach z kontrastem.

A przy kamieniach/piasku to plecy daja czadu, w ogóle wszystko daje czadu.

Powodzenia!
        • zebra12 Re: Chyba badań nie będzie 15.12.10, 14:44
          Właśnie te bóle wyglądają na kamienie. Krwinki w moczu tez mogłyby to sugerować. Ale skoro nie ma na usg, to lekarze wykluczają kamienie.
    • zebra12 Wstępna diagnoza 30.12.10, 16:05
      Nie jest dobrze, za to zaskakująco: u córki zdiagnozowano padaczkę. Dziś dostałam wynik analizy zapisu i opisu eeg od neurologa. Prawdopodobnie dlatego zasłabła i miała zaburzenia widzenia i mowy. Skąd bóle brzucha i pleców - nie wiadomo. Być może wszystko wytłumaczy borelioza, na której wynik czekamy. Jest też brzuszna odmiana padaczki, która daje bóle opasujące. Wszystko się wyjaśni po dodatkowych badaniach.
      Jestem zaskoczona wynikami badań.
    • zebra12 Re: Bóle pleców i brzucha, kłucie w sercu 03.01.11, 19:23
      Dziś potwierdzono boreliozę. Nie wiem co dalej. Zmiany w mózgu najprawdopodobniej od tego. Bóle pleców też.
      • myszencja6 Re: Bóle pleców i brzucha, kłucie w sercu 03.01.11, 20:16
        nie jestem lekarzem ale przypomniało mi się , że koleżanka z pracy opowiadała, że miała boleriozę. Jedyne co pamiętam, to to, że brała baaaaardzo długo ( z rok?) jakieś silne leki.
        Czytałam Twój wątek z zapartym tchem i uff, najważniejsze, że jest diagnoza i wiadomo na co córka jest chora. I że to dziadostwo jest do wyleczenia.
      • przeciwcialo Re: Bóle pleców i brzucha, kłucie w sercu 04.01.11, 08:42
        Zajrzyj na forum borelioza, tam masz kopalnię wiedzy. Czeka was strasznie długie leczenie.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka