Dodaj do ulubionych

włókniak nad okiem

22.06.12, 09:09
Witam, mój synek urodził się z włókniakiem nad prawym okiem, we wrześniu będzie miał zabieg usunięcia go. Lekarz powiedział że taki włókniak jest dość typowy i wiele dzieci tak ma, ale ponieważ nie znam nikogo z takim problemem szukam wsparcia tutaj.
Czy któraś mama spotkała się z czymś takim, jak wyglądało usuwanie, jak duże było dziecko, ile leżeliście w szpitalu itp?
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: włókniak nad okiem 22.06.12, 10:47
      czy wlokniak jest na tyle duzy, ze przeszkadza np. w widzeniu?
      I czy bedzie dziecko operowal chirurg plastyk?
      Jesli odpowiedzi brzmia : nie i nie, a zmiana stanowi glownie problem estetyczny, to ja bym nie operowala niemowlaka, bo zabieg moze pozostawic szpetna blizne, ktora bedzie rosla razem z dzieckiem i jej wielkosc oraz wyglad w przyszlosci jest nie do przewidzenia na tym etapie. Wlokniak to zmiana lagodna, ktora nigdy nie zlosliwieje, wiec mozna z zabiegiem czekac nawet pare lat, az do wyhamowania okresu najintensywniejszego wzrostu, oraz w miedzyczasie skonsultowac dziecko z chirurgiem plastycznym.
      • monika887 Re: włókniak nad okiem 22.06.12, 14:19
        mruwa9 - rozumiem że twoje dziecko też ma włókniaka?
        • mruwa9 Re: włókniak nad okiem 22.06.12, 16:59
          nie, nie ma i nie mialo (a wlasciwie ma pare, zupelnie nieistotnych klinicznie i niewymagajacych leczenia, nie na twarzy, w kazdym razie). Ale z racji profesji wiem, co sie moze wydarzyc podczas i po zabiegu, i dlatego nie bylabym taka szybka, zeby operowac niemowle, ani nie powierzylabym dziecka pierwszemu lepszemu chirurgowi, zwlaszcza, jesli chodzi o twarz. Chyba, ze jest to naprawde duza zmiana, uniemozliwiajaca dziecku prawidlowy rozwoj (np.zaslaniajaca oko), wtedy zabieg mialby sens, ale wwczas starannie wybralabym chirurga.
          • gia2012 Mruwa_9 21.01.14, 22:06
            Mruwa, a co może się wydarzyć podczas i po zabiegu? Pytam bo mój synek ma guzek nad okiem, który "rośnie" razem z dzieckiem. Konsultowaliśmy u chirurga i ten wypisał skierowanie do szpitala na wycięcie zmiany pod narkozą. Syn ma 17 miesięcy. Nie zgodziłam się i póki co jeździmy do kontroli raz w miesiącu. Lekarz powiedział, że zmiany nad okiem wycina się wyłącznie w znieczuleniu ogólnym. Kiedy pytałam o ryzyko związane z narkozą, powiedział, że ryzyko jest jak u dorosłych, cokolwiek to znaczy.. Możesz mi to wyjaśnić? Z czym się wiąże to ryzyko i co się może wydarzyć? Dzięki
            • gia2012 Re: Mruwa_9 27.01.14, 12:54
              Podbijam
    • momoneymoproblems Re: włókniak nad okiem 21.01.14, 23:36
      był taki program na tvn style, nazywał się chyba sekrety chirurgii, w jednym odcinku była mama z maleńkim dzieckiem które miało naczyniaka o ile dobrze pamiętam też na twarzy, sporo tam mówili o operacjach, znieczulaniu małego dziecka itp. był też namiar na jakiegoś dobrego lekarza w Wawie. niestety nie pamiętam który to był odcinek ale na pewno pierwszy sezon.
      • morenadenna Re: włókniak nad okiem 24.01.14, 10:55
        Moj ma nie nad okiem ale z boku czola,na usg wyglada na zwloknialo torbiel naskorkowa lub wlokniaka,na razie mamy obserwowac a zabieg ok 3 rż.U nas kulka jest twarda a u was?
        • gia2012 Re: włókniak nad okiem 24.01.14, 21:55
          U nas też guzek twardy, ale ruchomy do podłoża. Można go przesuwać pod skórą. Ja też się nie spieszę z usunięciem ze względu na obawy dotyczące narkozy. Zastanawiam się tylko czy faktycznie zmiany na okiem o kilkuletnich dzieci usuwa się tylko w znieczuleniu ogólnym.
      • nadia1902 Re: włókniak nad okiem 24.01.14, 14:35
        momoneymoproblems napisała:

> był taki program na tvn style, nazywał się chyba sekrety chirurgii, w jednym od
        > cinku była mama z maleńkim dzieckiem które miało naczyniaka o ile dobrze pamię
        > tam też na twarzy

Naczyniaków się nie usuwa, one znikają same. No chyba że jest to duża i rozległa zmiana przeszkadzająca w rozwoju, bo znajduje się np. blisko oka, nosa i rośnie szybko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka