akrobat 30.06.04, 22:05 czesc moja mała(7 miesiecy) dostała dzisiaj gorączki 38,3 poza tym zadnych objawów.co to może byc???dałam jej syropek na obniżenie temeratury ale co dalej?teraz spi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beba2 Re: gorączka 30.06.04, 23:29 Na razie nic, czekaj i obserwuj. Sen to najlepsze lekarstwo. Być może to początek infekcji, ale równie dobrze mógł to być pojedynczy wyskok temp. Tak się czasem zdarza. Odpowiedz Link Zgłoś
pisanka3 Re: gorączka 01.07.04, 11:12 Jeżeli nie ma innych objawów np. chrypka, katar, ból brzuszka to czekaj i obniżaj temperaturę. To może być trzydniówka. Podawaj dziecku bardzo dużo picia. Nawet jeżeli nie chce zbytnio jeść to się nie przejmuj, nadrobi póżniej. Najważniejsze to obniżanie temperatury i podawanie dużej ilości płynów. Jeżeli sie niepokoisz to idz do lekarza, ale prawdopodobnie karze ci czekać. Na czwarty dzień od dnia wystapienia temperatury (u nas tak było) może pojawić się wysypka. Wtedy warto iść do pediatry żeby obejrzał dziecko. U moich znajomych trzydniówka trwała 7 dni, a ósmego dnia wysypka. Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
zgagusia Re: gorączka 01.07.04, 14:24 pisanka3 napisała: > wysypka. Wtedy warto iść do pediatry żeby obejrzał dziecko. U moich znajomych > trzydniówka trwała 7 dni, a ósmego dnia wysypka. wobec tego to nie byla trzydniowka - to mogla byc rozyczka badz inna choroba wirusowa ale nie trzydniowka Aga Odpowiedz Link Zgłoś
ewikgo Re: gorączka 01.07.04, 11:18 akrobat napisała: > czesc moja mała(7 miesiecy) dostała dzisiaj gorączki 38,3 poza tym zadnych > objawów.co to może byc???dałam jej syropek na obniżenie temeratury ale co > dalej?teraz spi To mogą być ząbki, szczególnie, jeśli temperatura nie wzrośnie znacząco (przy zębach nie powinna przekraczać 39, jeśli by przekroczyła to by oznaczało infekcję). Obserwuj uważnie małą pod kątem innych objawów, radziłabym przejść się z nią na wszelki wypadek do lekarza jeśli temperatur jej nie spadnie (wiele dzieci nie reaguje na syropy przeciwgorączkowe, szczególnie te na bazie paracetamolu) Odpowiedz Link Zgłoś
akrobat Re: gorączka 01.07.04, 13:35 Dzięki za odpowiedz.Dzis bylam u lekarza.diagnoza :albo trzydniówka albo temperatura od zapalenia dziąseł(mała ma ciemno czerwone dziasełka przy ząbkach a ma ich 6 mimo ze za tydzien skonczy dopiero 7 miesiecy).Niestety gorączka nadal jest zbijam ja syropkiem.Aha i dodatkowo dla pewnosci oddalismy mocz do laboratorium.Mam nadzieje ze szybko wyzdrowieje. Ania z Agą (08.12.2003) Odpowiedz Link Zgłoś
jorutka Re: gorączka 01.07.04, 16:16 Moja córcia, 2 lata, tez miała temperaturę - tylko tak ok. 38, 37,5 do 38,3. Lekarka powedziała ze ostatnio sporo tego, jakis wirus - tylko temperatura przez 2-3 dni. Nie ma co obizac temperatury ponizej 38, bo wtedy organizm nie ma broni do walki z wirusem. I czekac, dużo poic i tyle. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś