edki16 28.05.04, 18:09 Hej ! Wczoraj dowiedziałam się że byłam na najlepszej drodze do przedawkowania witaminy D3 ( dawkowanie ustalił lekarz w por. gasroenterologicznej !!! ). Może wiecie jakie są objawy przedawkowania ? Pozdrawiam Edyta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdamroziuk Re: Przedawkowanie witaminy D3 28.05.04, 21:31 Zasadniczo te widoczne "gołym okiem' bywają podobne do objawów krzywicy. Ważnym jest więc, aby nie dawać w "ślepo" większych dawek bez badań (może się okazać, że dziecko ma przedawkowane, ale też, że to jednak krzywica!). "Objawy przedawkowania: - wzmożone pragnienie (dziecko ciągle chce ssać) - zwiększenie oddawania moczu (zużycie większej liczby pieluszek) - brak apetytu ( dziecko chce ssać, ale na mleko nie ma ochoty, jest więc niespokojne) - zaburzenia snu - ulewania, wymioty... - osłabienie siły mięśniowej - brak przyrostu masy ciała - odległe skutki: mikrozwapnienia w nerkach, kamica nerkowa, nadciśnienie..." Z "Encyklopedii Zdrowia Dziecka" wydanej przez Polskie Media Amercom Objawy mgą być bardzo wyraźne, albo mniej. Mój synek miał duże (dalej ma) ciemiączko i spłaszczyła mu się potylica, poza tym miał słaby apetyt (wyraźnie wzrósł 2 tygodnie po odstawieniu witaminy), był niespokojny i wymiotował po jedzeniu. W związku z tym mało przybrał wtedy na wadze (500 gram między 6 i 12 tygodniem życia). Teraz jest pod opieką Centrum Zdrowia Dziecka i ciągle jeszcze walczymy z nadmiarem wapnia w moczu, co grozi kamicą. Dodam, że dziecko dostawało "tylko" 2 krople Vigantolu zimą... Jak masz jakieś pytania, to napisz na priva. Odpowiedz Link Zgłoś
kuka9 Re: Przedawkowanie witaminy D3 29.05.04, 01:38 ja podaję małej 2 krople Vigantolu od 4 tygodnia a teraz ma 13 tygodni. Lekarka pytała się czy małej poci się główka ale nie. Jestemtrochę przerażona tymi skutkami przedawkowania. Zdarza mi się, że Zuzia nie dostanie D3. Jak długo podaje się D3? I czy dajecie też vit C - Cebion? Odpowiedz Link Zgłoś
edki16 Re: Przedawkowanie witaminy D3 29.05.04, 11:17 Dawkowanie powinno być ustalono indywidualnie dla każdego dziecka. Zależy od wagi, szybkości wzrostu, diety, ciemiączka i innych a także od pogody. Myślę że przy słonecznej pogodzie 1 kropla wystarczy, ale najlepiej porozmawiać z lekarzem ( byle nie takim jak ten w mojej poradni). Ja mam na 3 miesiące odstawić wit. D3 Pozdrawiam Edyta Odpowiedz Link Zgłoś
dorsanto Re: Przedawkowanie witaminy D3 30.05.04, 21:04 Witaj!My też przedawkowaliśmy wit D3. Nasz synek przez tydzień dostawał 4krople Vigantolu dziennie, tak zlecił ortopeda, stwiedzając krzywicę, którą wykluczył później pediatra. Też trafiliśmy do Poradni Metabolicznej w CZDz. U nas nie było jako takich objawów, choć mały też bardzo słabo przybierał na wadze, ulewał, itp... Po wykonaniu badań (poziomu wapnia i fosforu w moczu i w surowicy krwi oraz fosfatazy alkalicznej) pani dr z CZDz kazała odstawić vit D3 do odwołania. Po kilku miesiącach zaczęliśmy podawać 2 krople w tygodniu. Niedawno byliśmy na kontroli w CZDz i choć wyniki już są w normie znowu nie podajemy wit do odwołania, tzn, aż przyjdzie karta informacyjna dziecka ze szczegółowymi zaleceniami. U nas wszystko dobrze się skończyło, choć też najedliśmy się nerwów. Trzymamy za Was kciuki... Odpowiedz Link Zgłoś