Dodaj do ulubionych

Czy grat się popsuł?

27.08.06, 10:42
Renault Clio 1,2 rocznik 2000 stoi w garażu.Dwa tygodnie nie jeżdziłam.
Dzisiaj uruchamiam i nie chce ruszyć. Wszystko jak zawsze ,kontrolki w
porządku
,silnik ładnie pracuje a tak jakby chamulec był zaciągnięty (a nie jest)lub
koła zablokowane.Gdy wciskam gaz to jakby samochód sie lekko podnosił i
wyczuwam silny opór i nie rusza.Podobnie zachowywał się gdy długo nie
jezdziłam ale po ok. 3 minutach od uruchomienia blokada ustępowała a teraz
nie chce.
Opisałam jak umiałam.Poradzcie co mam robić.
Pzdr.
Obserwuj wątek
    • ramonka27 Re: Czy grat się popsuł? 27.08.06, 11:34
      Jak na moje to zapiekł ci się mechanizm od ręcznego w tylnych bębnach. Hamulec
      ręczny w samochodach a w sumie jego mechanizm jest często nieoslonięty, przez
      co narażony na działanie wody, piasku i innych czynników, które powodują jego
      korozję i zacinanie się.
      Metod na odblokowanie jest wiele:
      1. Możesz położyć się pod samochód i spróbować odciągnąć dzwigienki w tylnych
      bebnach, po uprzednim spryskaniu ich np. WD-40 - najczęściej skutkuje.
      2. Możesz spróbować użyć młotka i popukać w bęben od jego strony obwodowej w
      miejscu samoregulacji luzu czyli najczęsciej po bokach - może odbije lecz żadko
      skuteczne.
      3. Możesz poprosić kogoś żeby pomógł ci ściąbnąć bęben i wtedy trzeba dokładnie
      wyczyścić mechanizm z rdzy i nasmarować. - ten sposób daje 100% skuteczność no
      ale trzeba się namęczyć.

Nie radziłbym jechać na hamulcu ręcznym, bo to grozi przegrzaniem okładzin i co
      gorsza spaleniem bębna. Acha jeszcze jedno - twoja sytuacja zdarza się wtedy,
      gdy mało używasz hamulca ręcznego i wtedy jak go raz zaciągniesz to zdarza się
      właśnie tak. Jak bedziesz go uzywać częściej to sytuacja przestanie się
      powtarzać.
      • agness252 Re: Czy grat się popsuł? 27.08.06, 12:06
        Dzięki za odzew ale hamulec ręczny jest zwolniony (nie zaciągnięty).Kontrolka
        hamulca też gaśnie po uruchomieniu silnika.
        • ramonka27 Re: Czy grat się popsuł? 27.08.06, 12:21
          Zwolnioną to masz dzignię a nie hamulec!!!!! Jakby był zwolniony to by ci się
          auto nie podnosiło do góry. A konstrola zgaśnie bo jest zainstalowana na
          dzwigni a nie na hamulcu. Zrób tak jak ci powiedziałem i bedzie OK.
          • agness252 Re: Czy grat się popsuł? 27.08.06, 12:28
            Dzięki! to co piszesz ma swoją logikę.Jutro poszukam mechanika.Pzdr.
            • ramonka27 Re: Czy grat się popsuł? 27.08.06, 12:44
              NMZC (nie ma za co)
              • agness252 Re: Czy grat się popsuł? 27.08.06, 12:54
                Jest za co.Trochę się uspokoiłam ,że to nic gorszego.
                Przynajmniej mechanik nie będzie próbował wcisnąć kitu "zielonej w temacie "
                babie ,że to coś więcej.
                Ciekawe ile może sobie zwinszować za usunięcie tej usterki.Pzdr.
                • greg2111 No a mi się kółko nie kręci. 27.08.06, 22:30
                  Teraz wiem, że ja mam to samo. Tylne koło jest unieruchomione. Nie chce drgnąć
                  ani o centymetr, jakby zamurowane.
                  Rzadko jeżdżę tym samochodem, ostatnio dwa tygodnie temu, a teraz wsiadam,
                  spuszczam hamulec i jedno tylne koło ani rusz. Koło sunie po asfalcie i tylko
                  zniekształca się opona a efekt tego jest taki jakby bok samochodu unosił się do
                  góry.
                  Ale widzę, że to nie tylko u mnie takie dziwy, choć sam spotkałem sę z czymś
                  takim pierwszy raz w życiu. Sprobuję tych metod z WD40, i waleniem młotkiem w
                  bęben. Byle tylko ruszyć z miejsca i dojechać do jakiegoś warsztatu.

Wielkie dzięki za rozwiąanie i mojego problemu - ramonka 27

Tylko gdzie są te "dzwigienki w tylnych
                  bebnach"?
                  • ramonka27 Re: No a mi się kółko nie kręci. 27.08.06, 22:50
                    Dzwigienki są z tyłu od wewnętrznych stron bębnów. Najlepiej jak nie wiesz co
                    to jest to poprosić driga osobę, która bedzie zaciagała linkę ręcznego, a ty w
                    tzw. międzyczasie zobaczysz gdzie owa linka jest przymocowana do dzwigienki
                    ręcznego. Potem psiknij WD i odczekaj chwilę po czym spróbuj odciągnąć
                    dźwignie - a jeżeli nie uda się ręcznie to użyj młotka. Tylko z wyczuciem żeby
                    nie wygiąć.
                    POZDRAWIAM
      • pchelka_81 Re: Czy grat się popsuł? 28.08.06, 13:17
        Jeśli już raz sie zablokowało, to po każdym użyciu ręcznego będzie blokować sie
        koło (z własnego doświadczenia). Nie koniecznie może być to też bęben. Mój
        mechanik zachodził w głowę co się dzieje i do piero po 3 podejściu okazało się
        że to sprężyny.
        PS mój samochód blokował się nie tylko na parkingu po zaciągnięciu ręcznego,
        ale również w czasie jazdy !!! Samochód zatrzymywał mi się w czasie jazdy z
        ogromnym piskiem, bo akurat zablokował się ręczny. Ta historia powtarzała się
        mimo: wymiany bębna, oczyszczenia hamulców, wymiany klocków. Dopiero po
        wymianie (czy regeneracji - niepamiętam) sprężyn wszystko się uspokoiło.
        Dlatego dobrze ci radzę jedź z tym jak najszybciej do mechanika.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka