Dodaj do ulubionych

7 lat - ból brzucha co podać

19.03.12, 13:23
hej, właśnie odebraliśmy córkę z przedszkola,bo wymiotuje. Podejrzewam jelitókę, bo syn siostry miał w sobotę i nas obdarowali (wrrrr). Boli ją brzuszek, co podać? To musi być coś, co może być podawane dzieciom i przy jelitówce? Smectę?
Obserwuj wątek
    • fogito Re: 7 lat - ból brzucha co podać 19.03.12, 13:49
      bafami napisała:

> hej, właśnie odebraliśmy córkę z przedszkola,bo wymiotuje. Podejrzewam jelitókę
      > , bo syn siostry miał w sobotę i nas obdarowali (wrrrr). Boli ją brzuszek, co p
      > odać? To musi być coś, co może być podawane dzieciom i przy jelitówce? Smectę?

Smecta, enterol (probiotyk). Jak silne wymioty to podaję Colę (jedyne co u mojego syna działa). Jak już przestanie wymiotować to może wypije orsalit lub coś podobnego (elektrolity). Do jedzenia po wymiotach dają tylko paluszki słone.
      • bafami Re: 7 lat - ból brzucha co podać 19.03.12, 14:00
        spróbuję smectę. Nigdy jej nie bolał brzuch przy jelitówce.
        Dzięki
        • budzik11 Re: 7 lat - ból brzucha co podać 19.03.12, 14:30
          Smecta jest na biegunkę, a jak dziecko boli brzuch i wymiotuje (bez biegunki) to po co chcesz to podawać? Ja bym dała termofor na brzuch ew. coś rozkurczowego i dużo picia. Może ew. krople miętowe, bo może się czymś zatruła w przedszkolu.
          • beatulek Re: 7 lat - ból brzucha co podać 19.03.12, 14:47
            Nic. Położyć, jak cierpi to ibufen w syropie lub pół apapu, jak boli "znośnie" to przeczekać.
            Jeśli podejrzenia się potwierdzą (zacznie wymiotować/będzie biegunka)to tak jak każda jelitówkę z tym, ze biegunki się nie powstrzymuje....organizm się oczyszcza i ma mieć możliwość zrobienia tego. Nawadniać i podawać elektrolity. Zbijać temperaturę gdy przekroczy 38.
            • verdana Re: 7 lat - ból brzucha co podać 19.03.12, 16:14
              NIGDY, NIGDY, NIGDY nie dawaj termoforu przy niezdiagnozowanych bólach brzucha, chyba, ze masz o jedno dziecko za dużo.
              • budzik11 Re: 7 lat - ból brzucha co podać 19.03.12, 16:51
                A dlaczego?
                • verdana Re: 7 lat - ból brzucha co podać 19.03.12, 18:00
                  Bo jesli to zapalenie wyrostka - co zawsze jest możliwe, ma nieswoiste objawy, to można doprowadzic do perforacji.
                  • budzik11 Re: 7 lat - ból brzucha co podać 19.03.12, 18:03
                    Dzięki, nie pomyślałam o tym. Bardziej myślałam o jakimś skurczu jelit.
            • mamusia1999 Re: 7 lat - ból brzucha co podać 19.03.12, 17:05
              ten ibufen to w czopku - dopoki nie ma biegunki. w syropie drazni dodatkowo zoladek, jak mala zwroci jest problem: ile sie wchlonelo, kiedy mozna podac nastepna dawke. ten sam problem niestety z wydalonym czopkiem. ale ja sie do momentu wyjasnienia dolegliowsci z srodkami przeciwbolowymi wstrzymuje - moga zaciemnic obraz sytuacji.

dobrze uspokaja uklad pokarmowy iberogast, tylko przy wymiotach musi byc bardzo rozcienczony, herbata mietowa, lub z melisy, lub koperkowa, lub z dziurawca. bez cukru. choc szansa na wypicie czynnej dawki niewielka, ja podaje iberogast.

przy wymiotach napoje podawac mozolnie po malutkiej lyzeczce, jest szansa zeby w ten sposob ominac odruch wymiotny.

informacja z kacika terapii naturalnej: dopoki nie ma biegunki mozna nawodnic organizm przez...odbyt, czyli podac isotoniczny roztwor soli (a nie jakies aromatyzowane elektrolity) przy pomocy lewatywy. podawanie czystej wody gora czy dolem dodatkowo odwadnia organizm. lewatywa nawadnia sie czasem w chorobie starcow.
              gwoli scislosci, zjechal mnie za to pediatra. a zalecil homeopata, bo 3letnie dziecko wymiotowalo co 10min i kazdym lykiem czegokolwiek. jelito grube to potentat w odzyskiwaniu wody.
              efekt: to 3letnie dziecko po ponad 12 godz. ciezkich wymiotow nie mialo najmniejszych sladow odwodnienia. ale zjechac mnie zjechano.
              • zuzi.1 Re: 7 lat - ból brzucha co podać 19.03.12, 22:05
                Na wymioty najlepsze są krople Vomitusheel firmy Heel, dawkowanie na ulotce, naprawdę są rewelacyjne !
              • lukrecja7777 Re: 7 lat - ból brzucha co podać 25.03.12, 15:24
                A jak jest już biegunka, to co wtedy o feruje medycyna naturalna? Osobiście dziecku podaje wtedy Smectę (pół opakowania rozpuszczonej w soku jakimś np. pysio).
    • asia_i_p Re: 7 lat - ból brzucha co podać 19.03.12, 22:46
      Węgiel - u takiego małego dziecka dwie trzy tabletki rozgniecione z niewielką ilością wody. Wiąże toksyny, więc załatwia dość szerokie spectrum - przytrucie, bakterie, nie wiem, jak z wirusami.
      Smecta, enterol i lakcid też, każde załatwia co innego - smecta wyściela podrażnioną błonę śluzową, enterol nawadnia i uzupełnia elektrolity, lakcid odbudowuje florę bakteryjną.
      • ewikla Re: 7 lat - ból brzucha co podać 19.03.12, 23:53
        przecież o godz 13 były jeszcze otwarte przychodnie, dziecko wymiotuje, boli go brzuch a Pani zamiast iść z nim od razu do pediatry szuka porad na forum..-niepojęte...może się okazać oczywiscie,że jutro rano będzie wszystko ok a może tak jak w przypadku mojego ( przy identycznych objawach) mieć anginę albo przy identycznych objawach (jak u dziecka znajomej) mieć zapalenie wyrostka, etc...przy takich objawach przyjmują bez kolejki i bez wcześniejszej rejestracji a jeżeli nawet okazałoby się,że jest z tym problem można wezwać odpłatnie lekarza domowego, nawet zasięgnięcie informacji w aptece zrozumiałabym- życzę Pani dziecku dużo zdrowia bo przy Pani podejściu będzie jej potrzebne...
        • mamusia1999 Re: 7 lat - ból brzucha co podać 20.03.12, 08:25
          slowo honoru, ze na miejscu tej mamy tez bym troche odczekala. zapewnila dziecku komfort zamiast ciagnac do przychodni. wszak jest bardzo wysokie prawdopodobienstwo, ze to infekcja zlapana od kuzyna. osobiscie konsultuje w takich przypadkach lekarza jesli po kilku godzinach sytuacja sie nie uspokaja, jesli sie zaostrza (np. bole sie nasilaja). jesli wymioty ustepuja a pojawia sie biegunka, to uznaje to za typowy przebieg infekcji.

zreszta jazda do przychodni z wymiotujacym dzieckiem to koszmar, jesli juz to lekarz domowy.
      • bozek74 Re: 7 lat - ból brzucha co podać 20.03.12, 08:45
        Enterol to probiotyk ( saccharomyces boulardi) a nie preparat nawadniajacy i uzupełniający elektrolity
    • marcin.slawski Re: 7 lat - ból brzucha co podać 19.03.12, 23:31

Na podstawie doświadczenia z kilku zbiorowych "jelitówek":
      Jeśli boli brzuszek - paracetamol - pół tabletki lub coś w syropie lub w czopku ( wskazane przy częstych wymiotach).
      Żadnych pokarmów, herbatek, itp. - ścisła dieta przez dobę. Do picia jedynie woda i elektrolity (jednak nie będzie tragedii bez nich przez dobę).
      Po tym ścisła dieta - suchary jeszcze przez dobę. Po tym już jest ok smile
      Po takim algorytmie "jelitówka" nigdy nie trwała dłużej niż 24 - 48 godzin. Gdy podawaliśmy inne napoje, herbatki, smectę, itp. niestety czas choroby wzrastał.
      Aby rodzice ustrzegli się "jelitówki": pół kieliszka wódki + uzupełnić mielonym pieprzem. Robi się zawiesina - bardzo skuteczna, jednak tylko na początku dolegliwości.
      • anetchen2306 Re: 7 lat - ból brzucha co podać 20.03.12, 12:12
        "Żadnych pokarmów, herbatek, itp. - ścisła dieta przez dobę. Do picia jedynie woda i elektrolity (jednak nie będzie tragedii bez nich przez dobę). "
        Bzdura: po dniu na samej wodzie dziecko jest niedocukrzone i objawy wymiotne/biegunkowe sie poteguja. Bzdura jest podawanie wody lub herbaty nieslodzonej: nalezy slodzic, najlepiej cukrem prostym - glukoza, do tego lekko posolic zwykla sola kuchenna. Takie sa obecne zalecenia pediatryczne.
        • mamusia1999 Re: 7 lat - ból brzucha co podać 20.03.12, 12:52
          z ta glukoza, badz fruktoza to dobry pomysl. nie fermentuje w ukladzie pokarmowym, a dziecko nie opada z sil. z mojego doswiadczenia wynika, ze powolne ssanie takiego "cukierka" nie wywoluje odruchu wymiotnego, z herbatka moze byc gorzej. zreszta z sola robie tak samo, daje do picia (malenkimi lyczkami) czysta herbatke, a potem na jezyk kilka ziarenek soli (himalajska badz morska jest bogata w rozne skladniki mineralne, a nie tylko NaCl).
      • yula Re: 7 lat - ból brzucha co podać 25.03.12, 16:59
        Żadnych pokarmów jak dziecko nie chce jeść to zgoda, ale z piciem mocno bym uważała. U mnie córka po 2 godzinach mało nie wylądowała w szpitalu z odwodnieniem, po 2-ch wymiotach, ale miała gorączkę. Lekarka już chciała ją skierować do szpitala, ale pozwoliła jeszcze spróbować nawodnić elektrolitem. Na wymioty dostała Diphergan, rewelacyjnie zadziałał. I przez kilka godzin biegałam za nią co 10-15 min z łyżeczką orsalitu. Jak odmówiła picia tego świństwa, to wiedziałam że sie upiekło nam i sie nawodniła smile U nas to był wstęp do wiatrówki. Prawdopodobnie złapała też jelitówkę i sie nałożyło.
    • bozek74 Re: 7 lat - ból brzucha co podać 20.03.12, 08:43
      Na bóle brzucha u 7 latka można dać spokojnie pół tabletki No-Spy zwykłej bez recepty, oraz Espumisan. Jeśli wymioty to przede wszystkim nawadniać : Orsalit bez recepty lub Gastrolit
      ( lepszy) na receptę. To samo przy biegunce dodatkowo na biegunkę smekta jeśli wypije bo moje nie mogły przełknąć. W obu przypadkach probiotyk najlepiej Enterol 2xdziennie. Oczywiście dieta bezmleczna, bez nabiału , mało słodka, lekkostrawna.Jeśli bóle brzucha nasilą sie i będą dominować dołączy gorączka, wymioty to musi zbadać lekarz bo może być wyrostek.
    • joannadro Re: 7 lat - ból brzucha co podać 25.03.12, 14:19
      Ja jestem zwolenniczką smecty. "Wyściela" śluzówkę układu pokarmowego, dzięki czemu bakcyle nie dają rady się na niej utrzymać i są wydalane z organizmu. Jest w proszku, więc łatwo można ją dziecku zaaplikować z jakimś piciem czy rzadkim jedzeniem np. kleikiem ryżowym, który w czasie biegunki jest wskazany. Kiedyś trochę się nacięłam, bo dostałam w aptece smectę w czarno-białym opakowaniu, nic na niej po polsku nie pisało, jakaś z importu. Teraz zwracam uwagę żeby kupować tą polską w biało-niebieskim pudełku.
    • zebra12 Re: 7 lat - ból brzucha co podać 26.03.12, 18:23
      Każdy widzę podaje coś innego. Moja ma od piątku bóle brzucha, biegunkę i stan podgorączkowy. Od razu podałam probiotyk - trilac oraz nifuroksazyd. Córka nic nie jadła od piątku rano do niedzieli, ale dużo piła. Dziś nie było stolca wcale, ale pojawiają się czasem jeszcze ataki bólu i burczy jej głośno w brzuchu.
      • yula Re: 7 lat - ból brzucha co podać 26.03.12, 20:25
        Ból brzucha najpierw trzeba zidentyfikować, a potem coś podawać. Przy ostrym bólu to najpierw szpital i diagnoza, a nie domowe leczenie. Ja dwa razy byłam w przychodni z córeczka, raz była jelitówka, drugi raz na szczęście tylko niestrawność, ale lekarka powiedziała że jak dziecko zwija sie z bólu to nie zastanawiać sie i jechać na pogotowie, w przychodni jak byliśmy ostatnio to też na hasło "ostry ból brzucha" przyjęli nas bez kolejki.
        Jak już wiadomo dla czego boli, to już można coś podawać czy to rozkurczowe, czy smekta, probiotyki czy inne. Na każdego lepiej działa coś innego.
    • mama303 Re: 7 lat - ból brzucha co podać 27.03.12, 17:29
      bafami napisała:

> hej, właśnie odebraliśmy córkę z przedszkola,bo wymiotuje. Podejrzewam jelitókę
      > , bo syn siostry miał w sobotę i nas obdarowali (wrrrr). Boli ją brzuszek, co p
      > odać? To musi być coś, co może być podawane dzieciom i przy jelitówce? Smectę?

najlepiej to nie podawac nic poza wodą przegotowaną, na sprawy żoładkowe najzdrowsze jest głodówka. ewentualnie cos przeciwbólowego jesli bóle bardzo silne.
      • paliwodaj Re: 7 lat - ból brzucha co podać 27.03.12, 20:48
        tak, podaj smekte jak co druga bez opojecia!!!!
        Smekta zatrzyma wymioty, wirus dluzej zatrzyma sie organizmie i bedzie dzieciaka trzylal tydzien a nie 3 dni, No przeciez wazne zeby nie wymiotowala i naczej zeby rodzice nie strasowali sie i nie musieli sprzatac po wymiotujacym dziecku.

Jezeli z sobie tylko znanych przyczyn nie zasiegniesz porady lakarza, to przeciez to nie noworodek zeby sie odwodnila w 2 godziny , poobserwuj, zapewnij spokoj i odpoczynek niech wydali wirusa. Caly swiat z wyjatkiem lekomanow w Polsce tak zachowuje sie w przypadku rota, bo przeciez cos trzeba "podac"!
        • yula Re: 7 lat - ból brzucha co podać 27.03.12, 22:50
          Moja 6-latka odwodniła sie w ciągu 2 godzin, prawda wymioty + gorączka. I tak oczywiście nic nie podawać, niech dziecko się męczy, przeraża sie i zachłystuje się wymiotami, to przecież takie zdrowe uncertain Dla mnie samej wymiotowanie to okropne przeżycie, dzieci też to kiepsko znoszą, więc jednak wolę to powstrzymać. I nie jestem lekomanką, i staram sie od antybiotyków trzymać sie z dala tak długo jak sie da, lecząc przeziębienia czosnkiem, syropem z cebuli, miodem itp.
          • paliwodaj Re: 7 lat - ból brzucha co podać 28.03.12, 15:48
            nie jest to mozliwe ze dziecko od czasu pierszych wymiotow po 2 godzinach jest odwodnione, po prostu takie rzeczy sie nie dzieja.
            A jezeli wymiotuje tak ze sie krztusi i ma zasinienia razem z omdleniem , to nie podaje sie smekty tylko pedzi do szpitala.
            • yula Re: 7 lat - ból brzucha co podać 28.03.12, 22:08
              > nie jest to mozliwe ze dziecko od czasu pierszych wymiotow po 2 godzinach jest
              > odwodnione, po prostu takie rzeczy sie nie dzieja.
              Dzieje sie, działo sie z moją córka. Przed 8-mą z domu wyszło zdrowe dziecko, przed 10-tą zadzwonili do nas by ją zabrać bo ma gorączkę i wymiotowała, po powrocie do domu drugi raz zwymiotowała i pojechaliśmy do lekarza, bo dziecko lało sie przez ręce. Pisałam że były to wymioty połączone z gorączką. A co do krztuszenia sie, to nie muszą być żadne wybitne wymioty uncertain I właśnie do tego staram sie nie dopuścić podając coś co zatrzyma bądź ograniczy wymiotowanie, bo ja i córka bardzo źle to znosimy, po prostu. Syn trochę lepiej ale też nie jest z tego powodu szczęśliwy.
        • mama303 Re: 7 lat - ból brzucha co podać 28.03.12, 21:02
          paliwodaj napisała:

> tak, podaj smekte jak co druga bez opojecia!!!!

To chyba nie do mnie bo ja właśnie nie podaje nic oprócz wody / i to tez w umiarkowanych ilosciach/ ani dziecku ani sobie. Wtedy rotawirus bardzo szybko mija. Polecam.
          zreszta organizm sam sie broni przed przyjmowaniem czegokolwiek właśnie wymiotami i wstrętem do przyjmowania czegokolwiek.
      • marcin.slawski Re: 7 lat - ból brzucha co podać 27.03.12, 21:51
        mama303 napisała:najlepiej to nie podawac nic poza wodą przegotowaną, na sprawy żoładkowe najzdrowsze jest głodówka. ewentualnie cos przeciwbólowego jesli bóle bardzo silne.
        paliwodaj napisała:Jezeli z sobie tylko znanych przyczyn nie zasiegniesz porady lakarza, to przeciez to nie noworodek zeby sie odwodnila w 2 godziny , poobserwuj, zapewnij spokoj i odpoczynek niech wydali wirusa.

Podzielam zdanie. Nie tylko wedle sprawdzonego postępowania ( a sprawdza się doskonale) ale również na podstawie, że taki algorytm leczenia zasugerowała Pani Doktor Pediatra -osoba starszej daty, która przy gorączce 37 stopni nie sugeruje listy leków z antybiotykami włącznie, a maliny ze słoika domowego wyrobu, herbatę z miodem i dużą ilością snu. Wybór należy do rodzica.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka