ania.marzec 16.05.04, 21:41 Szukam informacji na temat zarosnietego ujscia pochwy, moja coreczka ma takie podejrzenia, wiek 11 miesiecy, co znaczy taka diagnoza i co sie z tym robi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzek2 Re: zarosnieta pochwa 16.05.04, 22:15 Moje obie córeczki to miały, tylko że podejrzewam, że w Twoim przypadku (tak jak u moich panienek) chodzi nie o zrośnięcie pochwy, ale o sklejenie warg sromowych. Moje panny miały to obie, pierwsza zdiagnozowana w podobnym wieku, co Twoja córeczka, druga wcześniej, bo wiedzieliśmy, co obserwować. Obie miały to rozklejone w Instytucie Pediatri w Prokocimiu, trwało to dosłownie sekundę, bo pani doktor po prostu popsikała ja tam czymś znieczulającym i jakimś narzędziem (tępym oczywiście ) rozkleiła i po krzyku. Trzeba było potem smarować jakąś maścią i uważać, żeby się znowu nie skleiło, bo to podobno lubi "wracać" ale nam się udało i nie wróciło. Podobno ma to podłoże hormonalne, pani doktor powiedziała mi żartobliwie, że mam za dużo "kobiecych" hormonów i stąd ta rzadka przypadłość. Na początku trafiłam do nieuświadomionego chirurga dziecięcego, który sugerował zabieg z ogólnej narkozie i mnie nieźle wystraszył ("wie pani, nie wiadomo, jak głęboko to się zrosło"), przy drugiej córeczce pani pediatra w przychodni nie chciała dać mi skierowania na "rozklejenie" warg sromowych bo ona podejrzewała zrośnięcie i kazała iść na konsultację pomimo moich opowiadań co było ze starszą. Na szczęście skończyło się na prostym zabiegu, czego i Tobie życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
ania.marzec Re: zarosnieta pochwa 16.05.04, 22:41 Dzieki za odpowiedz.My wlasnie mamy skierowanie do chirurga dzieciecego, troche obawiam sie tej wizyty. Badaly mala dwie panie doktor i zadna nawet nie zasugerowala sklejenia warg sromowych. Mam jeszcze pytanie: w jakim wieku Twoje dziewczynki mialy robione to rozklejanie? Podaj, jak mozesz namiary na Twoja pania doktor i wspomniany instytut. Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
marzek2 Re: zarosnieta pochwa 17.05.04, 10:16 Posłuchaj, jeśli masz możliwość przyjazdu do Krakowa do Szpitala Uniwersyteckiego w Prokocimiu (dzielnica Krakowa), to naprawdę to Ci doradzam. Obawiam się, że jest możliwe, że panie doktor, które badały Twoją córeczkę nie mają pojęcia o tej przypadłości i podejrzewają właśnie zrośnięcie a nie sklejenie. Skoro masz skierowanie do chirurga dziecięcego, to możesz spokojnie jechać do Prokocimia do pani doktor, która rozklejała moje dziewczynki (starsza miała ok. 15 miesięcy, młodsza zaledwie 5). Teraz namiary: pani doktor nazywa się Grochowska, jest chirurgiem dziecięcym, pracuje normalnie w Prokocimiu, więc do niej powinnaś się zarejestrować jak najszybciej na konsultację i potem ewentualny zabieg. Telefon do Prokocimia: (0-12)658-20-11 to centrala, musisz powiedzieć o co chodzi i tam Cię już połączą. Gdyby był jakiś okropnie długi termin, zapytaj się, czy pani Grochowska przyjmuje w ramach Fundacji u nich, to możliwość odpłatnej wizyty i tam nie ma takich długich terminów. Życzę powodzenia, mam nadzieję, że to jednak sklejenie tylko i że da się uniknąć niepotrzebnego zabiegu w narkozie (bo mnie taki właśnie sugerował nieuświadomiony chirurg na początku). Odpowiedz Link Zgłoś
monikalb Re: zarosnieta pochwa 17.05.04, 12:02 Witam, pisałysmy juz o tym dużo w tym wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=6124602&a=6124602 pozdrawiam, Monika i Joanna (04.07.2002) Odpowiedz Link Zgłoś
agadd02 Re: zarosnieta pochwa 17.05.04, 17:26 ja również polecam dr Grochowską , to świetny fachowiec, nam też pomogła i mogę ją polecić z czystym sercem, mi też inni lekarze wciskali głupoty jaki to mój syn ma ciężki przypadek, a gdy trafiliśmy do Pani doktor to po 4 dniach byliśmy po operacji i jesteśmy zdrowi . Na temat zarośnięcia pochwy czy sklejonych warg sromowych nic nie moge powiedzieć, ale wierzę że Pani doktor Wam pomoże. Powodzenia i zdrówka życzę. pozdrawiam Daga i Sebastian (09.05.2003) gg 5596572 Odpowiedz Link Zgłoś
marzek2 Re: zarosnieta pochwa 17.05.04, 17:49 Aha! Jeszcze przypomniało mi się (dla zainteresowanych), że ta właśnie pani doktor mówiła, że będąc na kontrakcie w krajach arabskich spotykała się z taką przypadłością u dziewczynek równie często, jak u nas pojawia się u chłopców stulejka, stąd ma "obcyk" w tej dziedzinie. Może kwestia innych hormonów u matek tam, kto wie? Może mamy "arabskie" hormony )))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ania.marzec Re: zarosnieta pochwa 17.05.04, 20:20 Jestesmy po wizycie u chirurga dzieciecego, stwierdzil co prawda, ze jest to sklejenie warg sromowych, ale bardzo mocne - cokolwiek to znaczy. Zalecil zabieg pod pelna narkoza ze wzgledu na ulatwiony dostep i tym samym mozliwosc precyzyjnego zabiegu. Na razie na nic sie nie godze, przeraza mnie narkoza u 11 miesiecznego dziecka. Z drugiej strony to spokojnie Ona nie polezy. Czekam na Wasze sugestie. Dzieki, ze jestescie. Aha marzek2 jak poradzilas sobie ze swoja 15 miesieczna coreczka podczas zabiegu - wargi sromowe sa u nich takie malenkie, nie krecila sie? Odpowiedz Link Zgłoś
marzek2 Re: zarosnieta pochwa 18.05.04, 10:12 NO przynajmniej stwierdził sklejenie, to dobrze. Jeśli chodzi o rozklejanie to wyglądało to mnie więcej tak, że "górę" trzymał tatuś a dół pani pielęgniarka, ja trzymałam za rączkę i uspokajałam, pani doktor psiknęła środek znieczujalący, podważyła/czy rozkleiła i po krzyku! To naprawdę trwało dosłownie parę sekund, mała nawet nie zdążyła się porządnie rozpłakać. Ale fakt, że młodsza to gorsza wiercipięta ona była wtedy malutka i pewnie byłoby nam trudniej ją przytrzymać, choć na parę sekund chyba się da. Ale jeśli o Ciebie faktycznie jest bardziej skomplikowana sytuacja to może nie obejdzie się bez narkozy, może lepiej, żeby spała spokojnie niżby miała się im poruszyć w krytycznym momencie... Radzę jednak zrobić to jak najszybciej, takie sklejenie może powodować, że np nie wydostaje się cały mocz, może doprowadzić do zakażenia dróg moczowych, infekcji itp. Odpowiedz Link Zgłoś
mleczusio Re: zarosnieta pochwa 18.05.04, 12:01 Mam takie małe pytanko- a jak rozpoznać że pochwa jest zrośnięta na co trzeba zwracać uwagę? EWa Odpowiedz Link Zgłoś
marzek2 Re: zarosnieta pochwa 18.05.04, 13:22 Hmmm jakby Ci tu powiedzieć... oczywiście narządy płciowe malutkich dziewczynek wyglądają inaczej niż nasze ale ... kiedy leży na pleckach np podczas przebierania powinno się dać rozchylić po prostu wargi sromowe, żeby było widać tam "czerwone" wnętrze. My nie mieliśmy nigdy z tym do czynienia, kiedy urodziła się córeczka nie zaglądaliśmy jej zbytnio między nóżki, wada wyszła dopiero wtedy gdy miała skierowanie na cystografię i pani doktor powiedziała, że nie da się włożyć cewnika bo... no właśnie. Przy drugiej zauważyliśmy już po paru miesiącach od urodzenia. Smutne jest to, że zaraz po urodzeniu drugiej od razu po porodzie mąż zwracał uwagę pediatrze na to, że była już taka przypadłość w rodzinie, żeby ją dokładnie "tam" oglądnęła itp. Stwierdziła, że wszystko ok. A jednak nie było... czy to mogło skleić się potem, nie wiem, aż tak się na tym nie znam, może i ona się na tym dość nie znała. Po prostu musi dać się rozchylić "wnętrze" dziewczynki... Odpowiedz Link Zgłoś
ania.marzec Re: zarosnieta pochwa 23.05.04, 19:12 Kochane e-mamy ja i moja malutka mamy to juz za soba. Okazalo sie ze faktycznie nie potrzebny jest zabieg w narkozie. Pani ginekolog zrobila to ze znieczuleniem miejscowym, wszystko trwalo moze 3 sekundy, no prosze a chirurg dzieciecy chcial mi ja uspic. W czwartek idziemy jeszcze zrobic wymaz czy wszystko OK i mamy nadzieje ze sie nie zrosnie. Dziekiwszystkim za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
marzek2 Re: zarosnieta pochwa 24.05.04, 09:42 Cieszę się, że udało się właśnie tak! Pilnuj teraz tylko, żeby nie wróciło, rozchylać przy każdym przewijaniu i smaruj choćby wazeliną. Odpowiedz Link Zgłoś