Dodaj do ulubionych

lamblie raz jeszcze

27.08.11, 08:14
Dziewczyny będę wdzięczna za wasze cenne uwagi. Wiem, że temat wałkowany wielokrotnie - ale jest tule o tym na candzidzie, że jestem bardzo zdezorientowana. Za radami z forum wysłałam badanie kału 5 latka do felixa (wcześniej robione 3 razy w innym lab nic nie wyszło) i wyszły nieliczne lamblie + oraz candida ++. Od 2 miesięcy leczę syna u homeo i leczenie przeciw grzybowi już zaczęła w ciemno (stwierdziła, że po tylu co wziął antybiotykach w życiu na pewno jest zagrzybiony). Teraz mam wizytę w poniedziałek ale podpytałam telefonicznie jak się leczy te pasożyty (koleżanka mi mówiła o antybiotyku!) i pani doktor stwierdziła, że jakiś półantybiotyk i że to nic miłego mieć lamblie w sobie. I trochę zgłupiałam, spodziewałam się jakiś kulek a tu znów antybiotyki! Poradźcie zatem o co mogę dopytać na wizycie, czego sie spodziewać po takim leczeniu (boję się że zbiegnie się z początkiem zerówki). Badania robiłam, bo mały straciła apetyt, jadłby same słodycze, śpi niespokojnie, drażliwy, częste infekcje. Proszę o jakieś wskazówki, czy lamblie to poważna sprawa?
Obserwuj wątek
    • patyczako Re: lamblie raz jeszcze 27.08.11, 16:22
      mysmy leczyli metronidazolem, badalismy antygen lamblii w kale i wyszło słabo dodatnie, generalnie odstawic slodycze bo lamblie swietnie czują sie w tym srodowisku, podawac kwasne plyny najlepszy sok z kwasnej kapusty i pestki dynii, myc czesto ręce
      • boss285 Re: lamblie raz jeszcze 27.08.11, 16:32
        forum.gazeta.pl/forum/w,578,127796914,127814220,Re_Lamblie_u_9_miesiecznej_dziewczynki.html
        podaje ci link do podobnego wątku spróbuj z tym preparatem co tam podałam link do tego nam dodatkowo udało się zwalxczyć na receptę w syropie lek o nazwie furazolidon medana podawałam go 5ml przez 7 dni.
        • najma78 Re: lamblie raz jeszcze 28.08.11, 10:04
          A co to jest polantybiotyk?
          • nnely27 Re: lamblie raz jeszcze 28.08.11, 18:39
            ja najpierw przeleczyłam dzieci pyrantelum co 7 dni jedna dawka a pózniej furazolidonem.
            ale to było zimą a teraz profilaktycznie odrobaczam dzieci pyrantelum i odgrzybiam albikansanem.
            zimą robiłam rózne badania (kilka razy woziłam kał do badania )ale tylko raz wyszły lamblie.
            nasza dr. kazała profilaktycznie 2 razy do roku odrobaczać.
            • 50mycha Re: lamblie raz jeszcze 09.09.11, 12:57
              No to ja też się dołączę być może z kontrowersyjnym lekiem. Kiedy byliśmy u homeopaty z pokrzywka u małego, okazało się, że ma lamblie, że jest zagrzybiony i alergię na mleko. kazał podawać chlorchinaldin (nie wiem czy dobrze napisałam -tabletki na ból gardła)rozgnieciony 3x3 przez 5 dni. odczulaliśmy na mleko i nie ma pokrzywy! Jednak ja nadal podchodzę do tego sceptycznie. stosował ktoś kiedyś takie leczenie?
              • boss285 Re: lamblie raz jeszcze 09.09.11, 13:10
                też to stosowałam ale trzeba uważać bo tabletki niszczą szkliwo zębów najlepiej po podaniu umyć dziecku zęby choć w naszym przypadku nie pomogło dlatego lekarz zalecił wyciąg z orzecha do którego link już podawałam
                • bobusie Re: lamblie raz jeszcze 10.09.11, 08:16
                  Jestem po wizycie u naszej lekarki - ku mojemu zdziwieniu - pani doktor stwierdziła, żeby tych lamblii na razie nie ruszać skoro są na + . Od 2 miesięcy dziecko ma leki na candide (citrokehl, sankobi, sanprobi, latensin) i doktor twierdzi, żeby na tym na razie poprzestać oraz ograniczyć słodycze, zero mleka - być może lamblie cytuję 'same się wyprowadzą'. Co o tym sądzicie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka