Dodaj do ulubionych

Badanie wzroku

11.01.11, 15:32
Muszę się wybrać na kontrolę z moim synkiem.
Jak technicznie wygląda badanie pod kątem wady wzroku u 3 latka?
Tylko komputerowo, czy też ma czytać na tablicy, czy jeszcze inaczej?
Jakoś nie widzę tego, bo synek należy do bardzo ruchliwych - szczególnie w nowym miejscu, gdzie tyle jest do obejżenia na około.
Obserwuj wątek
    • anettchen2306 Re: Badanie wzroku 11.01.11, 15:42
      Tez nas to czeka za dwa tygodnie, nasza corka tez ma 3 lata. Miala wzrok "badany" przez pediatre, na bilansie 3-latkow. Niestety w pewnym momencie odmowila wspolpracy i oswiadczyla, ze "glupoty" widzi (reakcja na pokazanie szarych tabliczek z trojwymiarowymi ukrytymi obrazkami, ktore miala zlokalizowac i nazwac). Badanie na tablicy z obrazkami (z zaslanianiem raz prawego, raz lewego oka) wypadlo bardzo dobrze: mloda rozpznawala wszystkie kontury. Tylko z tym trojwymiarem byl jakis niewypal ... Coz, okaze sie za 2 tygodnie. Wlasnie dzisiaj bylam umowic sie na termin, pani w recepcji poinformowala mnie, ze najpierw badanie przebiega w formie zabawy, pozniej tez komputerowo ...
      • ancymon123 Re: Badanie wzroku 11.01.11, 15:46
        Byłam po świetach w przychodni i dowiadywałam sie o bilanse i nie ma żadnego bilansu 3-latka, jest tylko 4-latka (?). O co kamon, bo już sie gubie?
        • anettchen2306 Re: Badanie wzroku 11.01.11, 16:19
          ... a bo my mieszkamy nie w Polsce, tylko za zachodnia miedza ... My tutaj mamy bilans 3-latka, do zeszlego roku tez nic nie bylo pomiedzy 2 a 4-latkiem, teraz wprowadzili. I na tym bilansie po raz pierwszy wystepuje proba "zbadania" wzroku. I na tym wlasnie bilansie moja latorosl oswiadczyla, ze na tych szarych trojwymiarowych obrazkach widzi wlasnie ... glupoty sad Rezultat: skierowanie do okulisty, czy ona tylko tak sie zabawia, czy rzeczywiscie "glupoty" widzi=nie widzi w trojwymiarze ...
        • doska01 Re: Badanie wzroku 11.01.11, 21:29
          Ja co prawda mama dwulatki, ale mysle ze badanie moze zalezec od tego jak wspolpracuje dziecko i co trzeba zbadac.
          My poszlismy kontrolnie bo jedna okulistka powiedziala ze za wczesnie ze nic nie ma itd, polecono nam inna a tej udalo sie zbadac corke uzywajac czarno-bialych tablic (z ksztaltami, zwierzatkami), zbadala trojwymiarowe widzenie (zlapanie muchy za skrzydelka) oraz zbadala mala sama przy pomocy latarki i ogladania oka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka