Dodaj do ulubionych

Łysienie złośliwe - kto wie coś na ten temat?

05.07.04, 21:07
Moja córeczka w wieku 11 miesięcy straciła wszystkie włosy - łącznie z
brwiami i rzęsami. Stało się to w bardzo krótkim czasie - kilku dni...
teraz minęło 7 miesięcy i nic nie odrasta. Dermatolodzy twierdzą, że to może
być spowodowane stresem (co wykluczyłam!), ewentualnie jest to łysienie
złośliwe i - nie wiadomo co robić dalej. Czy ktoś z was miał podobny
problem? Co robić ? proszę o pomoc
mamunka
Obserwuj wątek
    • mamaadama4 Re: Łysienie złośliwe - kto wie coś na ten temat? 05.07.04, 23:38
      Może znajdzieś cos na ten temat na:
      www.dermat.webpark.pl/dermatol/hair.htm#a_areat
      jeżeli po wklepaniu tego adresu nie wyswietli sie strona, wejdź na
      www.google.com, wpisz "łysienie złośliwe" i na pierwszej stronie wyników
      znajdziesz na dole "WYSZUKIWARKA" - takie hasło. Wejdź na tę stronę i w
      indeksie haseł kliknij na literę "Ł" - wyświetli ci sie spis dolegliwości
      dermatologicznych związanych z łysieniem różnego typu i tam będzie to, co cię
      interesuje. mam nadzieję, że w miarę jasno to napisałam.
      • mamaadama4 Re: Łysienie złośliwe - kto wie coś na ten temat? 05.07.04, 23:39
        Zreszta w googlach znajdziesz troche innych informacji na ten temat.
      • arystoteles.pl Re: Łysienie złośliwe - kto wie coś na ten temat? 16.11.13, 22:55
        Ja miałam z tym problem. Tutaj więcej informacji o łysieniu plackowatym Najlepiej spróbować naturalnych sposobów.
        • kasiak37 arystoteles 19.11.13, 10:56
          mozesz mi to przelozyc z polskiego na nasze???

"Jest to choroba skóry, która nie ma ustalonej do dzisiaj przyczyny. Objawia się wystąpieniem trwałych, albo przejściowych ognisk zapalnych na skórze. Nie występują w tych miejscach stany zapalne."
    • e-kasia27 Re: Łysienie złośliwe - kto wie coś na ten temat? 19.11.13, 12:37
      Problemu takiego na szczęście w rodzinie nie miałam, ale z tego, co wiem, to za główną przyczynę łysienia złośliwego, które jest skrajną postacią łysienia plackowatego jest uważany stan zapalny w organizmie(skóry?).
      Trzeba więc jak najszybciej dziecko przebadać całościowo pod względem stanów zapalnych - pediatra powinien Ci to zlecić - znajdź jakiegoś dobrego. I dziwi mnie, że do tej pory nikt Ci nie powiedział, że trzeba działać szybko, a nie czekać na nie wiadomo na co.
      Zrobić morfologię z rozmazem ręcznym, OB, ASO, CRP, czynnik reumatoidalny, sprawdzić wątrobę(profil wątrobowy zrobić), nerki(profil nerkowy), tarczycę(TSH, Ft3 i 4) i inne, zrobić USG brzucha, zrobić też badania immunologiczne, bo łysienie może być związane z chorobami immunologicznymi (wizyta u immunologa konieczna), oraz badania w kierunku alergii(wizyta u alergologa), bo łysienie plackowate statystycznie patrząc zdarza się głównie u alergików, co w sumie potwierdza teorię o zapalnym pochodzeniu łysienia, bo alergia zawsze jest związana z istniejącymi w organizmie stanami zapalnymi.
      Jeśli dziecko we wczesnym niemowlęctwie miało podejrzenie alergii (kolki, ulewania, wysypki, odparzenia skóry, gazy, rozwolnienia), to skupić się głównie na alergii pokarmowej i koniecznie wprowadzić dietę przeciwalergiczną (napiszę Ci jaką), ale dopiero po zrobieniu badań. Natychmiast zrobić badania na najgorsze alergeny(mleko, jajka, gluten) - IgE całkowite ilościowo, testy skórne, płatkowe, z krwi na IgE specyficzne dla mleka, jajka, glutenu oraz testy transformacji blastycznej dla mleka i glutenu, zrobić też profilaktycznie badania w kierunku celiakii(nietolerancji glutenu), oraz badania na pasożyty - badania kału na pasożyty, test plasterkowy na owsiki, badania krwi na przeciwciała dla glisty i lamblii, test enzymatyczny z kału dla lamblii, oraz badanie na krew utajoną w kale.

Czy oprócz wyłysienia dziecko ma inne problemy zdrowotne?
      • kasiak37 Re: Łysienie złośliwe - kto wie coś na ten temat? 19.11.13, 15:54
        boszzzz,a Ty wszedzie z ta alergia...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka