Dodaj do ulubionych

scyntygrafia

14.06.11, 08:34
Witam, ja z pytaniem do dziewczyn, które mają doświadczenie w kwestii badań dzieci z chorobami układu moczowego. Moją córeczkę (9 miesięcy) czeka wkrótce scyntygrafia nerek (jest kilka miesięcy po cystografii, która wykazała refluks II stopnia), aby sprawdzić stan nerek. Poczytałam w necie sporo na temat tego badania, nie jest jakoś szczególnie przerażające, ale dziwi mnie upór lekarza, że dziecko musi mieć znieczulenie ogólne. Nigdzie przy opisie badania nie spotkałam się z potrzebą takiego znieczulenia. Czy to faktycznie jest standard? Na pewno nie wystarczyłby jakiś środek uspokajający lub usypiający? Szpital, w którym ma być badanie to szpital dziecięcy na Langiewicza w Kielcach, może jakaś emama była tam na scyntygrafii?
Obserwuj wątek
    • kub-ma Re: scyntygrafia 14.06.11, 08:43
      Moja dziecko miało badanie w wieku 16 miesięcy i nie miało znieczulenia ogólnego. Był tylko trzymany i zagadywany. Robiliśmy prywatnie, bo zależało nam na czasie.
    • madziulec Re: scyntygrafia 14.06.11, 09:31
      Od 7 lat pasjami zajmuje sie prowadzeniem forum dla takich rodzicow jak Ty i ja i nie spotkalam sie z pomyslem, by dziecko usypiac do scyntygrafii.
      Nawet jak jest bardzo male.

Mozesz zreszta poszukac na forum:
      forum.gazeta.pl/forum/f,22158,Reflux_moczowy_ZUM_wady.html
      jest sporo opisów mam, gdy robily swoim dzieciom badania.
    • rulsanka Re: scyntygrafia 14.06.11, 13:26
      Moj syn nie dostal nic, choc prosilam o jakis uspokajacz. Syn mial ogromna traume po tym badaniu. Ale on jest specyficzny, panicznie bal sie unieruchomienia i caly czas wrzeszczal. Tak poza tym badanie nie jest bolesne, jedyny dramat to wklucie wenflonu.
      • madziulec Re: scyntygrafia 14.06.11, 22:44
        Jaka traume???
        Przepraszam, ze pytam, ale mam wrazenie, ze kurcze to kwestia naprawde odpowiedniego podejscia do dziecka.
        • rulsanka Czyjego podejścia? 15.06.11, 13:59
          Nie mojego na pewno. Mój syn miał wdrukowaną traume przy pierwszym pobycie w szpitalu (jako noworodek). W wieku miesiąca mial scyntygrafie i darł się jak opętany w czasie badania, nie pomagała pierś ani nic innego. Poza sytyuacjami medycznymi tym było to spokojne, w ogóle nie płaczące dziecko, dlatego uważam że to trauma a nie cecha charakteru. Na szczepieniach histeria od wieku 6tyg. Nie dał sobie zrobić rentgenu głowy, tak się wił - miał wtedy 16 msc. Wiedziałam, że na kolejnej scyntygrafii, w wieku 18 msc zareaguje tak samo, dlatego prosiłam o coś na uspokojenie dla niego. Niestety nie dostaliśmy i sytuacja się powtórzyła. Wrzeszczał przez 20 aż zasnął sad - na sam koniec badania.
          Lekarze są różni. Bywały osoby, u których syn dał sobie zrobić usg a u innych nie. Więc może scyntygrafia przeprowadzona bez pośpiechu, przez sympatyczną osobę byłaby bezproblemowa. Jednak skoro konieczny jest pośpiech (bo kolejka), to może w naszym przypadku lekarze powinni posłuchać matki i się zdecydować na głupiego jasia, bo nie było to moje widzimisię.
    • slonko1335 Re: scyntygrafia 14.06.11, 15:00
      moja miała jako półtoraroczniaka-bez znieczulenia.
    • klubgogo Re: scyntygrafia 14.06.11, 18:49
      Bzdura totalna, zmień lekarza i nigdy nie wyrażaj zgody na znieczulenie ogólne.
      Moja miała scyntygrafie w wieku 10 miesięcy, płakała cały czas i było ciężko, ale jest to do wykonania.
    • agni-76 Re: scyntygrafia 14.06.11, 18:59
      Byłam na Langiewicza jednak z zupełnie innym przypadkiem - nie na scyntygrafii.
      Czy lekarz, który zleca to badanie będzie je przeprowadzał? Jeśli nie to przypuszczam, że nie dostanie tam znieczulenia ogólnego skoro nie ma potrzeby, a przede wszystkim Ty musisz wcześniej wyrazić zgodę na takowe znieczulenie więc nie podpisuj zgody
    • kasinek07 Re: scyntygrafia 15.06.11, 09:22
      Dziękuję Wam bardzo. Porozmawiam jeszcze z lekarzem prowadzącym, z tego co wiem, nie on będzie robił badanie, może ten inny lekarz będzie bardziej otwarty na sugestie rodziców. Jeszcze raz bardzo dziękuję, utwierdziłyście mnie w przekonaniu, że owo znieczulenie nie jest konieczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka