Dodaj do ulubionych

Wada wzroku

27.02.13, 21:51
Chciałabym zapytać tych, którzy się znają.
Moje dziecko w 2006 roku było dalekowzroczne (0,5 i 0,25). Miało okulary, ale do czytania tylko. Dziś okazuje się, ze jest krotkowzroczne (0,75 i 0,75). Nie znam się kompletnie na tym, ale wydawało mi się, ze wada może się pogłębiać lub nie, ale tylko zakresie krótko albo dalekowzrocznosci. A może za którymś (poprzednim - bo dziś widzi jeszcze gorzej w starych plusach) zostało źle zdiagnozowane? Albo może to zupelnie normalne?
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Wada wzroku 27.02.13, 21:56
      Jako dziecko nosiłam okulary plusy, potem "zmieniło" mi się na minusy i "wylazł" na dodatek astygmatyzm.
    • iwoniaw Re: Wada wzroku 27.02.13, 22:00
      Ja tak właśnie miałam, najpierw w dzieciństwie "plusy", a potem, w starszym dzieciństwie "minusy" (i tak do dziś).
      • verdana Re: Wada wzroku 27.02.13, 22:31
        Normalne, więcej - typowe.
    • lolinka2 Re: Wada wzroku 27.02.13, 22:42
      dzieci są nadwzroczne fizjologicznie - nie wiem, ile Twoje dziecko ma lat, ale są pewne "normy" i dlatego przy niewielkiej nadwzroczności się nie koryguje wady u dzieci, a większą wadę się "niedokorygowuje" pozostawiając pewien margines na fizjologię. Wiąże się to ze wzrostem i rozwojem. Wszystko rośnie, oko też, a układ wzrokowy dopracowuje mechanizmy działania.

Więc jeśli się zmieniło w kierunku krótkowzroczności w okolicy 10-11 r.ż. to jest to możliwe. Natomiast niezależnie od tego warto pójść do okulisty współpracującego z optometrystą. Masz wtedy bardzo precyzyjny pomiar wszystkich parametrów, plus badanie po porażeniu akomodacji (optometrysta sam nie może podawać kropli, okulista może). W CZD na tej zasadzie działa poradnia okulistyczna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka