Dodaj do ulubionych

bóle brzucha

05.05.11, 10:52
moją córkę(l. 5,5) średnio od roku pobolewa brzuch w okolicy pępka. Miała robione już badania
Kał na pasożyty(przez 3 dni):
wynik: pasożytów, jaj pasożytów i cyst pierwotniaków nie stwierdzono
badania moczu w normie
usg brzucha:
http://img685.imageshack.us/img685/4153/obraz861.jpg
wczoraj brzuch ją bolał tak mocno że szła zgięta z przedszkola. Jak wróciła do domu zrobiła kupkę(wyglądała normalnie) brzuch ją bolał wtedy trochę mniej, później jeszcze jedna ale rzadsza trochę. Tak po ok 2 godz brzuch przestał ją boleć. zdarza sie że boli ją jak ma iść spać, czy jedziemy autem. Nie ma sprecyzowanego czasu, czy jest to po czy przed posiłkiem
O jakie badania jeszcze poprosić?
Jula ogólnie jest drobniutka
jak coś jej smakuje to zje (lubi makaron, pierogi z twarogiem leniwe, naleśniki, kotletysmile, mięsko w białym sosie gotowane, a jak juz wymyśle coś innego to potrafi siedzieć pół godziny albo i dłużej,

dziś wieczorem po raz kolejny chciałam wypytać , wytłumaczyła mi że boli ją przy pępku i tak w środku jakby wewnątrz pępka
czasem ból określa w skalo od 1-10 na 4 czasem 5 i 6
miała zrobiony posiew moczu - wyszło ok
ostatnio prywatnie zrobiliśmy badanie testem enzymatycznym na lamblie w kale:
0,011 ratio
<0,08 wynik negatywny
0,08 - 0,09 wynik wątpliwy
>0,09 wynik pozytywny
z naszego wynika że jest ok

jedna z lekarek nawet sugerowała że może to być na tle psychicznym ze względu na urodzenie sie syna (skończył właśnie rok), ale czy to możliwe że aż tak by bolało - bo ja w to nie wierzę
inna że boli bo rośnie, ale jeśli by tak było to dlaczego po oddaniu kału czasem przestaje boleć?
Coś musi się dziać w tym brzuchu
jakie badania jeszcze zrobić?
Obserwuj wątek
    • gra2010 Re: bóle brzucha 05.05.11, 11:05
      U mojego syna, pomimo że w badaniach nic nie wychodziło, to okazało się że ten ból w okolicy pepka to od lambi.

Wyslij próbkę do badania ale do laboratium wetyrynaryjnego bo w zwykłym to panią laborantką w kupie nie hcce się grzebać smile
      profilaktycznie możesz dać jakieś ziółka odrobaczające, na pewno nie zaszkodzą.
      • ada.ula.mela.03 Re: bóle brzucha 05.05.11, 13:44
        Jakbym czytała o swojej Juli sprzed roku.Uwielbiała jeść pierogi bułeczki makarony a każdą nowość opłakiwała.Ból brzucha w okolicach pępka czasem w lewym boku potem doszły bóle głowy jak zrobiła kopę to ból ustępował albo się tylko zmniejszał dodam że jak tylko zjadła więcej to zaraz biegła robić kupe nie były to biegunki wręcz przeciwnie obfite cuchnące ''gluty''.Zawsze była drobna szczupła nóżki jak patyczki ale brzuszek spory.Mieściła się w centylach ale nie raz słyszałam że chyba jej jeść nie daję.Słabo przybierała na wadze a przez rok stała w miejscu.Wyniki na helikobakter pyroli ujemne,mocz ok.,krew ogólne badanie w normie,pasożytów nie znaleziono(znam ten temat bo młodsza od ok.2lat boryka się z glistą)badany kał wielokrotnie z badania krwi wyszły lamblie wszystkie badania prywatnie.Przeleczona na lamblie czym tylko się da nawet sprowadzaliśmy flagyl z grecji a poprawa znikoma.Szukaliśmy dalej aż trafiliśmy na oddział gastrologii i alergologii wiele badań krwi moczu testy na alergie pokarmową wziewną, mukowiscydoza,i jeszcze wiele innych i nic wszystko ok.Miała też gastroskopię zrobili biopsię.Wynik po 2tyg.-celiakia.Od pół roku jest na diecie bezglutenowej i odżyła urosła 4cm przytyła 3kg nie boli brzuch nie boli głowa zupełnie inne dziecko.Nie chcę diagnozować twojej córki bo nie jestem lekarzem tak było u nas co nie znaczy że twoja córka jest chora.Jednak lekarze często twierdzą że to chwilowe że dziecko rośnie że emocje stres itd.ale ja wiem z doświadczenia że nie można dać się zbyć bo to nasze dzieci na tym najbardziej cierpią.
        A co do ziółek odrobaczających o których pisała moja poprzedniczka to ja tez bym poleciła bo to na pewno nie zaszkodzi a ok.80%społeczeństw ma w sobie pasożyty-niestety.
        • coma0 Re: bóle brzucha 11.05.11, 10:24
          Mój syn l.6 też się z tym zmaga już od 3 lat. Po wprowadzeniu diety jest o niebo lepiej. Póki co jednak nie rozpoznano co go uczula, a ige ma na poziomie 950....Wszysto to osiągam metoda prób i bledów w podawaniu pokarmów. Panel pediatryczy (alergiczny) niczego nie pokazał, celiakia wykluczona podczas pobytu w szpitalu. Drastycznej poprawy brak...
          • lenka291 Re: bóle brzucha 18.05.11, 19:18
            Mojego syna ciągle bolal brzuch. po roku zmagań dostaliśmy sie do gastrologa. zrobili mu endoskopie i kolonoskopie i wyszlo skad te bóle - wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
    • alpepe Re: bóle brzucha 18.05.11, 21:29
      na małym dziecku jest podobny wątek. Wpisałam się tam. Moją córkę, jak tylko zaczynał tak brzuch boleć, posyłałam do ubikacji. Zawsze robiła kupkę i przechodziło. Dla mnie to normalny objaw. Pewnie gazy rozpychały okolice pępka, gdzie powłoka mięśniowa nie jest tak gruba.
    • madziulaw Re: bóle brzucha 18.05.11, 21:47
      nalezy zapisac się do gastroenterologa dziecięcego, kt z pewnością zacznie od nietolerancji glutenu, a następnie zbada nietolerancję latozy i fruktozy + zrobi test oddechowy na helicobacter pylori, bo z krwi są nic nie warte. U nas wyszła nietolerancja fruktozy.
      Od siebie dodam, ze przyczyną moze być również niedoczynność tarczycy, kt powoduje szereg problemów w tym pokarmowych.
      Co do pasożytów - jedyną skuteczna metodą jest dla mnie biorezonans. U nas w testach z kału ze 20 razy albo 30 robionych - nigdy nie wyszły owsiki, a w biorezonansie tak. W trakcie leczenia pyranthelum robale wychodziły padnięte w kale, wiec biorezonans świetnie się u nas sprawdził.
      zdrówka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka