mary.tate
26.03.11, 16:02
Drogie Mamy,
przejrzałam już historię forum, próbowałam znaleźć również informacje w internecie, ale, niestety mało tego.
Walczę z wypadającą śluzówką mojego 2 letniego synka od 3 miesięcy. Pierwszy raz wypadła po szczepieniu Prevenarem i temperaturze prawie 40 stopni. Czasami jelitko potrafi wypaść 3-4 razy dziennie, zdarzają się jednak dni, że nie wypada wcale. Leczymy synka u chirurga dziecięcego. Pan doktor wychodzi z założenia, że przyczyną były zaparcia, ja jestem innego zdania. Jednak idąc za wskazówkami oczyściliśmy jelito wlewkami, stosujemy dietę wysokoresztkową, bogatą w błonnik, podajemy dużo płynów. Stolec ma prawidłowa konzystencję, mały wypróżnia się z reguły 1-2 razy dziennie jednak poprawy nie widać...
Moje pytanie jest następujące: jak Wy sobie radziłyście z tego typu problemem? Czy wypadające jelito jest przeciwskazaniem do oddania dziecka do przedszkola? Większość źródeł, do których się dokopałam, podaję, że z wypadania śluzówki jelita po prostu się wyrasta. Ile u waszych dzieci trwało to "wyrastanie" czy może w jakim wieku były, gdy jelito przestało wypadać?
Z góry dziękuję za wszystkie wpisy.