Dodaj do ulubionych

wypadająca śluzówka odbytu

26.03.11, 16:02
Drogie Mamy,
przejrzałam już historię forum, próbowałam znaleźć również informacje w internecie, ale, niestety mało tego.
Walczę z wypadającą śluzówką mojego 2 letniego synka od 3 miesięcy. Pierwszy raz wypadła po szczepieniu Prevenarem i temperaturze prawie 40 stopni. Czasami jelitko potrafi wypaść 3-4 razy dziennie, zdarzają się jednak dni, że nie wypada wcale. Leczymy synka u chirurga dziecięcego. Pan doktor wychodzi z założenia, że przyczyną były zaparcia, ja jestem innego zdania. Jednak idąc za wskazówkami oczyściliśmy jelito wlewkami, stosujemy dietę wysokoresztkową, bogatą w błonnik, podajemy dużo płynów. Stolec ma prawidłowa konzystencję, mały wypróżnia się z reguły 1-2 razy dziennie jednak poprawy nie widać...
Moje pytanie jest następujące: jak Wy sobie radziłyście z tego typu problemem? Czy wypadające jelito jest przeciwskazaniem do oddania dziecka do przedszkola? Większość źródeł, do których się dokopałam, podaję, że z wypadania śluzówki jelita po prostu się wyrasta. Ile u waszych dzieci trwało to "wyrastanie" czy może w jakim wieku były, gdy jelito przestało wypadać?
Z góry dziękuję za wszystkie wpisy.
Obserwuj wątek
    • stamokla Re: wypadająca śluzówka odbytu 13.10.11, 11:57
      witam moja corka ma podobny problem.od września 2011 zaczęła chodzic do przedszkola. w.ś.o nie było przeciwskazaniem.u corki stosujemy dietę o ktorej wspomniałaś.w przedszkolu wymaga tylko opieki przy robieniu kupki ponieważ wazna jest odpowiednia pozycja ciała.jedzenie przynoszę jej z domu, zeby było lekkostrawne. jesteśmy pod opieką gastroenterologa dziecięcego i chirurga.wykluczono juz u córki mukowiscydozę i robaki. teraz czekamy na kolonoskopię, zeby wykluczyc inne przyczyny.często jednak ta przypadłośc ustępuje sama.u nas podejrzewam że ma to zwiazek ze słabymi mięsniami(corka potrafi robić szpagat i jest bardzo elastyczna).mimo to ja wolę wykluczyć inne możliwości.pozdrawiam
      • mary.tate Re: wypadająca śluzówka odbytu 23.10.11, 20:08
        Dziękuję za odpowiedź. Synek jest już przedszkolakiem. Niestety, w sierpniu zapadła decyzja o operacyjnym leczeniu wypadającej śluzówki. Niestety - bo po 2 miesiącach problem powrócił.
        • stamokla Re: wypadająca śluzówka odbytu 24.10.11, 20:44
          witam. trzymam kciuki za was. my zabieg tez mamy przed soba ponieważ stan córki nie poprawia sie a nawet jest coraz gorzej. stosowanie diety w naszym przypadku nie skutkuje. jeżeli chciałabys porozmawiać to podaje mój nr gg 11337191. jowita
          • arim28 Re: wypadająca śluzówka odbytu 24.10.11, 22:46
            Jezeli wg Was napisze glupoty to mnie zignorujcie.
            Ale przyszlo mi do glowy, ze moze cwiczenia miesni odbytu pomoglyby? Moje dziecko pozbylo sie bardzo nieprawidlowych nawykow postawy ciala cwiczac balett. Ja wiem, ze to nie to samo ale moze warto poszukac, popytac ?
            • mary.tate Re: wypadająca śluzówka odbytu 25.10.11, 10:45
              arim28 głupoty to żadne, my naprawdę chwytamy się każdej wskazówki, szukamy, rozmawiamy i pytamy, pytamy, pytamy... o ćwiczeniach też rozmawialiśmy z lekarzem. Pomimo tego, że mały jest naprawdę ruchliwym dzieckiem, ciężko mówić w jego przypadku o jakichkolwiek ćwczeniach, jest chyba zbyt mały, nie bardzo rozumiący, że trzeba uncertain
          • mary.tate Re: wypadająca śluzówka odbytu 25.10.11, 16:24
            stamokla, u nas też już szło ku dobremu,w maju jelito wypadło 3, może 4 razy w ciągu miesiąca. Już byłam pełna dobrych myśli, przyszedł czerwiec i zaczęła się jazda... Wypadało już za każdym razem. Dieta też nie pomagała w żaden sposób. Podjęliśmy decyzję o operacji...
            • stamokla Re: wypadająca śluzówka odbytu 25.10.11, 18:55
              córka jest w podobnym wieku jak twoj synek i rownie ruchliwa.trudno zatrzymac ja w jednym miejscu.udalo mi sie jednak naklonic ją do ćwiczeń.włączamy bajki, kładę córcię na brzuchu i napina mięśnie pośladkow.jednak ćwiczenia te bardziej pomagaja na moje poczucie że cos robimy niż na poprawę jej stanu. u córki śluzowka wypada przy każdej kupie, codziennie.i jest coraz gorzej. u niej wypada ok 2 cm za każdym razem.a zastanawialam się czy twój synek równie dużo je jak moja corka?i czy ma rownie słabe mięśnie?moja mała potrafi robić szpagat bez problemu.moze to ma jakis związek.jezeli możesz to napisz mi co sugerowali tobie lekarze?
              pozdrawiam cieplutko
              • mary.tate Re: wypadająca śluzówka odbytu 11.11.11, 13:42
                Po pierwsze, stamokla, bardzo przepraszam za brak odzewu; jesteśmy w trakcie przeprowadzki, nie mamy jeszcze dostępu do netu w nowym miejscu. Po drugie, odpowiadając na twoje pytania, to mój synek je różnie. czasami pięknie potrafi zmieść z talerza, innym razem nie ma szans żeby coś w niego wcisnąć. jednak ja nie robię z tego tragedii, wychodzę z założenia, że dziecko się nie zagłodzi, co do mięsni to ciężko mi powiedzieć, nie sądzę jednak, że są słabe (nie bardzo wiem jak to rozpoznać). Mimo wszystko lekarze mówią, że to właśnie słabe mięsnie są odpowiedzialne za wypadanie śluzówki. Po operacji lekarz stwierdził wadę (jelito jest zbyt długie, mały z czasem powinien "dorosnąć" do niego), jednak usg jamy brzusznej w jak najlepszym porządku. pozdrawiam, przepraszam za chaotyczną wypowiedź. Napisz koniecznie jak malutka.
                • stamokla Re: wypadająca śluzówka odbytu 14.11.11, 19:20
                  cieszę się, że odpisałas bo jesteś jedyna osobą z podobnym problemem z którą moge wymienic doświadczenia. dolegliwośc córki jest teraz całym moim światem ponieważ poprawy nie ma i łączą się z tym różne utrudnienia.ostatnio na własna ręke odstawilam leki zalecone przez chirurga bo córka bardzo źle na nie reagowała. moze twój synek równiez otrzymywał duphalac? teraz czekamy na kolejna wizytę u gastroenterologa.zastanawia mnie dlaczego lekarz zalecil wam zabieg.nasz lekarz kaze nam jednak czekać.czasami nie wiem co lepsze.jak czuje sie synek po zabiegu, jak to zniósł? jak wraca do zdrowia? ma teraz jakies problemy czy wszystko jest juz ok? zabieg zakończył juz problem?a mogłabys napisać gdzie sie leczycie? bo my jestesmy z zielonej gory i tu na miejscu nie mamy dostepu do gastroenterologa i musimy czekać na wizyty prywatne raz na 3 miesiace kiedy lekarze przyjadą z poznania.a w miedzyczasie corce sie pogarsza.nie wiem jak długo ten stan moze tak trwać?a na jakiej podstawie lekarze w waszym przypadku zadecydowali o zabiegu?
                  pozdrawiam
                  • mary.tate Re: wypadająca śluzówka odbytu 25.11.11, 20:05
                    stamokla leczenie synka rozpoczęliśmy od lewatyw,ścisłej diety, duphalacu właśnie i różnych, różnistych maści. Nie skutkowało bo jelito wypadało wciąż. Lekarz zadecydował o operacji bo pomimo w/w zaleceń poprawy nie było widać. Czyli około 7,5 miesiąca po pierwszym wypadnięciu jelita operowano małego. Myslę, że synek nie miał świadomości operacji, jego "tylko" przerażały wenflony, okropnie przeżył ich zakładanie i do dnia dzisiejszego je wspomina. Napisz proszę co masz na myśli pisząc , że córeczce się pogarsza?
                    p.s. My wciąż nie mamy stałego dostępu do netu uncertain
                    • stamokla Re: wypadająca śluzówka odbytu 26.11.11, 15:22
                      cieszę sie że u was już lepiej.za to u córki poprawy nie ma.cala sytuacja trwa u nas od lipca tego roku czyli juz 4 miesiace.na początku wypadał tylko fragment śluzówki, natomiast teraz wypada juz cala otoczka, cała śluzówka.jest to ok 5 mm.boję się że niedługo dojdzie do wypadania jelita skoro tak szybko u niej postepuje wypadanie sluzówki.dzisiaj dostałyśmy nowy preparat na rozlużnienie kupki i nic wiecej. nadal mamy czekać, a mnie to czekanie męczy.nam chirurg odradzil operacje poniewaz powikłania mogłyby być większe w jej przypadku niz kozysci z zabiegu. u nas problem polega na slabych mięsniach córki a tego operacyjnie nie da się naprawić.ćwiczenia i czas to nam zostaje.a mi szkoda jest corki która musi być cały czas na diecie.a jak radzi sobie twój maluch w przedszkolu?
                      • papillon_1 Re: wypadająca śluzówka odbytu 29.11.11, 20:41
                        Witam Drogie Mamy,
                        Niestety dołączam do Waszego grona, a niestety, bo jak kazda z Was najbardziej w świecie pragnęłabym mieć zdrowe dziecko, które może wszystko jeść i robi codzinnie kupki i nie ma juz powikłań pozaparciowych. Nasz ponad 3 letni synek ma od roku problem z zaparciami i po 8 mies. po raz pierwszy wypadła mu śluzówka; w gabinecie lekarskim nie była juz widoczna, bo sama sie wciągnęła i jak do tej pory sama wraca na swe miejsce; lekarz poradził, ze mamy podejść do tematu spokojnie, starać sie by nie było zaparc itd. Po przejściu na ścisłą dietę orkiszową, przeciwgrzybicza, rozdzielną, bezmleczna i bez cukru kupki były codziennie , czasem co 2-gi dzień i to bez wspomagaczy typu lactulosum...jednak kiedy tylko syna dopadła infekcja kupy zatrzymały sie; potem poszedł do przedszkola, zaczęło sie chorowanie, musielismy podać antybiotyk na zapalenie krtani ( po antybiotyku całkiem żle z wypróznianiem) i teraz juz nic nie pomga, ani diety, ani czopki homeopatyczne, infekcja goni infekcje i chyba zabiorę dziecko z przedszkola-po miesiacu znów krtań i znów antybiotyk z encortonem-czyli najgorsze świństwo; do chirurga jedziemy w przyszły tyg., zobaczymy co powie; bezskutecznie poszukuję proktologa dziecięcego, któy doradziłby co dalej ze śluzówką. Na badaniach jelit typu wlew itd. jeszcze nie byliśmy, boję sie ze zapadną synowi w pamięc i zacznie mieć problem psychiczny z tym-juz teraz widzę,ze kiedy zgubil nawyk codziennego wyprózniania się, zaczyna kombinować i wstrzymuje. Jestem podłamana tą cała trudną sytuacją. Napiszcie na czym polega operacja sluzówki. Pozdawiam.
                        • stamokla Re: wypadająca śluzówka odbytu 05.12.11, 19:49
                          witam cie i bardzo dobrze cie rozumiem.moje dziecko jest całym moim swiatem i ciężko mi patrzeć jak sie męczy.córka rowniez w tym roku zaczęła chodzic do przedszkola i zamiast radości stanowi to dodatkowy stres.cięzko mi pilnowac diety kiedy córka nie jest pod moim okiem. dzieci czesto przynosza cókierki i słodycze a córka nie rozumie dlaczego ona nie powinna ich jeśc.z twojej wypowiedzi papilon_1 dowiedzialam sie że również powinnam wykluczyć corce z diety mleko.nam nikt o tym nie mowil.tylko dieta bogatoresztkowa i bezcukrowa.chrurg odradzil operacje ze wzgledu na powikłania i mala skutecznośc zabiegu.liczy sie tez przyczyna wypadania sluzowki. u córki sa to słabe mięsnie odbytu, wiec wycinanie nadmiaru sluzówni nie ma sensu ponieważ mięśnie i tak nie podtrzynają odbytu.a jak to jest u was papilan_1?u nas to trwa juz kilka miesięcy i jest coraz gorzej.pisalas o proktologu.powinnysmy sie udac do takiego lekarza?
                          • mary.tate Re: wypadająca śluzówka odbytu 02.01.12, 09:25
                            Dziewczyny, wiem jak się martwicie, ale chyba trzeba podejść do tej przypadłości na spokojnie żeby nie stresować maluszków jeszcze bardziej. Nic innego nie pozostaje jak czekać na zbawienne działanie czasu, na wzmocnienie mięśni, na wzrost dzieci. Synek miał operację na początku sierpnia, od tego czasu jelito wypadło mu 3 razy. Wcześniej wypadało po kilka razy dziennie, nawet przy siusianiu, kiedy napinał mięśnie brzuszka. Walczymy z tą przypadłością już ponad rok. Mam nadzieję, że idzie ku dobremu. Co nie znaczy, że namawiam Was na podjęcie decyzji o operacji, w naszym przypadku to była ostateczność. Poszukałam w necie, jest sporo informacji na temat wypadającej śluzówki odbytu (niestety w j. angielskim). Każdy z autorów sugeruje jednak przede wszystkim dietę i cierpliwość, przypadłość średnio trwa od kilku miesięcy do kilku lat nawet( generalnie do 5-7 roku życia) operacja niekoniecznie da oczekiwany efekt. A o diecie bezmlecznej w przypadku tej choroby nie słyszałam, raczej mleko zalecano nam ze względu na efekt przeczyszczający. Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka