Dodaj do ulubionych

Jaki magnez dla 11-letniej dziewczynki?

12.10.12, 10:58
Bardzo proszę polećcie mi jakiś porządny,sprawdzony i dobrze się wchłaniający preparat z magnezem dla 11-letniej dziewczynki.
Obserwuj wątek
    • jotde3 Re: Jaki magnez dla 11-letniej dziewczynki? 12.10.12, 11:40
      najlepszym żródłem magnezu tak jak i innych składników odżywczych ( poza weglowodanami , nnkt , omega 3, ) jest mieso a w szczególności wątroba .
      • jagabaga92 Re: Jaki magnez dla 11-letniej dziewczynki? 15.10.12, 13:28
        Mięso to akurat kiepski dostarczyciel magnezu...
        • jotde3 Re: Jaki magnez dla 11-letniej dziewczynki? 15.10.12, 17:29
          jagabaga92 napisała:

> Mięso to akurat kiepski dostarczyciel magnezu...

jakieś dane ?
          ja mam to :
          kuchnia.wp.pl/zyj-zdrowo/health/1299/1/1/swinia-gora-czyli-wieprzowina-na-polskim-stole.html
          • jagabaga92 Re: Jaki magnez dla 11-letniej dziewczynki? 16.10.12, 09:17
            Zapoznaj się np. z tabelą ze strony (pierwsza lepsza, jaką otworzyłam po wpisaniu w wyszukiwarkę "zawartość magnezu w jedzeniu"). Mięsa w ogóle nie ma w tabelce, bo 26mg (z "Twojej strony") wypada naprawdę blado w porównaniu z pestkami dyni, bo w mięsie magnezu jest 20 razy mniej niż w pestkach!!!!!!!

A nawiązując do Twojego postu niżej, w którym prosisz o podanie liczb, to po co Ci one, skoro nie potrafisz ich porównywac z innymi i analizowaćsad?
            • jotde3 Re: Jaki magnez dla 11-letniej dziewczynki? 16.10.12, 10:42
              jagabaga92 napisała:

> Zapoznaj się np. z tabelą ze strony (pierwsza lepsza, jaką otworzyłam po wpisaniu w wy
              > szukiwarkę "zawartość magnezu w jedzeniu"). Mięsa w ogóle nie ma w tabelce, bo
              > 26mg (z "Twojej strony") wypada naprawdę blado w porównaniu z pestkami dyni, bo
              > w mięsie magnezu jest 20 razy mniej niż w pestkach!!!!!!!

a ile tych pestek dyni zjesz ile deko ? ? i na ile ten magnez z nich jest przyswajalny ? ?

> A nawiązując do Twojego postu niżej, w którym prosisz o podanie liczb, to po co
              > Ci one, skoro nie potrafisz ich porównywac z innymi i analizowaćsad?

ja nie potrafie ? a to niby czemu ?
              • jagabaga92 Re: Jaki magnez dla 11-letniej dziewczynki? 16.10.12, 12:49
                > a ile tych pestek dyni zjesz ile deko ?

100g to zjadłabym bez problemu "na raz". Oczywiście nie jadłabym ich codziennie. Jednak codziennie jem spore ilości natki pietruszki, orzechów, jabłek, migdałów. Wszystko to spokojnie złoży się na 300-400mg, których dziennie potrzebuje człowiek dorosły. A jak braknie 26mg, to uzupełnię, zjadając 100 gram wieprzowinywink. A jak jeszcze z mięsem brakuje, to łykam tabletę pt. "Magnez+ wit. B6" i mam się całkiem dobrzesmile.
                • jotde3 Re: Jaki magnez dla 11-letniej dziewczynki? 16.10.12, 13:07
                  jagabaga92 napisała:

> > a ile tych pestek dyni zjesz ile deko ?
                  >
                  > 100g to zjadłabym bez problemu "na raz". Oczywiście nie jadłabym ich codziennie

no właśnie , weż też pod uwage zawartość wody , jak osuszymy mieso to zawartość magnezu podskoczy ,

> . Jednak codziennie jem spore ilości natki pietruszki,

zważyłaś te ilości natki pietruszki które zjadasz ?

> Wszystko to spokojnie złoży się na 300-400mg,

może , ale najpierw musisz policzyć ile waży to co zjadasz i znać stopień wchłanialności
                  by móc coś powiedzieć napewno .

których dziennie potrzebuje c
                  > złowiek dorosły. A jak braknie 26mg, to uzupełnię, zjadając 100 gram wieprzowin
                  > ywink. A jak jeszcze z mięsem brakuje, to łykam tabletę pt. "Magnez+ wit. B6" i
                  > mam się całkiem dobrzesmile.

niejestem pewny tego podawanego zapotrzebowania na magnez , może wymyślili go producenci preparatów ?
              • jagabaga92 Re: Jaki magnez dla 11-letniej dziewczynki? 16.10.12, 12:55
                > ja nie potrafie ? a to niby czemu ?

przepraszam za złośliwość, ale nie mogę się powstrzymać: BO BŁĘDY ORTOGRAFICZNE SADZISZ!
                • jotde3 Re: Jaki magnez dla 11-letniej dziewczynki? 16.10.12, 13:02
                  jagabaga92 napisała:

> > ja nie potrafie ? a to niby czemu ?
                  >
                  > przepraszam za złośliwość, ale nie mogę się powstrzymać: BO BŁĘDY ORTOGRAFICZNE

tysortografia nie oznacza nieumiejetności analizy danych
                  • jagabaga92 Re: Jaki magnez dla 11-letniej dziewczynki? 16.10.12, 13:15
                    > tysortografia nie oznacza nieumiejetności analizy danych

jasne, że taksmile Użyłam złośliwości tylko dlatego, że wkurza mnie, gdy ktoś zaczepnymi uszczypliwościami atakuje innych, sam niewiele wiedząc w temacie...
                    • jotde3 Re: Jaki magnez dla 11-letniej dziewczynki? 16.10.12, 17:43
                      jagabaga92 napisała:

> > tysortografia nie oznacza nieumiejetności analizy danych
                      >
                      > jasne, że taksmile Użyłam złośliwości tylko dlatego, że wkurza mnie, gdy ktoś zac
                      > zepnymi uszczypliwościami atakuje innych, sam niewiele wiedząc w temacie...

ale ja ci uświadomiłem sprawe tej wchłanialności , więc wiedziałem więcej od ciebie ;P
    • mama-ola Re: Jaki magnez dla 11-letniej dziewczynki? 12.10.12, 12:00
      Pytałam ostatnio farmaceutki o magnez (prywatnie znajomej, nie w aptece). Powiedziała, żeby wybierać taki, który wchłania się w jelitach. I że jak magnez kosztuje 5 zł, to wiadomo, że to nic dobrego. (Ale ile konkretnie ma kosztować, nie powiedziała, tyle zrozumiałam, że dużo).
      W internecie można teraz znaleźć ulotki chyba wszystkich leków. Przeglądnij może pod kątem wchłaniania, no i ceny.
      • muszelka1982 Re: Jaki magnez dla 11-letniej dziewczynki? 12.10.12, 15:08
        Ja mojemu sześciolatkowi podawałam magnum junior taki w saszetkach do rozpuszczenia i uważam,że to najlepsze, bo zawiera pidolan magnezu, który się najlepiej wchłania
      • dorek3 Re: Jaki magnez dla 11-letniej dziewczynki? 13.10.12, 12:01
        To dużo kosztujące to przede wszystkim lepszy zarobek dla apteki. No i jakoś reklama musi się zwrócić
        • mama-ola Re: Jaki magnez dla 11-letniej dziewczynki? 15.10.12, 09:44
          > To dużo kosztujące to przede wszystkim lepszy zarobek dla apteki. No i jakoś re
          > klama musi się zwrócić

W tym właśnie rzecz. Żeby po odliczeniu marż i kosztów reklamy mieć pewność, że się jeszcze za lekarstwo zapłaciło, czyli że COŚ w tym preparacie było smile
          • dorek3 Re: Jaki magnez dla 11-letniej dziewczynki? 15.10.12, 09:53
            Jakbyś poznała koszty "wsadowe" suplementów to byś z krzesła spadła. Marketingowcom własnie chodzi o taki sposó myslenia jak Twój. Nic bardziej błędnego.
            • mama-ola Re: Jaki magnez dla 11-letniej dziewczynki? 15.10.12, 10:32
              Dlatego w takich sprawach nie rozmawiam z marketingowcami. Zapytałam znajomą farmaceutkę, której nie jestem klientką (ma aptekę w innej dzielnicy), by mi doradziła po ludzku dla mojego dobra smile
              • jotde3 Re: Jaki magnez dla 11-letniej dziewczynki? 15.10.12, 10:55
                mama-ola napisała:
                > Dlatego w takich sprawach nie rozmawiam z marketingowcami. Zapytałam znajomą fa
                > rmaceutkę, której nie jestem klientką (ma aptekę w innej dzielnicy), by mi dora
                > dziła po ludzku dla mojego dobra smile

za dużo wymagasz od ludzi , ona wie to co jej na szkoleniu w sopocie powiedzieli producenci .
                reszta jej nie interesuje .
    • dorek3 Re: Jaki magnez dla 11-letniej dziewczynki? 13.10.12, 12:00
      Lepiej wchłaniają się chelaty (np. wodoroasparaginian) niz zwykłe sole. dodatek wit b6 zwiększa przyswajalność.
      • k1234561 Re: Jaki magnez dla 11-letniej dziewczynki? 13.10.12, 15:49
        No to w takim razie z chelatów znalazłam chelamag B6.Dobry?
        • dorek3 Re: Jaki magnez dla 11-letniej dziewczynki? 13.10.12, 22:29
          Na moje ok jest ok.
    • jotde3 Re: Jaki magnez dla 11-letniej dziewczynki? 13.10.12, 16:13
      k1234561 napisała:

> Bardzo proszę polećcie mi jakiś porządny,sprawdzony i dobrze się wchłaniający p
      > reparat z magnezem dla 11-letniej dziewczynki.

czy ona nie je mięsa ?
      • k1234561 Re: Jaki magnez dla 11-letniej dziewczynki? 13.10.12, 17:00
        jotde3 napisał:

czy ona nie je mięsa ?

Je.Aczkolwiek generalnie je niezbyt dużo.
        Bardzo proszę osoby,które suplementowały swe nastoletnie dzieci magnezem o konstruktywne wypowiedzenie się.
        Ja zdaję sobie sprawę,że przede wszystkim trzeba się dobrze odżywiać,aby dostarczać organizmowi witamin i minerałó,ale nie oszukujmy się, w dziesiejszym pożywieniu jest ich zdecydowanie za mało.Zbyt dużo jest wszechobecnej chemii,która zabija witaminy i minerały,dlatego muszę trochę inaczej wprowadzic magnez do jej organizmu.
        • jotde3 Re: Jaki magnez dla 11-letniej dziewczynki? 15.10.12, 09:08
          k1234561 napisała:
          Zbyt dużo jest wszechobecnej chemii,która z
          > abija witaminy i minerały,dlatego muszę trochę inaczej wprowadzic magnez do jej
          > organizmu.

buhehehhesmile to w mięsie ( takie w kawałku ) jest pełno chemi a już suplement to nie chemia ?
          czy dziecko miało wykonane badania z których by wynikałał ten niedobór magnezu czy to takie twoje widzimisie bo reklame oglądnełaś ?czy ten żekomy niedobór jest z powodem jakiś niedomagań ( tzn. że istnieje niepodważlny stwierdzony kierunkowy związek przyczynowy miedzy jego brakiem a jakimś kłopotem ) jeśli ma stwierdzony związek i faktycznie poszukujesz najlepszego magnezu to trzeba wziąść pod uwage 2 sprawy : cena/ wchłanialność , jeśli chodzi o pierwsze to bez problemu wyliczysz cene za 1 miligram ( czy tam w czym oni podają ) , ze sprawą wchłanialności to może być trudniej bo najczęściej nie podają takich danych ( czemu ???wink . jak byś miała już wyliczoną cene na mg i skorygowała ja o wchłanialność to byś wiedziała który lepszy .
        • paszczakowna1 Re: Jaki magnez dla 11-letniej dziewczynki? 15.10.12, 13:22
          > Ja zdaję sobie sprawę,że przede wszystkim trzeba się dobrze odżywiać,aby dostar
          > czać organizmowi witamin i minerałó,ale nie oszukujmy się, w dziesiejszym pożyw
          > ieniu jest ich zdecydowanie za mało

Jakieś wyniki badań na to wskazują? Na logikę, dzisiejsze pożywienie zdecydowanie więcej zawiera świeżych i mrożonych warzyw, niż było to lat temu sześćdziesiąt, zatem witamin raczej powinno być w nim więcej.

>.Zbyt dużo jest wszechobecnej chemii,która z
          > abija witaminy i minerały,dlatego muszę trochę inaczej wprowadzic magnez do jej
          > organizmu.

Jaka "chemia" "zabija" magnez? (Nie mówiąc już o innych witaminach i minerałach.) Co takiego dodanego jest powiedzmy do kaszy gryczanej czy kakao (albo orzechów czy innego pożywienia bogatego w magnez), co powoduje nieprzyswajalność (zakładam optymistycznie, że nie chodzi a anihilację atomów) magnezu i skąd to wiadomo?
    • jagabaga92 Re: Jaki magnez dla 11-letniej dziewczynki? 15.10.12, 11:17
      Jeśli magnez, to tylko z wit. B6, bo ta zapewnia dobra wchłanialność. Ja kupuję tanie, w tabletkach do połykania (syropy, czy musujące to dodatkowa chemia), widzę, że działają, wiec nie mam zamiaru kupować tego samego za 2 czy 3 razy tyle.
      • jotde3 Re: Jaki magnez dla 11-letniej dziewczynki? 15.10.12, 12:39
        jagabaga92 napisała:

> Jeśli magnez, to tylko z wit. B6, bo ta zapewnia dobra wchłanialność

jaka jest wchłanialność w porównaniu do innych ?masz jakieś dane czy tylko chwalisz sie znajomością treści reklam ?
        • jagabaga92 Re: Jaki magnez dla 11-letniej dziewczynki? 15.10.12, 13:07
          Jasne, że chwalę się znajomością treści reklam!! Wiedza merytoryczna zawsze była dla mnie sprawą poboczną. Najważniejsze w życiu są treści reklam!!!
          • jotde3 Re: Jaki magnez dla 11-letniej dziewczynki? 15.10.12, 13:12
            jagabaga92 napisała:
            > Jasne, że chwalę się znajomością treści reklam!! Wiedza merytoryczna zawsze był
            > a dla mnie sprawą poboczną. Najważniejsze w życiu są treści reklam!!!

niby ironizujesz a jednak chyba prawde o sobie mówisz .
        • jotde3 Re: Jaki magnez dla 11-letniej dziewczynki? 15.10.12, 13:16
          może poprostu pomińmy to nieszczęsne zdanie na końcu i odpowedz :
          > jaka jest wchłanialność w porównaniu do innych ?
          • jagabaga92 Re: Jaki magnez dla 11-letniej dziewczynki? 15.10.12, 13:31
            Czego oczekujesz? Podania liczb?

A swoja drogą to nie bardzo rozumiem treści pytania " > jaka jest wchłanialność w porównaniu do innych ?" W porównaniu do czego?
            • jotde3 Re: Jaki magnez dla 11-letniej dziewczynki? 15.10.12, 17:31
              jagabaga92 napisała:

> Czego oczekujesz? Podania liczb?

a co cie tak dziwi ? oczywiście że liczb i ich zródła .

> A swoja drogą to nie bardzo rozumiem treści pytania " > jaka jest wchłanial
              > ność w porównaniu do innych ?" W porównaniu do czego?

do innych preparatów oczywiście . a do czego skoro mówie w tam o wyborze
              najlepszego preparatu
              • jagabaga92 Re: Jaki magnez dla 11-letniej dziewczynki? 16.10.12, 09:09
                oczywiście że liczb i ich zródła .

Nie dysponuję liczbami. Moja wiedza pochodzi z informacji magazynowanych przez mój mózgwink przez X lat (interesuję się medycyną, ale zawodowo nie mam nic wspólnego ani z nią, ani z farmacją)
                • jotde3 Re: Jaki magnez dla 11-letniej dziewczynki? 16.10.12, 10:43
                  jagabaga92 napisała:

> oczywiście że liczb i ich zródła .
                  >
                  > Nie dysponuję liczbami. Moja wiedza pochodzi z informacji magazynowanych przez
                  > mój mózgwink przez X lat (interesuję się medycyną, ale zawodowo nie mam nic wspó
                  > lnego ani z nią, ani z farmacją)

a swoje zainteresowania rozwijałaś przez artykuły w poradnikach dla kobiet ?
    • solejrolia Re: Jaki magnez dla 11-letniej dziewczynki? 15.10.12, 20:14
      Ale dziecko miało zrobione badania? stwierdzono niedobór?
      ma np. takie objawy:
      Do objawów niedoboru magnezu należą; niewydolność pracy serca, arytmia, nadciśnienie tętnicze, zahamowanie wzrostu, depresja, skłonność do płaczu, pogorszenie koncentracji, poranne zmęczenie, nawet po wielu godzinach snu, wrażenie ociężałości, bóle głowy, zawroty głowy, utrata równowagi, drgania powiek, wrażliwość na zmiany pogody, skurcze mięśni, drętwienie kończyn, drgawki, bezsenność, pocenie się w nocy, koszmarne sny, osłabienie, puchnięcie dziąseł, próchnica zębów, wypadanie włosów, łamanie się paznokci, przerwy w oddychaniu, astma itd.

Bo wiesz, u osób zdrowych przy zachowaniu higienicznego trybu życia i przy prawidłowej diecie niedobory magnezu zazwyczaj nie występują.
      A z kolei nadmierne spożycie magnezu w stosunku do wapnia hamuje wzrost kości, może też powodować biegunki, obniża przyswajania wapnia, powoduje osłabienie i zaburzenia oddychania.
      Więc jeżeli badań nie było to może daj sobie spokój z suplementami i po prostu zmień dziecku dietę. Przy czym przyswajanie magnezu z pokarmów jest największe gdy dostarczany jest on w postaci małych dawek, w kilku posiłkach.

Co zawiera magnez, np. kakao, orzechy, mak, kasza jaglana, gryczana, płatki owsiane, owoce róży, pieczywo pełnoziarniste, nasiona warzyw strączkowych.
      • jotde3 Re: Jaki magnez dla 11-letniej dziewczynki? 16.10.12, 10:44
        solejrolia napisała:

> Ale dziecko miało zrobione badania? stwierdzono niedobór?
        > ma np. takie objawy:
        > Do objawów niedoboru magnezu należą; niewydolność pracy serca, arytmia, nadc
        > iśnienie tętnicze, zahamowanie wzrostu, depresja, skłonność do płaczu, pogorsze
        > nie koncentracji, poranne zmęczenie, nawet po wielu godzinach snu, wrażenie oci
        > ężałości, bóle głowy, zawroty głowy, utrata równowagi, drgania powiek, wrażliwo
        > ść na zmiany pogody, skurcze mięśni, drętwienie kończyn, drgawki, bezsenność, p
        > ocenie się w nocy, koszmarne sny, osłabienie, puchnięcie dziąseł, próchnica zęb
        > ów, wypadanie włosów, łamanie się paznokci, przerwy w oddychaniu, astma itd.
        >

właśnie , a trzeba dodać że wystepowanie tych objawów nie przesądza o braku magnezu bo są to tzw objawy niespecyficzne .
        • jagabaga92 Jotde3 16.10.12, 12:39
          Jotde, a może Ty sypniesz źródłami wiedzy FACHOWEJ i diagramami wchłanialności magnezu z różnych produktów, etc w temacie? Bo jak na razie "fachowym" źródłem, jakim się podparłaś był artykuł z działu "Kuchnia" w portalu wp.pl, nota bene przez nikogo nie podpisanym.
          • jotde3 Re: Jotde3 16.10.12, 13:01
            jagabaga92 napisała:

> Jotde, a może Ty sypniesz źródłami wiedzy FACHOWEJ i diagramami wchłanialności
            > magnezu z różnych produktów, etc w temacie? Bo jak na razie "fachowym" źródłem,
            > jakim się podparłaś był artykuł z działu "Kuchnia" w portalu wp.pl, nota bene
            > przez nikogo nie podpisanym.

masz racje , i ja nie dysponuje takimi danymi a jedynie obiegową opinią o najlepszej wchłanialności wszystkiego z mięsa . niepowinienem podawać miesa jako żródła magnezu a jedynie poddawać w wątpliwość warzywa czy preparaty jako żródło takowego . mój błąd . co oczywiście nie znaczy że ty masz racje . uznajmy wiec problem żródeł magnezu dla organizmu nierostrzygniety .
            • paszczakowna1 Re: Jotde3 16.10.12, 14:51
              > masz racje , i ja nie dysponuje takimi danymi a jedynie obiegową opinią o najle
              > pszej wchłanialności wszystkiego z mięsa .

Z żelazem ci się pomieszało. Magnez się dość przyzwoicie wchłania ze wszystkiego, z solami nieorganicznymi włącznie. Minimum 25-35% przyswajalności z normalnych posiłków (zwiększona przy obecności niektórych oligo- i polisacharydów). Dlatego poważnie wątpię w niedobory magnezu u dobrze odżywionej osoby o zróżnicowanej diecie, chyba że ktoś ma stwierdzone klinicznie problemy z przyswajaniem magnezu (bywa).

Przyzwoicie wyglądający przegląd jest tu: ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/

B6 owszem, pomaga. Tyle, że trzeba brać ją w takiej ilości, że zaczyna być szkodliwa: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3959594

Już lepiej zjeść więcej magnezu. Który, jako się rzekło, jest bardzo dobrze absorbowany przez organizm ludzki z różnych źródeł.
              • jotde3 Re: Jotde3 16.10.12, 17:46
                paszczakowna1 i ten twój to jest najlepszy post w tej dyskusji smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka