Dodaj do ulubionych

Bolące serce 6-latki

12.04.12, 23:06
Witam,
mam kolejny nurtujący mnie problem. Moja 6-letnia córka często skarży się, że boli ją serce. Na pytanie gdzie? w którym miejscu? pokazuje na mostek. Jako noworodek miała fizjologiczne szmery w serduszku, potem robiliśmy echo serca 2 lata temu i było ok. Martwię sie tym, czy to mogąbyć tzw. bóle wzrostowe, czy to od brzuszka? pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • zlosliwooka Re: Bolące serce 6-latki 12.04.12, 23:36
      Myślę że nikt na forum Cię nie uspokoi tak, jak lekarz.
    • tijgertje Re: Bolące serce 6-latki 13.04.12, 08:53
      Idz do lekarza. Moj mlody tez sie na serce skarzyl, pokazujac na mostek zwlaszcza po skakaniu czy bieganiu. Z sercem jednak ma wszystko ok, okazalo sie, ze dokuczala mu zgaga. wykluczylismy refluks, wyszla nietolerancja laktozy (mial prawie 7 lat w momencie diagnozy).
    • sylwiaemilki Re: Bolące serce 6-latki 13.04.12, 17:14
      dzieki dziewczyny
      • verdana Re: Bolące serce 6-latki 13.04.12, 17:47
        Zanim pójdziesz do lekarza, zrób ekg - to tanie badanie. Lekarz na 90% i tak da dziecku skierowanie, wiec oszczędzisz sobie jednej wizyty.
        Zapytaj też dziecko, czy umie precyzyjnie wskazać punkt, w którym ją boli. Zazwyczaj, jeśli dziecko wskazuje na konkretny punkt, jest to nerwica, serce boli bardziej "rozlegle" - oczywiście nie zawsze.
        Moje dzieci - oboje - mieli nerwicę , która właśnie się tak objawiała.
        • joanna1982 Re: Bolące serce 6-latki 04.06.12, 14:12
          moze to być objaw również zaburzeń rytmu (arytmii) boli w momencie kiedy rytm jest nierówny, niemiarowy
    • kocianna Re: Bolące serce 6-latki 04.06.12, 14:22
      Albo nerwoból od kręgosłupa, chociaż u dzieciaków zdarza się znacznie rzadziej, niż u dorosłych.
      Zrób ekg i idz do lekarza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka