Dodaj do ulubionych

Sinus rince a aspirator katarek

12.02.12, 20:22
Płuczemy sinus rince od prawie 2 lat, ale wciąż mamy problem z wydzieliną sciekającą po tylnej scianie gardla. Czy prawdą jest, że katarek sciąga rownież taką gardlową wydzielinę? Warto kupic dla 7 latka, ktory pięknie dmucha w husteczkę a sinus rince to dla niego codzinnosc? Aspirator by pomogl?
Obserwuj wątek
    • monika78kr Re: Sinus rince a aspirator katarek 12.02.12, 21:51
      Wydaje mi sie to zupelnie bez sensu. Czy zamierzasz syna "odkurzac" co godzine liczac, ze problem zniknie? A nie lepiej pozbyc sie przyczyny? Co z homeopatia, dawno Cie nie widzialam na forum. Ja tez poszlam w sumie inna droga, ale zawsze szukam przyczyny i ta probuje usunac.
      • alfa36 monka 78 12.02.12, 22:19
        Sinus rince nic nie wyplukuje a scieka po tylnej scianie gardla i znajoma powiedziala mi, że katarek sciąga wydzielinę z gardla. Wiem, że to się wciąż tworzy, ale chcialam ulżyć mlodemu. Co do homeo... ktoregos razu nie moglismy jechac, a sprawa wydawala sie pilna, więc poszlam do pediatry i podalam to, co kazala. Wlasciwie to nie chcialam rezygnowac z homeo, ale co mlody byl chory , to nie moglismy jechac (mamy do homeo 100 km). Wlasciwie to nie wiem, czy to co teraz mlody ma to zwykle przeziebienie, czy jednak ma cos alergicznego (a nie potwierdzone). Nie ukrywam, że mam ochotę znow jechac do Pabianic. Ostatnio mlody zdecydowanie mniej chorowal, ale jednak to obecne przezębienie dalo mi bardzo w kosc. Mlody takie podziębiony wyjechal z ciocią na narty. Obstawiony byl lekami, a drugiej nocy mial atak duszącego kaszlu (nie pomogl atussan ani nawet diphergan). Nie ukrywam, ze bylam przerażona i caly tydzien chodzilam struta. Przeziębienie jeszcze nie minęło, ale dziecię już wrocilo z nart (ze wszystkiego korzystal, nie bylo na szczęscie gorzej, ale lepiej też jakby nie). Niestety, przy homeo podobnie to wyglądalo, też wszystko sie przeciągalo (tym razem zaczęło się 3 tygodnie temu) i to moj zapal nieco studzi (choc przyznam jeden spektakularny efekt mielismy, kiedy po belladonnie temp. w ciągu nocy spadla z prawie 39 na 37 i dziecko z dnia na dzien zdrowialo).
        • alfa36 Re: monka 78 pytanie 12.02.12, 22:22
          Pisalas, że poszlas inną drogą. Zdradzisz, jaką? Nie bylas zadowolona z homeo?
          • monika78kr Re: monka 78 pytanie 13.02.12, 10:07
            Przeczytalam ksiazki Sloneckiego o zdrowiusmile
            • fogito Re: 13.02.12, 10:22
              Ja bym nie kupowała nic nowego i na jakiś czas przestałabym płukac sinus rinse. Bo czasami jest tak, że jak się ciągle wypłukuje to ta wydzielina szybciej na nowo się tworzy. Sinus rinse płukałabym tylko przy infekcjach z gęstym katarem a nie z rzadkim.
              • alfa36 Re: 13.02.12, 10:35
                Fakt, teraz ma rzadki katar, nawet przyszlo mi do glowy, że to cos alergicznego.
                • fogito Re: 13.02.12, 13:18
                  alfa36 napisała:

> Fakt, teraz ma rzadki katar, nawet przyszlo mi do glowy, że to cos alergicznego
                  > .

a dostaje jakąś antyhistaminę na stałe? Ona wysusza taki katar...
                  • alfa36 fogito 13.02.12, 15:04
                    Nic nie dostaje, bo alergolog alergii nie stwierdzila i lekow nie zapisala. Podalam fervex junior a tam jest cos antyhistaminowego.
                    • fogito Re: fogito 13.02.12, 19:38
                      alfa36 napisała:

> Nic nie dostaje, bo alergolog alergii nie stwierdzila i lekow nie zapisala. Pod
                      > alam fervex junior a tam jest cos antyhistaminowego.

Ile lat ma dziecko i czy były robione badania z krwi lub skórne testy na alergię? Właściwie nie ma znaczenia czy dziecko ma alergię czy nie. Często laryngologowie zapisują antyhistaminę (aerius lub claritinę) właśnie po to aby "obsuszyć" katar.
                      Może idź do laryngologa albo zmień alergologa....
                      • alfa36 Re: fogito 14.02.12, 11:59
                        Synek ma 6,5 roku. Mial testy skorne i z krwi, po ktorych alergolog wypisal do rodzinnej kartkę, ze wizyty u niej nie są potrzebne, bo alergii u mojego dziecka brak. Mlody kaszle mokro, ale z takim gluchym poglosem, kolezanka, matka dzieci alergikow twierdzi, ze to typowy kaszel alergiczny.
                        • fogito Re: fogito 14.02.12, 13:39
                          alfa36 napisała:

> Synek ma 6,5 roku. Mial testy skorne i z krwi, po ktorych alergolog wypisal do
                          > rodzinnej kartkę, ze wizyty u niej nie są potrzebne, bo alergii u mojego dzieck
                          > a brak. Mlody kaszle mokro, ale z takim gluchym poglosem, kolezanka, matka dzie
                          > ci alergikow twierdzi, ze to typowy kaszel alergiczny.

To małe dziecko więc testy nalezy powtórzyć. Mojemu synowi alergia wyszła dopiero w testach skórnych w wieku 7,5. Wcześniej nie pokazały się żadne bąble. ALe alergolog i tak zapisywał antyhistaminę, bo czasami leczy się objawowo ze względu na trudności z diagnostyką u dzieci.
                          Poszłabym do innego lekarza i może lepiej prywatnie.
            • alfa36 Re: monka 78 pytanie 13.02.12, 10:34
              Jakie? Dawalas MO? (nie wiem, czy mi się dobrze kojarzy). Ja po MO konkretnie się rozchorowalam.
              • monika78kr Re: monka 78 pytanie 13.02.12, 21:56
                Sa 2 ksiazki - Zdrowie na wlasne zyczenie, a takze artykuly na portalu bioslone ktore duzo wyjasniaja w kwestii zdrowia. Reakcje na MO mialas wiec ksiazkowa, organizm musi sie najpierw oczyscic aby moc sprawnie funcjonowac. Polecam Ci szczerze te ksiazki, to jest wiedza ktora daje matce spokoj i zaufanie do natury. U homeo bylam w zeszlym tyg. po raz pierwszy od roku, bo mamy ospe i chcialam pomoc w zglagodzeniu jej przykrych objawow, okazjonalnie siegam tez po ziola. Lekom chemicznym mowie stanowcze NIE.
                • alfa36 Re: monka 14.02.12, 11:26
                  Dawalas dzieciom MO?
                  • monika78kr Re: monka 14.02.12, 12:04
                    Daje od roku. Z testow polecam Food Detective - u nas wyszla nietolerancja jajka. Po odstawieniu wieczne katary skonczyly sie.
    • doti_2 Re: Sinus rince a aspirator katarek 26.02.12, 20:33
      a sprawdzaliście przeciwciała na Chlamydie p. ona często daje objawy przeciągłych nieżytów nosa, ataków kaszlu i potrafi się ciągnąć latami...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka