elsdorfka 22.05.04, 10:06 Mam dwa pytania: 1.Czy rewelacyjne wyniki ogólnego badania moczu wykluczają obecość w nim bakterii? 2.Czy w momencie wystepowania bakteri w moczu (ecoli) mozna szczepić niemowle? Będę wdzięczna za odpowiedzi i... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patyczako Re: Ogolne badanie moczu a bakterie 23.05.04, 21:46 jezeli w moczu sa jakiekolwiek bakterie sa pieknie widoczne pod mikroskopem w ilosci mniejszej lub wiekszej...wtedy warto zrobic posiew przy duzych ilosciach bakterii zeby sprcyzowac co w nim konkretnie jest...jezeli bakterii nie ma to bardzo dobrze...warunkiem jednak jest fakt ze przy badaniu moczu byl ogladany tzw osad pod mikroskopem...gdyz niektore laboratoria (czego jestem przeciwniczka) stosuja praktyke ze jezeli badanie ogolne moczu jest prawidlowe nie oglada sie osadu...z wlasnego doswiadczenia moge powiedziec ze zdarzaja sie mocze w ktorych przy prawidlowych wynikach badania moczu osad jest nieciekawy... Odpowiedz Link Zgłoś
ewas17 Re: Ogolne badanie moczu a bakterie 23.05.04, 22:27 Nie wiem czy dobrze zrozumiałam Twoje pytanie, ale wydaje mi się że na podstawie badania ogólnego moczu można stwierdzić czy dziecko ma infekcję układu moczowego (obecność leukocytów, białko, ...). Z własnego doświadczenia też wiem, że z posiewem moczu różnie bywa. U chłopców często mocz zostaje zakażony bakeriami pochodzącymi spod napletka. Wtedy posiew wskazuje na infekcję, a w rzeczywistości dziecko jest zdrowe. Sama obecność bakterii w badaniu ogólnym (inne parametry są ok) też nie wskazuje na infekcję. Jeżeli mocz nie został jałowo pobrany, bakterie mogą pochodzić np. ze skóry, dodatkowo namnażają się one zanim mocz zostanie zbadany w laboratorium. Co do szczepienia przy obecności E. coli w moczu, to zależy od ich ilości. Są dopuszczalne jakieś granice, ale nie pamiętam jakie. Pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
beretka2 Re: Ogolne badanie moczu a bakterie 24.05.04, 19:34 Ogolne badanie moczu ne daje gwarancji, ze nie ma w nim bakterii. Moze wystapic bezobjawowy bakteriomocz, tak jak u mojego dziecka. Konieczny jest posiew, który z kolei wiaze sie zryzykiem nieprawidłowego pobrania moczu. Odpowiedz Link Zgłoś
apriv Re: Ogolne badanie moczu a bakterie 24.05.04, 20:59 prawda,nawet 10 do 5,moze byc bezobjawowe,ale to juz sie leczy Odpowiedz Link Zgłoś
elsdorfka Re: Ogolne badanie moczu a bakterie 27.05.04, 16:23 Dziękuje bardzo za odpowiedzi! Skłoniły mnie aby zatelefonowac do miejsca w którym robiłam córeczce badanie. po pierwsze sprawdzaja osad pod mikroskopem i pani stwierdziła, że jeżeli badanie nie wykazało w rubryce "inne" bakterii to nie ma sensu robić posiewu bo córcia nie ma bakterii))) Rozmawiałąm tez z lekarką któa to potwierdziła. Pisze o tym bo może będzie to jakas informacja dla innych strapionych mam P.S Mogliby wymyśleć lepsze woreczki na pobieranie moczu. Bo ostatnio zużyłam trzy i dopiero czwarty sie zapełnił Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.br Re: Ogolne badanie moczu a bakterie 27.05.04, 16:36 W wyjątkowych sytuacjach moze się zdażyć że bakterie w badaniu ogólnym nie zostaną wykryte np. gdy są ich mniejsze ilości a posiew moczu wykaże ich obecność. Dla bezpieczeństwa zawsze lepiej zrobić posiew moczu. Lepiej być przewrażliwionym. Odpowiedz Link Zgłoś